Vissza

Ismeretlen ismerős: a Border Birtok

2023.10.24. | Vargha Márk
Mindig szeretünk újdonságokat felfedezni, olyan pincékben kóstolni, ahol még nem fordultunk meg korábban. Vargha Márk a balatoncsicsói Border Birtokon járt, ahol Dér Gábor boraival kötött közelebbi ismeretséget…


Dér Gábor két festői, de kevésbé ismert észak-balatoni faluban, Balatoncsicsón és Szentjakabfán gazdálkodik, nem egészen három hektáron, s már gyermekkorát is itt töltötte. Apró csicsói pinceépülete a faluból messziről látszik, cserébe annak teraszáról varázslatos a panoráma a tóra és a dombokra. Kékfrankossal, rajnai rizlinggel, szürkebaráttal, juhfarkkal és olaszrizlinggel foglalkozik. A kézi szüretelésben és az egészfürtös préselésben hisz, a műtrágyázásban és a rovarirtásban nem. A pinot noirt tájidegennek tartja, a rozét divatnak (azt mondja: a chardonnay-őrület lecsengett, épp a sauvignon blanc- és rozémániában járunk), a címkén a kézi grafikát pedig szépnek. De beszéljenek Gáborról a kóstolt borok:

Ismeretlen ismerős: a Border Birtok - borsmenta.hu


1. Olaszrizling 2022
A bor 1990-ben telepített szőlőből készült. A 13%-os alkoholt a legkevésbé sem érezni, a sav hihetetlen lendületet ad a reduktív eljárással készült bornak. Almát és körtét kerestünk, „minden csövön” áradó pomelót találtunk. Széles körnek szóló, könnyen eladható bor.

2. Juhfark 2020
Somló adottságaival nem lehet persze versenyezni, de juhfark mindig is volt a környéken. 13%-os alkohol, a szakirodalomnak megfelelő, neutrális aromavilág, somlói ásványosság nélkül. Érettségében is különbözik az előző olaszrizlingtől, hiszen 9 hónapot fahordóban is volt. A borász szerint 3-4 év múlva jut a csúcsra, akkor mutatja meg valódi arcát.

Ismeretlen ismerős: a Border Birtok - borsmenta.hu

3. Juhfark 2021
Szintén 13%-os alkoholtartalmú bor, önmagában lehet, hogy nem nyitná ki az ember egy beszélgetéshez, de fűszeres fehér húsokhoz kitűnő választás. Bizonyítja ezt az is, hogy áprilisban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője borversenyt tartott az 1. Terminálon, ahol legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választott ki négy kategóriában egy-egy bort, amely – mint írták – „a jövőben méltó képviselője lesz Magyarország kapujának.” A Border ’21-es Juhfarkja a fehér gasztro kategóriában 104 nevezett bor közül a 9. helyen végzett.

Ismeretlen ismerős: a Border Birtok - borsmenta.hu

4. Mosolyod 2021 – száraz fehérbor
Tíz hónapot seprőn tartott bor, ennek köszönhető a krémes korty, az alkohol 14%-os. A mindennapok itala lehet, könnyen csúszik, virágillattal csábít.

5. Rajnai rizling 2021
Spontán erjedt tartályban, 6 hónapon keresztül. Inkább virágos, mint gyümölcsös, szép tiszta. A maradék cukornak köszönhetően már félszáraz, de épp csak átcsúszik ebbe a kategóriába.

6. Kékfrankos 2020
„Vino della casa”, azaz egy könnyed (11,5%-os alkoholú), zamatos, jó ivású bor. Gábor két hónapig használt csipszbetétet, hogy tanninokat és stabilitást kölcsönözzön neki.

Ismeretlen ismerős: a Border Birtok - borsmenta.hu
 
Bár Dér Gábor a kis pincészetek tulajdonosai közül is a rejtőzködők közül való, érzésem szerint a jövőben mind többet hallunk majd róla. Exkluzív élmény volt az eső utáni szivárvány íve alatt a magyar tengert bámulni a teraszáról, és remélhetőleg ez az esély nem is olyan sok időre szélesebb közönség részére is megnyílik majd. Addig viszont bátran emeljük le a polcról a borait, ha szembetalálkozunk valamelyikkel, ugyanis a Balatonfüred–Csopaki borvidék egy kevésbé ismert, ám gyönyörű szegletéből származik az alapanyaguk, és a hozzáértő készítés miatt nem fognak csalódást okozni!
 
Fotó:
Vargha Márk

Iszunk

Kálmán József triplázott!

2022.05.17. | Szabó Edit
Kálmán József már harmadszor vehette át „Az Év Bortermelője Balatonfüreden” címet. A pécselyi Arias Birtok borai 9 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérmet hoztak el a borversenyről…
Iszunk

Egy este a Zeus Borbárban

2022.08.30. | Vargha Márk
Vargha Márk kollégánk nemrég Badacsonyban járt, és a Zeus Borbárba betérve nem mindennapi kóstoló részese lehetett. Íme a történet…
Iszunk

Figula Mihályt ünnepli a borszakma

2023.04.13. | Szabó Edit
2022-ben Figula Mihály lett az Év Bortermelője Magyarországon. A címmel járó oklevelet nagyszabású gálaebéden adták át az ünnepeltnek a Magyar Bor Akadémia elnökségi tagjai…  
Iszunk

Badacsony New Yorkban 2023

2023.05.05. | Vargha Márk
Elegáns helyszín, óráról órára sűrűsödő tömeg, az asztalok mögött pedig mindenki ott van, aki számít – ez a Badacsony New Yorkban, a balatoni borok színvonalas seregszemléje. A Borsment…
Iszunk

Helló, Balatonföldvár! Helló, Kékajtó!

2023.05.16. | Németh Judit
A Balaton déli partját bemutató minisorozatunk második részéből kiderül, hogy mit rejt a kék ajtó, és hogy a borászkodás lehet „gyerekjáték”…
Iszunk

Gyöngyöspatai Kékfrankos Fesztivál 2023

2023.07.01. | Vargha Márk
Festői falu a Mátraalján, békebeli hangulat, büszke borászok, kitűnő borok. Vargha Márk az először megrendezett gyöngyöspatai Kékfrankos Fesztiválon járt…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (159) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)