Szilveszteri pezsgőteszt
Magyarországon több mint két évszázada készítenek pezsgőt, és a nagy hagyományokkal rendelkező Törley Pezsgőpincészet mellé az utóbbi években több kisebb, izgalmas műhely is felsorakozott. Kóstoljuk akár a Kreinbacher, a Sauska, a Dereszla vagy a Garamvári Szőlőbirtok tételeit, Szentesi József, Demeter Zoltán, Berecz Stéphanie vagy Bárdos Sarolta egyedi pezsgőit, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk csalódni. A sor egyre bővül, a minőség egyre javul, de ezen a téren kifejezetten örülünk a bőség zavarának.
A Borsmenta tesztjére kizárólag azok a magyar pezsgők kaptak meghívást, amelyek tradicionális eljárással készültek. Nézzük, hogy ez mit is jelent!
Mi az a méthode traditionnelle?
A tradicionális eljárás (méthode champenoise vagy más névenméthode traditionnelle) azt jelenti, hogy az egyébként nehezen élvezhető, magas sav- és alacsony alkoholtartalmú pezsgőalapbort meghatározott mennyiségű cukor és élesztő keverékével együtt palackba töltik, a palackot koronazárral lezárják, majd az italt hónapokig erjesztik, évekig érlelik. Mivel a rendszer teljesen zárt, az ital megőrzi és elnyeli az erjedés során keletkező szén-dioxidot. Érlelés közben a palackok úgynevezett rázóállványon sorakoznak, kissé ferdén, nyak felé billentve, és időről időre megforgatják őket, hogy a borban lévő üledék összegyűljön a nyaknál, és ha itt az ideje, egy egyszerű eljárással (degorzsálás) eltávolítsák onnan. Az ekkor elveszített néhány cseppnyi italmennyiséget pótolják, és ilyenkor állítják be a pezsgő cukortartalmát is (dozázs). Végül jöhet a dugó, a kosár, a kapszula és a címke – de másra nincs szükség, mert a pezsgő abban a palackban kerül a vásárló asztalára, amelybe évekkel korábban, még alapborként betöltötték.
Hogyan szolgáljuk fel a pezsgőt?
Mi, magyarok, ha azt mondjuk, pezsgő, arra az italra gondolunk, amit szilveszterkor jól behűtve szolgálunk fel, pontban éjfélkor, de úgy, hogy a dugó pukkanása szinte egybeessen a Himnusz utolsó hangjaival. Az ital minőségére sokáig nem fordítottunk különösebb gondot, hiszen nem az íz, hanem a hanghatás, a durranás volt a lényeg. Néhány éve azonban arra is elkezdtünk figyelni, hogy mi kerül a pohárba, és egyre gyakrabban előfordul, hogy az olcsóbb tankpezsgők helyett champagne, crémant, cava vagy mesterien elkészített magyar pezsgő palackjából repül ki a dugó a megfelelő pillanatban.
Nemes italhoz tökéletes tálalás illik, nem árt tehát, ha tudjuk az alábbi szabályokat:
- a pezsgőt régen kehelybe töltötték, de kellemesebb a korty, ha hosszú szárú flőtében vagy (ennek hiányában) fehérboros pohárban szolgáljuk fel;
- szilveszterkor durranhat a kirepülő dugó, de más alkalmakkor – ha elegánsak szeretnénk lenni – egyetlen halk szisszenéssel nyissuk ki a palackot;
- fontos, hogy a pezsgőt soha ne engedjük felmelegedni, ezért a palackot tartsuk jégen, a poharakban lévő italra pedig időről időre töltsünk rá – itt ez nem tilos, mint a bornál, sőt egyenesen kötelező;
- a pezsgőt – az évjáratosok és a presztízs küvék kivételével – nem érdemes tartogatni, érlelgetni a pince mélyén; arra való, hogy megigyuk. Ne várjunk szilveszterig! A pezsgő nagy nyári melegben is rendkívül kellemes, és bármilyen ünnepi asztalnak méltó dísze lehet.
