Iszunk

Madárlátta borok a Villa Sandahltól

Madárlátta borok a Villa Sandahltól című cikk borítóképe
2021. 11. 18. | Vargha Márk
A svéd testvérpár tulajdonában álló Villa Sandahl Borászat a 2019-es évjárat borainak kóstolójára hívta a közönséget, ám ennél jóval többet kaptunk…

Szeptember közepe, szerda délutáni csúcsforgalom. Feltűrt ujjú ingben bandukolunk a Fióka Étterem kerthelyiségébe, ahol izgatottan és kíváncsian foglalunk helyet. Bár az eseményt a tízhektáros badacsonyi pincészet 2019-es évjárat-bemutatójaként hirdették meg, úgy hírlik, a szakmai közönség számára ennél jóval tágabb lesz a merítés, hiszen a Villa Sandahl gyakorlatilag minden, a pincénél elérhető borát elhozta. A prezentációt maga a tulajdonos, Christer Sandahl tartotta, angol nyelven.

Madarak a címkén – repülés öt körben

A kóstolót ötkörösre tervezték, és az egyes részeket repüléseknek (flight) nevezték el. Minden flightban három bort kóstoltunk meg, tehát összesen tizenötöt, egyre emelkedő minőségben. A madaras címkék – amelyeket ezúttal is Christer Sandahl tervezett – és a flightok okára is csakhamar fény derül. Tavalyelőtt ugyanis a megszokottnál jóval több seregély lepte el a dűlőket, és a madarak a fürtöket védő hálók ellenére a pincészet szőlőültetvényén töltötték fel energiaraktáraikat a hosszú, Afrikába tartó vándorlás előtt. Így esett, hogy a 2017-es „varázslatos”, és a 2018-as közlekedési táblás címkesorozat után a 2019-es évjárat borainak megjelenését a madarak ihlették.

Persze nem csupán a külső megjelenésben fedezhetők fel különbségek az egyes évjáratok között – noha a rajnai palack sosem változik –, hanem a beltartalomban is. Ahogyan a 2019-es évjárat jellemzőit hallgatjuk, kiderül, hogy az időjárási szélsőségek kifejezetten jót tettek a szőlőnek. A hűvös, csapadékos tavasz után száraz, de nem forró nyár, majd meleg ősz következett, minimális esővel. Október végén öt napon át, a dűlők szerint szelektálva, szakaszosan szüreteltek, és utána következett a kilenc tartályba került mustfrakciók osztályozása.

A mustfrakciók osztályozása

Hogy ez pontosan mit jelent, azt Palkó Zsolt főborász már többször is elmagyarázta nekünk, de általában már az elején elveszítjük a fonalat. A lényeg az, hogy van 9 tartályunk, és azokba meghatározott rendszer szerint kerülnek a legjobb, a második legjobb és a harmadik legjobb minőségű mustok. Ezeket aztán házasítják, és így alakulnak ki az egyes borkategóriák.

A legalsó, „Solid Ground” kategóriába került az Air Dive, az alsó közép „Mid Range”-be a Starling Village, a felső közép „Rare Peak Plain”-be a Brave Birds, s végül a csúcskategóriába, a „Rare Peak Plus”-ba a Birdie Num Num, amely rögtönzött közvélemény-kutatásunk szerint a szakmabeliek és a laikusok körében is a kóstoló legnagyobb sikert aratott tétele volt.

Pedig volt itt sok más szépség is! Anélkül, hogy felsorolnánk a megízlelt borokat, összességében elmondhatjuk, hogy a 2019-esek friss gyümölcsösségéhez képest a 2018-asok visszafogottabbak, kevésbé játékosak, viszont feszesebbek voltak, míg a 2017-esekben már egyértelműen megjelent egy halvány petrolosság, ami a rajnai rizling fajtánál egyértelműen a palckérettség jele. Közös a borokban a nagy érlelési potenciál, a szép savszerkezet és – ez persze a kóstoló résztvevőit is megosztotta – a viszonylag magas alkohol.

Kedvencek a sorban

A Sandahl rajnai rizlingjei nem a könnyed nyári csevegésekhez vannak – nem is túlzás a fentiek fényében ez a szó – tervezve. Mikor valaki a közönségből szóvá tette, hogy a borokat kissé magas hőmérsékleten szervírozzák, Christer elmondta, hogy véleménye szerint nem is feltétlenül kell őket behűteni. Ő úgy látja, hogy ezek a rajnai rizlingek a hűvös őszi és téli esték borai, és talán a kandallóban ropogó tűz mellett esnek legjobban.

