Vissza

Lengyel sör lett a győztes

2022.04.15. | Szöllősi Edit "össz-szesz mester"
Kilenc ország 60 sörfőzdéjének 260 sörét nevezték a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének nemzetközi versenyére az idén. A bírák között munkatársunk, Szöllősi Edit is helyet foglalt. Íme a részletek…


A Sirha Budapest 2022 kiállításon számos élelmiszeripari termék megmérettetése és díjátadó gálája is helyet kapott a Hungexpo területén. Ekkor tartották egyebek között a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének (KSE) sörversenyét is. A diplomákat dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára, Ondré Péter, az AMC (Agrármarketing Centrum – a rendezvény támogatója) ügyvezetője és Gyenge Zsolt, a KSE elnöke adta át díjazottaknak.


 
Késmárky Kata sörfőző mester, a verseny egyik szervezője elmondta, hogy a KSE 1993-as alapításától korábban kétévente rendezett sörmustrákat, a verseny nemzetközi szinten is elismert, újkori története azonban csak 2018-ban kezdődött. Bírálati rendszerüket ugyanis ebben az évben az Amerikai Házi Sörfőző Egyesület versenyszabványa, a BJCP (Beer Judge Certification Program) alapján szabták át, ezzel biztosítva a születő eredmények nemzetközileg is besorolható voltát. Bár már létezik a 2021-es változat is, ezen a versenyen még a BJCP 2015-ös verzióját alkalmazták. 
A sörkínálat sokszínűsége: nevezés 88 kategóriában
 
A szervezők elégedettek lehettek, hiszen 9 ország 60 sörfőzdéje 88 kategóriában 260 sört nevezett a programra. Mint Gyenge Zsolttól megtudtuk, a nevezők között sok új hazai és külföldi sörfőzde is megjelent, ez a verseny szakmaiságába vetett hitet igazolja számukra.


 
 
A bírálat: közel hatvan, sörre „kihegyezett” ember
 
A versenyt a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, felkészítő tréning előzte meg, ahol a bírálatra jelentkezők tudását komolyan tesztelték a szervezők. Csak azok kaptak meghívást a zsűribe, akik sikerrel vették az akadályokat.


 
A bírálói csapat összetétele meglehetősen vegyes képet mutatott: sörfőzdék sörfőző mesterei vagy tulajdonosai, gourmet sörfogyasztók, szakírók, szeszes italok érzékszervi minősítésében gyakorlott szakemberek (egyebek között a cikk szerzője), külföldi és hazai szakértők, és természetesen több, a BJCP által akkreditált sörbíra is bekerült a körbe. Fontos, hogy szeretniük nem kell a sört (tényleg: ha nem szereti, minek megy oda?), de értőn kell kóstolniuk, hiszen a bírálat célja minden esetben az, hogy a termelők korrekt, jobbító szándékú visszajelzést kapjanak.
 
A panelekben 5-8 fős asztaloknál, önállóan értékeltek a zsűritagok, majd egyeztettek, és végül minden tételnél csak egy, a panelvezető által hitelesített eredmény került a rendszerbe. Az értékelés 50 pontos minősítési skálán történt, ahol az „illat” 12, a „megjelenés” 3, az „íz” 20, a „kortyérzet” 5, az „összbenyomás” pedig 10 pontot ért. Fontos, hogy amennyiben a bírák egy sör hőfokát vagy habjának frissességét nem tartották egységesen megítélhetőnek, kérhettek belőle még egy pohárral, vagyis „visszakóstolhatták” a tételt. 
Az eredmények kialakítása
 
Az alapminősítést követően a panelvezetőkből kiválasztott csúcszsűri kóstolta végig a legmagasabb pontszámot elért tételeket, és ők döntöttek a végeredményről. A versenyszabályzatban rögzített ponthatárok alapján arany, ezüst és bronz diplomával jutalmazták a söröket, az öt legkiválóbb tétel közül három kaphatott gyémánt diplomát, a legjobbak legjobbika pedig Grand Champion-díjat. A bírálat számítógépes programmal történik.
 
