Utazunk

Készítsd el a saját sajtodat!

Készítsd el a saját sajtodat! című cikk borítóképe
2024. 01. 31. | Szabó Edit
A kékkúti Levendula Porta a Káli-medence kedves színfoltja. A Keszthelyi házaspár kiváló reggeliket tálal, remek sajtokat készít, és vendégeiket nemcsak megetetik és megitatják, hanem még a sajtkészítés rejtelmeibe is bevezetik…

A Borsmenta Kóstolóklub bortúrás hétvégéibe mindig belefér egy kis kulturális, turisztikai vagy gasztronómiai kitekintés. Ezúttal úgy döntöttünk, hogy szombaton délelőtt ellátogatunk a szomszédos Kékkútra, ahol Keszthelyi Eníd, és férje, Keszthelyi Tibor várt bennünket a Levendula Portán.

A házaspár kékkúti kertjében imádnak reggelizni az erre járó emberek, de szörpjeik, lekvárjaik, sajtjaik és húskészítményeik sem ismeretlenek a környéken élőknek. Sokan járnak hozzájuk vásárolni, és számos vendéglátóhely is az ő termékeikkel dolgozik. De más kóstolni és más a saját kezünkkel gyúrni és formázni egy parenyicát vagy egy burratát. Eníd és Tibor éppen ezért hozta létre speciális sajtkészítő workshopját, amelynek most mi is vendégei voltunk.

Az ember nem is gondolná, mennyi macera van egy sajttal. Pedig a házigazdák előre elkészített és kiadagolt alapsajttal vártak bennünket, de azt utána olvasztani, nyújtani, sózni, formázni vagy éppen tölteni kellett attól függően, hogy éppen melyiket készítettük. Büszkén mutogattuk egymásnak remek példányainkat, és amikor két munkafolyamat között egy kicsit megpihentünk, kóstolót kaptunk a többi sajtból, ittunk egy pohár remek szörpöt – vagy esetleg egy pohár bort azok a szerencsések, akiknek aznap már nem kellett volán mögé ülniük.

Tibor szívesen mesél és jól fűzi a szót. Szórakoztató házigazda, és érezhetően büszke arra, amit a családjával együtt létrehozott. Lehet is. Finom sajtjaikért, húskészítményeikért sorba állnak az emberek, és tágas portájukon minden állat jól érzi magát. Nem csak a tehenek és a malacok, de a három kutya is, akik láthatóan örülnek a vendégnek, és szívesen fogadnak némi kényeztetést.

Kitartó munkánkat siker koronázta. Elvégeztük az utolsó simításokat, rendet tettünk, a Keszthelyi házaspár pedig begyűjtötte a névcímkével ellátott parenyicákat. Azokat másnap füstölve kaptuk vissza, a többi sajtot pedig megettük ebédre. Minden munkafolyamatot közösen végeztünk.

A mozzarella egy részét olívával és tökmagolajjal bolondítottuk meg, a burratát áfonyás sajtkrémmel töltöttük, és mindent friss salátával, pesztós tésztával, tökmaggal körítettünk. Az asztal ezerféle zöld színben pompázott, igazi ajándék ez a sok üde árnyalat télvíz idején. Távozáskor az állatok egy részét is láttuk a távolban legelészni. Idilli hangulat, fenntartható életmód, jó ízek, és ráadásnak ott van az alkotás öröme. Remek program, mindenkinek ajánljuk!

Sorozatunk következő részében a Káli Kövek kóstolójáról mesélünk.

Az első részben a Trombitás Borház borait kóstoltuk a MI A KŐ-ben. Az írásért katt IDE!

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Utazunk
Borvacsora Trombitás Tamással című cikk borítóképe

Borvacsora Trombitás Tamással

2024. 01. 27. | Szabó Edit
Bortúra a Káli-medencében 1.
Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművész az egyik legjobb hazai vendéglős. Köveskáli étterme, a MI A KŐ színvonalas ételeket és jó borokat kínál. Ide vezetett a Borsmenta Kóstolóklub Káli-medencei bortúrájának első útja, ahol személyesen a tulajdonos várt bennünket kóstolóra…
Beszélgetünk
Kinga Kamrája című cikk borítóképe

Kinga Kamrája

2021. 08. 05. | Virág Orsolya
Beszélgetés Hafner Kingával
Meseország nincs is olyan messze! A magát érzelmiségi parasztnak tituláló Hafner Kinga csodás állatfarmját bárki megtalálja, ha Káptalantóti és Köveskál között lekanyarodik a bekötőútra a 14-es kilométerkőnél…
Eszünk
Süteménysütő verseny a Káli-medencében című cikk borítóképe

Süteménysütő verseny a Káli-medencében

2021. 07. 28. | Borsmenta
Tudják, hogy mi Kővágóörs, Pálköve, Köveskál, Kékkút, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Balatonhenye, Salföld és Balatonrendes süteményspecialitása? A Balaton-felvidéki Magyar Ízek Utcáján kiderül…
Iszunk
Furmint Napok Köveskálon című cikk borítóképe

Furmint Napok Köveskálon

2019. 03. 06. | Vargha Márk
A tavalyi nagy siker után az idén ismét megrendezték a köveskáli Furmint Napokat. A Káli-medence gasztrofalujában furmintra hangolt ételek és izgalmas borkóstolók várták az érdeklődőket. A Borsmenta a Gyengébb? Nem! furmintkóstolóján járt…
Utazunk
Csupakő című cikk borítóképe

Csupakő

2016. 07. 16. | Szabó Edit
Gasztrofalu-Köveskál Jó megcsodálni a tengerszemeket a Fekete-hegyen, próbára tenni a bátorságunkat az Ingókövön, jó ellátogatni titkos és kevésbé titkos majorságokba, de szép időben a legjobb az árnyas teraszokon üldögélve felfedezni a Káli-medence borait és ételeit.
Beszélgetünk
Ez a vidék minden évszakban szép című cikk borítóképe

Ez a vidék minden évszakban szép

2016. 01. 27. | Szabó Edit
Beszélgetés Trombitás Tamással Ha valaki, hát Trombitás Tamás tudja, mi a kő, és ha nem vigyázunk, megmutatja nekünk is alaposan....