Szelíd borok a Tolnai-dombságból

2023.07.25. | Barossné Koós Andrea
Szuper ötfogásos vacsorán mutatkoztak be a bátaapáti Tűzkő Birtok vadonatúj Válogatás borai a budapesti Bobo Étteremben. A rendezvényen Barossné Koós Andrea járt…


Magas minőségű borok, nagyszerű ételpárosítások. Ha egyetlen mondatban kellene összefoglalnunk a Tűzkő Birtok borvacsorájának esszenciáját, akkor ez lenne az. De nézzük a részleteket!
 
A Haris Park gyönyörű kertje ideális helyszín egy borvacsorához a forró nyári estéken. Nagyon örültünk, hogy itt terítettek számunkra. A rendezvényen dr. Erdélyi Árpád birtokigazgató és Rácz Dominika brand manager mesélt a borokról, a pincészet történetéről és a mindennapokról.

Szelíd borok a Tolnai-dombságból - Tűzkő Birtok borvacsora Budapesten - borsmenta.hu
 
Nagy múltú birtok a tolnai dombok ölelésében
 
Kevesen tudják, hogy a bátaapáti dombokon működő pincészet elődje már az 1800-as években megkezdte működését, és noha a tulajdonosi szerkezet közben többször is átalakult, a szőlőművelés és a borkészítés soha nem szűnt meg ezen a területen. Így a Tűzkő Birtok az egyik legnagyobb múltra visszatekintő borászat hazánkban, noha az eltelt évszázadok alatt mind az itt megtalálható szőlőfajták összetétele, mind a feldolgozás módja sokat változott. A birtok sokáig az Apponyi családé volt, majd jött az államosítás időszaka, a kétezres évek elején pedig külföldi befektetők vásárolták meg a szőlőterületet és a hozzá tartozó épületegyüttest, új szellemiséget hozva, új lendületet adva a fejlődésnek.

Szelíd borok a Tolnai-dombságból - Tűzkő Birtok borvacsora Budapesten - borsmenta.hu
 
Antinori és Mazzei neve garancia a minőségre
 
A két befektető, Piero Antinori és Jacopo Mazzei messze nem volt ismeretlen a nemzetközi borásztársadalom számára. Mindkettejük családja évszázadok óta szőlőműveléssel és borkészítéssel foglalkozik Olaszországban, Piero Antinorit tartják a modern olasz bor atyjának. A két szakember többször is ellátogatott a tolnai dombokra, lenyűgözte őket a táj szépsége, és úgy tűnik, hogy az ott készülő borokban is megérezték a lehetőséget, mert a kétezres évek elején átvették a birtok irányítását. A borászat a közeli Tűzkő-domb után a Tűzkő Birtok nevet kapta, és ma már mindenki így ismeri.
 
Szekszárdról mindenki fújja könyv nélkül, hogy a nagytestű vörösborok hazája, azt viszont már kevesebben tudják, hogy a tolnai dombok között megbúvó Völgység alrégió sajátos mikroklímával rendelkezik. Errefelé jóval hűvösebb az idő, több a csapadék, ami kifejezetten ideális a friss, virágos, lendületes fehérborok készítéséhez. A borászat összesen közel 170 hektáron gazdálkodik, területeinek 65%-án fehér szőlő terem, viszont a maradék 35%-ot a melegebb dűlők érlelik, így bátran kijelenthetjük, hogy a Tűzkő Birtok ültetvényeiről kiváló minőségű fehér- és vörösbor egyaránt készíthető. Területi elhelyezkedése okán – és a hatályos törvények értelmében – a birtok a Tolnai és a Szekszárdi borvidéknek egyaránt része, így a gyakorlatlan dűlőjárók csak egy jó térkép vagy egy avatott vezető segítségével tudják meghatározni, hogy éppen melyik borvidék földjén járnak.

Szelíd borok a Tolnai-dombságból - Tűzkő Birtok borvacsora Budapesten - borsmenta.hu
 
A pincészet jellemzően fajtaborokat készít. A vacsorán bemutatkozó Válogatás sorozattal az egyre emelkedő színvonalra és a különleges termőtáj értékeire szerették volna felhívni a figyelmet. Örömmel jelentjük, hogy a célt sikerült elérni.
 
A vacsora
 
Az ötfogásos vacsorát a Bobo Restaurant séfje, Szabó Zsolt komponálta, Ambrus Mátyás head sommelier-vel közösen. A páros minden részletre figyelt és kiváló munkát végzett.

Szelíd borok a Tolnai-dombságból - Tűzkő Birtok borvacsora Budapesten - borsmenta.hu
 
Elsőként zöld veltelini került a poharunkba, amelyhez két különböző karakterű területről szüretelték a szőlőt. A Mőcsény-Szálkai árok hűvösebb, a bátaapáti rész melegebb, talán ennek is köszönhető, hogy a bor citrusos és virágos jegyeket egyaránt hordoz – egy kis finom fűszerességgel megtámogatva. Jobb nyitása nem is lehetett volna az esténknek. Mellé apró tarte (tortácska) érkezett kéksajtos spárgakrémmel töltve, mandulával megszórva. Pazar páros, és szinte abbahagyhatatlan.

Szelíd borok a Tolnai-dombságból - Tűzkő Birtok borvacsora Budapesten - borsmenta.hu
 
A második borunk rozé volt, mégpedig a mórágyi területről. Reduktív technológiával készült, fahordót nem látott, valahogy mégis komplexebb egy leheletnyivel, mint hasonló társai, és ez nagyon jól áll neki. Illatában az eper és a málna intenzív gyümölcsössége érezhető, a savai ropogósak, az ízek robbannak a szájban. Grillezett csirkemellet tálaltak hozzá, marinált eperrel megbolondított salátával. A fogás különlegessége, hogy az epret is ebben a borban pihentették, így az ital az ételben is visszaköszönt.

