Kedvenc balatoni borteraszaink II.

2020.07.24. | Gónusz Gabriella
Lehet eső, lehet szél, a Balaton közelében mindig megtaláljuk azt a borteraszt, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…

Ha már elfáradtunk a sok strandolásban, vagy éppen kedvünk támadt felfedezni, milyen csodákat kínál a Balaton part menti sávja, húzzunk túracipőt, és engedjünk a csábításnak. Sorozatunk első részében a Jásdi Borteraszt, a Laposa Birtokot, a Csendes Dűlő Szőlőbirtokot, a SKIZO-t és a Sabar Borházat látogattuk meg, most pedig a Szászi Birtokkal, a Folly Arborétummal és a Pálffy Szőlőbirtokkal folytatjuk a sort.
 
 
 
Szászi Birtok - Hegymagas
 


Töltsünk a poharunkba 2018-as Rózsakő bort, és ajándékozzuk meg magunkat néhány percnyi csönddel! A Szászi Birtok tündérszép terasza a Szent György-hegy lábánál épp a szigligeti várra néz. Itt aztán békésen elmerenghetünk téren és időn…
 
Petrák Fanni, a birtok vendéglátásért felelős szakembere elmesélte, hogy az elmúlt néhány hónap különösen izgalmas volt számukra, mert rengeteg időt töltöttek a szőlőben. Jó volt a földre figyelni, de nagyon hiányoztak a vendégek a kertből és a két gyönyörű diófa alól, és ezt a hiányt még az sem enyhítette, hogy a törzsvendégekkel folyamatosan tartották a kapcsolatot. Az első tavaszi napsugarak még üresen találták a teraszt, de április elején beköltözött a vendégházakba néhány kisgyerekes család, akik végre életet hoztak a birtokra.



A Szászi Birtok 18 hektáros területén ökogazdálkodást folytat a család. Még megvan a napi kapcsolat a szőlővel, de az év bizonyos időszakaiban szükség van néhány külső kézre is. Bár, ahogy Fanni mondja, itt mindannyian úgy élnek, mintha egyetlen nagy családhoz tartoznának. Ezen a nyáron nem tartanak vezetett borkóstolókat, de a vinotékában előzetes bejelentkezés nélkül is meg lehet ízlelni a birtok borait, és akinek kedve támad, akár a teljes szortimentet végigkóstolhatja a hangulatos lugasok árnyékában.



A Borsmenta borajánlata: Rózsakő 2018 – kellemes, tüzes balatoni bor, lendületes savakkal és a Szent György-hegyi termőhelynek köszönhető ásványos ízekkel.

A terasz egész évben nyitva tart. Nyáron az étterem 12:00 és 21:30 között fogad vendégeket.
 
Elérhetőségek:
E-mail: szaszibirtok@gmail.com
Asztalfoglalás: +36 30 690 8808
Vinotéka: 10:00-20:00
Telefon: +36 30 255 1373
Bővebb információért katt IDE!
 
 
 
Folly Arborétum és Borászat - Badacsonyörs



A különleges ciprusoknak, cédrusoknak, fenyőknek otthont adó arborétum egyedülálló Magyarországon abból a szempontból is, hogy a kezdetektől a Folly család tulajdonában van, még a dédnagyapa telepítette az első növényeket. Jelenleg a negyedik generáció, Folly Réka és családja gondozza. A helynek speciális a klímája, ugyanis miközben kedvezően érvényesül a Balaton melegítő hatása, a Kisörsi-hegy leárnyékolja a területet. Mivel télen se süllyed nagyon alacsonyra a hőmérséklet, az egzotikus növények is jól érzik itt magukat. Az arborétum egyik legidősebb büszkesége a szilvagyümölcsű boróka, amelyet 1910-ben ültetett el a kert alapítója, dr. Folly Gyula, de a közel egyórás arborétumi sétánk során megcsodálhatjuk a kaliforniai gyantásciprusokat (Calocedrus decurrens) vagy az óriástobozú fenyőket (Pinus coulteri) is.

A teljes terület a szőlőültetvényekkel együtt 8 hektár, ideális célpont egy családi kiránduláshoz. A szőlőterületeket a Kisörsi-hegyen találjuk, itt terem az a szürkebarát, az ottonel muskotály, a kéknyelű, a rajnai rizling, a budai zöld és az olaszrizling, amiből javarészt reduktív borokat készítenek, bár egyes tételek (mint például a Cédrus Cuvée) hordós érlelést is kapnak.



