Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Syrah 2015

2020.06.04. | Szabó Edit
Ki ne ismerné Kisharsány gyöngyszemét, a festőien szép teraszáról és csodás borairól híres Vylyan Pincészetet? 2015-ös syrah boruk remek társ az elmélkedésben, de francia csokitorta mellé is ajánljuk…

A sötétrubin színű bor nagy templomablakokat rajzol a pohár falára, már a megjelenésből is látszik, hogy komoly alapanyaggal van dolgunk.

Illata kezdetben könnyed, eukaliptuszos, édes süteményes, vaníliás. Aztán mélyül, megjelennek benne a mediterrán kerti fűszerek, egy kis kakukkfű, egy kis babér, és végül az erdei gyümölcsök egész sora illatozik a pohárból. Som, szeder, áfonya, szilva, meggy, fekete cseresznye jegyeit érezzük, némi gombás, avaros világgal kiegészülve.

Kóstolva fanyar, lendületes. Ízében még megjelenik a szilvás, meggyes gyümölcsösség, de nem frissen, inkább lekvárok formájában, és mellette legalább ilyen erős az idősödő borokra jellemző füstös, céklás, erdei gombás, avaros vonal is. Az utóízben felerősödik a pörkölt kávés aromatika és az illatban is ígért fűszeresség.

Jó ivású, kellemes bor, még mindig élvezhető, pedig már nem fiatal. Ételhez jobban illik, mint csendes borozgatáshoz, de az elmélkedésben remek társ. Igyuk élvezettel, de már ne tartogassuk sokáig.

(85 pont)
2020. február 4-én kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta szakmai kóstolóit.
 
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Syrah
Termőhely : Villányi borvidék
Évjárat : 2015
Típus : száraz vörösbor
Fajtaösszetétel : 100% syrah
Alkoholtartalom : 13%
Kapható : a pincészet webshopján
Ára : 5490 Ft
Termelő : Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
A termelő weboldala : https://www.vylyan.hu/
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet
Cím: 7800 Kisharsány, Fekete-hegy 092. hrsz.
Tel.: +36 72 579 705 (értékesítés), +36 30 376 0885 (vendéglátás)
E-mail: vasarlas@vylyan.huvendeglatas@vylyan.hu
 
Tesztelünk

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Kékfrankos 2015

2018.11.18. | Szabó Edit
Sötét, gazdag, bor, meggyes és vadmálnás ízekkel. Tipikus kékfrankos a legjobbak közül…
Beszélgetünk

Hisszük, hogy a bor és a művészet összetartozik

2019.03.02. | Szabó Edit
Beszélgetés Debreczeni Mónikával
Hihetetlen, de már huszonöt éve, hogy a kisharsányi dombok ölelésében megbúvó Vylyan Pincészet palackba zárta az első borát! A hit és a szenvedély a régi, viszont a jubileum alkalmából…
Tesztelünk

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet: Gombás 2009 (Pinot noir válogatás)

2019.04.05. | Szabó Edit
A Vylyan Pincészet nem tréfál, ha pinot noirról van szó. Ez a bor közel tízéves, és még mindig nagyon jól tartja magát! Minden cseppje kincs…
Beszélgetünk

Minden bor önálló személyiség

2019.04.20. | Szabó Edit
Beszélgetés Székely Csaba drámaíróval
A Borból lett művészet című beszélgetéssorozaton azokkal a kortárs írókkal találkozhatunk, akik részt vettek a Vylyan Pincészet új címkecsaládjának megalkotásában. A sorozat első része…
Beszélgetünk

Így lettem címlaplány

2019.11.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Eszteró Anett-tel
Az idén a budapesti Metropolitan Egyetem volt hallgatója, Eszteró Anett címketerve díszíti a Vylyan Pincészet Bogyólé nevű borát. A címkepályázat nyertesével nem csak a vizuális művésze…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (191) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)