Szelíd borok a Tolnai-dombságból - Tűzkő Birtok borvacsora Budapesten - borsmenta.hu
 
A könnyedebb tételek után komolyabb vizekre eveztünk: a pincészet egyik büszkeségét, a 2022-es évjáratú barrique chardonnay-t kóstoltuk. Maga a fajta már régóta megtalálható a pincészet portfóliójában, de ahogy az évek teltek, a belőle készült bor is folyamatosan változott. A szőlő a mőcsényi területről származik, a fürtöket nem bogyózzák le, hanem egész fürtösen préselik. Acéltartályban erjed, egyharmad részben hordóban érlelődik. Aromatikájában az intenzív gyümölcsös, körtés, birses jegyek mellett finom hordófűszeresség is megjelenik. Jól passzolt a dióval, roppanós körtesalátával és lekvárral körített lazachoz, szinte egybeolvadtak az ízek.

Szelíd borok a Tolnai-dombságból - Tűzkő Birtok borvacsora Budapesten - borsmenta.hu
 
Noha a pincészet főként fehérborokat készít, a végére jutott azért két szép vörös is. A grillezett paszternákkal, csokoládés-meggyes jus-vel tálalt szarvasgerinchez a borászat vörös zászlósborát, a Tűzkő Domb Cuvée-t kínálták. A bor cabernet franc (60%) és merlot (40%) házasításából született, a szőlőt a mórágyi terület adta, az érlelés első töltésű magyar tölgyfa hordókban történt. Sajátos aromakarakterét a szilvás-szedres erdei gyümölcsösség, valamint az édesfűszerek sokasága adja, alkoholtartalma mértéktartó, teste közepes. A szarvas mellé testesebb tételt gondolnánk elsőre, a könnyed köret és a gyümölcsös mártás azonban szépen hidalta át a hús és a bor közötti távolságot.

Szelíd borok a Tolnai-dombságból - Tűzkő Birtok borvacsora Budapesten - borsmenta.hu
 
Zárásként csokoládészuflét, grillezett rebarbarát és eperfagylaltot kaptunk, és hozzá egy rendkívül gyümölcsös, tölgyfa hordós érlelésű merlot került a pohárba. A hideg fagylalt és a forró szuflé játéka szívet melengető volt, a bor pedig a maga piros bogyós, meggyes világával szépen simult az összképbe.

Szelíd borok a Tolnai-dombságból - Tűzkő Birtok borvacsora Budapesten - borsmenta.hu
 
Irány Bátaapáti, kóstoljunk a helyszínen!
 
Remek este volt, nagyszerű helyszínen, kiváló borok társaságában. Aki teheti, látogasson el a Tűzkő Birtokra, és kóstolja meg a Válogatás család többi tagját is. Az új kategória több év szorgos kutatómunkájának eredménye, kizárólag fajtaborok alkotják, és jelenleg összesen 11 tagot számlál. A már felsorolt borok mellett a szürkebarát, a rajnai rizling, a sauvignon blanc, a tramini, valamint a cabernet franc és két kékfrankos is a család tagja.

Szelíd borok a Tolnai-dombságból - Tűzkő Birtok borvacsora Budapesten - borsmenta.hu

Az újdonságokat könnyű felismerni, mert új címkét is kaptak. Ha tehát valaki dél felé veszi az irányt, tegyen egy kis kitérőt, és csodálkozzon rá a bátaapáti térség értékeire.
 
Fotó:
Barossné Koós Andrea

Iszunk

Rajnai rizlingeket teszteltünk

2018.10.19. | Szabó Edit
Az egyik legismertebb szőlőfajta, valamiért mégsem igazán népszerű itthon, pedig feszes, izgalmas, bora nemcsak a fajta, hanem a termőhely karakterét is képes hűen megmutatni. Tizenöt r…
Beszélgetünk

Tizenöt éve a Dobogónál!

2018.12.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Domokos Attilával
Tizenöt éve készíti borait Tokaj-Hegyalja egyik legkisebb, legszerethetőbb pincészetében Domokos Attila. A Dobogó borász-társtulajdonosával az eltelt évekről, a borokról és az életről b…
Iszunk

Mi a franc?

2019.01.31. | Szabó Edit
A világ egyik legelterjedtebb és legnépszerűbb szőlőfajtája, a bordeaux-i házasítások alapja, Magyarország déli részein viszont szívesen palackozzák fajtaborként. A Borsmenta legutóbbi…
Beszélgetünk

Ne éléskamra legyünk, hanem csemegéskert!

2021.12.04. | Szabó Edit
Beszélgetés Hága Balázzsal
Nyolc évig gyűjtötte a tapasztalatokat Új-Zélandon, hogy aztán hazatérve több borászatnál is kamatoztassa tudását. Hága Balázs repülő borászként tevékenykedik, és független szakemberkén…
Beszélgetünk

Valami mást akartam

2022.05.14. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Juhász Renével
Juhász René focistának készült, de egy sportsérülés teljesen megváltoztatta az életét. Így nyert magának a borszakma egy elhivatott szakembert, a Mátrai borvidék pedig egy felelősen gon…
Iszunk

Figula Mihályt ünnepli a borszakma

2023.04.13. | Szabó Edit
2022-ben Figula Mihály lett az Év Bortermelője Magyarországon. A címmel járó oklevelet nagyszabású gálaebéden adták át az ünnepeltnek a Magyar Bor Akadémia elnökségi tagjai…  

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (124) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (14) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (28) etyek budai borvidék (28) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (103) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (255) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (103) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (226) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (29) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)