Kékfrankos Élménynap Sopronban

2022.10.08. | Vargha Márk
Tizenegy órán át tartó sétálókóstoló, megszámlálhatatlan ínyencfalat, élő zene és jó hangulat: ezekben lehetett része azoknak, akik ellátogattak a soproni Kékfrankos Élménynapra…


A meghívó fél a Soproni Borút Egyesület volt, a helyszín pedig a város szívében található Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ. A szervezők azt tűzték ki célul, hogy a látogatók számára minél szélesebb panorámát nyissanak legnyugatibb borvidékünk éttermeinek és borászatainak világára. Előrebocsátjuk, hogy ezt a célt sikerült maradéktalanul elérniük. De nézzük sorjában…


Gasztronómiai kínálat a teljesség igényével

Kékfrankos Élménynap Sopronban 2022 október borsmenta.hu

Napsütéses őszi időben érkeztünk a hűség városának tágas művelődési központjába. Délelőtt tízre járt az idő, az emelet hatalmas előterében a borászok még a sétálókóstolót készítették elő, a nagyterem bejáratánál viszont már álltak a gasztrokiállítók asztalkái, így a finom falatok kóstolásával indítottuk a programot.

A vendégek többsége örömmel merült el az ízek élvezetében: a csípős és csemege szarvasmarha-, illetve bivalyszalámik, a medvehagymás-csalános-borsikafüves aprósütemény, a különböző sajtok, a húsos babkrém és az egyéb helyi termékek kóstolása élményszámba ment. A vegánok sem maradtak éhen, nekik például kétféle ízesítésű kesudiósajjtal, kétféle zöldségkörözöttel és négyféle tapenáddal kedveskedtek a vendéglátók.Ebéd- és vacsoraidőben is a bőség zavarával küzdött a nagyközönség: kóstolófalatok garmadája, a kacsacombtól és házitésztától a paprikás krumplin át a vadhússal töltött ravioliig vagy a (helyi specialitás) babstercig óriási volt a főételválaszték, a desszerteket már nem is említve. Gyorsan megértettük, hogy mi a feladatunk: minél többet kóstolni minél több mindenből.

Kékfrankos Élménynap Sopron - Tűztorony. Cikk: borsmenta.hu

Az egyes „körök” között pedig volt idő pihenni, a kiváló zenészek nyújtotta koncertek által kikapcsolódni, illetve Taschner Tamás vezetésével városi sétákon részt venni. Borral foglalkozó újságírók számára mindig a pincészeteknél kóstolás a legizgalmasabb, de a nap végére megállapíthattuk, hogy a remekül összeállított programnak köszönhetően anélkül is teljes volt az élmény, az általunk tapasztalt apró gyermekbetegségek pedig gyorsan kinőhetők.


A borokról

Kékfrankos Élménynap Sopron - Pfneiszl Pincészet. Cikk: borsmenta.hu


No de térjünk a lényegre, vagyis a borokra, melyek palettája túlmutatott Sopron fő fajtáján, a kékfrankoson. A hosszú idő alatt tizenhárom pincészetnél tudtunk minden hozott borból kóstolni, ezek nagy többsége jó szerkezetű volt, de általánosságban az is elmondható, hogy aromapalettájuk nem volt túl széles. Sok standnál elhangzott a pincészetek munkatársaitól az, ami a mi tapasztalatunkkal is egybevágott: a megízlelt kékfrankosok többségét – nyilvánvalóan a piac nyomására – fiatalon palackozták, így tanninjaik még nem kerekedtek le. Tanácsunk tehát az, hogy ha a kedves olvasó – a lentebb felsorolandó kivételektől és az Ungerben készültektől eltekintve – soproni kékfrankost vásárol mostanában, nyugodtan tegye el pár évre, a hosszabb érlelés valószínűleg jót fog tenni neki.


