Madárlátta borok a Villa Sandahltól

2021.11.18. | Vargha Márk
A svéd testvérpár tulajdonában álló Villa Sandahl Borászat a 2019-es évjárat borainak kóstolójára hívta a közönséget, ám ennél jóval többet kaptunk…


Szeptember közepe, szerda délutáni csúcsforgalom. Feltűrt ujjú ingben bandukolunk a Fióka Étterem kerthelyiségébe, ahol izgatottan és kíváncsian foglalunk helyet. Bár az eseményt a tízhektáros badacsonyi pincészet 2019-es évjárat-bemutatójaként hirdették meg, úgy hírlik, a szakmai közönség számára ennél jóval tágabb lesz a merítés, hiszen a Villa Sandahl gyakorlatilag minden, a pincénél elérhető borát elhozta. A prezentációt maga a tulajdonos, Christer Sandahl tartotta, angol nyelven.


 
Madarak a címkén – repülés öt körben

A kóstolót ötkörösre tervezték, és az egyes részeket  repüléseknek (flight) nevezték el. Minden flightban három bort kóstoltunk meg, tehát összesen tizenötöt, egyre emelkedő minőségben. A madaras címkék – amelyeket ezúttal is Christer Sandahl tervezett – és a flightok okára is csakhamar fény derül. Tavalyelőtt ugyanis a megszokottnál jóval több seregély lepte el a dűlőket, és a madarak a fürtöket védő hálók ellenére a pincészet szőlőültetvényén töltötték fel energiaraktáraikat a hosszú, Afrikába tartó vándorlás előtt. Így esett, hogy a 2017-es „varázslatos”, és a 2018-as közlekedési táblás címkesorozat után a 2019-es évjárat borainak megjelenését a madarak ihlették.



Persze nem csupán a külső megjelenésben fedezhetők fel különbségek az egyes évjáratok között – noha a rajnai palack sosem változik –, hanem a beltartalomban is. Ahogyan a 2019-es évjárat jellemzőit hallgatjuk, kiderül, hogy az időjárási szélsőségek kifejezetten jót tettek a szőlőnek. A hűvös, csapadékos tavasz után száraz, de nem forró nyár, majd meleg ősz következett, minimális esővel. Október végén öt napon át, a dűlők szerint szelektálva, szakaszosan szüreteltek, és utána következett a kilenc tartályba került mustfrakciók osztályozása.



A mustfrakciók osztályozása

Hogy ez pontosan mit jelent, azt Palkó Zsolt főborász már többször is elmagyarázta nekünk, de általában már az elején elveszítjük a fonalat. A lényeg az, hogy van 9 tartályunk, és azokba meghatározott rendszer szerint kerülnek a legjobb, a második legjobb és a harmadik legjobb minőségű mustok. Ezeket aztán házasítják, és így alakulnak ki az egyes borkategóriák.

A legalsó, „Solid Ground” kategóriába került az Air Dive, az alsó közép „Mid Range”-be a Starling Village, a felső közép „Rare Peak Plain”-be a Brave Birds, s végül a csúcskategóriába, a „Rare Peak Plus”-ba a Birdie Num Num, amely rögtönzött közvélemény-kutatásunk szerint a szakmabeliek és a laikusok körében is a kóstoló legnagyobb sikert aratott tétele volt.



Pedig volt itt sok más szépség is! Anélkül, hogy felsorolnánk a megízlelt borokat, összességében elmondhatjuk, hogy a 2019-esek friss gyümölcsösségéhez képest a 2018-asok visszafogottabbak, kevésbé játékosak, viszont feszesebbek voltak, míg a 2017-esekben már egyértelműen megjelent egy halvány petrolosság, ami a rajnai rizling fajtánál egyértelműen a palckérettség jele. Közös a borokban a nagy érlelési potenciál, a szép savszerkezet és – ez persze a kóstoló résztvevőit is megosztotta – a viszonylag magas alkohol.


Kedvencek a sorban



A Sandahl rajnai rizlingjei nem a könnyed nyári csevegésekhez vannak – nem is túlzás a fentiek fényében ez a szó – tervezve. Mikor valaki a közönségből szóvá tette, hogy a borokat kissé magas hőmérsékleten szervírozzák, Christer elmondta, hogy véleménye szerint nem is feltétlenül kell őket behűteni. Ő úgy látja, hogy ezek a rajnai rizlingek a hűvös őszi és téli esték borai, és talán a kandallóban ropogó tűz mellett esnek legjobban.



A mi két további kedvencünk az idén Magyar Bor Nagydíjat elnyert Rabbit Periscope (2017, Mid Range kategória) és a Crystal Cut (szintén 2017, Rare Peak Plain kategória). Előbbiben az intenzíven barackos vattacukrosságot, utóbbiban a leheletfinom petrol és az aszalt mangó játékát szerettük. Ritka élmény volt az ötödik flight keretében a pincészet legelső csúcsborait, a 2010-es The Stampet és a 2011-es Magic Raint kóstolni. Mindkettő bizonyítékát szolgáltatta annak, hogy a két tulajdonos és az akkori borász jól ráérzett arra, hogy érdemes rajnait telepíteni a Badacsonyra, hiszen oly sok év távlatából ezek az – akkor még – nyilvánvalóan kísérleti borok ma is megállják a helyüket: olajos komolysággal hömpölyögnek a poharakban, mézes-kávés illatot árasztva.


