Vissza

Bolyongás Indiában

2022.12.02. | Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára nekivágott Indiának. A két huszonéves magyar lány élményeit folytatásokban közöljük. Az első részben Delhivel ismerkedünk…


Bávatagon és összeborzolt idegrendszerrel landolunk Delhiben a tizenhárom órás repülőút és az abu-dzabi átszállás után. Couchsurfingezünk. Ez egy egész világot behálózó program, aminek a lényege, hogy emberek a világ minden pontján ingyen fogadják egymást, és cserébe a vendég viszontfogadhat utazókat a saját otthonában. Szállásadónk bőrfoteleibe ledőlve egy velünk egyidős dél-indiai fiú chait hoz nekünk. Lassan nyilvánvalóvá válik, hogy ő a ház állandó alkalmazottja (házvezetője? segítője? szolgája? – bonyolult meghatározni), ő főz, takarít, mos. Nehéz alkalmazkodni a rendszerhez, amiben az ember egy pohár vizet se tölthet magának, folyamatos a kiszolgálás. Vendéglátóinkban valószínűleg fel se merül, hogy ez kényelmetlen lehet nekünk.

Bolyongás Indiában - Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 1. rész  - borsmenta.hu
 
Mosolyognak, mosolygunk
 
Másnap az első sétánkon egy tizenéves diákokból álló csoportból kiválik egy fiú, és fényképet csinál velünk. Nevetünk, nem érti, min. Nincs benne önreflexió, eltartás, minden gesztusa tiszta és egyenes. Innentől mindennapossá válik, hogy valaki fotózkodni szeretne velünk, megszeppent indiai gyerekeket lökdösnek a lábunkhoz, nyomnak a kezünkbe egy fénykép erejéig. Egy vendéglátónk szerint ezek az emberek főleg India különböző kisvárosaiból érkező turisták, akik szinte soha nem találkoznak fehér emberekkel.

Egyenruhás gyerekek szaladnak felénk a forgalomban, fehér porral bevont, fűszeres, szárított papajával kínálnak, tapogatnak, mosolyognak, mosolygunk. Bekapjuk a snacket, aztán az első kanyarnál befordulva kiköpjük az avas füstölő ízű göböt. Majomtámadás ér minket. Frissen kisütött samosát veszünk az egyik gettóban, ahol áthaladunk. Ez egy elsősorban Indiában, de más ázsiai és afrikai országokban is elterjedt fűszerezett zöldségekkel tömött batyu. Zöld szószt adnak hozzá, leülünk egy templomrom falára. Helyiek kártyáznak kis csoportokban, váratlan nyugalom.


 
Mindenki bámul minket
 
Minden ismerősünk, aki Indiában járt, figyelmeztetett minket, hogy a gyomorrontás elkerülhetetlen, illetve hogy ne együnk az utcáról. Erre mi – más lehetőségek híján, engedve a kíváncsiságnak és az alacsony áraknak – nem hallgattunk, és már az első delhi nap leültünk az egyik nagyobb úton egy biciklire szerelt asztalka mellé, ahol olajban kisült, vékony tésztájú, gömb alakú kenyeret raktak elénk valami barna izével meg egy piros fatönk állagú rakással. Kb. százötven forintból jól lakunk ketten. Mindenki bámul minket. Nem leplezik, nem udvariaskodnak, meredten bámulnak. Néznek, mert kíváncsiak, miért ne néznének. Később megtudjuk, hogy az olaj, amiben a kenyér sült, kukoricaolaj (nem igazán használnak napraforgóolajat, főleg kukorica-, olíva-, szezám-, mogyoró-, mustár- és kókuszolajjal sütnek), a barna folyadék fry dhal, a rakás pedig savanyított-pácolt zöld mangó és csili lehetett.
 
Pusztulás és élet
 
Tűrhetetlen bűz mindenhol. Mindenhonnan ömlik a szemét és az étel. Ha valaki elfogyasztotta az ebédjét vagy a vacsoráját, gondolkodás nélkül hajítja a földre az üres papírtányért. Lehetetlennek tűnik a szemétszállítás és -tárolás megszervezése ilyen léptékek mellett. Húszméterenként váltják egymást a szemétdombok, a kutyafalkák, a tehenek, a majmok. Elkerített elegánsabb lakóközösségek, közvetlen mellettük hajléktalankunyhók. Rettentő erővel van jelen egyszerre a pusztulás és az élet, eltűnnek a kontúrok, az élek, hirtelen jelentéktelennek és pöttömnyinek tetszenek az értékek, amelyek mentén eddigi életünket éltük. Semmi pénzért nem lennénk máshol.

Bolyongás Indiában - Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 1. rész  - borsmenta.hu
 
Káosz és szabadság
 
Delhinek minden szeglete fulladásos élmény. Felfoghatatlan a levegő szennyezettsége, a szmogtól sehol sem látni messzire, mindenen fátyol ül. Három éve nyílt meg az első oxigénbár Új-Delhiben, ahol tizenöt percen keresztül lélegezhet be a fizetőképes vásárló tiszta oxigént. Egy negyedórás terápia árából (hat dollár) itt egy hétig esznek emberek.

