Vissza

5 ház, 5 csillag!

2021.11.27. | Szabó Edit
Az 5 Ház Borbirtok a Nagy-Somlói borvidék egyik legfiatalabb pincészete, azt azonban kevesen tudják, hogy a borászathoz szálláshely és étterem is tartozik, nem is akármilyen…


A Somló hegy a Dunántúl egyik legizgalmasabb természeti képződménye. Távolról még csak a tanúhegy jellegzetes sziluettje látszik, de minél közelebb érünk, annál jobban kibontakoznak a párából a hegy felső részét uraló bazaltorgonák, alatta a végeláthatatlan szőlőültetvények és a kanyargó dűlőutak mentén sorakozó apróbb-nagyobb présházak. Magyarország egyik legkisebb borvidéke az utóbbi években egyre inkább az érdeklődés középpontjába került, remek borai és csodálatos természeti értékei sok látogatót vonzanak a környékre.

Ahol sok a látnivaló, ott az ember szívesen tölt hosszabb időt is, a Somlón azonban egészen a legutóbbi időkig szinte alig volt szálláshely. Most már van néhány, és örvendetes tény, hogy számuk egyre gyarapszik.Az egyik legújabb közülük a hegy északi oldalán, a vár alatti részen található 5 Ház Borbirtok, amelynek tulajdonosai 5 kedves présházat újítottak fel pazar módon, és itt szállásolják el a vendégeiket, nem is akármilyen kényelmet biztosítva számukra.

 
A szobákAz 5 Ház Borbirtok története valamikor a kétezres évek elején kezdődött, de az akkori tulajdonosok csak borászatban gondolkodtak, szálláshelyet nem is álmodtak a Somlószőlősre néző lejtőkre.2008-ban új tulajdonosi körhöz került a terület, akik azonnal meglátták a birtokban rejlő, mindaddig kiaknázatlan lehetőségeket. Az ott található 5 présház felújítása hamarosan megkezdődött, és a bennük kialakított 10 kényelmes szoba 20 fő zavartalan pihenését biztosítja. A tereket egy „Somló-kedvelő” belsőépítész tervezte, minden szoba hangulatos, és mindegyiknek megvan a saját stílusa. Ráadásul néhány présház alatt „privát” pince is van, amely egyrészt természetes hűtést biztosít a nyári napokon, másrészt tökéletesen alkalmas kisebb összejövetelek megrendezésére.A 2016-ban épült szaunaházban infraszauna, finn szauna és egy sószoba is helyet kapott, de az a legjobb, hogy épp a szabadtéri jakuzziból élvezhető legjobban a naplemente. 

 
A gasztronómia
 


Az 5 Ház Borbirtok felkészült vendégei kényeztetésére. A szállóvendégek számára igény szerint reggelit és háromfogásos vacsorát szolgálnak fel, na meg a birtok borászának, Weingartner Olivérnek a kiváló borát.
 
A vendéglátásért és a szálláshelyek koordinálásáért a külföldről nemrégiben hazatért helyi szakember, Kiss József felel, de ő a konyha ura is. Ausztriában séfként dolgozott, és tudását nyár vége óta a somlói birtokon kamatoztatja.


 
Az ételekhez lehetőség szerint olyan alapanyagokat használnak fel, amelyek a Somló 40 km-es körzetéből érkeznek. Általában helyi termelőktől vásárolnak, ezzel is segítve a környékbeli családi vállalkozásokat. Már a reggeli is fenséges, a péksütemény friss, a házi lekvárok választéka széles, és a séf örömmel készíti el kedvenc tojásételünket a szemünk láttára.
 
A reggelit a birtok éttermében, a kellemes télikertben vagy – jó idő esetén – a teraszon szolgálják fel, de akár ágyba is viszik, ha valakinek nincs kedve kibújni a takaró alól. Ebben az esetben természetesen egy pohár habzóbor is jár a lazításhoz.


 
Aki a szép időben piknikezni vágyik, annak összekészítik a piknikkosarat, és még egy plédet is a kezébe nyomnak, hogy a megfelelő helyszínt megtalálva azonnal leheveredhessen. Szép időben nagyon jólesik könyvvel a kezünkben hűsölni valamelyik öreg fa alatt, figyelni a madarakat, hallgatni a tücsköket és kortyolgatni a birtok valamelyik borát. Egy ilyen délután tökéletesen feltölti az embert.


 
A háromfogásos vacsora szezonális, helyi alapanyagokból készül, és a séf gondoskodik róla, hogy az ételek a birtok boraival is megtalálják a harmóniát. És akinek kedve van, természetesen folytathatja a borozgatást a szobában, a hozzá tartozó teraszon, vagy akár a pincében is, ahogy jólesik.  Az 5 Házban az a jó, hogy a házak viszonylag távol vannak egymástól, így szinte tökéletesen el lehet vonulni, a vendégek a közös tereken kívül alig találkoznak egymással, zavartalan a nyugalom.

