2023.04.13. | Szabó Edit
2022-ben Figula Mihály lett az Év Bortermelője Magyarországon. A címmel járó oklevelet nagyszabású gálaebéden adták át az ünnepeltnek a Magyar Bor Akadémia elnökségi tagjai…

 
A Magyar Bor Akadémia már több mint három évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének, és egyik kiemelt feladatának tekinti minden évben, hogy megszervezze és lebonyolítsa az „Év Bortermelője Magyarországon” választást.
 

A díjról
 
A tavalyi év végén már 32. alkalommal szólították meg a szőlész-borász ágazat és a vendéglátó szakma több mint 850 jeles képviselőjét, hogy nevezzék meg azt a három termelőt, akik szerintük a leginkább alkalmasak a címre. Az Év Bortermelője díj öt jelöltje közül négy az így kapott szavazatok összesítésével érdemelte ki helyét a legjobbak között, míg egy jelöltet – a hagyományoknak megfelelően – a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg. 2022-ben az alábbi nevek kerültek a listára:

Figula Mihály (Balatonfüred–Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Lamport József (Egri borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)



Közülük választották ki titkos szavazással a Magyar Bor Akadémia tagjai a nyertest. A legtöbb szavazatot 2022-ben Figula Mihály balatonfüredi borászra adták le, aki így ezzel (is) édesapja nyomdokaiba lépett. Az Év Bortermelője díj történetében most fordult elő először, hogy egy borászdinasztia két tagja is megkapta a díjat. Idősebb Figula Mihályt 2000-ben, fiát 2022-ben választották az Év Bortermelőjévé Magyarországon.

A Figula Pincészetről



A ma 30 hektáros szőlőterülettel rendelkező balatonfüredi Figula Pincészetet az idősebbik Figula Mihály alapította 1993-ban, és a munkában a kezdetektől az egész család részt vett. Ha a tehetség szorgalommal, kitartással és nagyon kemény munkával párosul, az előbb-utóbb szép gyümölcsöt érlel. Így történt ez Figuláéknál is: a kis birtok évről évre komolyabb lett, a borok pedig egyre szebbek. Az ifjabbik Figula Mihály abban az évben kapott diplomát a Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakán, amikor édesapja átvehette az Év Bortermelője címet. Sajnos az ígéretesnek indult közös munka még egy évtizedig sem tartott, az idősebbik Figula Mihály váratlanul megbetegedett, és 2008-ban, 56 éves korában elhunyt. A birtok gondja a családra szállt, és egy percig sem gondolkodtak rajta, hogy folytassák-e, amit 1993-ban együtt kezdtek el.



Az azóta eltelt közel másfél évtized alatt az ifjabbik Figula Mihály komoly borásszá érett, borai szép eredményeket érnek el a hazai és a nemzetközi versenyeken, ő maga pedig a borásztársadalom megbecsült tagja lett. 2019-ben a Borászok Borászává választották, 2022-ben pedig ő lett az Év Bortermelője Magyarországon.



A díjat nagyszabású gálaebéden adták át, a rendezvénynek a Marriott Hotel bálterme adott otthont. A díjazott pályáját többen is méltatták, meleg szavakkal beszélt róla egyebek között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Freund Tamás is. „A legnagyobb poénokat is rezzenéstelen arccal tudja előadni” – mondta, majd egy újabb gondolatban így folytatta: „Együtt lélegzik a szőlővel, a tőkékkel, ami a szőlőnek fáj, az neki is fáj. Nem csoda, ha ezeken a szeretettel dajkált tőkéken világraszóló borok születnek.”

Mindig van feljebb!

Az ünnepelt mindenekelőtt saját családjának és munkatársainak köszönte meg a díjat. Kedves szavakkal méltatta a körülötte lévő emberek értékeit, akik nélkül a balatonfüredi birtok nem válhatott volna azzá, ami. Külön kiemelte, milyen sokat köszönhet az édesanyjának, aki ma is csalhatatlan érzékkel kóstolja a borokat, kíméletlen kritikus, ha arra van szükség, és soha nem téved. Figula Mihály derűsen beszélt, és mondandóját sok humorral fűszerezte, de szavaiból érezhető volt: büszkeséggel tölti el, hogy édesapja után ő is megkapta ezt a díjat. „Nekem azt mondta az apám, hogy vagy a Kertészeti Egyetemre megyek, vagy világgá. Hát majd én is ezt fogom mondani Fülöp fiamnak, mert ez már egyszer bevált” – fogalmazta meg az utódlás kérdését a maga módján. „Magyarországon a szőlő és a bor minőségének nincs végpontja, óriási kitörési lehetőségeket látunk ebben. (…) Igyekezni fogunk a jövőben is, és minden áldott napot csak egy állomásnak tekintünk, mert tudjuk, hogy mindig van feljebb!” – zárta beszédét Figula Mihály.