A mi két további kedvencünk az idén Magyar Bor Nagydíjat elnyert Rabbit Periscope (2017, Mid Range kategória) és a Crystal Cut (szintén 2017, Rare Peak Plain kategória). Előbbiben az intenzíven barackos vattacukrosságot, utóbbiban a leheletfinom petrol és az aszalt mangó játékát szerettük. Ritka élmény volt az ötödik flight keretében a pincészet legelső csúcsborait, a 2010-es The Stampet és a 2011-es Magic Raint kóstolni. Mindkettő bizonyítékát szolgáltatta annak, hogy a két tulajdonos és az akkori borász jól ráérzett arra, hogy érdemes rajnait telepíteni a Badacsonyra, hiszen oly sok év távlatából ezek az – akkor még – nyilvánvalóan kísérleti borok ma is megállják a helyüket: olajos komolysággal hömpölyögnek a poharakban, mézes-kávés illatot árasztva.


Konklúzió

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a Balaton környéki borászatok között a Villa Sandahl hozza évről évre az egyik legstabilabb minőséget. Különlegessége, hogy svéd tulajdonosainak háttere és a kitűnően válogatott csapat miatt egyszerre képes a végletekig tudatos és a végletekig kísérletező lenni. A fogyasztó pedig bátran kóstolhatja, hasonlíthatja egymáshoz és próbálhatja ételekkel ezeket a rizlingeket. S minél többet teszi ezt, annál tudatosabban fogja keresni a neki megfelelőt, nemcsak a Sandahl, hanem Magyarország és a világ – elsősorban persze a stílusban legközelebb álló Elzász – rajnaijai között is. Ennél többet pedig termelő és fogyasztó aligha kívánhat.

Fotó:
Vargha Márk

Vendégoldal
Magyar borok Horvátországban című cikk borítóképe

Magyar borok Horvátországban

2021. 04. 29. | Borsmenta
A 28 éves sztárséf, Deni Srdoč lesz a rijekai Hilton Hotel új éttermének konyhafőnöke. Kérésére több magyar bor is bekerült az étterem kínálatába…
Iszunk
A Villa Sandahl és Balla Géza kapta a nagydíjat című cikk borítóképe

A Villa Sandahl és Balla Géza kapta a nagydíjat

2021. 01. 06. | Szabó Edit
A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal díjazta a hazai borokat. Kiss Gábor, Bakonyi Péter, Figula Mihály és Kovács Nimród pincészete is ott van a legjobbak között…
Utazunk
Pincetúra Elzászban című cikk borítóképe

Pincetúra Elzászban

2019. 11. 17. | Vargha Márk
Mintha Walt Disney mesevilágában járnánk, olyan ez a kelet-franciaországi tartomány. Elragadó kisvárosok, macskaköves utcák, na meg a híres elzászi fehérbor, amiért önmagában érdemes felpattanni egy fapados repülőjáratra…
Beszélgetünk
Ha szerelmes vagy, keveset alszol című cikk borítóképe

Ha szerelmes vagy, keveset alszol

2019. 04. 27. | Szabó Edit
Földi Bálint, Palkó Zsolt, Lepold Antal
Három fiú, három különböző életút, egy közös akarat. A két jóbarát meg az Anti nem pincészet, nem termék, hanem annál sokkal több: három ember barátsága palackba töltve…
Beszélgetünk
Az angyal, aki a jó hírt hozza című cikk borítóképe

Az angyal, aki a jó hírt hozza

2019. 02. 23. | Szabó Edit
Beszélgetés Kovács Beátával
Kisapáti főutcáján nem túl nagy a forgalom, ám ha kinyit a Búzalelke Pékség, egymást érik az autók. Kovács Bea karvezetés szakos diplomával állt be a kemence mellé, és ma már tanfolyamokon is elleshetők a mesterfogásai…
Iszunk
Rajnai rizlingeket teszteltünk című cikk borítóképe

Rajnai rizlingeket teszteltünk

2018. 10. 19. | Szabó Edit
Az egyik legismertebb szőlőfajta, valamiért mégsem igazán népszerű itthon, pedig feszes, izgalmas, bora nemcsak a fajta, hanem a termőhely karakterét is képes hűen megmutatni. Tizenöt rajnait teszteltünk, íme az eredmény…