 
Rendezvények
 


A birtokhoz tartozó látványos pincerendszer különböző ágai egy rendkívül impozáns kupolateremben futnak össze. Ezen a helyszínen gyakorlatilag bármilyen rendezvény megvalósítható a koncerttől a borvacsorán át egészen az esküvőig. A terem 120 fő befogadására alkalmas, tágas és fűthető, tehát akár a téli hónapokban is ideális rendezvényhelyszín lehet.
 
 
Ajánlás
 


Az 5 Ház Borbirtok egy néhány napos somlói borvidéki tartózkodás ideális központja lehet. Az érkező vendégeknek igény esetén transzfert is biztosítanak. A birtoktól közvetlen túraösvény visz a várba, de hosszabb sétákkal akár a hegy távolabbi pontjai is elérhetők. A birtok a betérő vendégeket egyelőre csak itallal tudja kínálni, de előre egyeztetett ebédet vagy vacsorát természetesen szívesen készítenek mindenkinek. Az új konyha és a borterasz most épül, és ha elkészül, az 5 Ház Borbirtok már kínál meleg ételeket a betérő és a szállóvendégeknek egyaránt.

 
SzubjektívSomlói interjúkörutunk idején az 5 Ház Borbirtokon szálltunk meg. Fantasztikus kényelemben és tökéletes kiszolgálásban volt részünk. Imádtuk az ébredést, a lábunk előtt heverő tájat, az ízletes reggelit, a mosolyokat. Mindig jól indult a nap.


 
A birtok pincerendszere tényleg ámulatba ejtő, és külön élmény volt, hogy Weingartner Olivérrel barangoltunk a járatokban. Olivér mesélt a borászati technológiáról, és mindent megmutatott, amire kíváncsiak voltunk. Aztán velünk maradt a vacsorán is, és közösen kóstoltuk a borait. Mindkét együtt töltött esténk feledhetetlen volt.


 
És amit még nagyon szerettünk, az a teraszon ücsörgés egy fárasztó nap végén. Amikor csak néztük a lágyuló fényeket, és csendben végiggondoltuk, mennyi mindent kaptunk a nap során.


 
Mert nagyon sokat kaptunk. Somló, a somlói borászok láthatóan örültek nekünk, és büszkén meséltek magukról, a munkájukról. Tudjuk, hogy egy újságíró és egy fotós soha nem átlagos vendég, de biztosak vagyunk benne, hogy ezeken a helyeken minden vendég megkapja azt a figyelmet és törődést, amit mi kaptunk Somlón. Köszönet érte!


Kapcsolódó írásaink:
Nekem a bazalt alap - interjú Weingartner Olivérrel
5 HÁz Borbirtok: Furmint Gyöngyözőbor 2019 - borleírás
https://www.borsmenta.hu/beszelgetunk/cartwright-eva-Rajongok a vulkanikus borokért - interjú Cartwright Évával


 
Fotó:
Vető Gábor

Beszélgetünk

Itt vagyunk a bazaltoszlopok alatt

2021.07.10. | Szabó Edit
Beszélgetés Barcza Bálinttal
Barcza Bálint a Somló hegy egyik legszebb pontján, ükapja öreg pincéjében készíti borait. Aki nála jár, a borokkal együtt nemcsak a Somló lényegét ízleli, de egy kicsit az időtlenségbe…
Beszélgetünk

A bornak békesség kell

2021.07.17. | Szabó Edit
Beszélgetés Tóth Barnabással
Tóth Barnabás 0,6 hektáros somlói birtokán csak furmint és hárslevelű terem. Alig kétezer palackot töltenek meg évente, a Barnabás Pince borai mégis gyorsan hírnevet szereztek maguknak,…
Beszélgetünk

Nekem a bazalt alap

2021.07.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Weingartner Olivérrel
Ezzel a névvel csakis szőlőtermesztő lehet az ember, de Weingartner Olivér nem a „név kötelez” alapon választott magának hivatást. Az évekig külföldön dolgozó szakember a somlói 5 Ház B…
Beszélgetünk

Rajongok a vulkanikus borokért

2021.08.07. | Szabó Edit
Beszélgetés Cartwright Évával
A Nagy-Somlói borvidék ma már elképzelhetetlen a Somlói Borok Boltja nélkül. Cartwright Éva kis üzletében jelenleg 180-féle vulkanikus bor kóstolható, és a kínálat már külföldi tételekk…
Tesztelünk

5 Ház Borbirtok: Furmint Gyöngyözőbor 2019

2021.09.17. | Szabó Edit
Szikár, ásványos, virgonc, különc. Az 5 Ház Borbirtok gyöngyözőbora nem behízelgő tucattermék, de talán éppen ezzel vesz le a lábunkról…
Beszélgetünk

Ezt a kincset meg kell őriznünk

2021.10.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Tornai Tamással
A most 75 éves Tornai Pincészet a Nagy-Somlói borvidék egyik leglátogatottabb helyszíne. Hétvégén egymást érik a programok, a hétköznapok azonban a komoly szakmai munkáról szólnak. Torn…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)