Vylyan Bogyólé 2020!

2020.10.26. | Szabó Edit, Borsmenta
Elkészült és október 26-tól kapható a Vylyan Pincészet újbora, a Bogyólé. Az idei palackok címkéjét a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, Győri Katinka Laura tervezte...


Az olyan sokat próbált borőskövületek számára, amilyenek mi, borszakmai újságírók vagyunk, bizony nem könnyű újat mondani. De nem is mindig kell. Azt hiszem, a Vylyan Pincészet Bogyólé borát minden évben úgy várjuk, mint valami különleges, ritka, becses ajándékot. Figyeljük a címketerveket, szurkolunk a fiatal képzőművészeknek, együtt örülünk a győztesekkel, és alig várjuk, hogy megkóstoljuk a bort, mert legyen bármilyen az évjárat, ebben valahogy még soha nem csalódtunk.


 
A Vylyan újborának története 16 évvel ezelőtt indult. A Bogyólé név a francia beaujolais nouveau-t idézi.  A választás nem véletlen hiszen a Bogyólé a francia újbor készítésének hagyományait követi: a frissen szüretelt, hibátlan szőlőfürtöket zárt tartályokban, szénsavköpeny alatt dolgozzák fel, zúzás és bogyózás nélkül. A bor így a szőlőbogyón belül születik, robban életre, az erjesztés után pedig azonnal palackokba is kerül. Az eredmény egy zamatos, vidám, könnyű vörösbor, ami itatja magát és jókedvre derít.
 
Az idei évjárat is tipikusan „bogyólés”: illatos, kedves, jó ivású, üde, az előző évekhez képest talán kicsit kevesebb tanninnal.

 
Friss borhoz friss címke


 
A Bogyólé az elmúlt másfél évtizedben önálló márkává vált – nem kis részben a hozzá kapcsolódó, évenként meghirdetett borcímkepályázatnak köszönhetően. A pincészet a Bogyólén keresztül is támogatja a legfrissebb bor- és a legújabb művészeti áramlatok találkozását, a pályázattal lendületet és kihívást ad a jövő grafikusművészeinek.
 
A tervezőgrafikus hallgató pályázóknak minden évben az a feladatuk, hogy az újbor frissességéhez és gyümölcsös, üde jellegéhez legjobban illeszkedő hangulatot és képi világot alkossák meg a címkén.
 
Az idén 11 iskolából pályáztak a fiatalok. A beérkezett 205 pályamű közül a szakmai zsűri a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatója, Győri Katinka Laura munkáját találta a legkifejezőbbnek. A rózsaszín flamingót ábrázoló, bohém és különleges címke összesen 25 ezer palack Bogyólére kerül fel.


 
További helyezettek:
második: Molnár Anett, VISART Művészeti Akadémia
harmadik: Farsang Áron, Eszterházy Károly Egyetem

 
A Bogyólé címketervező pályázaton az alábbi iskolák vettek részt:
Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar
Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium
Magyar Képzőművészeti Egyetem
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Budapesti Metropolitan Egyetem
Eszterházy Károly Egyetem
Soproni Egyetem
KREA Design Iskola
VISART Művészeti Akadémia
Kaposvári Egyetem
Corvin Rajziskola


A Bogyólé címketervező pályázat közönségdíját idén is meghirdették a Vylyan Pincészet Facebook-oldalán. A látogatók egy hónapon keresztül szavazhattak a nekik leginkább tetsző alkotásra. A szavazatok alapján az idei közönségdíjat Matyis Sára, az egri Eszterházy Károly Egyetem hallgatója kapta.


 
A Bogyólé borcímkepályázatra érkezett munkák a MOME-n tekinthetők meg 2020. október 30-ig, a bor pedig október 26-tól kapható az üzletekben. Érdemes betárazni belőle, mindig nagyon gyorsan elfogy!
 
Fotó:
Vylyan Pincészet

Beszélgetünk

Érezd jól magad!

2016.12.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Nem karácsonyi beszélgetés, de egy kicsit mégis az. Van benne élet és halál, boldogság és tragédia, öröm és bánat, szépség és elhivatottság, hit és küzdelem. Debreczeni Mónika, a Vylyan…
Beszélgetünk

Hisszük, hogy a bor és a művészet összetartozik

2019.03.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Hihetetlen, de már huszonöt éve, hogy a kisharsányi dombok ölelésében megbúvó Vylyan Pincészet palackba zárta az első borát! A hit és a szenvedély a régi, viszont a jubileum alkalmából…
Vendégoldal

Aranyérmet kapott a DUENNIUM 2012 Párizsban

2019.03.20. | Borsmenta
A világ egyik legnagyobb presztízsű borversenye, a Vinalies Internationales március 1-3. között zajlott Párizsban. A Vylyan Pincészet 2012-es évjáratú Duennium bora erős mezőnyben kapot…
Tesztelünk

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Gombás 2009 (Pinot noir válogatás)

2019.04.05. | Szabó Edit
A Vylyan Pincészet nem tréfál, ha pinot noirról van szó. Ez a bor közel tízéves, és még mindig nagyon jól tartja magát! Minden cseppje kincs…
Beszélgetünk

Így lettem címlaplány

2019.11.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Eszteró Anett-tel
Az idén a budapesti Metropolitan Egyetem volt hallgatója, Eszteró Anett címketerve díszíti a Vylyan Pincészet Bogyólé nevű borát. A címkepályázat nyertesével nem csak a vizuális művésze…
Tesztelünk

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Syrah 2015

2020.06.04. | Szabó Edit
Ki ne ismerné Kisharsány gyöngyszemét, a festőien szép teraszáról és csodás borairól híres Vylyan Pincészetet? 2015-ös syrah boruk remek társ az elmélkedésben, de francia csokitorta mel…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (105) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (130) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (29) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)