Tesztelünk

Pálffy Pince: Héja 2018

Pálffy Pince: Héja 2018 című cikk borítóképe
2020. 09. 02. | Szabó Edit
Ez a traminiből készült narancsbor a Pálffy Pince eddigi legszebb kísérlete ezen a magasságon. Gazdag, intenzív, meglepő. A különlegességek kedvelőinek ajánljuk…

Őrületes színe van. De komolyan! Olyan, mint a csorduló arany, borostyános reflexekkel. Sűrű, intenzív, nagyon tetszetős.

Bájos, édes tónusú illatában a mézes, propoliszos jegyek tűnnek fel először. Aztán jön a tramininél szokásos sárga rózsás jelleg, de csak nagyon finoman, mellette pedig édes gyümölcsök: körte, alma, őszibarack. Az illat mélyül, van benne egy kis kompótosság, kevés mandarinhéjas karakter, aztán megjelenik benne a licsi illatvilága, és tartósan velünk is marad.

Az illat után édes italt várnánk, de ez a bor egyáltalán nem édes. Dús, gazdag, intenzív a korty is, széles és hömpölygő, nagyon sokat ad. A licsis világ ízben is megjelenik, akárcsak az illatban ígért propoliszos, mandarinhéjas, fűszeres jegyek. Bár van egy kis kesernyésség a végén, ez a tramini hibátlanul igazolja, mire képes egy jól elkészített narancsbor. Mély, gazdag, tele van titkokkal, és egészen más a világa, mint egy hagyományos tramininek. Még az is szeretni fogja, akinek egyébként a fajta nem tartozik a kedvencei közé. Elgondolkodtató ital, elmélyült beszélgetésekhez ajánljuk, vagy hosszú téli estékre a kandallótűz mellé.

Megjegyzés: a narancsbor nem narancsból készül, csak aranysárga színe miatt kapta ezt az elnevezést. Különlegességét az adja, hogy noha fehérbor, úgy erjesztik, mintha vörösbor lenne, vagyis a szőlőt sokáig tartják a héján. Ez az időszak a borász szándékától függően 2 hét és 3 hónap között bármilyen hosszú lehet, Pálffyéknál 2 hét után következett a kíméletes préselés, és az erjedés tartályban fejeződött be.

(87 pont)
2020. március 3-án kóstoltuk.

Köszönjük aBorirodának, hogy befogadja a Borsmenta kóstolóit.

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Héja
Termelő: Pálffy Pince
Termőhely: Balaton-felvidéki borvidék
Évjárat: 2018
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% tramini
Alkoholtartalom: 12.5%
Kapható: a pincénél
Ára: 6000 Ft
A termelő weboldala: https://palffypince.hu/

A pincészet elérhetőségei:
Pálffy Pince – Pálffy Gyula
Cím: 8274 Köveskál, Fő u. 40.
Tel.: +36 30927 5713
E-mail: palffykoveskal@outlook.com

Fotó:
Vető Gábor

Tesztelünk
P.A.N.K. Project (Pálffy Attila): Pink Pét-Nat 2019 című cikk borítóképe

P.A.N.K. Project (Pálffy Attila): Pink Pét-Nat 2019

2020. 07. 27. | Szabó Edit
Aki szereti a buborékot a borban, és igazán menő akar lenni, kóstolja meg a köveskáli Pálffy Pince ifjú borásza, Pálffy Attila pét-natját. Lendületes, frissítő ital, ráadásul maga a természetesség.
Iszunk
Kedvenc balatoni borteraszaink II. című cikk borítóképe

Kedvenc balatoni borteraszaink II.

2020. 07. 24. | Gónusz Gabriella
Lehet eső, lehet szél, a Balaton közelében mindig megtaláljuk azt a borteraszt, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…
Iszunk
Furmint Napok Köveskálon című cikk borítóképe

Furmint Napok Köveskálon

2019. 03. 06. | Vargha Márk
A tavalyi nagy siker után az idén ismét megrendezték a köveskáli Furmint Napokat. A Káli-medence gasztrofalujában furmintra hangolt ételek és izgalmas borkóstolók várták az érdeklődőket. A Borsmenta a Gyengébb? Nem! furmintkóstolóján járt…
Beszélgetünk
A Szilvásgombóc jó csillagzata című cikk borítóképe

A Szilvásgombóc jó csillagzata

2017. 10. 01. | Upor László
Beszélgetés Presser Gáborral (2.) – evésről és zenéről
A gyümölcs és a pászka szerencsére kitart, beszélgetőpartnerem sem zuhant még le a székről a fáradtságtól, tovább beszélgetünk-képzelgünk hát fantasztikus ételekről, meg nem valósult tervekről, és végre a legendás Padlás is szóba kerül…
Utazunk
Csupakő című cikk borítóképe

Csupakő

2016. 07. 16. | Szabó Edit
Gasztrofalu-Köveskál Jó megcsodálni a tengerszemeket a Fekete-hegyen, próbára tenni a bátorságunkat az Ingókövön, jó ellátogatni titkos és kevésbé titkos majorságokba, de szép időben a legjobb az árnyas teraszokon üldögélve felfedezni a Káli-medence borait és ételeit.
Beszélgetünk
Ez a vidék minden évszakban szép című cikk borítóképe

Ez a vidék minden évszakban szép

2016. 01. 27. | Szabó Edit
Beszélgetés Trombitás Tamással Ha valaki, hát Trombitás Tamás tudja, mi a kő, és ha nem vigyázunk, megmutatja nekünk is alaposan....