Tesztelünk

Gizella Pince: Furmint 2016

Gizella Pince: Furmint 2016 című cikk borítóképe
2018. 05. 02. | Szabó Edit
Jót tett neki az eltelt idő, elhullatta csikófogait, megnyugodott, kiteljesedett. Kedves, emlékezetes furmint, a műfajjal most barátkozóknak is ajánljuk...

Ezt a bort 2017 tavaszán már megkóstoltuk. Akkor azt tanácsoltuk az olvasóknak, hogy vigyék haza, de csak ősszel nyissák ki. (Korábbi véleményünket lásd itt.) Úgy tűnik, hasznos volt a javaslat: egy évvel később újrakóstolva egészen más arcát mutatja.

A színe mélyült egy kicsit, már nincsenek benne zöldes reflexek. Az illat gazdag és intenzív, benne a furmintra jellemző nyári almás, körtés ízek mellett egy kis érett barackos, déligyümölcsös hangulat is megjelenik, némi hordófűszerrel karöltve.

Kóstolva rendkívül összetett, az íze intenzív, egyszerre sós és édes. A szerkezet jó, a savak nem harsányak, de szépen tartanak, a korty selymes. Ízjegyeit a fehér húsú gyümölcsök vezetik, a mellette megjelenő csonthéjasok kicsit visszafogottabbak maradnak az utóízben is.

Emlékezetes, jól megkomponált bor, nyoma sincs benne a furmintokat sokszor jellemző szikárságnak, ezért a fajtával most barátkozóknak is ajánljuk.

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Furmint
Termelő: Gizella Pince
Termőhely: Tokaji borvidék
Évjárat: 2016
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 86% furmint, 14% hárslevelű
Alkoholtartalom: 12%
Kapható: Bortársaság
Ára: 4350 Ft
A termelő weboldala: http://www.gizellapince.hu/

A pincészet elérhetőségei:
Gizella Pince – Szilágyi László
Tel.: +36 20 2333212
Cím: 3910 Tokaj, Dienes u. 78.
E-mail: laszlo.szilagyi@gizellapince.hu

Fotó:
Borsmenta - honlap