 
A menü

A négyfogásos gálaebédet az ország kiemelkedő konyhafőnökei komponálták, kifejezetten a díjazott borai mellé. A szegedi Alabárdos Étterem séfje, Tóth Pál hozta az előételt. A tányérra lazac- és ráktatár került, cukkinibe tekerve, rózsát formázva. A fűszernövények és az ehető virágok mellett tojáskaviár fokozta a látványt és az ízhatást. Hozzá a 2021-es Olasz & Furmint került a pohárba.



A zelleres baguette-levest csicsókával és turbolyaolajjal dobta fel megálmodója, az ONYX séfje, Tóth Ágnes. Hozzá a 2021-es Sauvignon Blanc Selectiót kínálták. Remek volt a párosítás.



A kis főételként tálalt borjúduó egyrészt az állat legnemesebb, másrészt a legméltatlanabbul elhanyagolt részéből, vagyis szűzből és lábból készült. Az ételről készítője, Besenyei Dániel, a házigazda Marriott Hotel séfje azt mondta, hogy fontos kiegészítője a kelkáposzta, a savanyított shiitake gomba, az ördögszekér gomba vagy a paszternákpüré, de a legtöbbet mégis az a jus adja hozzá, amit 3 napon át főztek, majd egy napig redukáltak vissza, mire elérte a végleges állagát. Az est egyetlen vörösborát kínálták a fogás mellé. A 2020-as Figula 500 nem más, mint egy kékfrankos, amelyhez egy zsebkendőnyi pécselyi parcella adta a gyümölcsöt. Mindössze 500 liter készült belőle, és méltó bármilyen ünnepi pillanathoz.



„Kenyér és kolbász, egy kicsit szofisztikáltabban” – fogalmazta meg a főétel lényegét megalkotója, Takács Lajos. A szarvasgombás gyöngytyúkkolbászt piemonti mogyoróval és aszalt sárgabarackos ropogóssal tették teljessé, a savanyú káposzta, a kínai hagyma és a thai koriander már csak a „hab volt a tortán”. Az ételt a 2018-as Gella Olaszrizling kísérte nagyszerűen.

Zárszó

A desszertet és a sajtot már a báltermen kívül szolgálták fel, mert a program borkóstolóval folytatódott. A sok izgalmas, gazdag, szép és meglepő tétel közül hadd emeljünk ki egyet, amely csendes méltóságával aranyozta be az estét: Polgár Zoltán 1989-es hárslevelűje az egyik legszebb idős bor, amit valaha kóstoltunk.



Gratulálunk Figula Mihálynak, munkájához sok sikert kívánunk és azt, hogy soha, de soha ne veszítse el a humorérzékét!

 
Fotó:
Magyar Bor Akadémia -
Figula Pincészet

Tesztelünk

Figula Pincészet: Bella Róza Rosé 2018

2019.10.07. | Szabó Edit
Rozét fahordóval? Miért ne? Az eljárás csak nálunk szokatlan, Franciaországban meglehetősen gyakori. Már csak ezért is érdemes megkóstolni Figuláék Bella Rózáját...
Tesztelünk

Figula Pincészet: Dörgicsei Merlot (Margya-dűlő) 2017

2020.01.17. | Szabó Edit
Figuláék merlot-ja a mértékletesség mintapéldája. Rengeteg íz, rengeteg illat, de mindez hihetetlen rétegzettséggel. A kezdő borfogyasztóknak ízleni fog, a gyakorlottak nem tudnak betel…
Beszélgetünk

Tanulnunk kellene abból, ami most történik

2020.04.18. | Szabó Edit
Beszélgetés Figula Mihállyal
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Figula Mihály, a balatonfüredi Figula Pincészet borásza válas…
Vendégoldal

Íme 5 ufó

2020.07.03. | Borsmenta
A Borászok Borásza díjátadón hagyomány, hogy a jelölteket az előző évi díjazott mutatja be. Az idén a 2019-es év Borászok Borásza, Figula Mihály tartott parádés beszédet. A szöveget vál…
Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink III.

2020.08.30. | Gónusz Gabriella
Eshet eső, fújhat szél, a Balaton körül mindig megtaláljuk azokat a borteraszokat, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…  
Iszunk

Megvan, ki az Év Bortermelője 2021-ben!

2021.12.03. | Szabó Edit
A Magyar Bor Akadémia tagjai az idén is titkos szavazással döntötték el, hogy az öt jelölt közül ki kapja az Év Bortermelője címet. A pálmát ezúttal a Nyakas Pince borásza, Nyúlné dr. P…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)