A versenyen összesen 96 bronz, 29 ezüst, 9 arany és 3 gyémánt diplomát osztottak ki, valamint egy Grand Champion-díjat. 
Az abszolút győztes
 
Egy lengyel sör, a Browar Rockmill Sörfőzde 4th Anniversary nevű imperial portere bizonyult a mezőny legjobbjának. Késmárky Kata mosolyogva mesélte, hogy az az asztaltársaság, amelyik ezt a sört bírálta – ez volt az utolsó tételük – kért belőle még egy pohárral visszakóstolásra, indoklás nélkül. Mikor megérkezett hozzájuk a friss töltés, akkor vallották be, hogy a sörrel az égvilágon semmi baj nincs, csakis az élvezet kedvéért szerették volna újrakóstolni, mert annyira jó.
 
Ez a specialty kategóriában induló imperial porter magabiztosan verte a mezőnyt. Armagnac-os és rumos hordóban érlelték, ráadásul mazsola, datolya és füge hozzáadásával készült. Főzői úgyszólván mindent bevetettek, hogy egy valóban „all in” különlegességet alkossanak, és elkényeztessék a fogyasztókat.
 
A színe meggyőzően fekete, nagyon kedves sötétbordó beütéssel. Malátás, édes, kontúros, krémes, karamelles és pörkölt magvas karaktereket mutat. Gyümölcsös, mégis kellemesen kesernyés. A kétféle hordónak köszönhetően fűszeres (vanília, szegfűszeg), fanyar és telt. A gyümölcsöknek – és talán az armagnac-os hordónak köszönhetően – a füge és a datolya édessége mellett érezzük a szőlő héjjegyeit is. Mind illatában, mind ízében valamennyi aroma szépen felismerhető, és egymással harmonikus egészet alkotnak. Olyan igazi „kérek még egyet” fajta, elmélázgató, kortyolgatós sör, kellő markánssággal. Leülünk mellé, és megoldjuk az élet nagy kérdéseit. Vagy nem, de legalább ittunk egy jót!


 
Véleményünk a versenyről
 
  • 18 sör egy nap alatt – ennyi volt a napi porciója egy-egy panelnek. Egy gyakorlott bírálónak – főleg ha bor-, szeszesital-, pláne ha pálinkaversenyeken szocializálódott – kevésnek tűnhet a mennyiség, azonban más alkoholos italok bírálatától eltérően ezen a versenyen a sört le kell nyelni. Ha nem is mindet, de két nagyobb kortyot biztosan, emiatt a 18 tétel éppen elegendő mennyiség egy napra. 
  • Hogy a szakértők felkészültségének, elhivatottságának köszönhető-e, vagy a sörök minőségének, nem tudható, de nagy hangzavar nem volt a teremben, viszonylag csendes egyeztetések nyomán születtek meg az eredmények. Egy-két elégedett sóhajtás és csettintés azért elhangzott egy-egy kiváló sör minősítésekor. 
  • A sörök világában és megítélésében talán az a legnehezebb, hogy ami az egyik fajtánál technológiai hiba, az a másiknál fajtakarakter, ezért nagyon magas fajtaismeretet igényel a bírálat. 
  • A nevezett tételek 50 százaléka kapott érmet, ami azt mutatja, hogy a bírák szigorúak voltak, így a verseny szakmai színvonala igen magas léc megugrására kényszeríti a nevező sörkészítőket. 


Köszönöm a meghívást, örülök, hogy részt vehettem ezen az izgalmas versenyen!
 
Fotó:
Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete
Vermes Tibor
Szöllősi Edit

Iszunk

Szüreti sör

2016.09.15. | Szabó Edit
Az elkészült „harvest ale” friss, üde, illatos sör lesz majd, hangulatában kicsit olyan, mint a boroknál a beaujolais nouveau…  
Iszunk

Érezzük a rock and rollt!

2018.02.28. | Bőti László
Egy sör erejéig házasságra lépett a Carlsberg és a Horizont, aztán saját vörös IPA-t kapott a Quimby. Úgy tűnik, a sörök világában a február cseppet sem uborkaszezon…  
Iszunk

Megkóstoltuk a MONYO boros söreit

2019.04.23. | Vargha Márk
A Heumann Pincészet, a Márkvárt Pince, a Gizella Pince, a Pfneiszl Pincészet és a Bodrog Borműhely borai is részt vesznek a MONYO Sörfőzde legújabb kísérletében. Az eredmény több mint b…
Iszunk

O’Hara’s Irish Stout – sötét, mint az éjszaka

2022.04.11. | Szabó Edit
Kávé, édesgyökér és rengeteg csoki! Aki megkóstolja az O’Hara’s Brewing stoutját, ezekkel az ízjegyekkel találkozik először. A sör kiváló kísérője a füstölt sonkának, de étel nélkül is…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)