A Borsmenta tesztje
A Borsmenta Magazin szilveszteri pezsgőtesztjét 2021. december 14-én tartottuk. Köszönjük a Fill the Winebox borbárnak, hogy segítségünkre volt a rendezvény megszervezésében, és biztosította számunkra a helyszínt.
A versenyben 19 pincészet 23 tétele vett részt, közülük egy volt vörös, hat rozé, 15 brut, 5 brut nature, 3 extra brut, 3 érkezett a Balatonfüred–Csopaki, 1 a Balaton-felvidéki, 2 a Balatonboglári, 2 az Egri, 7 az Etyek–Budai, 1 a Kunsági, 5 a Tokaji és 2 a Villányi borvidékről.
A teszt színvonala kielégítő volt, sok izgalmas, jól elkészített bort találtunk, de volt közöttük néhány olyan is, amit nem nagyon tudtunk hová tenni. Az általános vélemény azonban az, hogy a minőség évről évre javul, és ezért mindenképpen köszönet illeti a pezsgővel foglalkozó borászokat.
És most nézzük először a különlegeseket, aztán a dobogósokat:
Kern Bor- és Pezsgőház: Balatoni Zweigelt Rosé Brut 2019
A Kern Bor- és Pezsgőház két különböző világban, Magyarország két borvidékén, a Balatonfüred–Csopakihoz tartozó Balatonszőlősön, valamint a Tokaji borrrégióban található Tarcalon készíti borait. A borász, Jelena Szavercsenko azért kezdett el pezsgőkkel foglalkozni, mert imádja a buborékos italokat, így aztán mindegyik pezsgője olyan, mintha saját magát akarta volna meglepni vele. A zweigelt mellett a balatonszőlősi ültetvényről olaszrizlingből és zenitből, a tokaji területről hárslevelűből, sárga muskotályból és furmintból is születik pezsgő a pincészetben.
Zweigelt pezsgőjük halvány barackvirág színű, üde és gyümölcsös, a ribizlis, gránátalmás aromatikát szép rózsaborsosság fűszerezi. Üde és karcsú, jóleső, szerethető, könnyű, friss sajtok vagy akár érlelt sonkák mellett egyaránt megállja a helyét.
Wassmann Pincészet: Morizz Vörös Pezsgő 2016
A Németországból Pécsdevecserre települt Wassmann házaspár harmóniában él a természettel. Kicsiny birtokukat 1998-ban kezdték el építeni, és 2011-ben megkapták a biodinamikus tanúsítványt. Susann a szőlész, Ralf a borász, de mindig mindent együtt csinálnak. Boraik nemrég öltöztek új ruhába, a címkékre került rajzokat Iványi Emese készítette.
Wassmannék a portugieser fajta nagy rajongói, nem véletlen tehát, hogy különleges, vörös pezsgőjüket portugieserből készítették el. Az alapbor spontán erjedt, de a második erjedés már az eljárásnak megfelelően a palackban ment végbe. 2017 júliusától tartották seprőn a degorzsálásig. Brut nature, semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmaz, olyan, amilyennek a természet létrehozta. A vörös pezsgő nagyon ritka, és főleg mifelénk teljesen szokatlan is, ezért az ital megosztó. A különlegességek kedvelőinek ajánljuk.
A harmadik – Garamvári Szőlőbirtok: Optimum Brut 2018
Hogy Garamvári Vencel a honi pezsgőkészítés nagy öregje, ahhoz kétség sem férhet. Mindent tud, amit a buborékos italokról tudni kell, budafoki pincéjében a sajátjai mellett számtalan egyéb pincészet alapborának útját egyengeti a pezsgővé válás felé.
Az Optimum Brut a Garamvári pezsgőcsalád egyik legfiatalabb gyermeke, 2011-es az első évjárat. Chardonnay, pinot noir és pinot blanc házasítása, a borok készítéséhez kizárólag a színmustot használták fel, és mindegyik külön erjedt. A házasítás után 24-36 hónapos érlelést kapott, amelynek eredményeként gyümölcsös, üde, friss pezsgő kerül a fogyasztók asztalára. Kellemes baráti beszélgetések kiváló társa, de halakhoz, tenger gyümölcseihez is ajánljuk.
