Tesztelünk

Pajzos Pincészet: Édes Szamorodni 2014

Pajzos Pincészet: Édes Szamorodni 2014 című cikk borítóképe
2020. 03. 21. | Szabó Edit
Édes, nem, édes, nem – libikóka két világ között, hol ide billen, hol oda. Pedig van benne cukor rendesen, néha soknak is tűnik, mégis könnyű inni. A Pajzos édes szamorodnija emlékezetes bor…

Közepes aranyszín, de már közel a mélyhez. Az illata kifejezetten izgalmas, egyáltalán nem tűnik édesnek. A tónus édes, de inkább gyógypemetefű-cukorkás, mint mézes. A birsalmás, birsalmasajtos, propoliszos karaktert szép, esővizes, sós ásványosság árnyalja, fűszerként a vanília mellett a kapor jelenik meg, az érettségre diós, mogyorós, dohányos, avaros jegyek utalnak.

Kóstolva viszont az édesség az első élmény. A grillázsos, mézes, propoliszos jegyek betöltik a szájat, az aszalt fügés, birsalmasajtos, datolyás ízek mellé főtt zöldséges, petrezselymes és sós-ásványos világ társul. A kaprosság ízben sajnos nem jut szerephez, helyette gyógynövényes, kamillás kesernyésség jelenik meg, ami fanyarabbá teszi az utóízt, mégsem örülünk neki igazán, bár tagadhatatlan, hogy nagyon jól ellenpontozza a túláradó édességet.

Szép, érett édes szamorodni, amelyben a meglehetősen magas cukortartalom mellett is élvezetesen jelenik meg a termőhelyi jelleg. Fogyasztásra érett – nyissuk ki, és örüljünk neki!

(87 pont)
2020. január 21-én kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Édes Szamorodni
Termelő: Pajzos Pincészet
Termőhely: Tokaji borvidék
Évjárat: 2014
Típus: édes fehérbor
Fajtaösszetétel: 100% zéta
Alkoholtartalom: 12.5%
Kapható: Veritas Borkereskedés
Ára: 5050 Ft

A pincészet elérhetőségei:
Pajzos Pincészet
Cím: 3950 Sárospatak, Nagy Lajos u. 12.
Tel.: +36 47312 310
E-mail: info@pajzos-megyer.com

Fotó:
Vető Gábor

Tesztelünk
Pajzos Pincészet: Száraz Szamorodni 2011 című cikk borítóképe

Pajzos Pincészet: Száraz Szamorodni 2011

2020. 03. 11. | Szabó Edit
A jó száraz szamorodni ritka kincs, de a műfaj kedvelői örülhetnek, mert a Pajzos Pincészet 2011-es bora remekbe szabott. Jól iható, gazdag, fűszeres, igazi ünnepi vendégváró…
Iszunk
Nem is lehettünk volna jobb helyen! című cikk borítóképe

Nem is lehettünk volna jobb helyen!

2020. 02. 07. | Szabó Edit
Furmint February, 2. rész
Ilyen volt a londoni Furmint February 2020 a kiállítók szemével…
Tesztelünk
Pajzos Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016 című cikk borítóképe

Pajzos Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016

2019. 12. 22. | Szabó Edit
A fiatal tokaji aszúk egyik szép példája, gazdag, intenzív bor. Gyümölcssaláták, keleti ételek méltó társa lehet…
Iszunk
Aszúteszt a Borsmentán című cikk borítóképe

Aszúteszt a Borsmentán

2019. 12. 17. | Szabó Edit
A tokaji aszú illik a karácsonyi asztalra, és bízunk benne, hogy tesztünk eredménye segít majd a választásban. A Borsmenta minősítő kóstolóján 8 különböző stílusú és évjáratú aszúbort kóstoltunk. Íme az eredmények…
Iszunk
Házasítás Megyer-módra című cikk borítóképe

Házasítás Megyer-módra

2018. 06. 21. | Szabó Edit
Dűlőtúra a Sárospataki Borterasszal 2.
Naár Pincészet, Espák Pince, Harsányi Pincészet, Tokaj-Portius, Pajzos Tokaj. Az öt pincészet Sárospataki Borterasz néven egyesületbe tömörült, és azon fáradoznak, hogy bebizonyítsák: Tokajtól északra is van élet. Most a Pajzos Tokajt mutatjuk be...
Iszunk
Boldog születésnapot, Pajzos! című cikk borítóképe

Boldog születésnapot, Pajzos!

2017. 12. 05. | Németh-Hehl Szilvia
1992. november 25. volt a napja, hogy bejegyezték hivatalosan is a Pajzos Tokaj borászatot a cégbíróságon. A jeles dátum 25. évfordulója alkalmából számos szakmabeli barátot invitált a Pajzos-Megyer borászat egy különleges vacsorára, a Sofitel Hotel éttermébe…