2020.09.02. | Szabó Edit
Ez a traminiből készült narancsbor a Pálffy Pince eddigi legszebb kísérlete ezen a magasságon. Gazdag, intenzív, meglepő. A különlegességek kedvelőinek ajánljuk…
 


Őrületes színe van. De komolyan! Olyan, mint a csorduló arany, borostyános reflexekkel. Sűrű, intenzív, nagyon tetszetős.

Bájos, édes tónusú illatában a mézes, propoliszos jegyek tűnnek fel először. Aztán jön a tramininél szokásos sárga rózsás jelleg, de csak nagyon finoman, mellette pedig édes gyümölcsök: körte, alma, őszibarack. Az illat mélyül, van benne egy kis kompótosság, kevés mandarinhéjas karakter, aztán megjelenik benne a licsi illatvilága, és tartósan velünk is marad.  

Az illat után édes italt várnánk, de ez a bor egyáltalán nem édes. Dús, gazdag, intenzív a korty is, széles és hömpölygő, nagyon sokat ad. A licsis világ ízben is megjelenik, akárcsak az illatban ígért propoliszos, mandarinhéjas, fűszeres jegyek. Bár van egy kis kesernyésség a végén, ez a tramini hibátlanul igazolja, mire képes egy jól elkészített narancsbor. Mély, gazdag, tele van titkokkal, és egészen más a világa, mint egy hagyományos tramininek. Még az is szeretni fogja, akinek egyébként a fajta nem tartozik a kedvencei közé. Elgondolkodtató ital, elmélyült beszélgetésekhez ajánljuk, vagy hosszú téli estékre a kandallótűz mellé.

Megjegyzés: a narancsbor nem narancsból készül, csak aranysárga színe miatt kapta ezt az elnevezést. Különlegességét az adja, hogy noha fehérbor, úgy erjesztik, mintha vörösbor lenne, vagyis a szőlőt sokáig tartják a héján. Ez az időszak a borász szándékától függően 2 hét és 3 hónap között bármilyen hosszú lehet, Pálffyéknál 2 hét után következett a kíméletes préselés, és az erjedés tartályban fejeződött be.
 
(87 pont)
2020. március 3-án kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta kóstolóit.

 
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Héja
Termelő : Pálffy Pince
Termőhely : Balaton-felvidéki borvidék
Évjárat : 2018
Típus : száraz fehérbor
Fajtaösszetétel : 100% tramini
Alkoholtartalom : 12.5%
Kapható : a pincénél
Ára : 6000 Ft
A termelő weboldala : https://palffypince.hu/
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Pálffy Pince – Pálffy Gyula
Cím: 8274 Köveskál, Fő u. 40.
Tel.: +36 30 927 5713
E-mail: palffykoveskal@outlook.com
 
Beszélgetünk

Ez a vidék minden évszakban szép

2016.01.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Trombitás Tamással Ha valaki, hát Trombitás Tamás tudja, mi a kő, és ha nem vigyázunk, megmutatja nekünk is alaposan....
Utazunk

Csupakő

2016.07.16. | Szabó Edit
Gasztrofalu-Köveskál Jó megcsodálni a tengerszemeket a Fekete-hegyen, próbára tenni a bátorságunkat az Ingókövön, jó ellátogatni titkos és kevésbé titkos majorságokba, de szép időben a…
Beszélgetünk

A Szilvásgombóc jó csillagzata

2017.10.01. | Upor László
Beszélgetés Presser Gáborral (2.) – evésről és zenéről
A gyümölcs és a pászka szerencsére kitart, beszélgetőpartnerem sem zuhant még le a székről a fáradtságtól, tovább beszélgetünk-képzelgünk hát fantasztikus ételekről, meg nem valósult te…
Iszunk

Furmint Napok Köveskálon

2019.03.06. | Vargha Márk
A tavalyi nagy siker után az idén ismét megrendezték a köveskáli Furmint Napokat. A Káli-medence gasztrofalujában furmintra hangolt ételek és izgalmas borkóstolók várták az érdeklődőket…
Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink II.

2020.07.24. | Gónusz Gabriella
Lehet eső, lehet szél, a Balaton közelében mindig megtaláljuk azt a borteraszt, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…
Tesztelünk

P.A.N.K. Project (Pálffy Attila): Pink Pét-Nat 2019

2020.07.27. | Szabó Edit
Aki szereti a buborékot a borban, és igazán menő akar lenni, kóstolja meg a köveskáli Pálffy Pince ifjú borásza, Pálffy Attila pét-natját. Lendületes, frissítő ital, ráadásul maga a ter…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)