Vissza
Jönnek a magyar ginek!
2019.11.21. | Barossné Koós Andrea
Opera Gin néven tavaly megnyílt az első hazai ginmanufaktúra, az Agárdi Pálinkfafőzde után a pálinkák fenegyereke, Pach Gábor is elkészítette a sajátját, sőt nemrég Gózon Péter bartender is saját gint alkotott. Tombol a ginőrület!
Vajon hányan tudjuk, hogy a világon a Fülöp-szigeteken fogyasztják a legtöbb gint, ezzel megelőzve Amerikát, a briteket és a spanyolokat? Az elmúlt években hatalmas térhódításba kezdett az ismert gabonaalapú, kötelezően borókaízesítésű ital. A világ minden táján ugrásszerűen növekedni kezdtek az egyedi lepárlók, melyek saját stílusuk, ízviláguk megalkotásán fáradoznak.
A klasszikus gin alapja az égetett szesz, a magasabb minőség eléréséhez azonban tömény gabonapárlatot használnak. A készítés során az alkoholba áztatott borókanövényt – további extra fűszerrel ízesítve – újra lepárolják. Kisüzemi körülmények között többszöri lepárlást és utólagos bekeverést is alkalmazhatnak, ezzel elérve a kívánt ízvilágot.
![](/userfiles/Terminus3%20(2).jpg)
A régi hagyományokat újragondolva a kétezres évek derekán piacra kerültek az úgynevezett „újhullámos” – new wave vagy new western wave – ginek azzal a nem titkolt céllal, hogy az ízesített vodkát fogyasztók táborának jelentős részét megnyerjék az új ízekkel. Az újításnak köszönhetően ezekben az italokban a boróka íze már nem feltétlenül domináns, sőt sok esetben nem is lehet érezni. Olyan extrém aromák jöttek létre, amelyek egy-egy ételre, esetleg gyümölcsre emlékeztetnek, azonban fontos szempont maradt, hogy a boróka mint alapfűszer mindig jelen legyen a ginben.
A kísérletezés során előtérbe került az extremitás és az egyediség is, aminek hatására elkészült a világ legdrágább ginje, a Watenshi. 2000 angol fontért mérik palackját, és az a különlegessége, hogy egy lepárlásból csupán 15 ml készül. A teljes üveghez ötvenszer kell végrehajtani a műveletet, ráadásul -72 Celsius-fokon, a Mount Everest tetején található nyomás felével.
Ha azt gondolnánk, hogy ezt már nem lehet tovább fokozni, akkor bizony óriást tévedünk. A Moonshot 2017-es megjelenése elképesztő szintre emelte a ginkészítést. A párlat alapját képző fűszereket – boróka, koriander, kamillavirág, citromhéj, kardamon, szárított narancshéj, fahéj, jávai bors, édesgyökér, orvosi angyalgyökér – a világűr közelébe, majdnem 24 km magasra repítik fel, hogy a keveréket az ottani hatásoknak tegyék ki.
![](/userfiles/Spirit%20Science%20Group%202.jpg)
Hazai viszonylatban ezek az italok sajnos nem kaphatóak, mégis csempészhetünk egy kis varázslatot a gin-tonikunkba. A Sharish Magic Blue vagy az Agárdi Chameleon kék színe elsőre meglepő, mivel színanyagát az alkoholba áztatott pillangóborsó adja. A benne található savak miatt a ginhez tonikot adagolva a korábbi erős kék szín lassan rózsaszínre változik. Tényleg varázslatos.
Hello, magyar gin!
A ginőrület Magyarországot is lázba hozta, az utóbbi időben egyre többen határozták el, hogy elkészítik a saját borókaízesítésű italukat. Elsőként az Agárdi Pálinkafőzde dobta piacra a klasszikus vonalat képviselő Hungarian Dry Ginjét, és a fogadtatás olyan kedvező volt, hogy az idén megjelentek a Gypsy és a Chameleon nevű italokkal. Az előbbi különleges alapanyaga a cigánymeggy, míg utóbbi a kék színével és színváltásával hódít teret a piacon.
![](/userfiles/press%20party01(1).jpg)
A Zwack Unicum a hagyományoktól eltérő, vad fűszerezésű, tölgyfa hordóban, aszalt fügén érlelt Kalumba Madagascarral lépett a piacra. Az ital a világon elsőként jegyzett gyógynövényről, a kalumbagyökérről kapta a nevét, ami természetesen megtalálható az alapanyagok között.