Konklúzió



Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Balaton környéki borászatok között a Villa Sandahl hozza évről évre az egyik legstabilabb minőséget. Különlegessége, hogy svéd tulajdonosainak háttere és a kitűnően válogatott csapat miatt egyszerre képes a végletekig tudatos és a végletekig kísérletező lenni. A fogyasztó pedig bátran kóstolhatja, hasonlíthatja egymáshoz és próbálhatja ételekkel ezeket a rizlingeket. S minél többet teszi ezt, annál tudatosabban fogja keresni a neki megfelelőt, nemcsak a Sandahl, hanem Magyarország és a világ – elsősorban persze a stílusban legközelebb álló Elzász – rajnaijai között is. Ennél többet pedig termelő és fogyasztó aligha kívánhat.
 
Fotó:
Vargha Márk

Iszunk

Rajnai rizlingeket teszteltünk

2018.10.19. | Szabó Edit
Az egyik legismertebb szőlőfajta, valamiért mégsem igazán népszerű itthon, pedig feszes, izgalmas, bora nemcsak a fajta, hanem a termőhely karakterét is képes hűen megmutatni. Tizenöt r…
Beszélgetünk

Az angyal, aki a jó hírt hozza

2019.02.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Kovács Beátával
Kisapáti főutcáján nem túl nagy a forgalom, ám ha kinyit a Búzalelke Pékség, egymást érik az autók. Kovács Bea karvezetés szakos diplomával állt be a kemence mellé, és ma már tanfolyamo…
Beszélgetünk

Ha szerelmes vagy, keveset alszol

2019.04.27. | Szabó Edit
Földi Bálint, Palkó Zsolt, Lepold Antal
Három fiú, három különböző életút, egy közös akarat. A két jóbarát meg az Anti nem pincészet, nem termék, hanem annál sokkal több: három ember barátsága palackba töltve…  
Utazunk

Pincetúra Elzászban

2019.11.17. | Vargha Márk
Mintha Walt Disney mesevilágában járnánk, olyan ez a kelet-franciaországi tartomány. Elragadó kisvárosok, macskaköves utcák, na meg a híres elzászi fehérbor, amiért önmagában érdemes fe…
Iszunk

A Villa Sandahl és Balla Géza kapta a nagydíjat

2021.01.06. | Szabó Edit
A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal díjazta a hazai borokat. Kiss Gábor, Bakonyi Péter, Figula Mihály és Kovács Nimród pincészete is ott van a legjobbak között…
Vendégoldal

Magyar borok Horvátországban

2021.04.29. | Borsmenta
A 28 éves sztárséf, Deni Srdoč lesz a rijekai Hilton Hotel új éttermének konyhafőnöke. Kérésére több magyar bor is bekerült az étterem kínálatába…  

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (17) balassa bor (4) balaton (80) balatonboglári borvidék (7) balatonfüred csopaki borvidék (14) balla géza (5) beszélgetünk (20) bikavér (21) bio (14) biodinamikus (7) bocuse d'or (9) bor (283) borász (50) borászok borásza (9) borbár (31) borfesztivál (31) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (33) borshanta (15) borterasz (15) borteszt (145) bortúra (26) borvacsora (15) borverseny (21) bott pince (31) bottszerda (21) budapest (198) cabernet franc (10) cava (7) CEWI (14) csirke (8) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (11) cuvée (10) dél-balaton (6) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (84) eger (45) egészséges (10) egri csillag (6) egzotikus (7) eper (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (131) etyek (15) etyek budai borvidék (10) etyeki kúria (11) fehérbor (35) fesztivál (41) figula (4) franc&franc (5) franciaország (4) frittmann (4) furmint (74) furmint február (10) gál szőlőbirtok és pincészet (4) gin (7) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hárslevelű (16) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (132) iszunk (8) juhfark (6) kadarka (17) káli-medence (9) karácsony (22) karantén (23) kávé (41) kavezok (8) kékfrankos (18) kéknyelű (5) kenyér (9) késői szüret (4) koktél (12) könnyű (10) környezettudatosság (4) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (8) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (9) külföld (10) kunsági borvidék (11) laposa birtok (5) leves (14) london (16) luka enikő (4) mád (12) magnamátra (11) mátra (49) merlot (13) mi a kő (4) michelin-csillag (8) miskolc (4) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) narancsbor (4) nyár (14) nyaralás (5) nyári (5) olaszország (23) olaszrizling (27) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pét-nat (11) pezsgő (56) piac (13) pinot noir (9) pizza (5) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (28) promóció (8) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (163) rosalia (5) rozé (38) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (26) sommelier (11) soproni borvidék (12) sör (42) sós (70) spanyolország (15) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (12) super 12 (5) sütemény (39) süti (16) svét (17) syrah (7) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (52) száraz szamorodni (5) szekszárd (33) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szepsy istván (4) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (9) tavasz (13) tavaszi recept (7) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (12) tesztelünk (48) tokaj (130) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (92) tokaji aszú (36) torta (4) tramini (5) tudnivalok (4) túra (6) utazás (39) utazunk (22) vacsora (9) verseny (12) villány (14) villányi borvidék (62) vörösbor (56) vylyan (20) zarándokút (6) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (7)