Vendégoldal

Itt a REDy legújabb évjárata!

Itt a REDy legújabb évjárata! című cikk borítóképe
2021. 06. 07. | Borsmenta
Tudtátok, hogy az Y generációnak saját bora is van? Szinkronban az élet újraindulásával a Villányi borvidék közösségi bisztróborának legújabb évjárata is készen áll, hogy meghódítsa a könnyedebb hangulatú vörösek kedvelőit…

A Covid-19 ugyan nem kímélte a márkát, ahogyan a HORECA-szektort sem: a bisztrókba, éttermekbe, romkocsmákba szánt vörösbor majdnem egy teljes évre karanténba került. Szinkronban az élet újraindulásával a közösségi bisztróbor, a REDy legújabb évjárata is elindult, hogy meghódítsa a könnyedebb hangvételű vörösek kedvelőit.

Na de mi is az a REDy?

A Villányi borvidék 4 évvel ezelőtt hívta életre a REDy-t. A közösségi összefogás jegyében, a piaci trendekhez igazodva a termelők elhatározták, hogy egy olyan bort kívánnak megalkotni, amely a borvidék könnyed, mosolygós arcát mutatja meg a borkedvelő közönségnek. A REDy a Villányi borvidék „Y” generációs közösségi bisztróbora, amely nem csakkönnyed, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, vagány és izgalmas is egyben. A REDy egy portugieseralapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb más, Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet.

A cél minden esetben egy illatában piros és fekete bogyós gyümölcsös, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor. A borokat megjelenés előtt külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, használhatja a nevet és az egységes arculatot.

A negyedik évjárat

Így, hogy ma már a 4. életévét tapossa, korántsem mondható újszülöttnek a Villányi borvidék „legkisebb gyermeke”. Az idősebb testvér, a nagy testű Villányi Franc, a borvidék zászlóshajója már nyolcéves lesz idén, hiszen ezt a minősítést először a 2014-ben szüretelt szőlőből származó borokra lehetett kérni. A Franc, a borvidék ékköve classicus, premium és super premium kategóriában nem csak itthon, de külföldön is egyre népszerűbb: visszatérő vendég a ProWeinon, nemrég járt Lengyelországban, és a svájci borkedvelők is hamarosan hozzájuthatnak egy webshopnak köszönhetően. „Villány két arca”-ként tökéletesen egészítik ki egymást a REDy-vel a hazai rendezvények standjain, a könnyed, gyümölcsös és az érett, hordós borokat egyaránt kedvelők nagy örömére.

Nem csak a 20 éveseké a világ, ahogy a REDy se csak és kizárólag az Y generációt célozza meg. Ez a bor mindenkié, aki szeretne egy kis fiatalos vidámságot csempészni a dolgos hétköznapokba, vagy egy könnyed, minőségi vöröset keres a hétvégi kerti partihoz.

Évről évre csiszolódik a stílus, köszönhetően a közös kóstolásoknak, ahol a termelők egymást segítik véleményükkel a finomhangolásban. A 4. széria is igazi élménnyel kecsegtet, főleg ha az egész sort egyben végig tudja kóstolni az ember egy-egy rendezvény alkalmával, és erre ezen a nyáron már lehetőség is lesz.

Idén is teljes mellszélességgel a borok mögött állnak az alkotóik:

  • Teleki Villány (Csányi Pincészet)
  • Gere Tamás & Zsolt Pincészete
  • Günzer Tamás Pincészete
  • Hárságyi Pince
  • Maczkó Róbert Pincészete
  • Mokos Pincészet
  • Vinatus Pince
  • Weimert Pincészet
A bor megtalálható a borszaküzletek és a vinotékák polcain, a REDy display-eken, az éttermek és a romkocsmák itallapjain, és nem utolsósorban a pincészetek vendéglátóegységeiben.

A Villányi borvidék termelői izgatottan várják a koccintani vágyókat a Győri Bornapokon vagy a Szegedi Borfesztiválon, a Fishing on Orfűn vagy a Gourmet Fesztiválon, de Villány tárt karokkal vár minden vendéget a Rozé vagy majd kicsit később a Vörösbor Fesztivál alkalmával is, és természetesen az év minden napján, hiszen a Villányi borvidék ma már igazi négyévszakos desztináció!

Fotó:
Villányi borvidék

Iszunk
Villány két arca című cikk borítóképe

Villány két arca

2020. 06. 30. | Vargha Márk
Elmúlt a karanténidőszak, újra szerveződnek a boros rendezvények. Horkay András, a CEWI igazgatója nemrég villányi borokat mutatott a közönségnek a budapesti Fiaker teraszán. A Borsmenta is ott járt…
Beszélgetünk
Megszállottan keresem a savakat című cikk borítóképe

Megszállottan keresem a savakat

2018. 12. 29. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval
Megszületett a Villányi borvidék leghosszabb érlelésű, tradicionális eljárással készült pinot noir pezsgője. A Teleki márkanév alatt forgalomba hozott rozéról megálmodóját, a Csányi Pincészet vezérigazgatóját, Romsics Lászlót kérdeztük…
Eszünk
A Gourmet, ahogy mi láttuk című cikk borítóképe

A Gourmet, ahogy mi láttuk

2018. 05. 20. | Szabó Edit
Nincs mese, a Gourmet Fesztivál minden májusban kötelező program, persze kinek-kinek vérmérséklete, na meg pénztárcája szerint. Elmeséljük, hogy mi mit szúrtunk a villánk hegyére…
Vendégoldal
Portugieser du Monde – hatodszor című cikk borítóképe

Portugieser du Monde – hatodszor

2018. 04. 03. | Borsmenta
2013-ban volt az első, április 7-én lesz a hatodik olyan nemzetközi borverseny, ahol egy méltatlanul alábecsült fajta, a portugieser a főszereplő…
Beszélgetünk
Mindig a miért a lényeg című cikk borítóképe

Mindig a miért a lényeg

2017. 07. 08. | Szabó Edit
A Csányi Pincészethez tartozik az ország egyik legnagyobb szőlőbirtoka. Ültetvényeiket mindenki megcsodálja, boraik sorra aratják a sikereket a legrangosabb hazai és nemzetközi versenyeken. Romsics László vezérigazgatót a jelenlegi stratégiáról és a jövőbeli tervekről kérdeztük…
Beszélgetünk
Minden titkomat nem árulhatom el című cikk borítóképe

Minden titkomat nem árulhatom el

2016. 04. 30. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval Tíz évig tartó tanulás, tengernyi akadály és vizsga leküzdése után már csak egyetlen erőpróba választotta el a Master of Wine címtől, ám ezt a magasságot végül nem sikerült megugrania. Kudarc vagy felszabadulás? Erről beszélgettünk Romsics Lászlóval, aki február eleje óta a Csányi Pincészet vezérigazgatójaként új kihívásokkal néz szembe.