Vissza

Négy80: „Az egész hobbinak indult”

2024.05.09. | Nádasi Eszter
2018-ban nyitottak, de a borkészítésnek sokkal régebbi hagyománya van a Barcza családban, akiknek a Badacsonyon és az Örsi-hegyen is vannak szőlői. Mire utal a névválasztás, és mit kóstolhatunk náluk?


Az április végi szombat délutánon egészen nyárias a napsütés, Barcza Mátéval így a badacsonyörsi borászat lugasában beszélgetünk – jól belátni innen a Badacsonyt és a környező hegyek szőlőit, erdőit. A poharunkba száraz Zeust tölt a 2023-as évjáratból, frissen a tartályból.

A pince bejáratától nem messze egy hosszú, földszintes ház áll. „A dédnagyapámék a középső részben laktak, a présház és az istálló között, a harmincas években vásárolták meg ezt a részt és a badacsonyi szőlőket. Aztán az államosításkor nagyon sok mindent elvettek a családtól. Édesapám már nem is itt, hanem Dabronyban született, aztán Somlószőlősön laktak, onnan kerültek vissza Badacsonyörsre, a Szlovák Majorba. A pince mellett akkor barack termett, a nagyapám kezdte el mondogatni, hogy szőlővel kellene foglalkozni. A kilencvenes években kárpótlás útján jutottunk hozzá jelenlegi badacsonyi területeinkhez” – idézi fel a családtörténet fordulópontjait.

Négy80: „Az egész hobbinak indult” - beszélgetés Barcza Mátéval

A termés 90%-át eladták, bor csak a maradékból készült, a maguk és az ismerőseik örömére. „Az egész hobbinak indult, a szüleim a főállásuk mellett foglalkoztak ezzel, de korán bekapcsolódtam én is. A pincemunkákat hordó- és vízfelelősként kezdtem: régebben az Örsi-hegyen, a családi háztól nem messze béreltünk egy pincét, amibe nem volt bevezetve a víz, kerti csapból mostuk a hordóinkat. Én álltam a csap mellett, és édesapám egy lyukon keresztül kiabált, hogy jöhet a víz, vagy most már elég.” Ennek az időszaknak 2000-ben lett vége, akkor vásárolták vissza egykori pincéjüket. Mostanra a szőlő feldolgozásától kezdve egészen a palackozásig, tárolásig minden egy helyen történik.

Máté Keszthelyen végzett kertészmérnökként, közben szőlész-borász szakképzésre is járt. 2013-ban került Budapestre, a Magyar Borok Házába, ahol 650 tétel volt bent az ország minden borvidékéről. Ezekből válogatta össze a borsorokat a kóstolókhoz – volt, hogy napi tízet-tizenkettőt is megtartott. 2,5 év Borpatika után jött a Nappali Kávéház, ahol a röviditalok a fő profil. A beszélgetésünk előtti éjjel még a pultban állt, épp akkor volt 8 éve, hogy belépett. Egész évben kétlaki életet él, hiszen bőven van munka, főleg mióta a borászat már nem csak hobbi.
 
Az Aljas, a Kobold és a fajtaborok

Ahogy teltek az évek, egyre jobban szerették volna szélesebb körnek is megmutatni magukat – ezzel együtt jött a kérdés, hogy milyen néven tegyék ezt. A rokonaik ugyanis Barcza Pincészetként borászkodnak a Somlón, és mivel senkit nem akartak összezavarni, ez a vonal kiesett. A számtalan elképzelés közül végül a borvidék történetéhez nyúltak vissza: a rendszerváltás előtt a badacsonyi területeik egy részén sortávkísérletek zajlottak, az egyik ültetvényen emiatt négy méter nyolcvan centire vannak egymástól a szőlősorok. „Egy szüreti felvonulás után beszéltük meg a családdal, hogy ha már a sortávolságban ennyire egyediek vagyunk, akkor használjuk ezt.” Máté az édesapjával, Barcza Ákossal és a nagybátyjával, Barcza Gáborral állt a Négy80 élére, közösen hozzák a döntéseket, nincs közöttük generációs ellentét.

Négy80: „Az egész hobbinak indult” - beszélgetés Barcza Mátéval

2018-ban jöttek ki az első évjárattal, a Badacsonyon jelenleg hét és fél, az Örsi-hegyen pedig egy hektár szőlőjük van. „A legnagyobb mennyiség rajnai rizlingből van, ez eddig minden évben jó minőséget hozott, frissen és palackos érlelés után is. De a szürkebarát sem sokkal kevesebb, ami nálunk auvergnas gris: Badacsonyban régen így hívták a fajtát, a dédnagyapától is kerültek elő iratok, amikben ezen a néven szerepel. 2021-ben aranyérmet nyertünk vele a hegyközségi borversenyen. 2022-ben két színben is készült auvergnas: nagyon száraz év volt, emiatt úgy megvastagodott a szőlő héja, hogy csak az első lepréselt lé volt fehér. A második körnél már kioldódtak a színanyagok, ezért halvány rózsaszínű lett – külön készítettük el a borokat, és örültünk, hogy tudunk kísérletezni, játszani ezzel.”
           
