2023.11.17. | Bóka Balázs Andor
A WebWineWriting borszakíróverseny egyik kategóriagyőztese, Bóka Balázs Andor rövid látogatást tett a spanyol pezsgők földjén, ahol személyesen a verseny szervezője, a Katalóniában élő Németh Ágnes volt a kalauza…
Sparkling Spain, Buborékos Barcelona, Hungarianwines.eu, WebWineWriting contest – mindegyik egy ember kezében fut össze, aki nem más, mint Németh Ágnes. Boros berkekben nem kell őt
bemutatni, hiszen kis túlzással nincs Magyarországon olyan pincészet, borász vagy gasztronómiai magazin, akivel ne dolgozott volna együtt vagy ne ismerné őt és munkásságát.
Ágihoz készülünk vendégségbe. Az úti cél a katalánok földje, a Penedès borvidék 12 ezer lelket számláló városkája, Sant Sadurní d’Anoia, vagy ahogy Ági nevezi otthonát: „Sansa”. Ugyanis Ági és a családja hét évvel ezelőtt mindent felszámolt (a Szent György-hegyi kis pincét leszámítva), és a spanyol pezsgők, vagyis a cavák fellegvárába költözött, itt kezdve új életet.
Miután megérkezünk hozzá, azonnal körbevezet minket a csinos, tipikusan spanyol, zegzugos kis házban, majd gyorsan welcome falatokat tesz elénk az asztalra. Olívabogyó, kecskesajt, borlekvár, fuet (katalán kolbász) és friss paradicsom kerül a tányérra, onnan pedig a gyomrunkba, közben pedig már pukkan is a pezsgő. Egy brut nature cava egyenesen a szomszédból, 3 lépésre az ajtótól. Igen, Ágiék szomszédjában kínálja tradicionális pezsgőit a Rosmas családi pincészet. És ez csak egy a város közel 90 pezsgőpincészetéből. Szeretném emlékeztetni a kedves olvasót, hogy egy 12 ezres városkában vagyunk. Így minden századik felnőtt lakosra jut egy pince. (Ezt a koncentrációt a hét végére már egészen megszokjuk.) A második pohárral már a hangulatos kis belső udvaron koccintunk, s miközben macskájuk, Kókusz a lábunk körül sündörög, én faggatni kezdem Ágit.
Döntöttek és nekivágtak
Németh Ágnes először az akkori Decanter (a mai VinCE magazin elődje) magyarországi főszerkesztőjeként tűnt fel a boros porondon, ám első valóban komoly szakmai sikerének a VinCE Budapest Wine Show-t tartja. Főszervezőként éveken keresztül jól prosperáló rendezvénysorozatot teremtett. Ezen időszak alatt rengeteg üzleti, szakmai és baráti kapcsolatot kötött Magyarország meghatározó boros szereplőivel, és egyre több lehetőséget látott a nemzetközi nyitás felé is.
Ekkortájt kezdte érezni azt is, hogy másfajta kihívásra és új környezetre vágyik. Férjével Gödön éltek, és egy kis kávézót üzemeltettek, ami – bármennyire is profin csinálták – sajnos valamiért nem találta meg a közegét. Egyre nehézkesebb volt az üzlet fenntartása és nyereséges üzemeltetése. Egy importőr ismerősüknek köszönhetően (aki Spanyolországból szállít pezsgőket) kezdtek foglalkozni komolyabban a költözés gondolatával. Végül döntöttek és nekivágtak. Béreltek egy házat „Sansában”, melyet szépen lassan berendeztek minden szükséges bútorral, és Ági elkezdte járni a helyi pincéket, hogy megismerje az új „játszóterét”.
Férje, aki a költözést leginkább szorgalmazta, végül mégis hazaköltözött, ám Ági a válás után is kint maradt a gyerekekkel. Kisebbik lánya, Emma már ott kezdte az iskolát, Ági nem akarta őt kiszakítani az éppen csak otthonossá váló közegből, és egyébként is tetszett neki a város és a katalán életstílus. Családjukban a gyerekeknél is teljesen normális, hogy mindenki legalább 4-5 nyelvet beszél. Magyar, angol, spanyol, katalán és ezekhez jön még az iskolában pluszban tanult latin és francia. Otthon valószínűleg ez nem adatott volna meg.
Prémium minőségben
Ági lelkesen szerkeszti a web- és különböző közösségimédia-felületeit, ám emellett komoly szakmai rendezvényeket, borszakíró versenyt szervez (jómagam is a WebWineWriting-on keresztül ismerkedtem meg vele), és persze bor- és pezsgőkostolókat az ide látogatóknak, méghozzá prémium minőségben! Egyszerűen olyat nyújt a vendégeinek, amit máshol, mástól nem kaphatnak meg. Minden fontosabb pezsgőpincészetbe ismerősként lép be, legyen az a gigászi Freixenet, a világhírű Gramona, a nagymúltú Codorníu, a Juvé & Camps vagy épp a biodinamikus prémium pezsgőket készítő Raventós i Blanc. Ennél is személyesebb kapcsolatot ápol a kisebb családi pincészetekkel. A Blancher-ben (akiknek híres vásárlói közé tartozott Diego Maradona) és a Jaume Giró i Giróban is katalánul társalog a tulajdonosokkal, miközben magyarul vagy épp angolul tart idegenvezetést a palackok közt. Az utcán is leszólítják az emberek, és abban is segít, melyik étterembe üljünk be, ha finom, helyi fogásokat szeretnénk kóstolni, lehetőleg jutányos áron.
Bitang pezsgőket kóstoltunk
Az öt nap alatt Ági autójával és a srácok biciklijével bejártuk a penedési szőlőültetvényeket rejtő völgyeket, kiruccantunk a fél óra vonatútra lévő óceánpartra, Sant Vicenç de Calders városkájába, megnéztük a helyi csokigyárat (melynek illatát minden reggel éreztük ébredés után), bebarangoltuk Barcelonát és fellibegőztünk a katalánok szent hegyén, a Montserraton található kolostorhoz. És mindeközben persze bitang pezsgőket kóstoltunk.
Szóval nem csak a Cavatast vagy a Festa de la Filloxera (ilyenkor azt ünneplik a helybéliek, hogy őseiknek sikerült megfékezniük a filoxérajárványt az új oltási technológiák által) idején érdemes Sant Sadurní d’Anoiába utazni, hiszen Ági egész évben itt van (már amikor nem repked épp kóstolókra), és olyan csodákat tud mutatni, amire csak az képes, aki valóban itt él, a cavák földjén, mindössze egy órára Barcelonától. Biztatok mindenkit, aki erre jár, látogassa meg Ágit, aki olyan kóstolót szervez, amitől mindenki úgy érzi majd, hogy valóban a csillagokat issza.
Mi már csak azt bánjuk, hogy fedélzeti poggyásszal repültünk, és ezért nem tudtunk pezsgőt hazahozni. De végül is a cava úgyis Ági tetőteraszán a legfinomabb…
Fotó:
Bóka Balázs Andor