Vissza

Galícia: utazás az albariño földjén

2019.10.14. | Vargha Márk
Egy bort akkor lehet a legjobban megérteni, ha ott kóstoljuk, ahol termett. Spanyolország Rías Baixas borvidékének albariño nevű fehérborához a Rubianes és a Baión birtokot bejárva kerültünk közelebb…
 


 
A világon több mint 5500 hektáron termesztik az albariño nevű fehérszőlő-fajtát. Túlnyomórészt itt, a spanyol Rías Baixas és a portugál Vinho Verde borvidéken (utóbbi helyen alvarinho néven ismerik, és szeretik házasítani is), de vannak ültetvények az Újvilágban is. A „tankönyvi” albariño gránittalajon, hűvös, tengeri szeles klímán terem, pergolásan művelik. Magas savval, közepes alkohollal, vékony testtel rendelkezik. Közepesen intenzíven gyümölcsös: citrusok, fehér húsú őszibarack, épp beérett sárgadinnye kóstolható ki egy frissen kitöltött borból. Később megjelenhetnek benne érettebb gyümölcsök is, esetleg egy kis thai bazsalikommal megfűszerezve. Amit pedig a terroir tesz hozzá igen markánsan, az a sós érzet.


 
Annak ellenére, hogy reduktívan készítik, akár 5-7 évig is eltartható lenne, csakhogy legtöbbször 1-2 év alatt elfogy. Az igencsak kiváló gallego gasztronómia (megjegyzés: mintha Spanyolországban a kisebbségek főznének a legjobban – lásd még baszkok és katalánok) pedig büszkén és örömmel kínálja a tenger gyümölcsei mellé a tőkék eme gyümölcsét: az az érzésünk, hogy nincs olyan vendéglátóipari egység a tartományban a világítótoronyban működő piciny teázótól a menő strandok nyüzsgő éttermeiig, ahol ne fogyaszthatnánk albariñót.


 
A galíciai Rías Baixas öt alrégiójának legjobbika Salnés, ahol 34 pincészet közül választhatunk, ha jóféle albariñót szeretnénk kóstolni. Mi is ezt tettük, két varázslatos (bor)birtokon, a Rubianes és a Baión nevűben. Előzetes tájékozódás, bejelentkezés mindenképpen szükséges, hisz sokan a főszezonban is aggály nélkül zárva tartanak.
 
PAZO DE RUBIANES


 
A Rubianes nemesi család története egészen a 12. századig nyúlik vissza. A pazo, azaz a kúria belül 18. századi ugyan, de a korábban itt állt lakóépület kívülről látható erődítményszerűségét megtartotta, ahogy áll még a 15. századi borászat és a 16. századi kápolna is. A birtok 68 hektárnyi területen fekszik, ennek nagyobb része kert, gyümölcsös és erdő, kisebb része, 25 hektár a szőlő. A vezetett túra a kúriában indul, aztán következik sorjában minden, amit elképzelünk egy ilyen helyen: kápolna, franciakert, angolkert, különleges fafajok (14-féle van belőlük, köztük egy hatalmas eukaliptuszfa, ami egy hajdani keresztútnál áll), horreo (tipikus formájú magtár, amiről előző cikkünkben írtunk), tavacska tavirózsákkal…
 
A családnak érezhetően nem a bor a legnagyobb büszkesége, hiszen az 1 órás vezetett séta közben a „kamélia” szó hangzik el legtöbbször. 1830-ból származik a legrégebbi fa, s a szép virágot, aztán a kozmetikai iparban hasznosuló termést adó 25-féle alfajt képviselő fák száma mára már az 5 ezret is eléri. Augusztus végén már a pingponglabda vagy golflabda méretű sötétzöld termésektől roskadoznak a haragoszöld levelű ültetvények, tökéletes kontrasztját adva a világoszöld szőlőleveleknek. Mikor idegenvezetőnknél rákérdeztünk, hogy az albariñóból vagy a kaméliából származik-e a birtok legtöbb bevétele, őszintén válaszolt: „Egyikből sem. Önökből, turistákból, akik kíváncsiak ezekre.”
 

 
A túra egyik csúcspontja a szemnek adott meg mindent, ami itt adható: különleges sziklakert tetejéről kilátást a birtok nagy részére, a környező erdőkre, s a távolban az óceánra. A látványt nehéz feledni: amerre csak elnéztünk, mindenfelé átgondolt építkezés, ízléses fejlesztés, a természet ölelő közelsége.
 

 
Aztán leereszkedve a hajdani gazdasági épületekhez, a kóstolóteremben a száj is megkapta, ami jár: szépen előkészített sajttálak kíséretében a tavalyi évjáratot kóstoltuk. Az ital citrusossága frissítően hatott, a 6 hónapos seprőn tartás miatt pedig olyan krémes volt a textúra, hogy veszélyesen itatta magát. Sok kellemes percet el tudtunk volna tölteni a birtokon hajdan járt Stephen Hawking fényképe alatt borunkat kortyolgatva, de szerettünk volna egyet csobbanni a közeli strandon, mielőtt megérkezünk vezetett túránkra, a következő pazóba.
 
