Vissza

Fehérvári Bormustra – hatodszor

2022.01.27. | Vargha Márk
Elegáns helyszín, elegendő férőhely, hibátlan harapnivalók, kimeríthetetlen választék – idén is hozta mindazt a Fehérvári Bormustra, amiért annyira vártuk...


Két éve ilyenkor, mikor először jártam Székesfehérváron a Bormustrán, már a pandémia küszöbén állt a világ – persze akkor ezt még szinte senki nem tudhatta, sőt nem is sejthette. Nagy várakozással léptem be tehát újra a Szent István rendezvényterembe, néhány kiváló újságíró kollégámmal egyetemben, hogy a Hatpöttyös Étterem sajtjaival és miniszendvicseivel feltöltekezve belevessük magunkat a választékba.



Újdonságokkal kezdtük a kóstolást, s ehhez egymás mellé helyezett asztalaikkal több Balaton környéki pincészet állt rendelkezésünkre. Nehéz, mégis ígéretes kezdő lépéseket tesz a közönség meghódítására a balatonőszödi Androsics Birtok: intenzíven almás muscat ottoneljük és tipikus jegyeket felvonultató királyleánykájuk rendben lévő, szűretlenül is nagyon szerethető nyári gyümölcsbomba pinot noirjuk azonnali palackozásra és piacra dobásra javasolt. A többi bor estében a feltehetően jó fajtaválasztás és terroir esetükben még nem párosul kellő mélységű technológiai tudással, ez azonban megszerezhető, és mi szívből drukkolunk hozzá.



„Átkelve” a tó északi partjára, a nevében a természetközeli elhelyezkedést hangsúlyozó lesencefalui Sarki Róka Borház fajtaborai engem kevésbé győztek ugyan meg, azonban a felerészt olasz-, felerészt rajnai rizlingből álló házasítás az este egyik legjobb tétele volt. A 2,5 hektáron gazdálkodó tulajdonosoknak remélhetőleg a következő években is lesz néhány nagy dobása.  



A csopaki Petrányi Pince csak félig volt ismeretlen számomra, hiszen fél évtizede egy csapatépítő keretében már megfordultam náluk. Akkor még meglehetősen járatlan voltam a borok világában, de a jó minőség megmaradt az emlékeimben. Most újabb jó emlékekkel hagyhattam el a standot: a Harmatcsepp nevű sárga muskotály gyöngyöző, a lendületes olaszrizling, a szépen frissítő kékfrankos-merlot rozé és a jól érthető syrah egyaránt megfordult a poharamban, és mindegyiket ajánlom.



Különleges színfoltja volt a Bormustrának a Csobánci Bormanufaktúra. Sok fehér fajta mellett három vörössel kísérleteznek a szó legjobb értelmében, az általunk tapasztaltak szerint igencsak meggyőzően. Hárslevelű pét-natjuk a „kötelező” mézességen kívül gyermekkorunk barackos ivóleveit idézi, a vörös pét-nat (pinot noir 50%, kékfrankos 40%, fekete leányka 10%) a piros gyümölcsökön kívül nagyon szép szegfűszegességgel hódít.



Egészen kiváló a héjon erjedt zeusz narancsbor, mely az este leghosszabb lecsengését produkálta számunkra. Szürkebaráttal és sárga muskotállyal társítva Holdvilág néven nyújt különleges élményt. Az Avar is elnyerte elismerésemet: három évet hordóban töltött, csodálatos pinot noirt takar a fantázianév.



A Pécsi borvidék országszerte talán még mindig nem eléggé ismert csillaga a mohácsi Planina Borház. Horváth Zoltán borkedvelőből lett borkészítő, s milyen jól tette! Készít jó savú, neutrális, pezsgőalapnak kiváló csomorikát, különleges furmintot és királyleánykát, maradék cukros cirfandlit, háromféle klón házasításával izgalmasan fűszeres kadarkát. Egyedi stílusban készített, szerethető bor mindegyik – várom a folytatást, és tervezem a látogatást!



S ha már folytatás: a két éve felfedezett „ismerősöknél” is jártam. Az Apró Kerteknél ismét egyik ámulatból estem a másikba: derítetlen és szűretlen olaszrizlingjük szépen tölti ki fehér és sárga húsú gyümölcsösségével a szájat. A kétharmadrészben kadarkából és egyharmadrészben csókaszőlőből álló budai vörös egészen fantasztikus ízkavalkádot hoz, amely után mintegy bónusz a néró, az a kissé lenézett kékszőlő-fajta, melyet Ádám és Zoli valósággal újradefiniál.



