Iszunk

Szelíd borok a Tolnai-dombságból

Szelíd borok a Tolnai-dombságból című cikk borítóképe
2023. 07. 25. | Barossné Koós Andrea
Szuper ötfogásos vacsorán mutatkoztak be a bátaapáti Tűzkő Birtok vadonatúj Válogatás borai a budapesti Bobo Étteremben. A rendezvényen Barossné Koós Andrea járt…

Magas minőségű borok, nagyszerű ételpárosítások. Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnunk a Tűzkő Birtok borvacsorájának esszenciáját, akkor ez lenne az. De nézzük a részleteket!

A Haris Park gyönyörű kertje ideális helyszín egy borvacsorához a forró nyári estéken. Nagyon örültünk, hogy itt terítettek számunkra. A rendezvényen dr. Erdélyi Árpád birtokigazgató és Rácz Dominika brand manager mesélt a borokról, a pincészet történetéről és a mindennapokról.

Nagy múltú birtok a tolnai dombok ölelésében

Kevesen tudják, hogy a bátaapáti dombokon működő pincészet elődje már az 1800-as években megkezdte működését, és noha a tulajdonosi szerkezet közben többször is átalakult, a szőlőművelés és a borkészítés soha nem szűnt meg ezen a területen. Így a Tűzkő Birtok az egyik legnagyobb múltra visszatekintő borászat hazánkban, noha az eltelt évszázadok alatt mind az itt megtalálható szőlőfajták összetétele, mind a feldolgozás módja sokat változott. A birtok sokáig az Apponyi családé volt, majd jött az államosítás időszaka, a kétezres évek elején pedig külföldi befektetők vásárolták meg a szőlőterületet és a hozzá tartozó épületegyüttest, új szellemiséget hozva, új lendületet adva a fejlődésnek.

Antinori és Mazzei neve garancia a minőségre

A két befektető, Piero Antinori és Jacopo Mazzei messze nem volt ismeretlen a nemzetközi borásztársadalom számára. Mindkettejük családja évszázadok óta szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkozik Olaszországban, Piero Antinorit tartják a modern olasz bor atyjának. A két szakember többször is ellátogatott a tolnai dombokra, lenyűgözte őket a táj szépsége, és úgy tűnik, hogy az ott készülő borokban is megérezték a lehetőséget, mert a kétezres évek elején átvették a birtok irányítását. A borászat a közeli Tűzkő-domb után a Tűzkő Birtok nevet kapta, és ma már mindenki így ismeri.

Szekszárdról mindenki fújja könyv nélkül, hogy a nagytestű vörösborok hazája, azt viszont már kevesebben tudják, hogy a tolnai dombok között megbúvó Völgység alrégió sajátos mikroklímával rendelkezik. Errefelé jóval hűvösebb az idő, több a csapadék, ami kifejezetten ideális a friss, virágos, lendületes fehérborok készítéséhez. A borászat összesen közel 170 hektáron gazdálkodik, területeinek 65%-án fehér szőlő terem, viszont a maradék 35%-ot a melegebb dűlők érlelik, így bátran kijelenthetjük, hogy a Tűzkő Birtok ültetvényeiről kiváló minőségű fehér- és vörösbor egyaránt készíthető. Területi elhelyezkedése okán – és a hatályos törvények értelmében – a birtok a Tolnai és a Szekszárdi borvidéknek egyaránt része, így a gyakorlatlan dűlőjárók csak egy jó térkép vagy egy avatott vezető segítségével tudják meghatározni, hogy éppen melyik borvidék földjén járnak.

A pincészet jellemzően fajtaborokat készít. A vacsorán bemutatkozó Válogatás sorozattal az egyre emelkedő színvonalra és a különleges termőtáj értékeire szerették volna felhívni a figyelmet. Örömmel jelentjük, hogy a célt sikerült elérni.

A vacsora

Az ötfogásos vacsorát a Bobo Restaurant séfje, Szabó Zsolt komponálta, Ambrus Mátyás head sommelier-vel közösen. A páros minden részletre figyelt és kiváló munkát végzett.

Elsőként zöld veltelini került a poharunkba, amelyhez két különböző karakterű területről szüretelték a szőlőt. A Mőcsény-Szálkai árok hűvösebb, a bátaapáti rész melegebb, talán ennek is köszönhető, hogy a bor citrusos és virágos jegyeket egyaránt hordoz – egy kis finom fűszerességgel megtámogatva. Jobb nyitása nem is lehetett volna az esténknek. Mellé apró tarte (tortácska) érkezett kéksajtos spárgakrémmel töltve, mandulával megszórva. Pazar páros, és szinte abbahagyhatatlan.

A második borunk rozé volt, mégpedig a mórágyi területről. Reduktív technológiával készült, fahordót nem látott, valahogy mégis komplexebb egy leheletnyivel, mint hasonló társai, és ez nagyon jól áll neki. Illatában az eper és a málna intenzív gyümölcsössége érezhető, a savai ropogósak, az ízek robbannak a szájban. Grillezett csirkemellet tálaltak hozzá, marinált eperrel megbolondított salátával. A fogás különlegessége, hogy az epret is ebben a borban pihentették, így az ital az ételben is visszaköszönt.

