Mitiszol? kilencedszer

2019.12.03. | Vargha Márk
Elhivatott borászok, kiváló borok, remek hangulat, tökéletes szervezés – nagyjából így lehetne leírni a természetes borok idei csúcstalálkozóját, a Mitiszol? Fesztivált. Íme a Borsmenta részletes beszámolója…
 


Már napokkal megnyílása előtt telt házat jelentettek a természetes borok legnagyobb magyarországi fesztiváljának szervezői, így kissé tartottunk a zsúfoltság miatt a Bálna emeletén felállított standok közötti nehézkes közlekedéstől. Szerencsére azonban jól kalkuláltak a létszámmal, és az őszi időszak egyik legkellemesebb délutánját tölthettük el a helyszínen.


 
A kóstoltató borászatok számát tekintve igazán a bőség zavarával küzdöttünk, s nem sokkal a rendezvény nyitása után belevetettük magunkat az ismerősen és ismeretlenül hangzó pincék sokaságába. Három tokaj-hegyaljai stand az első kategóriába tartozott. A Királyudvar, a Tokaj Nobilis és a Hétszőlő is hozta a „kötelezőt”: hibátlan borokat – mert természetesen ez a minimum, bármilyen termelési módszerrel készüljenek is.A fesztivál számunkra legszebb fehér tételét mégis a nekünk eddig ismeretlen Dorogi Testvérek Pincészete szállította: 2016-os Deák furmintjuk már illatában is gyönyörű, sárga virágos, enyhén málnás, rácáfolva arra a vélekedésre, hogy a természetes borok illatban nem nyújthatnak annyit, mint konvencionális társaik. Ízében sárga húsú gyümölcsök és ásványosság szép harmóniája jelenik meg. A nehéz évjárat ellenére kifejezetten jól sikerült, rétegzett ital, igyekszünk majd minél gyakrabban újra kóstolni a következő években, de nem úszhatja meg a gyakori fogyasztást a 2017-es évjárat sem, mely szintén poharunkba került, és nagyon ígéretesnek tűnt.


 
A „tokaji bevezető” után a külföldi vendégek felé vettük az irányt. Az 1989 óta biodinamikusan dolgozó Fleury pince Champagne-ból négy pezsgőt hozott, melyek közül nekünk a pinot noirból készült Blanc de Noir brut tetszett a legjobban. Morgane asszony a tulajdonos család képviseletében helyeslően bólogatott, hiszen ezt a krétás-agyagos talajon termett szőlőből készült tételt a család is zászlósborának tekinti.


 
A burgenlandi Groszer Weinnek voltak talán a fesztiválon a legszebb címkéi, kicsit mintha a Monarchia idejébe repültünk volna vissza. Rösler nevű rozé pét natjuk kifejezetten üdítő volt, így újult erővel léphettünk tovább a nyugati határunk túlsó oldalán 2003 óta biodinamikusan működő Andert pincéhez. Négy, az eseményre hozott boruk mindegyikének megvan a maga „funkciója”: a chardonnay maga is húsos-káposztás, de egyáltalán nem kellemetlenül, egy kolozsvári káposzta ideális kísérője lehet. Zöld veltelinijüket könnyed salátákhoz, szentlőrincüket beszélgetésekhez, míg zweigeltjüket pörköltekhez tudjuk elképzelni.


 
A katalán Eudald pincénél folytattuk külföldi kalandozásunkat, és ezt a cava rajongóiként cseppet sem bántuk: háromfélét is hoztak Budapestre a spanyol pezsgőből, azonban két csendes vörösük nagyobbat „szólt”: a 2018-as Cepellben a cabernet sauvignon és a merlot tempranillóval házasodik, míg a 2015-ös La Creuetában petit verdot-val, és 12 hónapot töltenek együtt hordóban. Az előbbiben az érett, ropogós cseresznyés aromát köszönhetjük a frigynek, az utóbbiól lekvárosba hajló szilva és áfonya, avarosság és szép hordófűszerek, különösen fahéj kóstolható ki.


