Vissza

Az óriás és a törpe – champagne-bemutató Belbudán

2022.12.28. | Vargha Márk
Két francia pezsgőház, a Nicolas Feuillatte és a Thiénot mutatkozott be Budapesten. Az esemény Horkay Andrásnak köszönhetően nem csupán szórakoztató, de tanító jellegű is volt. A rövid champagne-kurzusra kollégánk, Vargha Márk is beült…


„A pezsgő az egyetlen bor, amitől a nő azután is szép marad, hogy ivott belőle” – mondta Madame de Pompadour, igen találóan. Valóban, a pezsgőt az ünnephez, az emelkedettséghez, az eleganciához társítjuk. S a pezsgőfélék trónján mindmáig a champagne ül, láthatóan letaszíthatatlanul. Nem olcsó, de valószínűleg a legtöbb borkedvelő örömmel issza, ha hozzájut. Így tett az a szakmai vendégsereg is, amely két pezsgőház, a Nicolas Feuillatte és a Thiénot szortimentjének bemutatójára gyűlt össze a Lánchíd budai hídfőjénél lévő luxusszálloda éttermében.

Az óriás és a törpe – champagne-bemutató Belbudán - borsmenta.hu
 
Amit Champagne-ról tudni kell

Az italok forgalmazója, a WineMag Horkay Andrást kérte fel arra, hogy beszéljen Champagne-ról, és egyúttal egy kis oktatásban is részesítse az egybegyűlteket. A CEWI vezetője boldogan vállalta a feladatot, és hosszú diasorral készült. Kérdés nem is hangzott el, annyira informatív volt a magyarázatos vetítés.

Először a borrégió alapadatait ismerhettük meg. A 34 300 hektáros terület öt megyében van szétszórva. Az éghajlat kontinentális, óceáni hatásokkal, sok csapadékkal. A talaj túlnyomórészt kréta, jó vízelvezető képességgel. Az ültetvények bő egyharmada Marne-ban található.

Champagne négy alrégióra oszlik. Montagne de Reims a legváltozatosabb, itt körülbelül egyharmad-egyharmad arányban terem a három fő szőlőfajta, a pinot noir, a pinor meunier és a chardonnay. A Vallée de la Marne-t a pinot meunier (60%), Côtes de Blancs-t a chardonnay (97%), míg Côtes des Bart a pinot noir dominálja.

A szőlő származási helyeit 1911 óta százalékos rendszerben osztályozzák. A 100%-os területek grand cru címet kapnak – ilyennel 17 falu rendelkezik –, a 90 és 99% közé értékelt falvak – belőlük jelenleg 42 van – pedig premier cru-t. A szőlőt kézzel szüretelik.

Az óriás és a törpe – champagne-bemutató Belbudán - Horkay András - borsmenta.hu

 
A „réserve” és a „vintage”

Érdeklődő fogyasztóként Champagne-t emlegetve fontos két fogalommal tisztában lennünk. A réserve korábbi évjáratok alapborait takarja. Acéltartályban tárolják őket, és borászi döntés alapján keverik bizonyos arányokban az aktuális évjáratban készült alapborhoz. A bekevert réserve-ek aránya alakítja a pezsgőház stílusát, ez közelítheti a mennyiség felét, de lehet elenyésző is. Az eljárás célja a struktúra, a komplexitás, és ennek köszönhetően a minőség növelése. Ha kiemelkedő volt a termés kvalitása, akkor nem használják a réserve-eket, hanem teljes egészében az aktuális szüret levéből készítik el az italt, ez a vintage, azaz az évjáratos pezsgő.

Az óriás és a törpe – champagne-bemutató Belbudán - borsmenta.hu
 
Champagne számokban

Champagne-ban 16 200 kistermelő és 360 pezsgőház működik. 2021-ben 322 millió palackot dobtak piacra 5 és fél milliárd euró értékben. 2020-as adatok szerint az italok öt legnagyobb importőre az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Japán, Németország és Olaszország volt.

A Nicolas Feuillatte brand, Champagne egyik óriása 1976-ban született. A vállalkozás 2 100 hektáron termel szőlőt, a grand cru és premier cru falvak többségében vannak birtokai. A pezsgőház centruma Épernay városában van, itt Guillaume Roffiaen főborász vezényletével a 2021-es adatok szerint 12 millió palackot állítottak elő. Ezzel Franciaországban piacvezetők, külföldön pedig harmadikak a Moët & Chandon és a Veuve Clicquot után.

Mellette valósággal eltörpül a 30 hektáron gazdálkodó, egy reimsi családi házból irányított Thiénot családi vállalkozás. Az Alain, Garance és Stanislas Thiénot tulajdonában álló, Nicolas Uriel főborász irányította pezsgőháznak a Nicolas Feuillatte-hoz hasonlóan a legjobb village-okban is vannak birtokai: 6,25 hektár két grand cru, 7,01 hektár pedig három premier cru faluban. A cég története 1976-ban kezdődött, amikor az első 5 hektárt megvásárolták. 1985-ben alapították meg a pezsgőházat Reimsben. 1988-ban dobtak piacra az első palackot, 1992-re készült el ultramodern feldolgozóüzemük Taissyben, melyet 2003-ra kibővítettek.

