2022.05.30. | Szabó Edit
A Borsmenta pinot noir tesztjén 8 borvidék 13 pincészetének 16 borát vettük górcső alá. A dobogó első fokán egy egri, a másodikon egy kunsági, a harmadikon egy etyeki bor végzett. Íme a részletek…Sokan állítják, hogy a világ legelegánsabb borait a pinot noir szőlő adja, és bár ezt bizonyítani nagyon nehéz, a kijelentés igazságtartalmát érdemes kutatni, tehát jól tesszük, ha gyakran kóstoljuk a fajtát.

A fajtáról

A szőlőfajták nevének eredetéről általában keveset tudunk, a pinot noir azonban üdítő kivétel az érdeklődők számára, itt ugyanis teljesen egyértelmű a helyzet. A pinot francia szó fenyőt jelent, a noir pedig feketét, és ha valaki látott már pinot noir szőlőt, tudja, hogy a fürt formája fenyőtobozra emlékeztet. Hazája Burgundia, de mindenhol jól érzi magát, ahol hűvös van. A belőle készült bor viszonylag gyorsan készre érik, már fiatalon is szép, de jól állnak neki az évek, meghálálja a palackos érlelést.A pinot noir Magyarországon

Sok mindent gondoltunk már a fajtáról, de ha most visszakóstoljuk az utóbbi tíz évben született hazai pinot noir borokat, egyértelműen látszik, mennyit változott a kép. Régebben nem bántuk, ha nagyobb a test, magasabb az alkoholtartalom, most viszont kifejezetten a halványabb színű, elegánsabb pinot noir borokat keressük, és ezeket leginkább Etyek és Eger környékén fogjuk megtalálni, bár a fajta néhány éve megjelent a Tokaji borvidéken is, ahol igazán különlegesen mutatja be a termőhely egyediségét.

A pinot noir illat- és ízjegyei

Mivel a bogyó vékony héjában meglehetősen kevés a színanyag, a pinot noir borok többnyire halványabbak, mint a többi vörösbor. Illatuk fiatal korban intenzíven gyümölcsös, karakterében leginkább a cseresznyés, meggyes, málnás, epres, szilvás világot idézi, némi édesfűszerességgel. Az érleltebb pinot noir borok jellemzője az animalitás, amelyet finom gombás, avaros jelleg kísér, fűszerességgel és némi konyakmeggyes, csokoládés aromatikával kiegészülve.

Hogyan kínáljuk?

A bor értékei a kifejezetten számára fejlesztett, gömbölyű kelyhű burgundi pohárban mutatkoznak meg leginkább, ennek hiányában válasszunk nagyobb űrtartalmú vörösboros poharat. Hűteni nem kell, 14-15 fokosan szolgáljuk fel. A rozé kacsamell és a bárányételek kiváló kísérője. 
A tesztről

A Borsmenta pinot noir tesztjét szokás szerint a Fill the Winebox Borbárban tartottuk. Nyolc borvidék 13 pincészetének 16 különböző stílusú, de rendkívül izgalmas bora került a poharunkba: 4 Tokajból, 3 Etyekről, 2-2 Egerből, Zalából és a Mátrából, egy Pannonhalmáról, egy Neszmélyről és egy a Kunságból.

A legjobb hat közé hat különböző borvidék egy-egy bora került – ebből is látható, hogy nem a borvidéken múlik a siker.

(Megjegyzés: az alábbi lista a teszten résztvevő újságírók átlagpontszámai alapján készült, nem minden ponton egyezik a cikkíró véleményével.)


 
A hatodik – Kősziklás Borászat: Pinot Noir 2020 (Neszmélyi borvidék)Két jóbarát 2008-ban úgy gondolta, hogy a térség borainak hírnevét tovább fogja öregbíteni, ezért pincészetet alapítottak Dunaszentmiklóson, amelyet egy közelben található dűlőről Kősziklásnak neveztek el. Jelenleg 45 hektár szőlőterülettel rendelkeznek, és főként fehér fajtákkal dolgoznak. A kékszőlő-vonalat a kékfrankos és a pinot noir képviseli. Boraikat szeretik fahordóban érlelni, mert úgy vélik, hogy így tudják leginkább megmutatni a borvidék értékeit.

A 2020-as pinot noir boruk meggy a köbön. Illatban, ízben és utóízben egyaránt a meggyesség dominál, a friss gyümölcs, az aszalvány és a lekvár, sőt a meggyes pite aromavilága köszön vissza a kortyból. Szerethető, kedves bor, kár, hogy a kissé magas alkoholtartalom miatt az utóíz gyümölcsössége nem élvezhető hosszan.
 