Nemcsak a pázmándi, hanem a móri fiúk sem tudnak nagyot hibázni: a Brigád duója, Ákos és Tamás először egy szép rajnai rizlinggel lepett meg minket, majd a 2020-as Vén Kecske ezerjó tartálymintájával folytatták, aztán a végén robbantották az ananászbombát ugyanennek a bornak a 2019-es évjáratával. Magasra teszi a lécet a chardonnay is: a sárgadinnye dominál, de van sok szép más gyümölcs is mellette, a 9 hónap bâtonnage nagyon jót tett neki.



Szentesi József borait kivétel nélkül szeretem, de a Mesterrel még nem volt alkalmam összefutni. A kóstolón végre ez is megtörtént, a borok pedig finomabbnál finomabbak voltak: chardonnay pezsgőjével végre az új évre koccinthattunk, citrusos-cukorkás zengőjét, melengető kékfrankosát és egyedi laskáját nem lehet megunni. Az este egyik nagy dobása a 2018-as Velence Cuvée (cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot házasítása) tőle, de ha azt hinnénk, nála ezzel fokozhatatlan a sor, tévedünk: zárásként különleges fekete muskotályt tölt, mely finom parfümösségével marad emlékezetes.



Nagy Gábor tehetségét bizonyítja, hogy rengeteg fajtával dolgozik, és nem fél őket megmutatni. Tegyük hozzá: a mi nagy örömünkre, ugyanis az Irsaitól a rajnain át a kékfrankosig minden bora nagyon kedves és szerethető, ami nem kis dolog! Ha Pázmándon járok, egész biztosan bekopogok hozzá, hogy megismerjem, hol és hogyan készíti őket.



Nem szakadva el a Dunántúltól, izgalmas esténknek Babarczi Zsuzsannánál vetettünk véget. Pannonhalmáról még mindig inkább a fehérborok jutnak eszünkbe, de itt olyan elegánsan hűvös, meggyleves karakterű kékfrankost kaptunk, hogy elámultunk. Nemkülönben a Marianum nevet kapott cabernet franc-tól, mely enyhén édesfűszeres, sötét bogyós gyümölcsösségével nem csupán személyes bormustrám, de bármilyen ünnepi vacsora méltó záróakkordja lehetne.



Másnap délután néhány barátommal botanikai sétán vettem részt a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély kertjében. Az idilli környezetben visszaidéztük a kóstoló megannyi szép pillanatát. Hátborzongatóan kellemes volt újra és újra belegondolni, micsoda sokszínűséget tapasztalhattunk ízben, illatban és emberben néhány óra leforgása alatt. A kóstolt borokról pedig összefoglalóan csak annyit mondhatunk: ha minden sétálókóstolón hasonló élményekben lesz részünk idén, 2022 igencsak szép évnek ígérkezik!
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

A szőlőben nincs enter

2016.11.26. | Szabó Edit
Beszélgetés Szentesi Józseffel
Gyerekkorában folyton az esőt várta, aztán megcsípte a csókaszőlő-vírus.Most a tihanyi kék és a feketefájú bajor verseng a kegyeiért. Szentesi József nagy álmodozó, mégis folyton mi ébr…
Iszunk

Ha január, akkor Nagy Fehérvári Bormustra

2020.01.24. | Vargha Márk
A Nagy Fehérvári Bormustra a Borsmenta számára minden évben kötelező program, ám idei beszámolónk írója, Vargha Márk most járt először a rendezvényen. Íme az év első borfesztiválja az „…
Beszélgetünk

Itt a Könnyűvér!

2020.05.10. | Szabó Edit
Könnyűvér. Ezt a nevet adta vadonatúj közösségi borának a Pázmándon munkálkodó borászok maroknyi csapata. A házasítás alapja a kékfrankos, a többit elmesélik ők maguk…  
Tesztelünk

ApróKertek: Régi Álom Néró 2018

2020.10.23. | Szabó Edit
Az organikusan gazdálkodó pázmándi ApróKertek gyönyörű néró bora igazi ritkaság. Már csak néhány palack van belőle forgalomban, aki szeretné megkóstolni, annak komoly felderítő munkát k…
Iszunk

Demijohn nyári portfólió-kóstoló

2020.11.06. | Vargha Márk
A nyár egyik kellemes, nagyobb nyilvánosság előtt zajló boros eseménye a Demijohn csapatának portfólió-kóstolója volt a Haris Parkban…  
Tesztelünk

Szentesi KÉTII: Érintés 2018

2021.02.04. | Szabó Edit
A Szentesi Pince 2018-as Érintés nevű házasítása bámulatosan szép bor. Olyan harmóniát áraszt magából, hogy szinte neki lehet dőlni…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)