Iszunk

Natúr borok a Szent György-hegyi elefántcsonttoronyból

Natúr borok a Szent György-hegyi elefántcsonttoronyból című cikk borítóképe
2024. 10. 02. | Wurmbrandt András
Kovács Barnabás célja nem más, mint a lehető legkisebb ökológiai lábnyomú bor előállítása. A fiatal borász édesapja nyomdokain, a Szent György-hegyen készíti izgalmas natúr tételeit…

Akik jártak már a Szent György-hegyen, azt mondják, biztosan visszatérnek még oda. A Balaton-felvidék Tapolcai-medencéjében elnyúló tanúhegy fél szemével a nagy vizet kémleli, fél szemmel pedig a szigligeti várra kacsint. Bazaltorgonái nem muzsikálnak, csendben hallgatják a szőlőültetvények között őrködő pincékből kiszűrődő zajokat.

Káptalantóti felől, meredek úton kapaszkodunk fel a hajdan volt tűzhányón, amelyen a természet mára sajátos, melegházszerű klímát hozott létre. A málló bazalttörmelék a pannon üledékkel elvegyülve unikális szőlőtermő vidéket alakított itt ki, ami kiválóan alkalmas minerális borok készítésére. A hely szelleme és energiái arra késztetik az erre fogékony embert, hogy elhelyezze magát a tájban. Így volt ezzel Kovács Zoltán is, aki 1992-ben az ország első bioborászatát hozta itt létre BioVitis néven. 35 hektáron gazdálkodott szigorú elvek, uniós előírások mentén, utoljára a 2016-os évjáratú borait töltötte palackba.

Apák és fiúk a Napúton

A pince előtt ma motor parkol, a ráépített örök panorámás konferenciateremből pedig latin zene hallatszik ki. „Kubai rádió” – világosít fel bennünket Kovács Zoltán fia, az elénk siető Barnabás, aki újra életet lehelt a pincébe, és 2021-től édesapja szigorú elveit is továbbgondolva készít natúr borokat.

Barnabás környezetgazdálkodási agrármérnökként végzett Keszthelyen, majd a mesterképzést már Gödöllőn abszolválta, végül újra a Georgikonon doktori címet is szerzett. Fókuszában természetesen a szőlőtermesztés és a borkészítés állt, szakmai gyakorlatait pedig ezek fellegváraiban töltötte Törökországban, Franciaországban, Olaszországban és Portugáliában. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem megalakulását követően a Szőlészeti és Borászati Intézet Borászati Tanszékének adjunktusa lett Keszthelyen, és visszatért gyerekkora helyszínére, az onnan kőhajításnyira lévő Szent György-hegyi pincébe.

„A pince őrzi édesapám borászatának a nevét – Biovitis –, de a borokat Elefántcsontváry néven készítem. Persze ez megint csak kontinuitás apámmal, hiszen ő minden palackra ráírta, hogy Napút bor. Szenvedélyesen szerette ugyanis Csontváry festészetét, aki – mint közismert – a Napút festőjeként aposztrofálta önmagát” – meséli, majd hozzáteszi, ő valahol egy elefántcsonttoronyba zárkózott, megszállott kutató elmének tartja magát, aki a fitymáló tekintetektől függetlenül köti az ebet a karóhoz, és az elképzelésének megfelelő borokat készít, hiszen ahogy Csontvárynak a festészet, úgy neki a bor az önkifejező eszköze. Hogy mennyire komolyan gondolja ezt az ars poeticát, azt a borai címkéin központi helyet elfoglaló, bazaltorgonák közül kiemelkedő karcsú torony is jelzi.

Lugassal a klímaváltozás ellen

Vendéglátómmal közben a gyakorlatlan szemnek elhanyagoltnak tűnő szőlősorok között sétálunk. De ami a nagyüzemi szőlőtermesztésben átláthatatlan, az a bióban koncepció. A meghagyott aljnövényzet egyik oka a talaj védelme, másrészt Barnabás gyógynövényeket is telepített a Badacsonyi borvidék kuriózumának számító kéknyelűtőkék sorába, hogy azok segítsék a növényvédelmet. „Ezzel jó eséllyel távol lehet tartani a szőlőtől a kártevőket és a kórokozókat, de a gyógynövények a gyökerek közelében serkentik az élő közösségek működését, így a mineralizációt is, virágzatukkal pedig a rovarok széles közösségét vonzzák az ültetvénybe, így növelve a biológiai sokszínűséget.”