A birtokbor sem szimplán birtokbor, hanem Aljas. „Az első akkor született, amikor több lett a bor, mint ami az érlelőtartályokban elfér, ezért az erjesztők ’alján’ maradt extra mennyiséget összefejtettük.” Az Aljas arányait az éves szőlőhozam diktálja – van, hogy a rajnai több benne, máskor a zeus vagy éppen a szürkebarát. Tavaly a Pláne Badacsony Borterasszal kollaborációban is készült egy verzió: az áprilisi partnerkóstolón beszélték meg, hogy a bor egy részét az akkori állapotában lepalackozzák és saját címkével forgalmazzák.

Négy80: „Az egész hobbinak indult” - beszélgetés Barcza Mátéval

A másik házasításuk a Kobold, amihez egybeszüretelik a sárga muskotályt és a rózsakőt. Az utóbbiból eleve nincs sok, ráadásul a vadak kifejezetten szeretik, fajtaborként így csak 2018-ban és 2019-ben jött ki. 2023-ban új cuvée került az érlelőkbe, ez az Eccer, ami leghamarabb 2 év múlva kóstolható. „Az újítás oka, hogy a várt 33 láda kéknyelű helyett lett 5, mert az agancsos barátaink tavaly ennyit megettek belőle. Ezért hozzászüreteltük a kései rajnait.” A kéknyelűt egyébként csak akkor hozzák ki fajtaborként, ha igazán jó az évjárat, de akkor is csak hosszabb palackérlelés után.

„A zeust roppantul szeretjük, amikor van rá lehetőségünk, nemcsak száraz borként jelenik meg a palettánkon, hanem ebből készül a késői szüretelésű Napolaj is. Nagyon szépen bírja az aszúsodást, csodálatos ízeket hoz, a 2018-as évjárat kifejezetten jól sikerült. Tavaly is készült, ez 2-3 év múlva lesz elérhető. Az indulásunkkor főleg a gasztronómiát céloztuk meg, a bárokat és az éttermeket – emiatt kell is, hogy legyen édes borunk a desszertek mellé.”

Négy80: „Az egész hobbinak indult” - beszélgetés Barcza Mátéval

A fajtaösszetételükkel elégedettek, de ötletük persze mindig van a megújulásra, bővülésre. A pinot noir eddig rozéként készült, legközelebb viszont már siller lesz belőle. Megjelenik egy vörösbor a kínálatban: a kadarkából idén szüretelik a szűztermést. A zenit telepítése is tervben van, régebben volt belőle 3 hektárjuk a Csobáncon – szerették, mert viszonylag korai fajta, jó savakkal, citrusos ízvilággal.
 

Négygenerációs tudás

„Azt a stílust igyekszünk továbbvinni, ami a dédnagyapám óta öröklődik. A borkészítésből apukám veszi ki legjobban a részét, de mégsem hívja magát borásznak, mert úgy van vele, hogy miután a must beérkezik a pincébe, minden teljesen természetesen működik magától – szerinte neki nincs sok feladata, csak kézben tartja a dolgokat. Így ő a mi nem létező borászunk. Spontán erjesztéssel dolgozunk, a kénezésen, derítésen, fejtésen kívül nem avatkozunk be a folyamatba. Van is néhány félszáraz tételünk, mert úgy állt meg az erjedés – nem adunk a borhoz plusz élesztőt csak azért, hogy kipörögjön szárazra.”

Négy80: „Az egész hobbinak indult” - beszélgetés Barcza Mátéval

Bár ragaszkodnak a hagyományaikhoz, a korszerű technológiától nem zárkóznak el. „Acéltartályokat használunk, és ennek van egy praktikus, életformabeli oka is: ha többet vagyok Budapesten, akkor apukám ezeket egyedül is tudja tisztítani. Van nálunk két 60 literes Speidel tojás kölcsönben: az egyikbe rajnait, a másikba zeust töltöttünk. A speciális műanyag engedi a mikrooxidációt, gyorsabban érnek a borok, közel 1,5 hónappal előrébb járnak a fejlődésben, mint a többi, spontán erjesztésű tétel ugyanezekből a fajtákból.”