Az ötödik – Sauska Tokaj: Pinot Noir Padi 2018 (Tokaji borvidék)A Sauska Pincészet szereti boraiban megmutatni a tokaji dűlők termőhelyi karakterét. A Mád és Rátka határában található Padi-hegy kiváló adottságú terület, talaja fehér riolittufa, a tetején kvarctömbökkel. Az itt található pinot noir ültetvény még fiatal, tíz éve sincs, hogy telepítették, de máris csodás bort ad.

A 2018-as Padi pinot noirhoz kézzel szüretelték a szőlőt. Hosszabb héjon áztatás után tartályban és hordóban egyaránt zajlott az irányított erjesztés, majd a teljes mennyiség 80%-a használt francia hordóban, 20%-a agyagtojásban érlelődött 10 hónapig. Az eredmény egy csodálatos, elegáns bor, gyógynövényes, kakukkfüves, zsályás aromavilággal és egy nagy adag meggyességgel. Sima, mint a selyem, már most nagyon szerethető, de egy-két év múlva még több örömöt ad majd a fogyasztóknak.

 
A negyedik – Pannonhalmi Főapátság: Pinot Noir 2020 (Pannonhalmi borvidék)A Pannonhalmi Főapátság 2000-ben határozta el, hogy felújítja régi hagyományait, és a szocializmus éveiben kényszerűségből feladott szőlőtermesztést és borkészítést visszaemeli tevékenységei közé. Az új pince 2003-ban készült el, tanácsadóként pedig kezdetben a 2005-ben elhunyt egri borász, Gál Tibor segítette a vállalkozást. A pincészethez jelenleg 53 hektár szőlőterület tartozik, és a 12 termesztett fajtából csupán 3 a kék szőlő: a pinot noir, a cabernet franc és a merlot. A főborász Liptai Zsolt, a borászat sok komoly nemzetközi díjjal büszkélkedhet.

A 2020-as pinot noirhoz három dűlő, a Széldomb, a Babszökő és a Tavaszó adta a termést. A bor acéltartályban erjedt, majd 10 hónapig első és másodtöltésű tölgyfa hordóban érett. Illata meggyes, málnás, cseresznyés világot ígér, ízében viszont egyelőre a hordófűszerek dominálnak. Nagy ígéret, de fiatal még. Valódi értékeit akkor ismerjük meg, ha még legalább egy évig palackban pihentetjük.
 
A harmadik – Etyeki Kúria Borgazdaság: Pinot Noir 2018 (Etyek–Budai borvidék)A régi présházat és a hozzá tartozó területet 1996-ban vásárolta meg az Ottrubay házaspár attól a Báthori Tibortól, akit 1992-ben „Az év bortermelője” címmel is kitüntettek, és aki oly sokat tett az etyeki bor jó hírnevének öregbítéséért. Akkoriban jószerével még csak fehérborok készültek a hegyen, az első pinot noir tőkéket az Etyeki Kúria telepítette, és hamar kiderült, hogy igen jó érzékkel választottak. A szőlőfajta beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és nem csupán a pincészet, de az egész borvidék emblematikus fajtájává vált. A pincészethez ma közel 50 hektárnyi szőlőterület tartozik, a főborász Mérész Sándor.

Az Etyeki Kúria pinot noir borait mindig élmény kóstolni, és ez alól a 2018-as sem kivétel. Tiszta, édesfűszeres, gránátalmás világát vadmálnás, somos, áfonyás karakter egészíti ki. Gazdag, tartalmas, mély bor, de fiatal még. Néhány éves érlelés után még ennél is sokkal szebb lesz.
 
A második – Béla Borászat: Dűne Selection Imrehegyi Pinot Noir Kései (száraz) 2017 (Kunsági borvidék)A borászat 1991 óta működik családi vállalkozásként a Kunsági borvidéken, Imrehegyen. A birtok 70 hektáros, a feldolgozóüzemet 2012-ben korszerűsítették. Főként fehérborokat készítenek, a kék szőlő leginkább rozék alapanyagául szolgál, de azért van vörös is, gyümölcsös, jóivású, selymes textúrájú. Ők azt mondják, ez leginkább a sok napsütésnek és a meszes lepelhomok talajnak köszönhető.

A 2017-es késői szüretelésű száraz pinot noir meglepő bor, igazi kuriózum. Gazdag, intenzív, érett gyümölcsössége egészen magával ragadó. Széles spektrumú, szilvás, meggyes ízvilágú, fűszeres, finom, fahéjas utóízzel.

