Hamarosan debütál a Sanzon Tokaj pezsgője!

2022.04.23. | Szabó Edit
Pezsgője lesz a Sanzon Tokajnak! Az erdőbényei pincészet alapborát az Ausztriában található Szigeti Pezsgőpincészet készíti. Golsban jártunk, hogy tanúi legyünk az utolsó simításoknak, és persze kóstoltunk is!


Nem szégyellem bevallani: rajongója vagyok a Sanzon Habzónak. A Sanzon Tokaj furmintból készült buborékos borát a megszületése óta kóstolom, és mindig izgatottan várom a legújabb évjáratot. Parádésan ropogós savaival, friss citrusosságával, élénk zöldalmás ízvilágával, frissen kissé metsző, majd lassan megszelídülő buborékjaival minden rossz napomba színt hoz. Ráadásul imádom a hozzá tartozó történetet, amit most nem fogok elmesélni, és imádom azt is, hogy a cseppet sem szelíd nevű Nyakvágó-dűlő terméséből készült.



Meg is kérdeztem Rácz Erikától, a Sanzon Tokaj tulajdonos-borászától pár éve, hogy ha már ez a habzó ilyen jól sikerült, nem akar-e szintet lépni, és egy jóféle pezsgővel megkoronázni az amúgy is impozáns borsort. Azt mondta, hogy nyitott kapukat döngetek, és ha van kedvem részt venni az alapbor házasításában, szól majd, amikor kóstolni lehet. És tényleg szólt.

 
A házasítás

Soha nem felejtem el azt a délutánt amikor összeültünk egy adag furmint, hárslevelű és sárga muskotály borral, és azokat különböző százalékos arányokban kevergettük. Egymás után készültek el a variációk, késhegyre menő vitákat folytattunk néhány százaléknyi különbség miatt, és végül megszületett az eredmény. A pezsgőalapbornak szánt házasításba 50% furmint, 45% hárslevelű, és 5% sárga muskotály került.



Az alapbort ezek után Golsba (régi magyar nevén Gálos), az osztrák határ túloldalára szállították, hogy a pezsgősítés kényes, komoly szakértelmet igénylő folyamatát az itt található Szigeti Pezsgőpincészetben végezzék el. A saját jogon is évi több mint egymillió palack pezsgőt előállító üzemben nem a Sanzon Tokaj az egyetlen „vendég”, több magyar borászat alapborát itt varázsolják pezsgővé. Mint Szigeti Anitától, a vállalkozás egyik tulajdonosától megtudtuk, az utóbbi években munkájuk iránt úgy megnövekedett a kereslet, hogy hamarosan bővíteni kell a pezsgőüzemet.


Lássuk a medvét!

Egy évvel azután, hogy a Sanzon Tokaj alapbora megérkezett Golsba, felkerekedtünk, hogy megkóstoljuk az eredményt. A pincészetben a vállalkozás egyik borásza, Christine Beisch várt bennünket. Négy mintát készített elő: az elsőt zéró, a másodikat 2 g/l, a harmadikat 4 g/l, a negyediket 6 g/l dozázzsal. El kellett döntenünk, melyik legyen a végleges változat.



(Fontos tudni, hogy a pezsgőhöz a készítése során kétszer adnak valamilyen segédanyagot, és mindkét folyamatot likőrözésnek nevezik. Az első, a tirázslikőr cukrot és élesztőt tartalmaz, és azt a célt szolgálja, hogy beinduljon a palackban a második erjedés. A második az expedíciós likőr, amelyet a folyamat végén adnak az italhoz, és egyebek mellett a pezsgő végleges cukortartalmát, vagyis a dozázst van hivatva beállítani. Ha ilyenkor nem likőrözünk, akkor a pezsgőnk zéró dozázzsal készül el, vagyis brut nature lesz. Ha viszont adunk hozzá likőrt, akkor a cukortartalom mennyisége szerint lehet az italunkban két gramm, négy gramm stb. dozázs.)



Miközben az első mintát töltötte a poharunkba, Christine elmesélte, hogy ő eredetileg német. A borász végzettséget Geisenheimben szerezte, és mivel a pezsgőre szakosodott, a papírral a zsebében azonnal Franciaország felé vette az irányt. Később néhány hónapig dolgozott a Szigetinél, de volt Angliában is, az utóbbi négy évet pedig Afrikában töltötte, onnan jött vissza Golsba idén februárban.  

