Bárélmény otthon!

2021.03.02. | Szabó Edit
Minőségi italok, halk zene, szakértő bartender, barátok, buli… Na, hát éppen ez nincs manapság, hacsak otthonunkba nem varázsoljuk az élményt. Mert lehetséges!
 


Csomagot hozott a posta, vagyis a futárszolgálat. A kis narancssárga dobozban ízlésesen elhelyezve ott volt minden kellék, ami egy felhőtlen esti programhoz kell: jó italok féldecis kiszerelésben, koktél készítéséhez megfelelő pohár, sőt a Bar at Home csapata még jégkockáról és kezeletlen héjú citromról is gondoskodott. Csupán azt kell megszervezni, hogy a barátaink is ugyanúgy megkapják a küldeményt, és már indulhat is az italkóstolóval fűszerezett, Covid-biztos buli otthon, a számítógépek előtt.


 
Egyszerűen finom
 
Kóstolni persze sok mindent lehet, de praktikus a csomagot úgy összeállítani, hogy alapitalok és koktél készítéséhez alkalmas kiegészítők egyaránt helyet kapjanak benne. Kipróbálhatunk például 2-3-féle gint, és a mellé kapott tonikkal megkeverhetjük a kedvenc gin-tonikunkat, de működik ugyanez vodkával vagy whiskyvel is. Mi most az utóbbi összeállítást kaptuk, a doboz két palack 10 éves és egy 12 éves Glenmorangie whiskyt rejtett, a már fent említett kiegészítőkkel együtt. Hogy milyen volt a whisky? Nos, ahogyan azt dr. Bill Lumsden, a márka többszörös Master Distiller of the Year díjas lepárlómestere mondja: „egyszerűen finom, semmi mást nem szükséges tudnod róla”. De ha mégis szeretnénk megcsillantani tudásunkat, nyugodtan elmesélhetjük a kóstolótársaknak, hogy mennyire jó fej a Glenmorangie csapata. Tény ugyanis, hogy a lepárlóüstjeik magassága éppen megegyezik egy felnőtt zsiráf méretével. Ezért választották a márka jelképéül a zsiráfot, és ezért működnek együtt a Giraffe Conservation Foundation jótékonysági szervezettel annak érdekében, hogy az Afrikában élő, veszélyeztetett zsiráfok jövőjét biztosítsák.


 
A nyugalom völgye
 
A glenmorangie a gael nyelvjárásban egyébként azt jelenti: nyugalom völgye. A vállalkozást William Matheson és felesége alapította 1843-ban. William halála után az özvegy vette át a lepárló vezetését, és kiderült, hogy igen jó érzéke van az üzleti ügyekhez. A Glenmorangie lett az első olyan skót whisky, amit Nagy-Britannia-szerte fogyasztottak, és még az Amerikai Egyesült Államokba is exportáltak. A vállalkozás azóta is sikeresen működik, a whiskyk ugyanott készülnek, és ma már a Men of Tain néven ismert szakembercsapat tartja folyamatos megfigyelés alatt az üstöket. A titkok apáról fiúra szállnak.


 
Egy kis rongyrázás
 
Ha nagyon jól értesültnek szeretnénk mutatkozni, azt is elmondhatjuk a kóstolótársaknak, hogy a vállalat lepárlómestere, dr. Bill Lumsden imádja a hordókísérleteket. Egyik whiskyjük, az „A Tale of Cake” például tokaji aszús hordóban érlelődött. Hogy a Glenmorangie-életérzést még inkább átélhessük, a cég legújabb kampányáért a formabontó ötleteiről, élénk színű képeiről ismert fotográfus, Miles Aldridge felel. A vállalatot egyébként 2004-ben megvásárolta a Moët Hennessy, a Moët & Chandon, a Dom Pérignon és a Hennessy tulajdonosa, így azóta a Glenmorangie is a francia luxusmárka-konglomerátum, a Louis Vuitton Moët Hennessy tagja.


