Pálffy Pince: Héja 2018
Őrületes színe van. De komolyan! Olyan, mint a csorduló arany, borostyános reflexekkel. Sűrű, intenzív, nagyon tetszetős.
Bájos, édes tónusú illatában a mézes, propoliszos jegyek tűnnek fel először. Aztán jön a tramininél szokásos sárga rózsás jelleg, de csak nagyon finoman, mellette pedig édes gyümölcsök: körte, alma, őszibarack. Az illat mélyül, van benne egy kis kompótosság, kevés mandarinhéjas karakter, aztán megjelenik benne a licsi illatvilága, és tartósan velünk is marad.
Az illat után édes italt várnánk, de ez a bor egyáltalán nem édes. Dús, gazdag, intenzív a korty is, széles és hömpölygő, nagyon sokat ad. A licsis világ ízben is megjelenik, akárcsak az illatban ígért propoliszos, mandarinhéjas, fűszeres jegyek. Bár van egy kis kesernyésség a végén, ez a tramini hibátlanul igazolja, mire képes egy jól elkészített narancsbor. Mély, gazdag, tele van titkokkal, és egészen más a világa, mint egy hagyományos tramininek. Még az is szeretni fogja, akinek egyébként a fajta nem tartozik a kedvencei közé. Elgondolkodtató ital, elmélyült beszélgetésekhez ajánljuk, vagy hosszú téli estékre a kandallótűz mellé.
Megjegyzés: a narancsbor nem narancsból készül, csak aranysárga színe miatt kapta ezt az elnevezést. Különlegességét az adja, hogy noha fehérbor, úgy erjesztik, mintha vörösbor lenne, vagyis a szőlőt sokáig tartják a héján. Ez az időszak a borász szándékától függően 2 hét és 3 hónap között bármilyen hosszú lehet, Pálffyéknál 2 hét után következett a kíméletes préselés, és az erjedés tartályban fejeződött be.
(87 pont)
2020. március 3-án kóstoltuk.
Köszönjük aBorirodának, hogy befogadja a Borsmenta kóstolóit.
.jpg)
A pincészet elérhetőségei:
Pálffy Pince – Pálffy Gyula
Cím: 8274 Köveskál, Fő u. 40.
Tel.: +36 30927 5713
E-mail: palffykoveskal@outlook.com