1. Fehérek

Kékfrankos Élménynap Sopron - Lővér Pince. Cikk: borsmenta.hu


Még folyik a gondolkodás arról, hogy mi lehetne a borvidék emblematikus fehér fajtája, ám amíg ez ügyben nem születik konszenzus, tág terepe marad a kísérletezésnek, amelynek jó néhány szép eredményével mi is találkoztunk. Ilyen volt például a Zachár Pincészet halvány aranyszínű, érett almaillatú, ízben viszont mindenek felett ásványos zöld veltelinije. Vagy ugyanebből a fajtából a Steigler Pincészeté, mely gazdagságát némi batonázsnak is köszönheti.A Vincellér zenitje élénk barackossága miatt tetszett. A Lővér Pince chardonnay-jának 13,5%-os alkoholját magas savak ellensúlyozzák, ízében is a frissesség dominál: sárgadinnye illatban, birsalma ízben. A legszebb fehérnek a Bónis-Reitter Pincészet Vadvirág névre keresztelt zenitjét találtuk. 14,5%-os alkoholja egyáltalán nem lóg ki, nagy testű, illatában rengeteg mezei virág, ízében a legkisebb édesség nélküli hársmézes érzet szolgálta meg dicséretünket.


2. Kékfrankosok

Kékfrankos Élménynap Sopron - Luka Pince. Cikk: borsmenta.hu


A gyümölcsös karakterűből Luka Enikő és a Zachár 2020-asát, Pfneiszlék és a Steigler prémiumát és a Hauer 1976 nevű 2018-asát ítéltük a legjobbnak. Rozmaringossága miatt kilóg a fenti sorból, de szintén remek a Winelife 2018-as prémium kékfrankosa, ahogy avaros-gombássága miatt a Lővér 2020-asa is (ezt a város borának is megválasztották). Megosztó, de épp ezért ér meg egy próbát a borait sok maradék cukorral készítő Fényes Pincészet 2021-es reduktív, „szilvaparfümös” kékfrankosa.


3. Más vörösökA fajtaborokon, a Winelife cabernet sauvignonján, a Steigler syrah-ján, Taschner Kurt és az Etyeki Kúria merlot-ján kívül a Lővér nagy potenciált magában rejtő Lővér Cuvée nevű birtokborát (kékfrankos, merlot, syrah, pinot noir), a Gangl Pincészet finom fűszerekkel teli Grosszfater Cuvée-jét (9 rész kékfrankos 1 rész cabernet sauvignon) ajánljuk.


4. HabzókA Hauer csendes királyleánykája is hozza, amit várunk tőle, ám az ugyanebből a fajtából, ugyanerről a területről szüretelt szőlőből készült gyöngyözőjéből kartonszám vennénk a meleg napokra. Frissítő, illatos, nagyon itatja magát. A rozévonalon a Stubenvoll kékfrankos pét-natjából repetáztunk is, nemcsak beltartalma, hanem a címkéjén olvasható találó megnevezés miatt: „őspezsgő.”


