Vissza
Főzünk

Sült csirkecomb almával és körtével

Sült csirkecomb almával és körtével című cikk borítóképe
2016. 12. 22. | Szabó Edit
Alma, körte, csirke, friss fűszerek. Ebből az ételből a tél közepén is ránk mosolyog a napsugár...

Almát és körtét télen is lehet kapni a piacon. Ezzel az étellel másfél óra alatt az asztalra varázsolhatjuk a nyár ízeit. Egy csipetnyi mediterrán életérzés jól jön a hűvös napokon. Száraz, vagy félszáraz fehérborral kínáljuk.

Hozzávalók (4 főre)

  • 4 db csirkecomb
  • 5 dkg vaj
  • 2 nagyobb alma
  • 2 nagyobb körte
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 1 kakukkfűág
  • 2-3 szál friss bazsalikom
  • 2-3 szál friss petrezselyem
  • 1 dl húsleves
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál méz
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés
  1. A combokat megmossuk, kettévágjuk, majd egy éles kés segítségével ügyesen lenyúzzuk róluk a bőrt, és bedörzsöljük sóval. (Aki szereti, nyugodtan rajta hagyhatja a bőrt, de ebben az ételben nem sül ropogósra.)
  2. Egy jó nagy, lefedhető serpenyőben hevíteni kezdjük a vajat, hozzáadjuk az olívaolajat, és a kettő keverékén hirtelen megpirítjuk a combokat.
  3. Ha a hús megpirult, rátörjük a fokhagymát, rámorzsoljuk a kakukkfüvet, megborsozzuk, alaposan megkeverjük, még egy percig pirítjuk, majd ráöntjük a húslevest, és lefedve sütjük-pároljuk 40 percig. Közben figyeljük, nehogy leégjen. Ha szükséges, pótoljuk a folyadékot, de fontos, hogy soha ne legyen alatta sok, inkább süljön, mint párolódjon a hús.
  4. Az almákat és a körtéket negyedeljük, a magházukat kivájjuk és a sülő húshoz adjuk. Óvatosan összeforgatjuk, pici sót, borsot adunk hozzá, és tovább sütjük fedő alatt újabb 20 percig.
  5. Amikor már majdnem elkészült, rácsorgatjuk a mézet, megszórjuk finomra vágott friss bazsalikommal, és egy picit sütjük még, hogy a méz karamellizálódjon.
  6. Friss bazsalikom- és petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk, köretként árpagyöngyöt, kölest vagy hajdinát adjunk mellé.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Ünnepi húsleves gyöngytyúkból című cikk borítóképe

Ünnepi húsleves gyöngytyúkból

2020. 12. 08. | Szabó Edit
A gyöngytyúkleves sok családban karácsonyi klasszikus. Elkészítése egyszerű, és bár időigényes, minden várakozást megér. Az íze valóban ünnepi…
Főzünk
Fácánleves című cikk borítóképe

Fácánleves

2020. 02. 03. | Klich Zsuzsa
A fácánleves a legjobb ízű húsleves a világon. Minden bajra orvosság, nincs húsevő ember, aki ne szeretné. Íme a receptünk…
Főzünk
Csirkecomb sajtos bundában című cikk borítóképe

Csirkecomb sajtos bundában

2019. 03. 15. | Szabó Edit
Vendégek jönnek, és nincs egy megbízható recepted? Próbáld ki ezt a sajtos bundában sült csirkecombot! Az egész elkészül másfél óra alatt, és amíg sül a csirke, a köretre és a salátára is jut időd…
Főzünk
Wokban sült csirkemell zöldségekkel című cikk borítóképe

Wokban sült csirkemell zöldségekkel

2017. 07. 05. | Szabó Edit
Gyors, könnyű nyári vacsora a zöldségek szerelmeseinek. Bő fél óra alatt elkészül az egész, és tényleg nagyon finom. Egy pohár fehérbor illik mellé…
Főzünk
Tejben sült csirkecomb című cikk borítóképe

Tejben sült csirkecomb

2017. 06. 08. | Szabó Edit
Frissítő, könnyű nyári étel, egy pohár fehérborral ünnepé varázsolja a legzordabb hétköznapokat is…
Főzünk
Tepsis csirke almával és rozmaringgal című cikk borítóképe

Tepsis csirke almával és rozmaringgal

2016. 04. 27. | Szabó Edit
Sok háziasszony esküszik a csirkemellfilére, pedig a combfilé szaftosabb, ízletesebb alapanyag. Érdemes kipróbálni…