Nem csak síterep!

2023.03.10. | Vargha Márk
Bár sokan csak kiváló sípályái miatt keresik fel, Dél-Tirol és környéke egyéb látnivalókban is bővelkedik. Vargha Márk decemberben járt arra, és kétrészes sorozatban listázta a legizgalmasabb helyeket. Íme az első hat kihagyhatatlan célpont…

Vajon hány magyar merészkedik északabbra a Garda-tónál? Itália hozzánk közelebbi részén járva miért elégszünk meg Veneto hegyeivel és műemlékeivel, esetleg Friuli-Venezia-Giulia tengerpartjával és ozmicéivel? Lehetetlen, hogy Trentino-Alto Adige, e két autonóm megyéből álló „kieső” tartomány ne kínáljon a síelési lehetőségeken túl olyat, amire évtizedek múltán is jólesik majd visszaemlékezni! Decemberi látogatásom során megtapasztalhattam: nagyon sok apró, talán nem túl híres, ám gyönyörű vagy épp finom dolgot lehet itt felfedezni.

Nem csak síterep - 13+1 varázslatos hely Trentino-Alto Adigében 1. - borsmenta.hu

Sűrű hóesésben keltünk át Ausztriából, azaz Kelet-Tirolból Olaszországba, Dél-Tirolba. Utóbbit Bolzano megyének vagy Alto Adigének is nevezik. Lakosainak 69,5%-a német, 26%-a olasz, 4,5%-a ladin anyanyelvű. Aki közalkalmazottként szeretne itt elhelyezkedni, annak kötelező a német nyelv ismerete.
Később a tartomány déli részében, a masszív olasz többségű Trento megyében, avagy Trentinóban is autóztunk. Gyakori hóesés, a magasabban fekvő településeken vastag hóréteg, sűrű felhőbe burkolózó Dolomitok, karácsonyi vásárok… Mi fért bele egy decemberi hosszú hétvégi látogatásba? Alább a lista első fele következik.

 
1. San Candido / Innichen (Bolzano megye).

Nem csak síterep - 13+1 varázslatos hely Trentino-Alto Adigében 1. - borsmenta.hu

Az egész Keleti-Alpok legnagyobb román stílusú templomát találjuk a falu központjában. Építése 1143-ban kezdődött, homlokzata és formája 1280 óta változatlan! A kupola freskója, ami a teremtés történetét meséli el, a legnagyobb román kori freskó, amely teljes egészében fennmaradt. Művészettörténeti érdekesség egy csuklyás férfi – a festő önarcképe. A Golgota-szoborcsoport is egyedi, ugyanis Jézust nem szenvedőként, hanem feltámadt és ragyogó fiúistenként ábrázolja.

 
2. Brunico / Bruneck (Bolzano megye).

Nem csak síterep - 13+1 varázslatos hely Trentino-Alto Adigében 1. - borsmenta.hu

A hangulatos városka feletti egyik dombon, a Kühberglen épségben maradt vár magasodik. A bressanonei püspök építtette birtokai védelmére, és több császárt is vendégül látott az évszázadok során. Sok ázsiai műkincs mellett a 2011-ben berendezett Hegyi Népek Múzeumát is itt találjuk. Utóbbi ötödik a Rheinhold Messner által alapított dél-tiroli múzeumok sorában. (A közeli Funesben / Vilnössben született Messner élő hegymászólegenda, aki Peter Habelerrel 1978. május 8-án először jutott fel a Mount Everest csúcsára oxigénpalack nélkül.) A kiállítás érdekes, az ablakokból, s különösen a torony tetejéről pedig csodás a kilátás a városra és a környező hegyekre. A pici óváros megér egy sétát, a Speck Házát pedig szintén kötelező meglátogatni, mert mennyei helyi sonka, vadhúskészítmények, kolbászok, több tucat sajtféle és bőséges italválaszték fogadja a betérőt.


3. Dobbiaco / Toblach (Bolzano megye).

Nem csak síterep - 13+1 varázslatos hely Trentino-Alto Adigében 1. - borsmenta.hu

December folyamán több itteni faluban is van krampuszfesztivál. Ennek lényege, hogy egy több száz méteres szakaszon német, svájci, osztrák és helyi – a mohácsi busókénál is jóval félelmetesebb –, maszkot viselő rémlények virgácsokkal vonulnak végig a főutcákon, és néha a kordonon áthajolva gátlástalanul megvesszőzik a kíváncsiskodókat. A vonulás végén mindenki átöltözik, és hatalmas, éjszakába nyúló buli veszi kezdetét. A kolbász- és forraltbor-fogyasztás valószínűleg rekordot dönt ilyenkor. Az ezüstvasárnap előtti szombaton Dobbiacóban zajlott a krampuszmenet, mi e bájos településen élvezhettük a semmihez sem fogható hangulatot – és tűrhettük el a rövid verést, amelyre a combunkon sokáig lila foltok emlékeztettek.


4. Bressanone / Brixen (Bolzano megye).

Nem csak síterep - 13+1 varázslatos hely Trentino-Alto Adigében 1. - borsmenta.hu

Magyar szót csak itt hallottunk, az egyik étterem pincérnőjétől. A város közelében vannak a Dolomitok leglátványosabb részei: az Odle-csoport és tőlük délre a Catinaccio-csoport, közöttük pedig a Sassolungo és a Sassopiatto, melyek a képeslapokon, Instagram-képeken is gyakran látható völgyeket választják el egymástól. Egy esti séta és egy kitűnő pizzavacsora fért most csak bele a szebbnél szebb házak között, de – elsősorban a hegyek miatt – ide fogunk elsőként visszatérni.


