Koppenhága, a szerethető város

2023.11.22. | Vargha Márk
Dánia fővárosa, Koppenhága élhető és kedves hely. Minisorozatának 2. részében Vargha Márk múzeumokat és templomokat ajánl, de az asztali örömökről sem feledkezik meg…


Koppenhágáról szóló minisorozatának első részében Vargha Márk sétautakat javasolt és kastélyokat ajánlott a figyelmünkbe. Most pedig nézzük, mi minden vár még ránk, ha a dán fővárosban töltünk egy hosszú hétvégét.

Koppenhága, a szerethető város - hétvége Koppenhágában - borsmenta.hu
 

Múzeumok

Kulturális kincsekből és az őket rejtő jobbnál jobb múzeumokból nincs hiány ebben a városban. Szubjektív toplistámra három fért fel közülük:

1. Ny Carlsberg Glyptotek: lenyűgöző gyűjtemény, amely elsősorban az antik, valamint a 19. és 20. századi európai és francia művészetre összpontosít. Híres kiterjedt szoborgyűjteményéről, egyiptomi műtárgyairól és gyönyörű télikertjéről, ami egyfajta nyugodt oázist kínál az egyébként forgalmas környéken (főpályaudvar, városháza, Tivoli vidámpark).

2. Thorvaldsen Múzeum: a híres dán szobrásznak, Bertel Thorvaldsennek szentelték. Műveinek kiterjedt gyűjteményét őrzi, átfogó képet nyújtva a látogatóknak művészi fejlődéséről. A múzeum elrendezése, amelyet maga a művész tervezett, egyedülálló élményt nyújt.

Koppenhága, a szerethető város - hétvége Koppenhágában - borsmenta.hu

3. Dán Dizájnmúzeum: ahogy a neve is mutatja, a nemzeti formatervezés történetének szenteli magát, bemutatva a dánok jelentős hozzájárulását a dizájn fejlődéséhez, beleértve a bútorokat, az ipari formatervezést, a divatot és a díszítőművészetet. A múzeum elsősorban ikonikus dán tervezőket mutat be – de azért a magyar Breuer Marcell tervezte szék is megfér benne – és a globális dizájntrendekre gyakorolt hatásukra világít rá.
 

Templomok

A legnagyobb meglepetés, hogy az itteni templomokba nagyon is megéri betérni, szóval ha egy nyitva lévő előtt haladunk el, lépjünk be bátran! Az alábbi válogatás szintén szubjektív:

1. Megváltónk templom (Vor Frelsers Kirke). Az ikonikus épületet egyedülálló, spirális tornya teszi igazán érdekessé. A tornyot egy feltűnő aranygömb és egy szintén aranyozott, kanyargós, 400 fokból álló külső lépcső díszíti, amely lélegzetelállító panorámát nyújt a városra. Maga a templom a barokk építészet lenyűgöző példája, amelyet 1696-ban szenteltek fel. A templombelső gyönyörű, tele díszítéssel, mesteri famunkákkal, csodálatos orgonával.

Koppenhága, a szerethető város - hétvége Koppenhágában - borsmenta.hu

2. Szigeti templom (Holmenkirke). Az elegáns barokk templom 1619-es felszentelése óta Koppenhága kiemelkedő vallási intézménye. Eredetileg haditengerészeti templomnak épült, és a közeli kikötő (hadi)tengerészeinek lelki igényeit szolgálta. A mai napig szorosan kapcsolódik hozzájuk. Számos királyi eseménynek volt tanúja, többek között II. Margit királynő és Henrik herceg 1967-es esküvőjének, de több uralkodó is itt nyugszik. Belső tere bonyolult díszítésű, gyönyörű ólomüveg ablakai és lenyűgöző orgonája még inkább növelik pompáját. Vízparti, a Christiansborg-palotával szemközti fekvése már csak hab a tortán.

Koppenhága, a szerethető város - hétvége Koppenhágában - borsmenta.hu


3. Citadella-templom (Kastelskirken): A 17. század közepén épült, puritán templom – fehérre meszelt falak, egyszerű fabútorzat – korábban a katonai közösséget szolgálta ki, de ma már bárki látogathatja. A templom ablakaival szemközti falhoz börtönépület csatlakozik, melyből úgynevezett rablyukakon keresztül lehet belátni a templomba. Ezek ma is megvannak, azért tervezték őket, hogy a foglyok a templomban tartott istentiszteleteken részt vehessenek anélkül, hogy elhagynák a börtönt. A könyörületes gesztusban része volt Johann Friedrich Struenseenek is. Ő VII. Keresztély király orvosaként vált ismertté, rövid életű de facto uralma alatt az alkalmatlanságáról elhíresült király főminisztere és tanácsadója volt. A dán politikában 1770 és 1772 között töltött be kiemelkedő szerepet, ugyanis egy sor felvilágosodás ihlette reformot hajtott végre, például a jobbágyok jogainak kiterjesztését, a kínzás eltörlését és a jogrendszer modernizálását. Struensee és Karolina Matilda királyné kapcsolata botrányos viszonyba torkollott, ami végül ahhoz vezetett, hogy az udvar befolyásos tagjainak nyomására letartóztatták, bíróság elé állították, számos vádpontban bűnösnek találták, és 1772. április 28-án kivégezték. (Érdekesség, hogy reformjait viszont a következő király továbbvitte.) Tevékenyégét, románcát és bukását egy páratlanul izgalmas történelmi film, az Egy veszedelmes viszony dolgozza fel, ami a címszereplő Mads Mikkelsen jutalomjátéka, de a többi színész szereplését sem érheti kritika.