Az óriás és a törpe – champagne-bemutató Belbudán - borsmenta.hu

Az „óriás” tételeivel kezdtük a kóstolást, a szortiment mindhárom kategóriájából. A sorrend a következő volt:
 1. Grand Réserve Brut. 20% chardonnay, 40% pinot noir, 40% pinot meunier. 4-6 év palackos érlelés. Szikárság, nagyon erős citrusosság.
 2. Collection Organic Extra Brut. 40% chardonnay, 60% pinot noir. Organikusan művelt szőlőből, két területről. Minimum 4 év palackos érlelés azonos hőmérsékleten. Almás világ, az előzőnél egyértelműen érettebb jelleg.
 3. Cuvée Spéciale Blanc de Blancs. 100% chardonnay. Minimum 2 év palackos érlelés. Elegánsan friss tétel, sok fehér virágos aromával.
 4. Cuvée Spéciale Rosé. 30% chardonnay, 45% pinot noir, 25% pinot meunier. Minimum 2 év palackos érlelés. Megosztó tétel, két véglet: ízében a csipkebogyó és a grillázs egyszerre jelenik meg.
 5. Terroir Premier Cru. harmada chardonnay, harmada pinot noir, és harmada pinot meunier. Nyolc premier cru területen szedték a szőlőt. Minimum 3 év palackos érlelés. Méz és kovakő, már érezhetően van mélysége, mégis jól lendítik a savai.
 6. Cuvée Spéciale Millésime 2016. 40% chardonnay, 40% pinot noir, 20% pinot meunier. Minimum 5 év palackos érlelés. Szép tétel, de a jelenlévő szakértők szerint a tósztos és törökmézes jegyei oxidáltságra utalnak.
 7. Palmes d’Or Brut 2008. 50% chardonnay, 50% pinot noir. Az alapanyag 95%-a grand cru területről érkezett. Minimum 10 év palackos érlelés. Nagyon komplex: pirított mandula és aszalt barack az egyik, vörös áfonya és citrusok a másik oldalon.
Az óriás és a törpe – champagne-bemutató Belbudán - borsmenta.hu

A „törpe” tételeivel folytattuk, szintén minden kategóriából, ebben a sorrendben:
 1. Cuvée Brut. 35% chardonnay, 45% pinot noir, 20% pinot noir. 35% grand cru, 25% premier cru területről. Minimum 5 év palackos érlelés. Ízben robbanó citrusok.
 2. Cuvée Blanc de Blancs. 100% chardonnay. Minimum 3 év palackos érlelés. Ízben a citrusok mellett sok friss alma.
 3. Cuvée Brut Rosé. 50% chardonnay, 40% pinot noir, 10% pinot meunier. Minimum 3 év palackos érlelés. Illatban eleinte animalitás, ami hamar kiszellőzik, ízben nagyon szép piros gyümölcsösség.
 4. Cuvée Vintage 2012 brut. 25% chardonnay, 65% pinot noir, 10% pinot meunier. A szőlő 18%-a grand cru, 47%-a premier cru területről. Hihetetlen koncentráltság, kiemelkedő tétel.
 5. Cuvée Stanislas 2008. 100% chardonnay, a szőlő 90%-a grand cru területről. Ízében sült alma, túlérett citrom, kövesség.
 6. Cuvée Garance 2011. 100% pinot noir, a szőlő 50%-a grand cru, 50%-a premier cru területről. A Stanislasszal ellentétben itt az illat emelkedik az íz fölé: száraz virágok és mandarinlekvár érezhető.
A kóstoló nem mindennapi élményt nyújtott a résztvevőknek. Nem volt két egyforma tétel, bár előfordult, hogy Champagne két fontos szereplőjének egyes tételei között felfedeztünk hasonlóságot. A finom elegancia azonban közös volt mindegyikben.

Az óriás és a törpe – champagne-bemutató Belbudán - borsmenta.hu

Reméljük, hogy a jövőben a hazai fogyasztók közül is egyre többen kapnak kedvet ahhoz, hogy felfedezzék Champagne folyékony világát, akár az ünnepeken, akár megkülönböztetett hétköznapokon. Ez a tizenhárom pezsgő mindenesetre nagy segítségünkre lesz ebben.
 
Fotó:
Vargha Márk

Iszunk

Oscar-díjas bubik

2016.03.09. | Szabó Edit
A pofátlan méznyalás tipikus esete – mondaná Tompa Imre borszakíró kollégánk, és lássuk be, kénytelenek vagyunk neki némiképp igazat adni. Aki a világ aranyérmes pezsgőinek legmeglepőbb…
Iszunk

Champagne üde arca

2016.04.20. | Szabó Edit
A Brimoncourt-pezsgők nem éjszakai bárokba valók. Azért készülnek, hogy kerti partikon, fogadásokon repüljön ki belőlük a dugó. De az sem baj, ha egy meghitt estén, egy jó film és egy k…
Beszélgetünk

Kifinomultság és elegancia

2016.07.09. | Szabó Edit
Beszélgetés Christian Forget-val Szenzációs magyar siker született az idei Champagne és Pezsgő Világbajnokságon. A Kreinbacher Birtok Prestige Brut és Brut Classic 2011 Magnum pezsgőjé…
Iszunk

Mivel koccintsunk szilveszterkor?

2016.12.31. | Szabó Edit
Champagne, crémant, cava, pezsgő – mindegyik egy külön világ. De vajon melyiket töltsük pohárba az új év első pillanataiban?  
Beszélgetünk

Imádom az adrenalinfröccsöt

2017.02.25. | Szabó Edit
Beszélgetés Tüü Péterrel
Mozdulatai elegánsak, tudása megalapozott, magyarul is, angolul is szellemesen társalog. Ha borválasztásról van szó, nyugodtan rábízhatjuk magunkat. Tüü Péter, az Arany Kaviár Étterem m…
Iszunk

Szilveszteri pezsgőteszt

2021.12.29. | Szabó Edit
A Borsmenta szilveszteri pezsgőtesztjén 19 borászat 23 tétele vett részt. A pálmát egy villányi rozé magnum vitte el, de egyéb meglepetések is születtek…  

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (125) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (24) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (17) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (107) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (257) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (104) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (229) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (30) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)