Egy teraszosan kialakított dűlő előtt állunk meg, ahova lugasos ültetvényt tervez telepíteni házigazdánk. Azt mondja, ezt a megoldást elsősorban a klímaváltozás kényszeríti ki: a lehetséges forgatókönyvek szerint ugyanis a következő évtizedekben erősen csapadékos tavaszra, de rendkívül meleg és száraz nyárra lehet számítani a Kárpát-medencében. A cél tehát az, hogy amikor sok eső esik, a víz ne folyjon le a hegyoldal aljára, hanem a teraszos talaj őrizze meg a nedvességet. „Ezzel párhuzamosan más támrendszerre és zöldmunkára is szükség lesz. Lugasos szőlőtermesztésre kell átállni, ami egyfelől nem engedi kiszáradni a feltalajt a kritikus július-augusztusi időszakban, másfelől pedig védi a fürtöket a perzselődéstől. A lugassal olyan mikroklímát teremtünk, amiben a szőlő ki tudja mozogni azt a stresszt, amit az extrém hőség okoz.”

A növényi oldalról való közelítés után Barnabás kinyitja a hegyoldalba vájt pince ajtaját, hogy empirikus úton is megtapasztalhassuk, mitől olyan izgalmas a natúr borok világa.

(folytatjuk)

Megjegyzés: A cikk a 6. Web Wine Writing döntős írása volt, szívből gratulálunk a szerzőnek!

Fotó:
Fövényi Fanni

Vendégoldal
Olívaszüret a Szent György-hegyen! című cikk borítóképe

Olívaszüret a Szent György-hegyen!

2023. 10. 18. | Borsmenta
Október 21-én és 22-én olívaszüret lesz a Taberna Infinito csodálatos, mediterrán kertjében. Az élménynek bárki részese lehet, aki szeretné a hétvégét a szabadban, jó emberek, finom falatok és jó borok társaságában tölteni…
Eszünk
Mediterrán varázs a Szent György-hegyen című cikk borítóképe

Mediterrán varázs a Szent György-hegyen

2019. 07. 16. | Barossné Koós Andrea
200 méteres tengerszint feletti magasság, csodálatos panoráma, feledhetetlen naplemente, mediterrán életérzés, kitűnő ételek, helyi borok – és mindez Magyarországon! A Taberna Infinito vendégmarasztaló hely…
Beszélgetünk
A Szent György-hegy a barátom című cikk borítóképe

A Szent György-hegy a barátom

2019. 05. 25. | Szabó Edit
Beszélgetés Ujvári Viviennel
A tanúhegyek között nőtt fel, és bár munkahelye már a Tokaji borvidékhez köti, amikor csak teheti, meglátogatja Raposkán élő szüleit, és segíti a parányi családi pincészet munkáját. A fiatal borászgeneráció egyik nagy ígéretével, Ujvári Viviennel beszélgettünk…
Beszélgetünk
Ha szerelmes vagy, keveset alszol című cikk borítóképe

Ha szerelmes vagy, keveset alszol

2019. 04. 27. | Szabó Edit
Földi Bálint, Palkó Zsolt, Lepold Antal
Három fiú, három különböző életút, egy közös akarat. A két jóbarát meg az Anti nem pincészet, nem termék, hanem annál sokkal több: három ember barátsága palackba töltve…
Beszélgetünk
Emese álma című cikk borítóképe

Emese álma

2019. 03. 16. | Szabó Edit
Beszélgetés Nyári Emesével
A Szent György-hegy legcsodálatosabb lilaakác-lugasa mögött valóságos birodalmat rejt a föld mélye. A pincét édesapja nyomdokaiba lépve Nyári Ödön építette, de ma már az unoka, Emese is kiveszi a részét a munkából…
Beszélgetünk
A Szent György-hegy bohém arca című cikk borítóképe

A Szent György-hegy bohém arca

2019. 01. 19. | Szabó Edit
Beszélgetés Gilvesy Roberttel
A Kanadából hazatért Gilvesy Robert előbb a tájba, majd az épületbe, aztán a Szent György-hegy vulkanikus boraiba szeretett bele, és a 18. században épült Esterházy-présház romjain új élet sarjadt…