Pálffyéké lett a Szóláti Nagydíj

2024.11.11. | Szabó Edit
Az idén először rendeztek olyan borversenyt Egerszóláton, amelyiken kizárólag dűlőszelektált olaszrizlingeket értékeltek a bírák. A Szóláti Nagydíj vándorkupát a zsűri döntése alapján egy évig a köveskáli Pálffy Szőlőbirtok és Pince őrizheti…


Régóta nem titok, hogy Gál Lajos egri borász hisz az olaszrizlingben. „A fajta a miénk, fel kell hívnunk rá a figyelmet” – fogalmaz, és a maga részéről meg is tesz mindent ennek érdekében. Kevesen tudják, hogy a második világháború előtti években az olaszrizling az Egri borvidék egyik legfontosabb fehér fajtája volt, és a belőle készült borok népszerűségét még a szocializmus éveinek mennyiségi szemlélete sem csorbította jelentősen. Az egerszóláti olaszrizling éppúgy helyet kapott az eposzi jelzőkkel ellátott, népszerű borok sorában, mint a móri ezerjó, a badacsonyi kéknyelű, a somlói juhfark és a debrői hárslevelű, csak a minőség volt … nos, ingadozó.

Pálffyéké lett a Szóláti Nagydíj

Gál Lajos 1992-ben lett az Egri Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet igazgatója, és ebben a pozíciójában is sokat tett azért, hogy az olaszrizling a régi fényében térjen vissza a borvidékre. Aztán amikor 1999-ben megalapította saját egerszóláti pincészetét, természetes volt, hogy nyolchektárnyi termőterületének jelentős részéről olaszrizlinget szüretel, felélesztve ezzel a település környéki termőhelyek tradícióit, ám minőségben komoly szintet lépve fölfelé.

A fajta népszerűsítésének útján újabb mérföldkövet jelentett a legkiválóbb olaszrizlingek nemzetközi versenye, az Aranytőke Borszemle, melyet – Gál Lajos kezdeményezésére – minden második évben Egerszóláton rendeznek, az idei évtől pedig egy külön megmérettetésen a dűlőszelektált olaszrizlingek kerültek fókuszba.

Pálffyéké lett a Szóláti Nagydíj


A versenyről

A dűlőszelektált olaszrizlingek versenyére nem lehet nevezni. A szervezők felkértek tíz borszakírót, akik 3-3 bort ajánlhattak a mezőnybe. A minősítő kóstolóra csak olyan tétel kerülhetett, amelyik kapható kereskedelmi forgalomban, és a címkéjén feltüntették a dűlő nevét. A jelölt borok közül a következők teljesítették maradéktalanul a fenti kitételeket:

Pálffyéké lett a Szóláti Nagydíj

Borbély Családi Pincészet: Karós Olaszrizling 2020
Bujdosó Szőlőbirtok: Csirip-tető Olaszrizling 2023
Bussay Pincészet: Kövecs Olaszrizling 2021
Dobosi Pincészet: Bio Olaszrizling Tag Dűlő 2022
Dubicz Borászat: Sárhegy Olaszrizling 2021
Figula Pincészet: Sóskút Olaszrizling 2023
Gál Lajos Pincészete: Gratie Kántor-tag Olaszrizling 2021
Jásdi Pince: Lőczedombi Olaszrizling 2023
Pálffy Szőlőbirtok és Pince: Királyi Mál Olaszrizling BIO 2022
Szászi Birtok: Kabócás Olaszrizling BIO 2022
Szászi Birtok: Rókaluki Olaszrizling 2022
Szent Donát Borkúria: Slikker Olaszrizling 2022
Zelna Borászat: Farkó-kő Olaszrizling 2021

A borszakíróktól Figuláék bora 4, Gál Lajosé és Bussayéké 3, a Zelna Borászat tétele pedig 2 ajánlást is kapott, de Gál Lajos főszervezőként úgy döntött, hogy a verseny tisztasága érdekében a saját borát nem indítja. A minősítő vakteszten így összesen 13 bort értékelt a borszakértőkből és borászokból álló nyolctagú zsűri.

A bírák először minden bort megkóstoltak, majd az öt legmagasabb pontszámot kapott tételt rangsorolták – még mindig vakon –, így jött létre a végeredmény.

Pálffyéké lett a Szóláti Nagydíj

A Szóláti Nagydíjat 2024-ben a Pálffy Szőlőbirtok és Pince érdemelte ki a 2022-es Királyi Mál Olaszrizling BIO tételével.

 

A díjátadó

A díjátadó ceremóniának 2024. november 8-án Egerszólát legújabb ékessége, a Dobos Attila által alapított Egersoul pincészet adott otthont. A díjátadó után a versenytételek mellett több egri és mátrai termelő dűlőszelektált olaszrizlingjének kóstolására is sor került.