Koppenhága, a szerethető város - hétvége Koppenhágában - borsmenta.hu
 

Ételek

Koppenhágában természetesen a világ szinte összes konyháját megtaláljuk. (Szinte, mert tudtommal sajnos például a magyar nincs jelen.) Rengeteg Michelin-csillagos étterem vár ránk, itt van közülük a világ egyik legnagyobb presztízsű helye, a Geranium is. (A szintén híres-neves Noma bezárt.) Az ínyencfalatokhoz azonban itt talán még tömöttebb pénztárca kell, mint másutt Európában. Ha koppenhágai látogatásunk során kevésbé fókuszálnánk a (csúcs)gasztronómiára, sőt egyenesen minél jobb ár-érték arányú helyeket keresünk, akkor ehhez három biztos tippet tudok adni. Először is a Nyhavntól kőhajításnyira lévő, működő benzinkúton berendezett Gasoline hamburgerezőt (kiváló dán alapanyagokból, kicsi választékkal, esőbeállóval).

Koppenhága, a szerethető város - hétvége Koppenhágában - borsmenta.hu

Ha ennél változatosabb étkezésre vágyunk, akkor all you can eat kategóriában sosem okoz csalódást a RizRaz (kettő is van belőle), káprázatosan egészséges, bőséges és finom választékával. Ha pedig nem tudunk meglenni hús nélkül, ebből a RizRazhos hasonló, a tányért – akár többször – „megpakolós” műfajból való Flammen legyen a célpontunk.


Utószó

Meglehet, London, Párizs, Róma és Berlin kontinensünk legnagyobb turistamágnesei, az igazi pihenést kétségkívül olyan városok biztosítják, melyek az intimitás, a kényelem, a fenntarthatóság egyedi atmoszféráját sugározzák. Koppenhága a maga szellősségével, tisztaságával és kerékpáros kultúrájával ilyen. Nemcsak a felsorolt metropoliszok mellett ajánlom tehát, hanem akár helyettük is! Szeressék Önök is, mert bőven van mit benne szeretni!

Koppenhága, a szerethető város - hétvége Koppenhágában - borsmenta.hu

A minisorozat első részét itt találja: Koppenhága jó hely
 
Fotó:
Vargha Márk

Utazunk

Hétvége a Karsztvidéken

2019.05.02. | Vargha Márk
Budapestről 6 óra alatt elérhető autóval, az emberek két nyelven beszélnek és ibolyaárnyalatú bort isznak. Ez a Karsztvidék, Trieszttől északra. Fedezzük fel, érdemes!  
Utazunk

Nem csak Barcelona létezik!

2021.10.20. | Vargha Márk
Festői városkák, macskaköves utcák, csúcsminőségű sonka, jó borok, varázslatos hangulat. Északkelet-Spanyolország 5 kötelező célpontját és egyik ínyencségét ajánljuk olvasóink figyelméb…
Utazunk

Bolyongás Indiában

2022.12.02. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 1. rész
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára nekivágott Indiának. A két huszonéves magyar lány élményeit folytatásokban közöljük. Az első részben Delhivel ismerkedünk…
Utazunk

Bolyongás Indiában 2.

2022.12.09. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 2. rész
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára nekivágott Indiának. A két huszonéves magyar lány élményeit folytatásokban közöljük. A második részben elhagyjuk Delhit, és felmegyünk a hegyekbe…
Utazunk

Januári séta Krakkóban

2023.02.17. | Vargha Márk
Krakkó, a barátságos lengyel város igen népszerű úti cél. Helyi kísérője segítségével Vargha Márk most olyan képet fest róla, amelyet az átlagos turista aligha ismer…
Utazunk

Koppenhága jó hely!

2023.11.15. | Vargha Márk
Hétvége Koppenhágában 1. rész
Vargha Márk legtöbbször mediterrán vidékekről ír, ám kétrészes minisorozatában most egyik hűvösebb éghajlatú kedvencét, Koppenhágát mutatja be az olvasóknak. Az első részben sétálunk és…

címkék

amerika (4) aprókertek (30) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (46) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (124) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (294) borász (52) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (42) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (67) bornapló (10) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (14) csányi pincészet (9) csirke (13) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) édes (109) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (28) etyek budai borvidék (28) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (103) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (152) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (20) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (51) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (39) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (95) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (255) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (103) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (24) tészta (17) tesztelünk (226) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (44) török (29) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (20) utazás (82) utazási tippek (42) utazunk (43) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)