Az indulásukkor 5 évet adtak maguknak kipróbálni, hogy működik-e ilyen formában a borászat. Ez eltelt, és itt vannak: a vendégeik elégedettsége és visszatérése az, ami a legnagyobb sikerélménnyel tölti el őket. Jelenleg évi 6000 palack boruk készül, a cél 10-11 ezer. „Csak addig mennénk el a növekedésben, amíg még minden feladatot meg tudunk oldani családon belül. Most is csak egy állandó szőlőmunkásunk és két kisegítőnk van. A testvéreim is szívesen kiveszik a részüket a munkából, ők mindketten Szombathelyen élnek, a húgom óvónő, az öcsém testnevelő tanár és atlétikaedző.”

Míg beszélgetünk, néhány kiránduló sétál át a pince és a feldolgozó közötti úton. „A szezonon kívül is van mozgás az Örsi-hegyen, a pince felett fut a turistaútvonal. De alapvetően itt még mindig csönd van vagy a természet hangjait hallani. Mióta értékesítjük a borokat, bejelentkezés útján lehet jönni hozzánk. Szerveztünk tematikus kóstolókat, és tavaly nyáron már állandó nyitvatartásunk volt. Ez idén is így lesz, ezen kívül két programot már biztosan tudunk: júniusban az unokatestvéremék pincészetével, a zánkai Lídia Borházzal tartunk közös kóstolót, júliusban pedig a Békássy Borászattal lesz egy rendezvényünk. Közben a gasztronómiában is szeretnénk minél jobban megvetni a lábunkat, több borunk szerepelt a Borkonyha, a Textúra, a Laurel borlapján. A Nappali Kávéházban a kezdetektől elérhető 3-4 tételünk.”

Négy80: „Az egész hobbinak indult” - beszélgetés Barcza Mátéval

A badacsonyörsi kóstolókhoz olyan extrák is kérhetők, mint a házi péksütemények, sonkák, kolbászok, sajtok, zöldségek. „A borokhoz anyukám készíti a kenyeret, a foccaciát és a krémeket, a nagybátyám az utóbbi pár évben veszi ki a részét a vendéglátásból. Ételekben az egyszerű, frappáns megoldásokat keressük.”

Lehet menni kipróbálni a felújított lugast, bár igaz, hogy náluk a fűben is kiválóan el lehet borozgatni – még plédet is adnak hozzá.

A kis pincészet tehát szeretettel várja a látogatókat. Lehet menni kipróbálni a felújított lugast, bár igaz, hogy náluk a fűben is kiválóan el lehet borozgatni – még plédet is adnak hozzá!
  
 
Fotó:
facebook

Beszélgetünk

Mese a nagymama szőlőjéről

2016.07.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Váli Péterrel Valahogy úgy jártunk Váli Péter pincéjében, mint Kányádi Sándor versében az elveszett török követ. És ez bizony mással is megeshet, ha arra a birtokra téved.…
Iszunk

Néha megnevettetem a Jóistent

2016.07.14. | Szabó Edit
  „Néha megnevettetem a Jóistent azzal, hogy elmondom neki a terveimet. Aztán majd ő megmutatja, mi lesz valójában…” Molnár Júlia Dóra, a Csendes Dűlő Szőlőbirtok ifjú tulajdonosa…
Beszélgetünk

A kis pincék reneszánsza

2018.02.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Ádám Gáborral
A cserépkályhában lobog a tűz, a Sabar-hegy fölött ragyognak a csillagok. Ádám Gábor gyakorlott mozdulattal nyitja a palackot, mintha dugóhúzóval a kezében született volna. Pedig nincs…
Iszunk

Istvándy és Istvándi

2021.06.30. | Borsmenta
Magnum palackba zárt, közös bort készített Istvándy Gergely és Istvándi Tamás. A fiatal borászok távoli rokonai egymásnak, és együtt megálmodott olaszrizlingjükkel a közös gyökerek font…
Beszélgetünk

Itt vagyunk a bazaltoszlopok alatt

2021.07.10. | Szabó Edit
Beszélgetés Barcza Bálinttal
Barcza Bálint a Somló hegy egyik legszebb pontján, ükapja öreg pincéjében készíti borait. Aki nála jár, a borokkal együtt nemcsak a Somló lényegét ízleli, de egy kicsit az időtlenségbe…
Iszunk

Ismeretlen ismerős: a Border Birtok

2023.10.24. | Vargha Márk
Mindig szeretünk újdonságokat felfedezni, olyan pincékben kóstolni, ahol még nem fordultunk meg korábban. Vargha Márk a balatoncsicsói Border Birtokon járt, ahol Dér Gábor boraival kötö…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (45) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (121) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (9) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (109) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (26) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (18) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (18) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (26) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (5) merlot (22) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (49) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (36) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (251) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (101) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (22) tészta (17) tesztelünk (214) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (25) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (18) utazás (80) utazási tippek (40) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (20) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (33) villányi borvidék (93) vörösbor (147) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)