A nyertes bor

Pálffyéké lett a Szóláti Nagydíj

Mint Pálffy Gyulától, a köveskáli Pálffy Szőlőbirtok és Pince alapítójától megtudtuk, a filoxéravész előtti időkben szinte csak furmintot termesztettek a gazdák a Káli-medencében. Az első olaszrizlingvesszőket stájer kereskedők hozták a vidékre az 1870-es években, de mire elterjedhetett volna, jött a szőlőgyökértetű, és kipusztultak az ültetvények. Ma már nehéz megmondani, hogy miért, de a filoxéravész után szinte senki nem telepített furmintot, mindenki az olaszrizlinget kereste. Akkor vált a vidék fontos fajtájává, és azóta is tartja pozícióját.

A Pálffy Pince alapjait Gyula édesapja rakta le egy 3000 négyzetméreres olaszrizling-ültetvénnyel. Ma 16 hektáron gazdálkodnak, és a pincészet 2017 óta tanúsítvánnyal rendelkező biobirtok. Spontán erjedő boraikat általában egy évig seprőn tartják, az érleléshez 225 literes fahordókat használnak. A termékskála színes és változatos, a pezsgőtől a késői szüretig mindent megtalálunk náluk, amit csak szeretnénk.

Köveskál környékének két fontos termőhelyén a Fekete-hegyen és a Mező-mál-dűlőben egyaránt vannak területeik, a Fekete-hegy vulkanikus, a Mező-mál tengeri üledékes mészkő, és ez a különbség jelentősen érezhető a borokban is. A díjnyertes tétel a Mező-mál-dűlő terméséből készült, annak is a két széléről. „A nyugati rész mészköves, pici fürtök teremnek rajta, alig van víz, szenved a szőlő. A keleti oldalon viszont vulkanikus bemosódások vannak a talajban, ezért ott más a gyümölcs karaktere. A két helyről származó szőlőt külön kezeljük, felerészben hordóban, felerészben tartályban tartjuk őket egy évig, és csak utána történik meg a házasítás” – magyarázza a díjnyertes tétel készítésének folyamatát Gyula, aki büszke arra, hogy a bor megszületésében jelentős szerep jutott fiának, az ifjabbik Pálffy Gyulának is.

Pálffyéké lett a Szóláti Nagydíj

A bor mély, rétegzett, ugyanakkor kedves és könnyű ivású. Éppen olyan, amilyennek egy jó olaszrizlingnek lennie kell. „Mindenkinek kívánom, hogy ilyen sikereket érjen el” – mondta Pálffy Gyula a díj átvételének pillanatában, nem minden meghatottság nélkül. Mi pedig azt kívánjuk, hogy ezt a fáradságos munkával elkészített, nem mindennapi tételt örömmel igyák az emberek.
 
Fotó:
Szabó Edit -

Tesztelünk

Pálffy Pince: Héja 2018

2020.09.02. | Szabó Edit
Ez a traminiből készült narancsbor a Pálffy Pince eddigi legszebb kísérlete ezen a magasságon. Gazdag, intenzív, meglepő. A különlegességek kedvelőinek ajánljuk…  
Tesztelünk

Pálffy Szőlőbirtok és Pince: Pinot Noir Brut rozé pezsgő 2018

2022.01.03. | Szabó Edit
A Pálffy Pince pinot noir rozé pezsgője kedves, lendületes és tökéletes frissítő. Lazachoz, tenger gyümölcseihez ideális; ahol ünnep van, ott érdemes számolni vele…  
Tesztelünk

Pálffy Szőlőbirtok és Pince: Rajnai Rizling Pétillant Naturel 2021

2023.05.12. | Szabó Edit
Zöldalmás frissesség, energia, lendület. A Pálffy Pince rajnai rizling őspezsgője maga a természetesség, jól fog esni a forró nyári napokon…  
Tesztelünk

Pálffy Szőlőbirtok és Pince: Rajnai Rizling 2020

2023.05.22. | Szabó Edit
A Pálffy Pince rajnai rizlingje tiszta, jóivású fehérbor. Helye van a vacsoraasztalon, de utána is kiülhetünk vele a teraszra vagy a kertbe, jól fog esni…  
Utazunk

Egy este Pálffyéknál

2024.02.13. | Szabó Edit
Bortúra a Káli-medencében 4.
Aki a Káli-medencében bortúrázik, annak a köveskáli Pálffy Pince kötelező program. Boraik a Borsmenta tesztjein rendszeresen az élmezőnyben szerepelnek, de mégiscsak más, ha személyesen…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (159) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)