Vegyünk részt egy vezetett túrán, másszuk meg a hegyoldalt egészen fel, a kilátóig, ahonnan lélegzetelállító panoráma tárul elénk, majd pihenjünk meg a 2019 tavaszán átadott étteremben. Borozni, szörpözni a streetfood-jellegű grillételeket kínáló teraszon, illetve hidegebb időben az étteremben egyaránt lehet. Látogatásunkkor a napi ajánlat éppen „levendulaspritz” volt. 2900 Ft-ért vásárolhatunk olyan belépőjegyet, amiben néhány bor kóstolása is benne van, illetve előzetes bejelentkezéssel szakmai borkóstolót is szívesen tartanak.



A szőlősorok fölötti hangulatos nyugati teraszról szépséges kilátás nyílik Badacsony hegyére és a Balatonra. Nyáron, szombatonként esti zenés vacsorákat is szerveznek.

A Borsmenta borajánlata: Cédrus Cuvée 2017 – olaszrizling és szürkebarát házasítása, elegáns, könnyed fehérbor, finom fahordós jegyekkel.
 
Nyitva: mindennap 10:00 és 22:00 óra között
 
Elérhetőségek:
E-mail: info@folly.hu
Telefon: +36 30 250 4012
Bővebb információért katt IDE!
 
 
 
Pálffy Szőlőbirtok és pince - Köveskál
 


Aki volt már egyszer életében Pálffy Gyuláéknál Köveskálon, az a későbbiekben el se tudja képzelni a nyarat egy ilyen látogatás nélkül. Boldogító hely, nagyon jó a kisugárzása. Egyszerűen jó ott lenni, üldögélni a teraszon, kortyolgatni a Fekete-hegy déli lejtőin termett borokat, felsétálni a terasszal szemben lévő dombra, ahonnan szinte 360 fokos panoráma tárul elénk. Romantikus vidéki hangulat vár itt bennünket, a Káli-medence kellős közepén.

Pálffy Gyula felmenői 1754 óta élnek Köveskálon, a szőlőművelés és a borkészítés apáról fiúra szállt a családban. Ez a hagyomány jelenleg is tart, hiszen Gyuláék mindkét fia (Gyula és Attila) borász lett. Attila előszeretettel készít pét-natokat, legújabb kedvence a 100% traminiből készült Abnormal. Érdemes megkóstolni.

A 18 hektáros szőlőültetvényt Köveskál környékén találjuk. A vulkanikus talajon elsősorban fehér szőlők (olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, tramini, furmint, juhfark) teremnek, de a bíbor, a rubinvörös vagy a gránát színek kedvelői egy pohár cabernet sauvignon, pinot noir vagy syrah társaságában is beszélgethetnek a teraszon az élet nagy dolgairól. A csendes borok mellett „hangosabbakat” is kínálnak, a már említett pét-naton kívül akár hagyományos eljárással készült Pinot Noir Brut pezsgő is kerülhet a poharunkba. Tematikus borkóstolót 8 főtől vállalnak, csak előre egyeztetett és megbeszélt időpontban!



A terasz előtt rackajuhok legelnek. Pálffyék hat éve tartják őket, egyrészt a terület rendben tartása érdekében, másrészt – ahogy Gyula fogalmaz – azért, mert a kosoknak finom a húsa. A borteraszon a környékbeli kistermelők termékeiből készült hidegtálakat, illetve időről időre meleg ételeket is fogyaszthatunk. A borok mellett alkoholmentes verjus-t (a zöld, éretlen szőlőből préselt lé francia elnevezése) is kínálnak, amivel – magas savtartalma miatt – akár a citromot is helyettesíthetjük. Használható savanyításra, salátákhoz, halak mellé, de szódával felhúzva kiváló frissítő.

A teraszon a nyári időszakban kéthetente koncerteket is tartanak.

A Borsmenta borajánlata: Méthode Traditionnelle Pinot Noir Brut pezsgő 2017 – érett, gyümölcsös pezsgő elegáns, finom buborékokkal, kellemes, gyümölcsös utóízzel.
 
Nyitva: nyáron naponta 12:00 és 20:00 óra között
 
Elérhetőségek:
E-mail: palffy.borterasz@gmail.com
Telefon: +36 30 384 2242
Bővebb információért katt IDE!
Fotó:
Vető Gábor
Gónusz Gabriella

Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink I.

2020.07.10. | Gónusz Gabriella
A tüzes nyári nap vízpartra csábít, de a csobbanás előtt-után (helyett) néha jó üldögélni egy árnyas teraszon, pohárral a kézben. Sorozatunkban a legkedvesebb balatoni borteraszainkat g…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (106) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (131) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (30) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)