 
Az első – Kovács Nimród Borászat: 777 Pinot Noir 2019 (Egri borvidék)Lassan másfél évtizede már, hogy az európai nagyvállalatot vezető kábeltelevíziós szakember, Kovács Nimród úgy döntött, hogy felhagy a média világával, és életét ezentúl szenvedélyének, a bornak szenteli. Szőlőbirtokot vásárolt az Eger környéki dombokon, hozzá pincét a város ikonikus helyén, a Verőszala utcai pincesoron, és borai ma már éppúgy népszerűek Európában, az Amerikai Egyesült Államokban, mint Magyarországon.

Ez a kirobbanóan gyümölcsös egri pinot noir a 777-es dijoni klónnak köszönheti egyediségét. A szőlőt hozzá a Nyilas-már- és a Nagyfai-dűlőben szüretelték. A bor 15 hónapot töltött 70%-ban magyar, 30%-ban francia tölgyfa hordóban, és olyan jól sikerült, hogy mindenki a csodájára jár. Energikus, izgalmas, ízében főleg a hecsedlis, málnás, meggyes jegyek dominálnak. Az alkohol kicsit fűt a végén, de ezzel együtt is nagyon szép, gazdag, izgalmas bor, és idővel még sokkal szebb lesz.
„Tesztelünk” rovatunkban mindegyik borról külön-külön is írunk.
 

 
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Csepe Erika (BorvidékMánia), Száraz Krisztián (Borgonista), Takács Andrea (Borsmenta), Pesti Eszter (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Szabó Edit (Borsmenta) és Hatvani Szabolcs (Borsmenta).


 
Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:
Béla Borászat: Dűne Selection Imrehegyi Pinot Noir Kései (száraz) 2017; Benedek Pince: Pinot Noir 2017; Bussay Pincészet: Charmes Pinot Noir 2018, Charmes Pinot Noir 2019; Dobogó Pincészet: Izabella utca 2017, Izabella utca 2019; Etyeki Kúria Borgazdaság: Pinot Noir 2018; Gervai János Pincészete: Pinot Noir Dóra Bora 2019; Kerekes Szőlőbirtok és Pince: Pinot Noir 2019; Kovács Nimród Borászat: 777 Pinot Noir 2019; Kősziklás Borászat: Pinot Noir 2020; Pannonhalmi Főapátság: Pinot Noir 2020; Rege Birtok: Pinot Noir 2020; Sauska Tokaj: Pinot Noir Birs 2018, Pinot Noir Padi 2018; Szijjártó Előd Borászat: Telehold Pinot Noir 2020.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

Beszélgetünk

Nem sürget semmi

2016.08.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Kovács Nimróddal   „Szeretem, ha jut idő az élet élvezetére, örömömet lelem a művészetekben, szeretek együtt lenni a barátaimmal, vagy csak családi körben kinyitni egy…
Iszunk

A húsvét bora – a pinot noir

2019.03.18. | Szabó Edit
Szeszélyes és öntörvényű, mondják róla a borászok. Ez illik legjobban a húsvéti báránysülthöz, mondják róla a szakácsok. Tele van meglepetéssel, mondják róla az újságírók. Íme beszámoló…
Tesztelünk

Kovács Nimród Borászat: 777 (Pinot Noir) 2016

2019.04.02. | Szabó Edit
A 777 nem meseszám, hanem a pinot noir egy dijoni klónjának elnevezése. Kovács Nimródék bora ennek köszönheti kirobbanó gyümölcsösségét…  
Beszélgetünk

Nem szeretem a titulusokat

2019.07.06. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Mérész Sándorral
Rutinos, okos vezető, és bár szorosan tartja a gyeplőt, a munkatársai rajonganak érte. Az Etyeki Kúria Borgazdaságnál mindenki egyszerűen csak így hívja: Kapitány. Mérész Sándorral besz…
Beszélgetünk

A pozitív gondolkodás fontos!

2019.10.05. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Kovács Nimróddal
A Kovács Nimród Borászat ebben az évben ünnepli a tizedik születésnapját. A vállalkozás tulajdonosának kalandos életéről már könyv is született, mégis mindig jó a történeteit hallgatni,…
Iszunk

25 éves az Etyeki Kúria

2021.09.12. | Szabó Edit
Az alig néhány hektáros kisbirtokból az ország vezető pincészetei közé küzdötte fel magát az Etyeki Kúria az eltelt negyedszázad alatt. A jubileumot saját pezsgővel ünnepelték…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (23) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (7) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (23) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (237) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (96) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (48) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (13) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (71) utazási tippek (31) utazunk (35) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)