Kerekasztal-beszélgetés konklúziókkal

A nap végén a gasztronómia kitelepült képviselői elhagyták a helyszínt, az ízek helyét pedig a gondolatok vették át. „A bor beszél belőlünk” címmel Viniczai Sándor borszakíró moderálásával vette kezdetét egy élvezetes kerekasztal-beszélgetés Molnár Tibor, a Borút Egyesület elnöke, Taschner Kurt, a Magyar Bor Akadémia főtitkára, Fiáth Attila borakadémikus és Csizmadia András gasztronómus részvételével. Elhangzott, hogy egyetlen fajtára nem, hanem magára a borvidékre, helyesebben az ott kiérlelt stílusra érdemes csak brandet építeni. Ahogy az is, hogy a soproni – és a magyar – bor hosszú távon akkor fog megmaradni, ha a családok profitot képesek termelni, és azt visszaforgatva fejlesztik örökségüket nemzedékről nemzedékre. A beszélgetés résztvevői végül megállapították, hogy manapság már nem a tudás vagy a minőség jelent problémát, hanem az értékesítés, tehát akkor tudunk majd jelentősen előbbre lépni, ha a szőlész – borász – eladó háromságából utóbbi országszerte megerősödik.Hallhattuk, hogy kulcsfontosságú az ide utazók „megszólítása”, hiszen a természet, a történelem, a kultúra és a gyógyvíz mellett a pincészetek jelentős turisztikai vonzerőt képviselnek. Ám ennek az is feltétele, hogy folyamatos nyitvatartással üzemeljenek, a vendéglők pedig soproni bort kínáljanak a fogásaik mellé. Jó volna, ha az itt élő, ám ausztriai vendégmunkásként dolgozó, fizetőképes közönség asztalára nemcsak hétvégén, hanem akár hétköznap esténként is kerülne egy-egy üveg jó soproni bor.A nagy kiugrásnak még mindig teljesületlen feltétele az eredetvédelmi rendszer megalkotása, a trendivé válást ugyanakkor kétségtelenül segítheti, hogy a magas savak mellé a klímaváltozással most kezdenek felzárkózni a cukrok, vagyis egyre kevésbé szikár, sokkal inkább „kedves” borok születnek a Soproni borvidéken.A Kékfrankos Élménynap a kreativitás, a sokszínűség, a lokálpatrióta büszkeség és a tapintható vendégszeretet jegyében telt. Egyszerre hatott jótékonyan testünkre és szellemünkre. Sem a tömeg zajától, sem az idő szűkösségétől nem fáradtunk el. Bízunk abban, hogy e rendhagyó seregszemle csupán az első volt a sorban, ugyanis folytatásra – s talán az ételek és a borok még szorosabb összekapcsolására – feltétlenül érdemes!
 
Fotó:
Vargha Márk

Beszélgetünk

Zene a fülnek

2016.09.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Taschner Kurttal
„Ha egy borász elég fiatalon kezdi, akkor nagyjából hatvan évjárat borát van lehetősége elkészíteni életében. Ez így kimondva nem tűnik kevésnek...”  
Beszélgetünk

Nem ismerek lehetetlent

2017.03.04. | Szabó Edit
Dehogy akart borász lenni! Szombathelyen diplomázott, és úgy tervezte, majd festeget egész életében. Édesapja váratlan halála azonban hirtelen felnőtté tette... Luka Enikővel beszélgett…
Iszunk

A legfrankóbb kékfrankosok

2018.11.06. | Szabó Edit
A legelterjedtebb kékszőlő-fajta hazánkban, borait számtalan változatban ismerjük, és egyre nagyobb becsben tartjuk. A Borsmenta Sajtóklub legutóbbi találkozóján 14 remek kékfrankos ker…
Beszélgetünk

Nem szeretem a titulusokat

2019.07.06. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Mérész Sándorral
Rutinos, okos vezető, és bár szorosan tartja a gyeplőt, a munkatársai rajonganak érte. Az Etyeki Kúria Borgazdaságnál mindenki egyszerűen csak így hívja: Kapitány. Mérész Sándorral besz…
Tesztelünk

Pfneiszl Birtok: Zefír „Ki is vagyok?” 2018

2019.09.07. | Szabó Edit
A Pfneiszl lányok könnyű fehérbora csupa vidámság és lendület, az embernek már az első korty után mosolyogni támad kedve. A gyümölcsös ízek kedvelőinek ajánljuk!  
Beszélgetünk

Új irányt kell vennünk

2020.04.28. | Szabó Edit
Beszélgetés Erhardt Zoltánnal
Az éttermek egy része átmenetileg bezárt, mások házhoz szállítással próbálják meg átvészelni a karantén okozta nehéz időszakot. A soproni Erhardt Étterem és Panzió más stratégiát válasz…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (45) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (122) balatonboglári borvidék (16) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (288) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (7) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (13) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (109) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (26) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (18) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (19) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (27) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (5) merlot (27) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (49) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (252) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (101) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (23) tészta (17) tesztelünk (218) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (26) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (19) utazás (80) utazási tippek (40) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (35) villányi borvidék (96) vörösbor (152) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)