Iszunk

Pinceszer másodszor!

Pinceszer másodszor! című cikk borítóképe
2022. 05. 10. | Száraz Krisztián
Csodás májusi hévégén zajlott a Pinceszer II., a külhoni magyar borászok seregszemléje Budapesten, a Vajdahunyad várában. A rendezvényen sok izgalmas bort kóstoltunk, mutatjuk a kedvenceinket…

A Pinceszer rendezvény 2019 őszén indult a Külhoni Magyar Borászok Egyesületének szervezésében, hagyományteremtő céllal. A Covid viszont közbeszólt, a világjárvány miatt két év is kimaradt, de most végre semmi nem gátolta, hogy a kárpátaljai, erdélyi-partiumi, felvidéki, délvidéki és dél-baranyai borászok randevút adjanak egymásnak és a budapesti közönségnek.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon mi köti össze a gyakran egymástól több száz kilométerre élő borászatokat (sokan közülük most találkoztak személyesen először). A válasz egyszerű: a szőlő és a borok szeretete, a Kárpát-medence széles borkultúrája és a hagyományok. Ezért is örvendetes, hogy a nehéz adminisztrációs és piaci viszonyok ellenére is sikerült összehozni a borászatokat erre az eseményre. A szervezést már az év elején elkezdték, az Agrárminisztérium és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum pedig támogatásáról biztosította a rendezvényt.

A cél az volt, hogy a magyar főváros borértő közönsége képet kapjon arról, hogyan élnek és dolgoznak, milyen borokat készítenek a külhoni magyar borászok, ezért a sétálókóstoló mellett egy zárt körű szakmai kóstoló és három mesterkurzus is segítette az elmélyülést. A mesterkurzusokon a bakator szőlőfajtával, valamint a Felvidék és Kárpátalja borvidékeivel, boraival köthettek közelebbi ismeretséget a résztvevők.

Minél több borászat él ilyenkor a bemutatkozás lehetőségével, annál színesebb a kép, de egy-egy ilyen rendezvényről semmiképpen sem hiányozhatnak a „húzónevek”. Ezért is örültünk, hogy felvonult a külhoni magyar borászok „krémje” is, itt volt Balla Géza, Maurer Oszkár és Sütő Zsolt, megjelent a Világi, a Bóna és a Csernus Pincészet, valamint a Nachbil Borászat.

Újdonságok, meglepetések

E sorok írója közel 80 tételt kóstolt a rendezvényen, és talált néhány érdekességet. A Biharban található Darabont Családi Pincészetben már a harmadik generáció foglalkozik borászkodással. A legkisebbik lány épp a WSET diplomájára készül, és a nemzetközi kitekintés az újabb tételeknél már egyértelműen megmutatkozik. A borok igényesek, letisztultak, szerethető ízvilágúak. A pincészet a környező borászatok munkáját saját borászati laboratóriummal segíti.

A bodrogközi Lingó Pince kézműves borászatként aposztrofálja magát, és a találkozón különleges klónok borait mutatta be. Nagyon izgalmas, eddig sokak számára ismeretlen fajtákkal lepték meg a látogatókat.

A Bóna Borászat standjánál – Jávorka Bence munkájának köszönhetően – igen kifinomult, nemzetközileg is elismert, pazar tételeket kóstolhattunk, az ipolynyéki Csernus Pincészet pedig már a borok és tradicionális pezsgőjük tökéletesítésén fáradozik, Bálint László borszakértő segítségét is igénybe véve.

A szlovákiai Bátorkesziről érkezett BorVin Borászat és a muzslai Árendás Zsolt standjánál igazán remek helyi szőlőfajtákból készült tételeket kóstolhattunk, közülük különösen a dunaj nyerte el a tetszésünket. Az ugyancsak szlovákiai Organic borai is igazán élményszámba mentek. (Sajnos a természetes, naturális borok területén még nem egységes a kép, találkoztunk szúrós, acetonra emlékeztető illatú, hibás tételekkel is, de el kell ismernünk, hogy ezek már csak elvétve fordultak elő.)

Az ismertebb borászatok és az igazi nagyágyúk természetesen most sem okoztak csalódást, elégedetten időztünk például a kürti Strekov 1075, Maurer Oszkár, Balla Géza, a Nachbil Borászat vagy éppen Geönczeöl Attila asztalánál, aki egyébként a szervezésben is oroszlánrészt vállalt.

Íme néhány kedvenc tétel, amelyeket a szerző 90 ponttal jutalmazott:

Bóna Winery – Olaszrizling 2020
Balla Géza Pincészet­ ­– Feketeleányka Reserve limited 2016
Borvin Borászat – Terra 2019
Árendás Pincészet – Dunaj 2018
Organic – Cuvée Hadrianus 2020

Fotó:
facebook

Tesztelünk
Balla Géza: Kadarka Classic 2018 című cikk borítóképe

Balla Géza: Kadarka Classic 2018

2022. 01. 12. | Szabó Edit
Balla Géza híres klasszikusa ez a Ménesi borvidéken született kadarka. Jellegzetes papírcsomagolásáról mindenki felismeri, átható fűszeressége miatt sokak kedvence…
Eszünk
A piszkosul jó tizenkettő című cikk borítóképe

A piszkosul jó tizenkettő

2022. 01. 01. | Vargha Márk
Borvacsora Maurer Oszkárnál
Maurer Oszkár gyakori vendége a hazai boros rendezvényeknek, ám ha jót akarunk magunknak, költsünk el egy borvacsorát hajdújárási birtokán! Fejedelmi vendéglátásban lesz részünk…
Iszunk
A Villa Sandahl és Balla Géza kapta a nagydíjat című cikk borítóképe

A Villa Sandahl és Balla Géza kapta a nagydíjat

2021. 01. 06. | Szabó Edit
A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal díjazta a hazai borokat. Kiss Gábor, Bakonyi Péter, Figula Mihály és Kovács Nimród pincészete is ott van a legjobbak között…
Iszunk
I. Pinceszer – Külhoni Magyar Borászok Találkozója című cikk borítóképe

I. Pinceszer – Külhoni Magyar Borászok Találkozója

2019. 12. 27. | Vargha Márk
Bakator, magyarádi mustos fehér, rózsamáli, fekete leányka… A külhoni magyar borászok idei találkozóján sok izgalmas fajtával és még több nagyszerű borásszal találkoztunk…
Iszunk
A Ménesi borvidék csodái című cikk borítóképe

A Ménesi borvidék csodái

2018. 01. 04. | Szabó Hajnalka
Egy pincelátogatás Balla Gézánál sok borrajongónak bakancslistás program. Nekünk nemrég részünk lehetett benne: rövid kirándulást tettünk a királyleánykák és a feketeleánykák földjén…
Iszunk
Határtalan magyar borok című cikk borítóképe

Határtalan magyar borok

2016. 11. 22. | Robotka Gábor
A trianoni határok túlsó felén tevékenykedő magyar borászok gyűltek össze nemrég Budapesten, hogy ismét bemutassák boraikat a fővárosi közönségnek. A palackok és készítőik hat szomszédos országból, Horvátországból, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából és Ukrajnából érkeztek.