A könnyedebb tételek után komolyabb vizekre eveztünk: a pincészet egyik büszkeségét, a 2022-es évjáratú barrique chardonnay-t kóstoltuk. Maga a fajta már régóta megtalálható a pincészet portfóliójában, de ahogy az évek teltek, a belőle készült bor is folyamatosan változott. A szőlő a mőcsényi területről származik, a fürtöket nem bogyózzák le, hanem egész fürtösen préselik. Acéltartályban erjed, egyharmad részben hordóban érlelődik. Aromatikájában az intenzív gyümölcsös, körtés, birses jegyek mellett finom hordófűszeresség is megjelenik. Jól passzolt a dióval, roppanós körtesalátával és lekvárral körített lazachoz, szinte egybeolvadtak az ízek.

Noha a pincészet főként fehérborokat készít, a végére jutott azért két szép vörös is. A grillezett paszternákkal, csokoládés-meggyes jus-vel tálalt szarvasgerinchez a borászat vörös zászlósborát, a Tűzkő Domb Cuvée-t kínálták. A bor cabernet franc (60%) és merlot (40%) házasításából született, a szőlőt a mórágyi terület adta, az érlelés első töltésű magyar tölgyfa hordókban történt. Sajátos aromakarakterét a szilvás-szedres erdei gyümölcsösség, valamint az édesfűszerek sokasága adja, alkoholtartalma mértéktartó, teste közepes. A szarvas mellé testesebb tételt gondolnánk elsőre, a könnyed köret és a gyümölcsös mártás azonban szépen hidalta át a hús és a bor közötti távolságot.

Zárásként csokoládészuflét, grillezett rebarbarát és eperfagylaltot kaptunk, és hozzá egy rendkívül gyümölcsös, tölgyfa hordós érlelésű merlot került a pohárba. A hideg fagylalt és a forró szuflé játéka szívet melengető volt, a bor pedig a maga piros bogyós, meggyes világával szépen simult az összképbe.

Irány Bátaapáti, kóstoljunk a helyszínen!

Remek este volt, nagyszerű helyszínen, kiváló borok társaságában. Aki teheti, látogasson el a Tűzkő Birtokra, és kóstolja meg a Válogatás család többi tagját is. Az új kategória több év szorgos kutatómunkájának eredménye, kizárólag fajtaborok alkotják, és jelenleg összesen 11 tagot számlál. A már felsorolt borok mellett a szürkebarát, a rajnai rizling, a sauvignon blanc, a tramini, valamint a cabernet franc és két kékfrankos is a család tagja.

Az újdonságokat könnyű felismerni, mert új címkét is kaptak. Ha tehát valaki dél felé veszi az irányt, tegyen egy kis kitérőt, és csodálkozzon rá a bátaapáti térség értékeire.

Fotó:
Barossné Koós Andrea

Iszunk
Figula Mihályt ünnepli a borszakma című cikk borítóképe

Figula Mihályt ünnepli a borszakma

2023. 04. 13. | Szabó Edit
2022-ben Figula Mihály lett az Év Bortermelője Magyarországon. A címmel járó oklevelet nagyszabású gálaebéden adták át az ünnepeltnek a Magyar Bor Akadémia elnökségi tagjai…
Beszélgetünk
Valami mást akartam című cikk borítóképe

Valami mást akartam

2022. 05. 14. | Szabó Edit és Pesti Eszter
Beszélgetés Juhász Renével
Juhász René focistának készült, de egy sportsérülés teljesen megváltoztatta az életét. Így nyert magának a borszakma egy elhivatott szakembert, a Mátrai borvidék pedig egy felelősen gondolkodó bioborászt…
Beszélgetünk
Ne éléskamra legyünk, hanem csemegéskert! című cikk borítóképe

Ne éléskamra legyünk, hanem csemegéskert!

2021. 12. 04. | Szabó Edit
Beszélgetés Hága Balázzsal
Nyolc évig gyűjtötte a tapasztalatokat Új-Zélandon, hogy aztán hazatérve több borászatnál is kamatoztassa tudását. Hága Balázs repülő borászként tevékenykedik, és független szakemberként néha jobban átlátja a folyamatokat, mint bárki más…
Iszunk
Mi a franc? című cikk borítóképe

Mi a franc?

2019. 01. 31. | Szabó Edit
A világ egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb szőlőfajtája, a bordeaux-i házasítások alapja, Magyarország déli részein viszont szívesen palackozzák fajtaborként. A Borsmenta legutóbbi tesztjén cabernet franc-okat kóstoltunk…
Beszélgetünk
Tizenöt éve a Dobogónál! című cikk borítóképe

Tizenöt éve a Dobogónál!

2018. 12. 15. | Szabó Edit
Beszélgetés Domokos Attilával
Tizenöt éve készíti borait Tokaj-Hegyalja egyik legkisebb, legszerethetőbb pincészetében Domokos Attila. A Dobogó borász-társtulajdonosával az eltelt évekről, a borokról és az életről beszélgettünk…
Iszunk
Rajnai rizlingeket teszteltünk című cikk borítóképe

Rajnai rizlingeket teszteltünk

2018. 10. 19. | Szabó Edit
Az egyik legismertebb szőlőfajta, valamiért mégsem igazán népszerű itthon, pedig feszes, izgalmas, bora nemcsak a fajta, hanem a termőhely karakterét is képes hűen megmutatni. Tizenöt rajnait teszteltünk, íme az eredmény…