Tesztelünk

Laposa Birtok: Kőkövön 2016

Laposa Birtok: Kőkövön 2016 című cikk borítóképe
2018. 05. 23. | Szabó Edit
Furmintimádók, figyelem: ez itt a fajta egy másik arca. Aki tudni akarja, mit jelent az ásványosság egy borban, kóstolja meg a Kőkövönt, és azonnal megérti…

A halvány citromszínbe zöldes árnyalatok vegyülnek, a csepp szép templomablakokat rajzol a pohár falára. Semmi kétség, az alapanyag gazdag. Az illat visszafogott, kompakt, a határozottan megjelenő zöldalmás, citrusos jegyeket némi ázott bazaltos, ásványos karakter egészíti ki.

Kóstolva kifejezetten kemény, szikár, nem behízelgő, de nagyon gazdag, és kifejezetten frissítő. Az ásványok végigkísérik a kortyot, utóízben felerősödik az addig is jelenlévő fanyar, nyári almás aromatika. Patikatisztaságú, határozott bor, nem finomkodik, de nem is ez a célja. Csendes borozgatásokhoz nem ajánljuk, a konyhában viszont igazi fejedelem: jól megválasztott ételek remek kísérője.

2018. február 6-án kóstoltuk.

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Kőkövön
Termelő: Laposa Birtok
Termőhely: Badacsonyi borvidék
Évjárat: 2016
Típus: száraz fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% furmint
Alkoholtartalom: 13%
Kapható: Bortársaság
Ára: 3250 Ft
A termelő weboldala: http://www.bazaltbor.hu/
Ételajánlatunk: Zsenge rántott tök

A pincészet elérhetőségei:
Laposa Birtok – Laposa Bence
Tel.: +36 20 7777 133
E-mail: birtok@bazaltbor.hu

Fotó:
Borsmenta - honlap