Vissza

Fedezzük fel Bolognát! – 3. rész

2024.05.11. | Sparing Ildikó
Sorozatunk harmadik részében Bologna két nagy bazilikáját, a San Petroniót és a Santo Stefanót ismerjük meg közelebbről…


A San Petronio-bazilika
 
A város patrónusa San Petronio, Bologna nyolcadik püspöke volt, aki 431-től 450-ig töltötte be ezt a tisztséget. A neki szentelt San Petronio-bazilika a város legnagyobb és legfontosabb temploma, de 132 méteres hosszúságával, 66 méteres szélességével és 47 méteres magasságéval az egész ország legnagyobbjai közé tartozik. Ennek ellenére nem ez Bologna katedrálisa, hanem a közeli Szent Péter-templom.
 
Fedezzük fel Bolognát! – 3. rész  A San Petronio- és a Santo Stefano-bazilika

Az építkezés 1390-ben kezdődött Antonio di Vincenzo vezetésével. 1514-ben Arduino degli Arriguzzi új latin kereszt modellt javasolt, amely méretében felülmúlta volna a római San Pietro-templomot. A legenda szerint IV. Pius megakadályozta ennek a megalomán álomnak a megvalósulását. Az építkezés – főleg pénzügyi problémák miatt – lassan haladt, a főhajó lefedése és az apszis lezárása Girolamo Rainaldi terve alapján csak 1663-ban készült el, viszont a homlokzat befejezetlen maradt.
 
A külső márványburkolatot 1538-ban kezdték el felrakni, de sosem fejezték be. Az 1425-ben megkezdett központi portál a sienai Jacopo della Quercia remekműve. A kapukat szegélyező oszlopokon ó- és újszövetségi jelenetek, illetve szentek ábrázolása látható.
 

Az oldalkápolnák
 
A templom belső tere is izgalmas, 22 oldalkápolnát tartalmaz. Nézzünk meg néhányat ezek közül közelebbről is!
 
Fedezzük fel Bolognát! – 3. rész  A San Petronio- és a Santo Stefano-bazilika

A bal oldali második egy gyönyörű, barokk kápolna, itt található a névadó, Szent Petroniusz ereklyéje; a negyedik kápolnában 15. századi freskók láthatók; a jobb oldali tizenkettedik kápolna korábban sekrestye volt, ma az ereklyék kápolnája, melynek bal oldali falát a Szűzanya mennybemenetelét ábrázoló, 1537-ből származó, fából faragott domborművel díszítették; a tizenötödik az Oltáriszentség-kápolna, amelynek oldalfalain említést érdemel a szép, intarziás borítás. Mellette van a Szeplőtelen fogantatás-kápolna, amelyet a 20. század elején alakítottak ki, egy 1725-ből származó szoborral a fókuszban. A falakon és a padlón itt is kerámiadíszítést találunk.
 
A főoltár is nagyon impozáns: A 15. századból származó faragott kórus végén egy díszes baldachin alatt található, 1672-ből származó nagy freskó Madonnát és a gyermeket ábrázolja Szent Petroniusszal.
 

A Bolognini-kápolna
 
A kápolnák sorából is kiemelkedik a negyedik kápolna: ez az egyetlen, amely még őrzi az eredeti díszítést. Belül freskók, szobrocskák és Bartolomeo Bolognini, egy gazdag selyemkereskedő síremléke található, akinek korábban a kápolnát szentelték. A freskók elkészítésével Giovanni da Modenát bízták meg. A mester azt az instrukciót kapta, hogy fesse meg a Paradicsomot annak minden boldogságával és a Poklot annak minden gyötrelmével, hogy az emberek okuljanak belőle.
 
Fedezzük fel Bolognát! – 3. rész  A San Petronio- és a Santo Stefano-bazilika

A Bolognini-kápolna három részre oszlik: a központi falon, nyolc táblában Szent Petroniusz történeteit örökítették meg. Ugyanezen a falon egy oltárkép látható szentek alakjaival és a mágusok történeteivel. A jobb oldali falon a három bölcs történeteit találjuk, a bal oldalin pedig a Paradicsom és a Pokol egy – minden bizonnyal leghíresebb – jelenete, amit állítólag Dante ihletett.
Az oltáron található fából készült poliptichon huszonhét faragott és festett figurával Jacopo di Paolo munkája.
 
A Paradicsomban Isten alakja dominál, lábánál a Szentlélek galambjával és Jézussal, aki Szűz Máriát koronázza meg. Az alakokat angyalok veszik körül – mindegyiket rangjuk jelzésére szolgáló jelvényekkel látták el –, miközben a férfi és a női szentek szépen helyet foglalnak a padokon, könyvekkel és tekercsekkel a kezükben, mintha egy tanácson üldögélnének.
 
A poklot Lucifer gigantikus központi alakja uralja, akit sötétbarna, szőrrel borított, szinte vadállati testtel ábrázol a mester. Körülötte a büntetésüket töltő bűnösöket láthatjuk.
 