5. Vigo di Ton (Trento megye).

Nem csak síterep - 13+1 varázslatos hely Trentino-Alto Adigében 1. - borsmenta.hu

A kanyargós utak mellett feltűnően sok az almáskert, s trentói szállásunk is egy alma-őstermelő házából kialakított agriturismóban volt. Innen indultunk el a Val di Nonba, egy kisebb völgybe, ahol a Vigo di Ton és Toss falvak közötti almáskertek felett található erdőből magaslik ki a Thun kastély, amely az azonos nevű család otthonának épült az 1250-es években. Jellegzetesen gótikus stílusú épület, mely körül egy szabályos alaprajzú, kilátótornyokból, bástyákból, félhold alakú bástyákból, vizesárokból és egy sétányból álló összetett erődítménykomplexum található. Legfőbb erénye a korhű berendezés – külön említést érdemel a püspöki szoba, amelyet teljes egészében fával béleltek ki – és a Szent Györgynek szentelt kápolna freskói.


6. Predaia (Trento megye).

Nem csak síterep - 13+1 varázslatos hely Trentino-Alto Adigében 1. - borsmenta.hu

Ha már ez a leghíresebb mezőgazdasági termény errefelé, nyilvánvalóan nem hagyható ki a MondoMelinda almafeldolgozó monstrum mintaboltja sem: lekvárok, snackek, krémek, ciderek és minden más, ami almából készülhet. A hatalmas mennyiségű gyümölcs tárolásáról pedig egy négyzet alaprajzú, csak néhány állóhellyel rendelkező moziteremben nézhetünk meg egy filmet, ami annyira valósághűen vezet le minket a mélybe, hogy néha olyan érzésünk van, mintha valóban megmozdulna alattunk a föld. Nem gondoltuk volna, de mindenkinek csak ajánlani tudjuk.

Persze, a szintén nagy számban látható szőlőtőkék látványából az következett, hogy nem elégedtem meg az almalé fogyasztásával, a második napon már el is jött a borkóstolás ideje. A következő cikk első három helyszíne egy-egy pincészet lesz, elöljáróban azonban íme néhány fontos adat.

Nem csak síterep - 13+1 varázslatos hely Trentino-Alto Adigében 1. - borsmenta.hu

Dél-Tirol szőlőterületeinek – melyeknek túlnyomórészt homok, kisrészben porfír az alapja – 62%-án fehér, 38%-án kék szőlőt találunk. Itália-szerte egyedülálló a borvidék abban, hogy az itt készült borok 98%-a megfelel az eredetvédelmi előírásoknak, azaz DOC kategóriába esik. A megye két autochton kékszőlő-fajtával büszkélkedhet – méltán. Az egyik a lagrein, amit Dél-Tirolban 508 hektáron termesztenek – ez az összes szőlőterület 9,1%-a. Az 1970-es években a kipusztulás szélére jutott, azóta azonban egyre népszerűbb. Fő illat- és ízjegyei: fűszerek, fekete bogyós gyümölcsök, cseresznye és ibolya. Rozét is készítenek belőle. A másik a vernatsch (olasz nevén schiava), amely 573 hektárt, azaz 10,2%-ot foglal el a megye területei közül. Ez korábban sokkal nagyobb volt, ám a termesztett mennyiség csökkenése a minőség növekedésével járt együtt. Alapvetően könnyű testű, közepes tanninú bort ad, de egyes területek más-más stílust tudnak produkálni. A közös viszont: piros bogyós gyümölcsök és ibolya az illatban és az ízben. A vernatsch egyben – behűtve – a nyár bora is errefelé.

(folytatjuk)
Fotó:
Vargha Márk

Utazunk

Pünkösdölés Olaszországban 1. – Padova

2021.07.08. | Vargha Márk
A tengerpartot leszámítva Padovában minden megvan, ami álmainkban egy olasz nagyvárossal kapcsolatban szerepel: kultúra, gasztronómia, nyüzsgés. Nincs nagyon messze hazánktól, így autóv…
Utazunk

Nem csak Barcelona létezik!

2021.10.20. | Vargha Márk
Festői városkák, macskaköves utcák, csúcsminőségű sonka, jó borok, varázslatos hangulat. Északkelet-Spanyolország 5 kötelező célpontját és egyik ínyencségét ajánljuk olvasóink figyelméb…
Utazunk

Priorat, a katalán borok fellegvára

2021.10.25. | Vargha Márk
Barcelonából könnyen elérhető, és számtalan kellemes élményt tartogat az egyik legizgalmasabb spanyol borvidék: Priorat. Útra fel, a borkalandok minden évszakban várnak!  
Utazunk

Szórakozás Közép-Ázsiában

2022.10.10. | Vargha Márk
Emlékek Közép-Ázsiából 2. rész
Vásárlás Taskentben, fürdő Almatiban, koktél Biskekben, bizarr momentumokkal fűszerezve. Vargha Márk közép-ázsiai útinaplójának második része is tartogat meglepetéseket…
Utazunk

Borhétvége Basilicata sziklás magaslatain

2023.01.12. | Nádasi Eszter
Eltörpülünk a Casa Vinicola D’Angelo vörös cementtárolóinak tövében, majd rácsodálkozunk a Cantine del Notaio hordókkal szegélyezett pincerendszerének makettjeire, avagy: bortúra az agl…
Utazunk

Januári séta Krakkóban

2023.02.17. | Vargha Márk
Krakkó, a barátságos lengyel város igen népszerű úti cél. Helyi kísérője segítségével Vargha Márk most olyan képet fest róla, amelyet az átlagos turista aligha ismer…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)