 
Ismerkedés az italokkal
 
Ennyi bevezető után itt az ideje, hogy komolyabban is elmélyüljünk az italok világában. A 10 éves whisky illata üde, citrusos, vaníliás, de felfedezhetünk benne egy kis kedves barackosságot is. A 12 éves, sherrys hordóban érlelt whisky már sokkal mélyebb illatú, fahéjas, aszalt szilvás karakterű, egy pici finom dohányossággal fűszerezve. Ennek adjunk hosszabb időt, várjuk meg, hogy kibontakozzon, és a koktélt természetesen a tízévesből keverjük. Tegyük a jeget a pohárba, öntsünk rá egy rész whiskyt és két rész gyömbért, adjunk hozzá egy kis citromlevet, keverjük meg bárkanállal, díszítsük citromhéjjal, és máris kész a Gingerlemon koktélunk. Ezt se bíztuk a véletlenre, az ital elnevezése – az előtte álló névelővel együtt – a „Glenmorangie” anagrammája.


 
Nyissunk együtt!
 
A legjobb azért mégiscsak az lenne, ha nem mi magunk szerencsétlenkednénk a késsel és a bárkanállal, hanem végre újra kinyitnának a bárok, és rábízhatnánk magunkat a szakemberekre. A kényszerű zárás miatt ők sincsenek könnyű helyzetben. A túlélést segítendő a Fine Brands Company elindította a „Nyissunk Együtt” elnevezésű projektjét, amelynek keretében a húsz legjobb magyar koktélbár történetét bemutató magazin kerül piacra, amelyben természetesen a legkedveltebb koktélok receptjét is megtaláljuk. Ha most megvesszük a lapot, azzal közvetlenül az értékesítő koktélbárokat és éttermeket támogatjuk, ráadásul a magazin árát az újranyitást követően lefogyaszthatjuk majd a benne szereplő helyek valamelyikében. Kalandra fel, kóstoljunk otthon, forgassuk haszonnal a magazint, és készüljünk az újranyitásra. Ki tudja, talán már nincs is olyan messze!
 
Fotó:
Szabó Edit -
Glenmorangie

Beszélgetünk

A nő esete a whiskyvel

2016.05.18. | Raab Zsuzsanna
Beszélgetés Szatmári Katalin whiskyszakértővel „Az, hogy ki milyen whiskyt választ, teljesen egyéniségfüggő, nem kapcsolódik feltétlenül nemekhez. Jó látni, hogy a kulturált italfogyas…
Beszélgetünk

Szeretek a dolgok mögé látni

2016.07.28. | Raab Zsuzsanna
 „Egy pohár borral a kezünkben ne a borról beszélgessünk, hanem az életről” – tanácsolja Molnár Andor, és okosan tesszük, ha megfogadjuk a szavát…  
Iszunk

Lukács Roland a győztes!

2017.01.31. | Szabó Hajnalka
Színes, ízletes, stílusos, trendi. A különleges italok kedvelői szívesen fogyasztják, a bártenderek pedig örömmel élik ki kreativitásukat egy-egy koktélon. Ezúttal Magyarország legjobb…
Iszunk

GoodSpirit – van benne lélek

2017.06.04. | Szabó Hajnalka
Szeretjük azokat a történeteket, ahol egy kis ötletből kitartó munkával, elhivatottsággal valami nagy dolog születik. Nézzünk szét ott, ahol a „jó lélek” lakik…  
Vendégoldal

Új ginek az Agárditól!

2019.06.28. | Borsmenta
Új párlatokkal színesíti kínálatát az Agárdi Pálinka. A tavaly ősszel bemutatott whisky, rum és gin mellé most két újabb gin érkezik a nyári koktélokhoz…  
Iszunk

Jönnek a magyar ginek!

2019.11.21. | Barossné Koós Andrea
Opera Gin néven tavaly megnyílt az első hazai ginmanufaktúra, az Agárdi Pálinkfafőzde után a pálinkák fenegyereke, Pach Gábor is elkészítette a sajátját, sőt nemrég Gózon Péter bartende…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (274) borász (43) borászok borásza (9) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (110) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (20) bott pince (30) bottszerda (21) budapest (195) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (81) eger (41) egészséges (8) egri csillag (5) egzotikus (4) eper (4) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (64) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (121) iszunk (7) kadarka (17) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (15) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (153) rosalia (5) rozé (33) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (5) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (118) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (82) tokaji aszú (32) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (10) villányi borvidék (53) vörösbor (45) vylyan (18) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)