 
Az utolsó külföldi borászat, melyet megismertünk, a Fidora volt, de ezt már egy remek workshop keretében tettük. Ez a venetói társaság már 1974 óta organikusan gazdálkodik, néhány terméküket a családot Budapesten képviselő Emilio mutatta be. Szűretlen, „nem tipikus”, nem éles savú, champagne-stílusú proseccóikkal láthatólag hamar megnyerték a közönség jóindulatát, de a java csak ezután következett. Egy kiváló pinot grigio után jött a chiantihoz hasonlóan nagy népszerűségnek örvendő olasz vörösbor, a valpolicella. Ha nemzetközi kitekintésű borismereti kurzuson veszünk részt, biztosan találkozunk a házasítással – melyet három helyi szőlőfajta, a corvina, a corvinone és a rondinella alkot –, de nem biztos, hogy kóstolására is mód nyílik. Itt most ezt pótolhattuk. Érett piros cseresznyés, rózsás aromatikáját élvezve körülnéztünk a teremben, és igencsak elégedett arcokat láttunk.Emilio tudta fokozni az izgalmakat: valpolicella ripassót töltött a résztvevőknek. Ez a borféleség úgy készül, hogy a valpolicella bort újraerjesztik az amarone (lásd alább) készítéséhez használt, kiszárított szőlő héjával 15-20 napig, majd a fejtés után 24 hónapot fahordóban érlelik. Ennek eredménye egy hihetetlenül komplex, fekete cseresznyés, érett áfonyás, érett szedres világ, magasabb alkohollal és lágyabb savakkal. Az i-re a pontot egy amarone kóstoltatásával tette fel az ifjú Fidora. Ennek készítése nagy és bonyolult feladat, és ez a termék magas árában is tükröződik. A szőlőt 3-4 hónapig szárítják, ennek során tömegének akár felét is elveszíti, a beltartalma koncentrálódik. Januárban préselik, s az így kapott levet egy hónapig erjesztik. 42-50 hónapos francia hordós érlelés után palackban is érlelik még egy évet. A megízlelt folyékony csoda kapcsán Emilio elmondta, hogy mivel drága, Olaszországban nehezen tudják eladni, ezért Dánia az elsődleges felvevőpiaca. Honfitársai inkább a ripassót választják, hiszen komplexitásával hasonlóan egyedi élményt tud nyújtani, ezért tréfásan „bébiamaronénak” is hívják.   


 
A nem mindennapi élménytől eltelítődve ültünk be ezután Maurer Oszkár, majd Bencze István workshopjára is. A Szerémség borpápájának anekdotázását élvezettel hallhattuk csakúgy, mint a Szent György-hegyi ifjú tehetség eszmefuttatását alternatív zene és bor kapcsolatáról (mindkettő művészet, nemcsak a testtel, de a lélekkel is kommunikál). A sallangmentesen, kötetlenül elmesélt történetekhez párosított italokra pedig szintén nem lehetett panaszunk.


 
A fesztivál szervezői jelesre vizsgáztak. A helyszín vendégbarát kialakításával, a kiállítók körültekintő kiválasztásával, valamint magas színvonalú ételkínálatával a Mitiszol? ismét az év egyik legkiválóbb boros rendezvénye volt, ahol a natúr borok világához közelebb vagy távolabb állók egyaránt megtalálhatták számításukat, sőt talán annál többet is. Köszönjük a lehetőséget, és természetesen ott leszünk jövőre is.Megjegyzés: a Borsmenta újságírója a szervezők vendége volt.
 
Fotó:
Vargha Márk
Csordás Ádám

Iszunk

Ezt ittuk a Mitiszol? Fesztiválon

2017.11.30. | Németh-Hehl Szilvia
A Terra Hungarica természetközpontú elveit valló borászatokat tömörítő fesztiválja igazi színfoltja a budapesti boros rendezvények zsúfolt világának. A legutóbbit november 18-án tartott…
Iszunk

Mitiszol? nyolcadszor

2018.12.12. | Németh-Hehl Szilvia
Idén nyolcadik alkalommal gyűltek össze a Terra Hungarica mozgalom borászai a Mitiszol? Fesztiválon. Mi is velük tartottunk, természethű borokat, környezettudatos termékeket kóstoltunk,…
Iszunk

Már megint Mitiszol?!

2019.11.06. | Vargha Márk
Az idén lesz a kilencedik Mitiszol?. Az organikus és természetes borok fesztiválját november 16-án a Bálnában tartják. Íme 7 ok, amiért érdemes elmenni…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)