A második – Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok: Pezsgő Brut 2019
A Tokaj-Hétszőlő az egyik legszebb birtok a Tokaji borvidéken. A pincészet 1991-ben alakult, 55 hektárnyi területe Tokaj határában, a Tokaji-hegy déli oldalán található. A pincészetet jelenleg a főborászi teendőket is ellátó Makai Gergely vezeti, aki komoly hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. A birtok nagy részén ökológiai gazdálkodás folyik, több boruk is minősített bioborként kerül forgalomba.
A furmint alapborból született brut pezsgőből mindössze 1449 palack készült, aki szeretné megkóstolni, a Tokajban található Rákóczi Pincében megteheti. Nagyon szép, arányos, könnyed, aromatikájában zöldalmás, citrusos pezsgő, elegáns és légies, ugyanakkor ízgazdag és rétegzett. Minden ünnepi asztal dísze lehet.
Az első – Csányi Pincészet: Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Rosé Pezsgő Brut Magnum 2018
A Villányi borvidék legnagyobb szőlőterülettel rendelkező borászata, a Csányi Pincészet 2016-ban kapott új vezérigazgatót, és vele a határozott szándékot, hogy hamarosan pezsgő is készül majd a falak között. Úgy is lett, 2018-ban már az új Teleki Tradíció rozé pezsgővel köszönthettük az új évet, amit mindannyian örömmel tettünk, mert a pezsgő igen jó volt.
Mostanra kiderült, hogy a normál palackok mellett néhány magnumot is töltöttek a 2018-as pinot noir rozé pezsgőből, és ezek a palackok most kerültek kereskedelmi forgalomba. Az italt a gyümölcsös és az érlelési aromák csodálatos összhangja jellemzi, a buborékok aprók és selymesek, a gyöngyözés kitartó. Elegancia és erő van itt palackba zárva, az egyik legszebb magyar pezsgő, amit valaha kóstoltunk.
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Ercsey Dániel(Pécsi Borozó),Kiss Michał (blogger),Nyulasi Gábriel (Az ihatóbb Magyarországért), Gézárt Anna (Etyeki Kúria),Mong Zoltán (Fill the Winebox), Pesti Eszter(Borsmenta),dr. Vargha Márk(Borsmenta) ésSzabó Edit(Borsmenta)
Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:
Anonym Pince: Brut Evolution Összhang, Brut Rozé Összhang 2016; Csányi Pincészet: Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Rosé Pezsgő Brut Magnum 2018; Eszterházy Károly Egyetem Pincészete: Brut Nature Méthode Traditionnelle 2016; Etyeki Kúria: Méthode Traditionnelle Brut; Feind Pincészet: Méthode Traditionnelle Extra Brut, Méthode Traditionnelle Extra Brut Rosé; Garamvári Szőlőbirtok: Optimum Brut 2018; Gedeon Birtok: Sárfehér Méthode Traditionnelle Brut; Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Extra Brut 2017; Hangavári Pincészet: Pezsgő Brut Nature – Furmint 2019; Haraszthy Pincészet: Öreghegy Brut 2016; Kern Bor- és Pezsgőház: Balatoni Zweigelt Rosé Brut 2019; Késa Birtok: Brut Nature 2020; Pálffy Szőlőbirtok és Pince: Pinot Noir Brut rozé pezsgő 2018; Rókusfalvy Birtok: Brut Pezsgő 2018, Brut Rozé Pezsgő 2019; Sauska Pincészet: Brut Méthode Traditionnelle; Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok: Blanc Brut Nature 2016; Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok: Pezsgő Brut 2019; Törley Pezsgőpincészet: Chardonnay Brut, Tokaji Brut; Wassmann Pince: Morizz Vörös Pezsgő Brut Nature 2016.