Vissza

Hawaii, az ízek szigete – a híres malasada

2022.02.23. | Márton-Szombathy Zsuzsa
Szombathy Zsuzsa Hawaii-kutató 2021 végén közel három hónapot töltött az egzotikus szigeteken. Útinaplójának második részében Hawaii híres édessége, a malasada kerül terítékre…


Útinaplóm előző részében bepillantást nyerhettünk egy igazi hálaadás napi vacsora előkészületeibe, illetve megtanulhattunk elkészíteni két amerikai finomságot is. Most búcsút veszünk az amerikai konyhától, itt az ideje, hogy végre Hawaii ízei is terítékre kerüljenek. Ismerkedjünk meg az édes mennyországgal, a szigetek egyik legfinomabb étkével! Hölgyeim és uraim, örömömre szolgál bemutatni önöknek az örök és megunhatatlan malasadát.


 
Mitől más a malasada, mint egy sima fánk?
 
Malasada. Az étel, ami még inkább tökéletessé teszi az egzotikus szigeteket. Ez az édes és kalóriadús csemege azori fánk néven is ismert, receptjét Hawaii a portugál bevándorlóknak köszönheti. Az ültetvényeken dolgozó munkások a 19. században hozták magukkal a Csendes-óceán közepére, napjainkra pedig az egyik legkeresettebb édességgé vált a szigeteken. Nevét általában többes számú alakban találjuk, mindenki malasadasként emlegeti. Nem is csoda, hiszen egy darab soha nem elég belőle!


 
A leghíresebb malasadát kínáló hely a Leonard’s Bakery, melynek több food truckja is megtalálható a sziget különböző pontjain. A furgonok többnyire bevásárlóközpontok parkolóiban várják az éhes vendégeket. Már messziről megismerni őket jellegzetes piros-fehér csíkozásukról és az édes illatról, ami körülveszi őket. Mivel a fánkocskák forrón az igaziak, nyugodtan kezdjük el majszolgatni a parkolóban, mások is így tesznek. Egyvalamiben biztosak lehetünk: aki egyszer megkóstolja ezt a finomságot, az többé nem fogja elfelejteni azt az ízkavalkádot, amit az első harapás után érzett.
 
De mitől más a malasada, mint egy sima fánk? Az egyik legjelentősebb különbség, hogy a malasada tésztájába több tojás (a recept szerint egészen pontosan annyi tojás, ahány csésze – „cup” – liszt) és tej kell. Az olajban aranybarnára sütött tésztát cukorba forgatják, majd forrón tálalják. Hawaii egy kicsit a saját ízlésére formálta a malasadát, így a fahéjas és a cukros külső mellett li hinges hempergetést is kérhetünk. A li hing egy szárított szilvaőrlemény, mely fűszerezése miatt egyszerre sós, édes és savanyú. Hát, mit mondjak, különös ízvilág!


 
A személyes kedvencem azonban a töltött malasada lett. Ezek a kis fánkocskák az alapízek mellett (csokoládé és vanília) hawaii változatban is kipróbálhatók. A haupiás (kókuszpudingos), a makadámdiós és a guavás malasada is elnyerte a tetszésemet. Talán utóbbi a legtöményebb, de az íze nagyon egyedi. Emellett mindig van egy „hónap íze” is a kínálatban, novemberben ez a sütőtök volt.
 
Felhőkönnyű tésztája vajként olvad szét. 
 
És hogy mennyire finomak? Talán azzal mindent elárulok, hogy amióta először beleharaptam egy forró malasadába, aminek felhőkönnyű tésztája vajként olvadt szét a számban, majd az édes töltelék játékosan csiklandozta az ízlelőbimbóimat, azóta csak erre az ételre gondolok. Meg is fogadtam, hogy megpróbálom otthon kikísérletezni a saját változatomat, mert úgy érzem, hogy malasada nélkül bár lehet élni, de nem érdemes.


 
Ha Honoluluban járunk, mindenképp keressük fel a Leonard’s Bakery központi sütödéjét, ahol a makadámdiós és guavás töltelék is megtalálható, mivel a food truckok általában csak három különböző tölteléket kínálnak (csokoládé, vanília és haupia).



A Leonard’s Bakery már 1953 óta működik, népszerűsége azóta is töretlen. A helyet érdemes útba ejteni, akár busszal, akár kocsival is elérhető. (A cím: 933 Kapahulu Avenue Honolulu, HI 96816) Én például egy izzasztó Diamond Head túra – 1,3 km-es, kimondottan nehéz útvonal a Waikiki-part csodálatos kilátást kínáló, vulkanikus kráterében – után látogattam meg, majd a meleg fánkocskáimmal elsétáltam az Ala Wai-csatornához, hogy egy hűs fa árnyékában hódolhassak az isteni malasadának.



Bármelyik ízre is essen a választásunk, biztos vagyok benne, hogy a malasada nem okoz csalódást.

(folytatjuk)


Sorozatunk első része itt olvasható: Hawaii az ízek szigete – hálaadás Hawaii módra
 
Fotó:
Szombathy Zsuzsa - Instagram

Utazunk

Akkor Hawaii!

2021.06.10. | Virág Orsolya
Hawaii a földi paradicsom. Na de hogy jön ide a kutya, a löncshús és az ananászos pizza? Hitek és tévhitek, tudnivalók és érdekességek – a Borsmenta utánajárt a szigetvilág gasztronómia…
Beszélgetünk

Magyar fiú lett Hawaii junior szakácsbajnoka!

2021.06.19. | Virág Orsolya
Beszélgetés Vujity-Zsolnay Barnabással
Fiatal, ambiciózus, de leginkább: piszokul mázlista. Vujity-Zsolnay Barnabás mindössze 18 éves, de már bejárta a fél világot Afrikától Ázsiáig. Ősszel ő képviseli majd Hawaii államát eg…
Beszélgetünk

Magyarok Hawaiin – Ohana Bordi

2021.07.03. | Virág Orsolya
Beszélgetés Bordás Rékával
Réka, István és három gyerek: ők a Bordás család (Ohana Bordi), akik büszkén viselik a matyó mintát a világ másik felén, Oahu szigetén, és a növényi étrendet csak a kalua pork kedvéért…
Utazunk

Hawaii az ünnepek idején

2021.07.21. | Virág Orsolya
Négy hónapon át tartó mulatság, kenus Télapó, töltött káposzta helyett laulau. Hawaii sorozatunk negyedik állomásán a szigetek ünnepi szokásaiból szemezgetünk...    
Utazunk

Hawaii, az ízek szigete – hálaadás hawaii módra

2022.02.17. | Márton-Szombathy Zsuzsa
Szombathy Zsuzsa hawaii útinaplója 1.
Szombathy Zsuzsa Hawaii-kutató 2021 végén közel három hónapot töltött az egzotikus szigeteken. Kalandjairól most az ízekre fókuszálva mesél a Borsmenta olvasóinak. Íme a 4 részes soroza…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)