PAZO DE BAIÓN


 
A kúria története a 15. századig nyúlik vissza, több nemesi család is rajta hagyta a kézjegyét, építészetileg azonban egy Dél-Amerikából hazatért emigráns mérnök tulajdonlása volt a legjelentősebb. Az ő emlékét jól láthatóan egy csoport pálmafa is őrzi. Az első szőlőparcellát az 1970-es években telepítették, de a birtok neve hosszú évekig mással fonódott össze: a spanyol Escobar lakhelye volt, s nem egyszer kábítószerfüggő fiatalok szüleinek tömege tüntetett a kapuja előtt. Mikor a drogbáró börtönbe került, a birtokot elkobozták, és 2008-ban Salnés egyik zászlóshajó borászata, a Condes de Albarei tulajdonába kerülve újult meg. Felújítások, átalakítások, új borászati, dizájn- és marketingkoncepció igyekezett feledtetni a közelmúltat, ami sikerült is.
 
A túra a kúria épülete előtt kezdődött, majd egy kicsi kör alakú kőépületnél folytatódott: az egykori galambdúc ma már kóstolóteremként funkcionál. Dombnak fel, dombnak le mentünk körbe a területen, és csodáltuk a kilátást, az egykori tehénistálló és magtár helyén kialakított pincészetet, palackozót, kóstolótermet, a megújulást bemutató minikiállítást, a szobrokat, csobogókat, hortenziabokrokat.
 

 
Közhelyes lenne a helyet a nyugalom szigetének nevezni, talán a mesevilág jobban illik rá…
 
A Rubianeshez hasonlóan itt is többféle tájolású, összesen 22 hektárnyi dűlő van a 30 hektár nagyságú területen, s ahogy ott, itt is csak a helyben termelt szőlőből készült bort palackozzák. Idegenvezetőnk felkészültségével és készségességével teljesen levett minket a lábunkról, s mikor kikísért a szabadba, az egyik csobogó mellett igazi terülj-terülj asztalkám várt: halas-aranymazsolás empanada és két helyi sajt: a lágy-semlegesebb Arzúa-Ulloa és a kemény-füstös San Simón. Négyféle bort kóstoltunk, ezeken ugyanis meg tudta mutatni nekünk a két borász kísérletező kedvét, amiről a pincében már mesélt (tölgyfa hordó és betontojás használata, a késői szüret szemeinek kézi kipréselése stb.). Ez a kísérletezés a négy bor aromakarakterisztikájában tökéletesen megjelent: a citrusforgatag után barackos-licsis- botritiszes világ, majd soha korábban nem kóstolt markáns tengeri sósság következett, míg végül a citrusok és az érett gyümölcsök tölgyes fűszerességgel való keveredéséhez érkeztünk.
 

 
A kellemesen fújó atlanti szélben és a lemenő nap fényében nehezen hagytuk ott a helyet, többször is azon mélázva, hogy ki mindenkit hoznánk el ide, hogy lásson csodát. A nevek listája szerencsére elég hosszú, nemkülönben a még felkeresni óhajtott galíciai borászatoké.
 
Fotó:
Borsmenta - honlap
Vargha Márk

Utazunk

Öt kötelező program Lyonban

2019.01.29. | Vargha Márk
Budapestről közvetlen fapados járattal kényelmesen eljuthatunk Lyonba, de készüljünk fel rá, hogy a város felfedezésére egy hétvége nem lesz elegendő. Most megmutatjuk, hogy mi fér bele…
Utazunk

Hétvége a Karsztvidéken

2019.05.02. | Vargha Márk
Budapestről 6 óra alatt elérhető autóval, az emberek két nyelven beszélnek és ibolyaárnyalatú bort isznak. Ez a Karsztvidék, Trieszttől északra. Fedezzük fel, érdemes!  
Utazunk

Marche: Közép-Olaszország nyugodt arca

2019.09.15. | Vargha Márk
A tenger éppoly kék, az építészet éppoly izgalmas itt, mint Olaszország kedveltebb régióiban, Marche mégsem tartozik a legnépszerűbb turistacélpontok közé. Pedig megér egy kisebb köruta…
Utazunk

Galícia, a zarándokok földje

2019.09.27. | Vargha Márk
Galícia, 1. rész
Ha Spanyolország felé vesszük az irányt, legtöbbször Madrid, Barcelona, Andalúzia vagy esetleg Baszkföld a cél, pedig a kissé hűvös északnyugati partvidék is számtalan titkot rejt. Fede…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)