Az első ginmanufaktúra Opera Gin néven tavaly nyitotta meg kapuját Újpesten. A régebben gyapotgyárként működő épület most lepárlóüzemnek és bárnak ad helyet. A borókabogyó magas minőségű, hazai termésből származik, amit a magyaros ízvilág fokozása érdekében mákkal, levendulával és további különleges fűszerekkel egészítenek ki.
![](/userfiles/Opera%20gin%203.jpg)
Az idei év egyik új belépője az ausztriai lepárlóban készült, komplex ízeket kínáló Terminus gin. Az ital koncepciója Gózon Péter bártendertől és két törzsvendégétől, Horváth Esztertől és Bleszkán Szilárdtól származik, elkészítésekor a gin szokásos növényein kívül fekete borsot, zöld kardamomot, borsikafüvet, pirospaprikaport és egy meglehetősen kényes fűszert, zsályát is használtak.
![](/userfiles/terminus%204%20(2).jpg)
A másik magyar újdonság a zamárdi Fenegyerek Pálinka által piacra dobott Gin ’19. Pach Gábor tulajdonos kétéves munkájának eredménye a borókás, lágy, citrusos ízekben gazdag gin. Igazán frissítő gin-tonikot lehet belőle készíteni, ami jólesik egy forró nyári napon.
![](/userfiles/Fenegyerek%201.jpg)
A ginek családjának legifjabb tagja, a Búzavirág Hungarian Craft Dry Gin alig két hete került piacra. Ellenállhatatlan, kék színét annak köszönheti, hogy a párlatban közel három hétig áztak a búzavirág szirmai. Az elegáns üvegbe töltött italt Viszkei Ágnes és Bárány Péter álmodta meg. Ízvilágát a hazai vadvirágok felhasználásával alakították ki, ezzel kifejezetten a magyar fogyasztók kedvét keresve. A párlat Györkönyben készül, és a lepárlómester nem más, mint a pálinkák frontján már bizonyított Márton János. A gin készítésekor 24 féle növényt és fűszert áztattak egyszerre árpamalátából készült párlatba, majd borpárlatba, közülük a legfontosabb ízkaraktert az akác, a hárs és a búzavirág adja.
![](/userfiles/B%C3%BAzavir%C3%A1g%202.jpg)
És a végére jöjjön egy kakukktojás, az angliai Penzance-ban, Cornwall megyében készült Öreg gin, amelynek megalkotója egy brit-magyar páros, Schieber Balázs és Shaun Bebington. Ők tradicionális rézüstben párolják a 14-féle növény segítségével megkomponált italt. Ízvilága az évszakok változását jeleníti meg: a bodza és a levendula a nyarat idézi, míg a fenyő és a narancs a tél ízeit hozza.
![](/userfiles/%C3%96reg%20gin%202.jpg)
Hogyan készítsünk kezdőként profi gin-tonikot?
Az ital illata és a benne lévő garnírung (körítés) élvezéséhez ajánlott egy öblös vörösboros poharat vagy egy külön erre a célra készített gin típusú kelyhet választanunk. Töltsük meg teljesen jéggel, kicsit kavarjuk meg, hogy lehűtsük az üveg falát. A felesleges, olvadt vizet öntsük le, majd a kiválasztott ginhez passzoló garnírungot ízlésesen helyezzük el a pohárban. Utána jöhet a gin, majd óvatosan a tonik, hogy a szénsav ne szökjön el, végezetül kavarjunk egyet az elkészült italon. A legnépszerűbb gin-tonik arány az 1:2-höz vagy az 1:3-hoz, azaz 4 cl ginhez 8 vagy 12 cl tonik.
Egyszerűen hangzik, azonban felmerül a kérdés, hogy hogyan válasszuk ki az alapanyagokat. A modern világ által adott megoldás a Ginventory applikáció, melyben több ezer ginhez adnak elkészítési javaslatot. Budapesten a Spirit Science Group szervezésében van lehetőségünk gin és gin-tonik oktatáson részt venni. A csapat saját bárt hozott létre azért, hogy a kezdőket és a profikat egyaránt taníthassák.
![](/userfiles/nemesv%C3%B6lgyi%20gintonic.jpg)
Jó kóstolgatást, kellemes kísérletezést mindenkinek!
Fotó:
facebook
Vető Gábor
Grósz Balázs
Agárdi Pálinka
Gózon Péter
Nagy-Golyán Nikoletta