A káosz összefolyik valamiféle sajátságos, máshol még nem tapasztalt szabadságérzettel.
Rengeteg inger és impulzus folyamatosan minden irányból, kimerítő, szellemileg, érzelmileg egyaránt. Sok energia megy el arra, hogy az ember egyáltalán tudatosítsa, mi történik. A külvárosokkal együtt 22 milliós Delhi méretei és léptékei felfoghatatlanok és őrjítőek. A zaj talán a legmegterhelőbb, mindenki túl akar kiabálni mindenkit, a dudák megállás nélkül szólnak, belépni a metróba megváltás. Női kocsiba szállunk, van benne valami meghitt, ahogy ez a sok különböző korú és ruházatú lány és asszony együtt utazik. Sokan észveszejtően gyönyörű anyagokból varrt szárikban és kendőkben, kevesebben farmerban és pólóban. Egyébként legtöbbször az utcán kolduló nők is úgy vannak öltözve, mintha bálba készülnének.

Bolyongás Indiában - Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 1. rész  - borsmenta.hu
 
Életünk legjobb biryanija
 
A metróból kiérve halott kutya mellett haladunk el, lábai az égbe merednek egy kifacsart pózban, elkapjuk a tekintetünket. Utcagyerek csimpaszkodik ránk, miközben megrohamoznak minket a tuktukos hiénák, egyszere húszan próbálnak meggyőzni arról, hogy őt válasszuk, egyikük kiragad minket a tömegből, és elindul velünk. Többször próbáljuk neki elmagyarázni, hogy nincs nálunk annyi készpénz, amennyit a fuvarért ajánlott, rakjon ki minket hamarabb. Nem járunk sikerrel, elvisz minket a lakópark bejáratáig, ahol aztán húsz percen keresztül várja, hogy egyikünk felszaladjon az egyik toronyház tizedik emeletére, és lehozza a hiányzó húsz rupiát (körülbelül 100 Ft).
 
Jó este leülni a vendéglátóink dohányzóasztala köré. A vacsora későn érkezik, szabadon értelmezik a mindjárt kész kifejezést, holtfáradtan is megállapítjuk, hogy életünk legjobb biryaniját esszük, egyszerűségében nagyszerű: friss zöldségekkel összesütött fűszerezett rizs.

Bolyongás Indiában - Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára indiai útinaplója – 1. rész  - borsmenta.hu
 
 
(folytatjuk)
 
A szerzőkről: Törley-Havas Sára 25 éves, egy éve vette át dramaturg diplomáját a Freeszfe-n. Sahin-Tóth Sára 22 éves, negyedéves zenés színházrendező szakos hallgató ugyanott. Mindketten először járnak Európán kívül. India mellett hirtelen felindulásból döntöttek, nem is nagyon tudnak egzakt választ adni a miérteket firtató kérdésekre.
 
Fotó:
Törley-Havas Sára és Sahin-Tóth Sára

Utazunk

Akkor Hawaii!

2021.06.10. | Virág Orsolya
Hawaii a földi paradicsom. Na de hogy jön ide a kutya, a löncshús és az ananászos pizza? Hitek és tévhitek, tudnivalók és érdekességek – a Borsmenta utánajárt a szigetvilág gasztronómia…
Utazunk

Ahol a madár se… 1. rész

2022.06.03. | Vargha Márk
Felvidéki bányavárosok
Vannak csodás helyek a világban, amelyek valamiért kívül esnek a magyar turisták többségének radarján. Vargha Márk minisorozatában ezeket térképezzük fel. Jöjjenek elsőként a felvidéki…
Utazunk

Ahol a madár se… 2. rész

2022.06.13. | Vargha Márk
Ó-Zéland
Vannak csodás helyek a világban, amelyek valamiért kívül esnek a magyar turisták többségének radarján. Vargha Márk minisorozatának második részében Hollandia délnyugati csücskében időzü…
Utazunk

Ahol a madár se… 3. rész

2022.06.28. | Vargha Márk
Moldova
„Nincs ott semmi különös, mégis visszamennék” – írja Moldováról a cikk szerzője, Vargha Márk, aki azért bolyongott a Cricova borászat 120 kilométeres pincerendszerében, és nem ez volt a…
Utazunk

Ahol a madár se… 4. rész

2022.07.07. | Vargha Márk
Észak-Mezopotámia
Sorozatunk befejező részében kilépünk Európából, és Törökországba utazunk. Vargha Márk Észak-Mezopotámia csodálatos településeit, a „mesés Kelet” városait fedezi fel nekünk…
Utazunk

Öt jó dolog New Yorkban

2022.09.16. | Vargha Márk
A város, amely sosem alszik. Vargha Márk kollégánk nyáron New Yorkban töltött egy hetet, és felfedezett nekünk néhány izgalmas helyet. Íme 5 tipp annak, aki ellátogat a Nagy Almába…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (284) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (112) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (159) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (47) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)