„Szerintem az alapbor fantasztikus. Egyenes, határozott és tiszta, mint a forrásvíz, érezhető, hogy spontán erjedt, élmény vele dolgozni” – mondja, miközben a mintát kóstolja. Rácz Erikának láthatóan jólesik az elismerés.



Ülünk, kóstolunk. Szagolunk, jegyzetelünk, köpünk, hümmögünk, vizet iszunk, visszakóstolunk, hümmögünk. Így telik el bő tíz perc, és amikor mindhárman készen állunk erre, megosztjuk egymással a tapasztalatainkat.


Melyiket a négy közül?

Mindannyian egyetértünk abban, hogy a 6 és a 4 gramm dozázs sok, ez a pezsgő éppen a szikárságával hódít, nincs szüksége hízelgésre. A zéró dozázs nagyon eleven, villódzó, viszont keménysége miatt megosztó lehet. A 2 gramm dozázs tehát a nyertes, de – bár most így meséltem el – nem kizárásos alapon. Ehhez az alapborhoz ebben az érleltségi periódusban ennyi cukortartalom tűnik ideálisnak ahhoz, hogy egy üde, frissítő, barátságos italt kapjunk eredményként.

Illatában a virágos kedvességet és a citrusos üdeséget némi kövesség árnyalja. Ízében a sós, citrusos világ egy kis lestyános, bazsalikomos zöldfűszerességgel egészül ki. Kellemes, jól iható, gyümölcsökre hangolt, friss pezsgő, Tokaj letagadhatatlan terroirjegyeivel.



Ez lesz tehát a Sanzon Tokaj új pezsgője. Már-már meg is nyugszunk ebben, de látható, hogy Rácz Erika még forgat valamit a fejében, aztán ki is mondja. Mi lenne, ha a palackok egy része maradna brut nature változatban, csak egy kicsit hosszabban érlelve? Christine bólint. Jó az ötlet. Egy pár hónap múlva visszakóstoljuk, és ha jó, legfeljebb lesz két Sanzon-pezsgő!

Az út járatlan, de éppen ezért izgalmas. A Sanzon Tokaj pezsgője hamarosan kóstolható lesz. Legalábbis az egyik biztosan. És hogy lesz-e másik? Majd az idő eldönti. (Vagyis néhány hónap elteltével mi.)
 
Fotó:
Szabó Edit -

Eszünk

Sanzon lamúr

2017.02.15. | Szabó Edit
Könnyedség, elegancia, lendület, letisztult vonalak, finomság, lüktetés, báj, törékenység, őserő – vajon miért jutnak eszünkbe éppen ezek a fogalmak a tokaji borok kóstolása közben? Egy…
Tesztelünk

SanzonTokaj: Selection 2015

2017.05.28. | Szabó Edit
Egy különleges tétel mindenkinek, aki különlegesnek érzi magát. Fiatal, energikus bor, komoly mélységekkel. Szívesen kóstolnánk néhány év múlva; kár, hogy már nem lesz belőle…  
Tesztelünk

SanzonTokaj: Blanc 2015

2017.07.05. | Szabó Edit
Két dűlő, két világ, két tartály, egy bor. Élettel teli, lüktető, lendületes furmint egy fiatal, energikus pincészettől. Langyos nyári estéken imádni fogjuk…  
Utazunk

Bor, Sanzon… Csite!

2018.07.03. | Ercsey Dániel
Még kettőt alszunk, és kezdetét veszi Tokaj-Hegyalja egyik legizgalmasabb boros-művészeti fesztiválja, a Bor, Mámor… Bénye. A rendezvényre a SanzonTokaj és a Csite Családi Birtok is izg…
Beszélgetünk

Gyüttem, de nem megyek

2019.06.08. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Rácz Erikával
Határozott, céltudatos, elképesztő munkabírású nő. Öt éve vezeti a SanzonTokajt, amit azért kezdett építeni, mert örökölt egy darab szőlőt Erdőbénye határában, és úgy gondolta, hogy akk…
Tesztelünk

SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017

2020.03.05. | Szabó Edit
A SanzonTokaj édes szamorodnija a modern tokaji édes borok egyik szép példája. Pedáns, decens, nem vehemens, nem ront ajtóstól a házba…  

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)