Pajzos Pincészet: Édes Szamorodni 2014

2020.03.21. | Szabó Edit
Édes, nem, édes, nem – libikóka két világ között, hol ide billen, hol oda. Pedig van benne cukor rendesen, néha soknak is tűnik, mégis könnyű inni. A Pajzos édes szamorodnija emlékezetes bor…

Közepes aranyszín, de már közel a mélyhez. Az illata kifejezetten izgalmas, egyáltalán nem tűnik édesnek. A tónus édes, de inkább gyógypemetefű-cukorkás, mint mézes. A birsalmás, birsalmasajtos, propoliszos karaktert szép, esővizes, sós ásványosság árnyalja, fűszerként a vanília mellett a kapor jelenik meg, az érettségre diós, mogyorós, dohányos, avaros jegyek utalnak.

Kóstolva viszont az édesség az első élmény. A grillázsos, mézes, propoliszos jegyek betöltik a szájat, az aszalt fügés, birsalmasajtos, datolyás ízek mellé főtt zöldséges, petrezselymes és sós-ásványos világ társul. A kaprosság ízben sajnos nem jut szerephez, helyette gyógynövényes, kamillás kesernyésség jelenik meg, ami fanyarabbá teszi az utóízt, mégsem örülünk neki igazán, bár tagadhatatlan, hogy nagyon jól ellenpontozza a túláradó édességet.

Szép, érett édes szamorodni, amelyben a meglehetősen magas cukortartalom mellett is élvezetesen jelenik meg a termőhelyi jelleg. Fogyasztásra érett – nyissuk ki, és örüljünk neki!

(87 pont)
2020. január 21-én kóstoltuk.

Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!
 
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Édes Szamorodni
Termőhely : Tokaji borvidék
Évjárat : 2014
Típus : édes fehérbor
Fajtaösszetétel : 100% zéta
Alkoholtartalom : 12.5%
Kapható : Veritas Borkereskedés
Ára : 5050 Ft
Termelő : Pajzos Pincészet
Fotó:
Vető Gábor


A pincészet elérhetőségei:
Pajzos Pincészet
Cím: 3950 Sárospatak, Nagy Lajos u. 12.
Tel.: +36 47 312 310
E-mail: info@pajzos-megyer.com
 
Iszunk

Boldog születésnapot, Pajzos!

2017.12.05. | Németh-Hehl Szilvia
1992. november 25. volt a napja, hogy bejegyezték hivatalosan is a Pajzos Tokaj borászatot a cégbíróságon. A jeles dátum 25. évfordulója alkalmából számos szakmabeli barátot invitált a…
Iszunk

Házasítás Megyer-módra

2018.06.21. | Szabó Edit
Dűlőtúra a Sárospataki Borterasszal 2.
Naár Pincészet, Espák Pince, Harsányi Pincészet, Tokaj-Portius, Pajzos Tokaj. Az öt pincészet Sárospataki Borterasz néven egyesületbe tömörült, és azon fáradoznak, hogy bebizonyítsák: T…
Iszunk

Aszúteszt a Borsmentán

2019.12.17. | Szabó Edit
A tokaji aszú illik a karácsonyi asztalra, és bízunk benne, hogy tesztünk eredménye segít majd a választásban. A Borsmenta minősítő kóstolóján 8 különböző stílusú és évjáratú aszúbort k…
Tesztelünk

Pajzos Pincészet: Tokaji Aszú 5 puttonyos 2016

2019.12.22. | Szabó Edit
A fiatal tokaji aszúk egyik szép példája, gazdag, intenzív bor. Gyümölcssaláták, keleti ételek méltó társa lehet…
Iszunk

Nem is lehettünk volna jobb helyen!

2020.02.07. | Szabó Edit
Furmint February, 2. rész
Ilyen volt a londoni Furmint February 2020 a kiállítók szemével…  
Tesztelünk

Pajzos Pincészet: Száraz Szamorodni 2011

2020.03.11. | Szabó Edit
A jó száraz szamorodni ritka kincs, de a műfaj kedvelői örülhetnek, mert a Pajzos Pincészet 2011-es bora remekbe szabott. Jól iható, gazdag, fűszeres, igazi ünnepi vendégváró…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (190) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (125) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)