Vissza

Debrecenbe kéne menni!

2021.05.10. | Virág Orsolya
Évek óta figyeljük, hogyan válik Debrecen a gasztronómiai és a zenei programok fellegvárává, mennyi új helyszínnel, rendezvénnyel csábítja az utazót. Az idei nyárra is annyi mindent kínálnak, hogy az ember legszívesebben máris csomagolna…
 



Szabó Magda, Térey János, Tar Sándor, Móricz Zsigmond, a Campus Fesztivál, a Virágkarnevál, a Nagyerdő – mennyi minden eszünkbe jut, ha Debrecenre gondolunk! A VisitDebrecen lelkes csapata évek óta sokat tesz azért, hogy a várost minél vonzóbbá varázsolja a turisták számára, és a színvonalas zenei és gasztronómiai programok mellett 2015 óta már a város boraival is csábítják a látogatókat. Ezekből és a tervezett programokból is kaptunk egy kis ízelítőt nemrég egy exkluzív, kóstolóval egybekötött online sajtótájékoztató során.



A Város Bora versenyről

Gondolták volna, hogy Debrecen különböző városrészeiben, kertjeiben egykor homoki szőlőfajtákat neveltek a gazdák? A trianoni döntés értelmében ma már Romániához tartozó Érmelléki borvidék volt évszázadokon át a város szőlőskertje, de arról se feledkezzük meg, hogy a Kárpát-medence első vincellériskoláját a közeli Bihardiószegen alapították 1870-ben. A polgárok a város falain belül is előszeretettel foglalkoztak bortermeléssel, és bár a birtokok elvesztek, a kultúrában ott maradt a bor és annak szeretete. Nem csoda hát, hogy a város ismét „saját” borra vágyott, ezért újította fel 2015-ben a régi hagyományt, a Város Bora kiválasztását, ami az eltelt évek alatt a hazai borászok körében is egyre fontosabb megmérettetés.



Debrecen Város Bora 2020

A díj növekvő presztízsét is mutatja, hogy a Debrecen Város Bora kitüntető címet tavaly már hét kategóriában ítélték oda, lefedve ezzel a teljes borsort. A győztesek 8 borvidék 20 pincészetének 82 bora közül kerültek ki, klasszikus fehér, rozé és vörös, prémium fehér és vörös, pezsgő és édes fehér kategóriában. Az új koncepciónak köszönhetően a borszerető közönség minden tagja megtalálhatja a kedvére valót a szortimentben.

A borokat nem csupán a város éttermei kínálják. Megvásárolhatók a repülőtéren és a VisitDebrecen pontokon, de ezeket kínálják a híres Városi Bálon, a helyi fesztiválokon és a protokollrendezvényeken is. Az idei verseny előkészületei már zajlanak, hamarosan kiderül, kikkel folytatódik a lista.



A „Debrecen Város Bora 2020” cím birtokosai:

Fehér klasszikus: Mátrai Rajnai Rizling 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet 
Vörös klasszikus: Szekszárdi Cabernet Franc Classic 2017, Mészáros Borház 
Rozé klasszikus: Szekszárdi Pinot Noir Rosé 2019, Takler Borbirtok 
Fehér prémium: Mátrai Paskomi Chardonnay 2018, Szőke Mátyás és Zoltán Pincészet 
Vörös prémium: Villányi Franc 2017, Koch Borház, Vin Art Pincészet 
Desszertbor: Intuition No1. Zéta Édes Szamorodni 2008, Holdvölgy Pincészet 
Pezsgő: Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut 2016, Gróf Degenfeld Szőlőbirtok 
 
A díjazott borok közül néggyel az online sajtótájékoztató résztvevői is közelebbről megismerkedhettek. Kevés szürreálisabb és egyben kedvesebb helyzetet tudunk elképzelni, mint egy virtuális koccintást egy pohár Degenfeld pezsgővel a nyitásra, majd Szőke Mátyás Paskomi Chardonnay-jával és a Koch Borház Villányi Franc-jával a folytatásra, végül a Holdvölgy Pincészet zétából készült édes szamorodnijával a nyári találkozás ígéretére. A borokhoz illő sajtfalatokat a Sarki Fűszeres csomagolta a résztvevőknek.  