Fedezzük fel Bolognát! – 3. rész  A San Petronio- és a Santo Stefano-bazilika

Az egész freskóciklus leghíresebb szereplője Lucifer bal válla mellett található. Egy sziklán fekszik és egy ördög kínozza. Alatta „Machomet” felirat jelzi: ő Mohamed. (E kép miatt az elmúlt években állítólag többször is készültek szélsőséges iszlám terroristák a kápolna felrobbantására, ezért a templom bejáratánál fegyveres rendőrök állnak.)
 
Fontos tudni, hogy a kápolna belépődíj ellenében látogatható, és a fotózás belül sajnos nem megengedett.
 

A különleges napóra
 
Fedezzük fel Bolognát! – 3. rész  A San Petronio- és a Santo Stefano-bazilika

Még egy érdekessége van a bazilikának: itt található a világ leghosszabb „napórája”. (Nem igazi napóra, hiszen csupán a delet mutatja.) 67 méter hosszú, és 1657 óta keresztezi a templom padlóját; Domenico Cassini csillagász professzor készítette. Világítónyílása 27 méterre van a padlótól, a lyuk átmérője 27 mm. Dél körül a nap besüt az ablakon, és a lyuk képe megjelenik a padlón, majd délben éppen a meridiánt világítja meg, mégpedig minden hónapban a megfelelő helyen. A meridiánvonal a bal oldali hajó padlóján, ferde irányban van nyomon követve. 
 
Sajnos kora délelőtt jártam ott és ráadásul felhős időben, így nem látszott a fénysugár.
 

Kilátás a toronyból
 
Ha megnéztük a templom minden érdekességét, akkor felmehetünk a toronyba, ahonnan szép kilátás nyílik a városra és szép időben az egész környékre. Az Asinelli-toronnyal ellentétben ide lifttel is fel lehet menni. (Ottjártamkor ugyan építési munkák zajlottak, és a lift egy ideiglenes teraszra vitte fel a látogatókat az építőkkel együtt, de a kilátás így is páratlan. A belépő 3 euró.

Fedezzük fel Bolognát! – 3. rész  A San Petronio- és a Santo Stefano-bazilika
 

A Santo Stefano-bazilika
 
A fő tértől nem messze található Bologna egyik legrégebbi és legszebb tere, a Piazza Santo Stefano. Mi ebből sajnos nem sokat láttunk, mert éppen régiségvásár volt a téren, és moccanni is alig lehetett a tömeg miatt. A térről nyílik a Santo Stefano-bazilika, más néven a hét templom komplexum bejárata. Kétségtelen, hogy ez Bologna egyik legérdekesebb helye.

Fedezzük fel Bolognát! – 3. rész  A San Petronio- és a Santo Stefano-bazilika
 
Az 1. században egy Isis-szentély állt itt, majd az évszázadok során alakítgatták, kiegészítették, bővítették... Ma hét templom és egy kolostor együttese. Az 5. században Szent Petroniusz katedrálisa állt itt, aztán a 8. században a longobárdok is építettek itt maguknak templomot. Állítólag a 10. században a magyarok is alakítottak rajta, majd jöttek a bencés szerzetesek, és kolostort építettek. Ma múzeum is található a falak között.
 
(folytatjuk)
 
 
Fotó:
Sparing Ildikó

Utazunk

Puglia pár percben 1.

2016.04.12. | Szabó Edit
Bari   Reggeli fények, délutáni árnyékok, esti hangulatok, szagok és ízek, kisebb-nagyobb meglepetések: épp, amit várunk, ha rövid időre kiszakadunk az itthoni hétköznapokból. &nb…
Utazunk

Marche: Közép-Olaszország nyugodt arca

2019.09.15. | Vargha Márk
A tenger éppoly kék, az építészet éppoly izgalmas itt, mint Olaszország kedveltebb régióiban, Marche mégsem tartozik a legnépszerűbb turistacélpontok közé. Pedig megér egy kisebb köruta…
Utazunk

Fedezzük fel Bolognát! – 1. rész

2024.04.05. | Sparing Ildikó
Bologna, a paloták városa
Bologna nem tartozik a legnépszerűbb olaszországi turistacélpontok közé, pedig csodákat rejt. Sorozatunkban Sparing Ildikó segítségével fedezzük fel a város látnivalóit…
Utazunk

Fedezzük fel Bolognát! – 2. rész

2024.04.13. | Sparing Ildikó
Bologna, az egyetemi város
Sorozatunk második részében elhagyjuk a Piazza Maggiorét, és az egyetem régi épületével kötünk közelebbi ismeretséget, aztán üldögélünk egy kicsit Bologna ikonikus kávézójában… 
Utazunk

Fedezzük fel Bolognát! – 3. rész

2024.05.11. | Sparing Ildikó
A San Petronio- és a Santo Stefano-bazilika
Sorozatunk harmadik részében Bologna két nagy bazilikáját, a San Petroniót és a Santo Stefanót ismerjük meg közelebbről…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (45) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (121) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (9) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (109) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (26) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (18) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (18) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (26) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (5) merlot (22) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (49) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (36) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (251) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (101) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (22) tészta (17) tesztelünk (214) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (25) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (18) utazás (80) utazási tippek (40) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (20) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (33) villányi borvidék (93) vörösbor (147) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)