De ha mindez nem lenne elég, örömmel jelentjük, hogy szellemi táplálék nélkül sem maradtunk. Térey János, a 2019-ben tragikusan és fiatalon elhunyt debreceni származású író utolsó könyvére (A Boldogh-ház, Kétmalom utca – egy cívis vallomásai) joggal büszke a város. A kóstolt borok és sajtok mellé ez a kötet is befért a csomagba, hálásak vagyunk érte. A város célul tűzte ki, hogy a Kreatív Városok hálózatához csatlakozva megszerezze az UNESCO – Irodalom Városa címet. Szurkolunk, hogy sikerüljön!



Debrecenbe kell menni!

A felújított nagyerdei Víztorony, a tavaly épült szupermodern strand, szurikáta- és jávorantilop-bébik az Állatkertben – csak néhány a látnivalók közül. Az egyetemi élet miatt Debrecen igazi multikulturális hangulatú város, ahol a nemzetközi diákok igényeihez is alkalmazkodva sorra nyílnak a különböző országok ételeit kínáló éttermek, de nyitnak az olyan jól ismert helyek is, mint az Ikon, és a szállodák már tárt karokkal várják a Tisza-tó, Hajdúszoboszló, Bodrogkeresztúr vagy éppen a Hortobágy felé csillagtúrázókat. Májustól újra üzemel a repülőtér, és végre Tel-Aviv és Moszkva is átszállás nélkül elérhető Debrecenből.



A város gőzerővel készül a nyári programokra. Alakul a Campus Fesztivál a könnyűzene kedvelőinek, szerveződik az International Food Day, a Debrecziner Gourmet és a Zamat Fesztivál, ahol a hagyományos „debrecenitől” a halal és a kóser kolbászig minden specialitás felvonul majd. Nincs nyár vége Virágkarnevál nélkül, és nincs augusztus az élő zene és a kulturált borfogyasztás egyik legrangosabb rendezvénye, a Bor- és Jazznapok nélkül sem.



Egyszóval: Debrecen felkészült a nyárra és a turisták fogadására. Ott találkozunk, de ha valaki hamarabb odaér, kóstolja végig a város borait, és adja át üdvözletünket a szurikátabébiknek.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
VisitDebrecen

Beszélgetünk

Nem vagyok romantikus alkat

2017.01.28. | Szabó Edit
Beszélgetés Pataky Péterrel
Tavaly nyáron vált meg az Ikontól, és decemberben, a testvérével közösen már meg is nyitotta új helyét Budapesten. Pataky Péter, a háziasszonyok kedvence most a húsimádókat kényezteti a…
Utazunk

Pulykakakas nem volt

2017.06.26. | Szabó Edit
Gyöngytyúk, bivaly, racka, szürke marha, pezsgő, bor, sör, hőség, jókedv, kreativitás, tehetség, szeretet. Címszavakban nagyjából így lehetne leírni az idei Debrecziner Gourmet Fesztivá…
Beszélgetünk

Élj a mának!

2018.03.17. | Szabó Edit
Beszélgetés Tar Ferenccel
Hetekig lebegett élet és halál között, az orvosok lemondtak róla, Tar Ferencnek azonban még sok dolga van ezen a világon. Magához tért, meggyógyult, és bő egy éve megnyitotta Carpe Diem…
Iszunk

Luka Enikőé és Tóth Ferencé a nagydíj

2019.01.04. | Szabó Edit
Megvan a borszakírók 2018-as toplistája! A Magyar Bor Nagydíjat a Tóth Ferenc Pincészet 2016-os Egri Leányka Superior, valamint a Luka Pincészet 2015-ös Kékfrankos bora nyerte el. Íme a…
Vendégoldal

Debrecziner Gourmet negyedszer!

2019.06.13. | Borsmenta
Június harmadik hétvégéjén ismét megtelik gasztroőrültekkel a debreceni Nagyerdő Békás-tó körüli parkja. Péntek déltől vasárnap estig fővárosi és vidéki sztárséfek, cukrászok, italszaké…
Beszélgetünk

Ez így gömbölyű

2019.06.22. | Szabó Edit
A Mátra nagy öregje hetvenhét éves, de még mindig olyan hetykén csapja a fejébe a sildes sapkát, mintha nem is a pincébe, hanem a bálba indulna. Szőke Mátyáson nem fog az idő, de a gond…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)