Itt a REDy legújabb évjárata!

2021.06.07. | Borsmenta
Tudtátok, hogy az Y generációnak saját bora is van? Szinkronban az élet újraindulásával a Villányi borvidék közösségi bisztróborának legújabb évjárata is készen áll, hogy meghódítsa a könnyedebb hangulatú vörösek kedvelőit…
 


A Covid-19 ugyan nem kímélte a márkát, ahogyan a HORECA-szektort sem: a bisztrókba, éttermekbe, romkocsmákba szánt vörösbor majdnem egy teljes évre karanténba került. Szinkronban az élet újraindulásával a közösségi bisztróbor, a REDy legújabb évjárata is elindult, hogy meghódítsa a könnyedebb hangvételű vörösek kedvelőit.



Na de mi is az a REDy?  

A Villányi borvidék 4 évvel ezelőtt hívta életre a REDy-t. A közösségi összefogás jegyében, a piaci trendekhez igazodva a termelők elhatározták, hogy egy olyan bort kívánnak megalkotni, amely a borvidék könnyed, mosolygós arcát mutatja meg a borkedvelő közönségnek. A REDy a Villányi borvidék „Y” generációs közösségi bisztróbora, amely nem csak könnyed, de gyümölcsös, fiatalos, bulis, vagány és izgalmas is egyben. A REDy egy portugieseralapú házasítás, amelyben megjelenhetnek egyéb más, Villányban honos fajták is. A portugieser aránya 51-66 %, a hazai fajtáké (blauburger, kadarka, kékfrankos és zweigelt) 20-49%, míg a nemzetközi fajták aránya 0-14% lehet.

A cél minden esetben egy illatában piros és fekete bogyós gyümölcsös, enyhe hordóhasználattal megtámogatott, fűszeres, lendületes, fiatalos bor. A borokat megjelenés előtt külön eredetvédelmi bizottság minősíti – akárcsak a cabernet franc-okat. Aki megkapja a minősítést, használhatja a nevet és az egységes arculatot.


 
A negyedik évjárat

Így, hogy ma már a 4. életévét tapossa, korántsem mondható újszülöttnek a Villányi borvidék „legkisebb gyermeke”. Az idősebb testvér, a nagy testű Villányi Franc, a borvidék zászlóshajója már nyolcéves lesz idén, hiszen ezt a minősítést először a 2014-ben szüretelt szőlőből származó borokra lehetett kérni. A Franc, a borvidék ékköve classicus, premium és super premium kategóriában nem csak itthon, de külföldön is egyre népszerűbb: visszatérő vendég a ProWeinon, nemrég járt Lengyelországban, és a svájci borkedvelők is hamarosan hozzájuthatnak egy webshopnak köszönhetően. „Villány két arca”-ként tökéletesen egészítik ki egymást a REDy-vel a hazai rendezvények standjain, a könnyed, gyümölcsös és az érett, hordós borokat egyaránt kedvelők nagy örömére.

Nem csak a 20 éveseké a világ, ahogy a REDy se csak és kizárólag az Y generációt célozza meg. Ez a bor mindenkié, aki szeretne egy kis fiatalos vidámságot csempészni a dolgos hétköznapokba, vagy egy könnyed, minőségi vöröset keres a hétvégi kerti partihoz.

Évről évre csiszolódik a stílus, köszönhetően a közös kóstolásoknak, ahol a termelők egymást segítik véleményükkel a finomhangolásban. A 4. széria is igazi élménnyel kecsegtet, főleg ha az egész sort egyben végig tudja kóstolni az ember egy-egy rendezvény alkalmával, és erre ezen a nyáron már lehetőség is lesz.  



Idén is teljes mellszélességgel a borok mögött állnak az alkotóik:
  • Teleki Villány (Csányi Pincészet)
  • Gere Tamás & Zsolt Pincészete
  • Günzer Tamás Pincészete
  • Hárságyi Pince
  • Maczkó Róbert Pincészete
  • Mokos Pincészet
  • Vinatus Pince
  • Weimert Pincészet
A bor megtalálható a borszaküzletek és a vinotékák polcain, a REDy display-eken, az éttermek és a romkocsmák itallapjain, és nem utolsósorban a pincészetek vendéglátóegységeiben.



A Villányi borvidék termelői izgatottan várják a koccintani vágyókat a Győri Bornapokon vagy a Szegedi Borfesztiválon, a Fishing on Orfűn vagy a Gourmet Fesztiválon, de Villány tárt karokkal vár minden vendéget a Rozé vagy majd kicsit később a Vörösbor Fesztivál alkalmával is, és természetesen az év minden napján, hiszen a Villányi borvidék ma már igazi négyévszakos desztináció!
 
:
Fotó:
Villányi borvidék

Beszélgetünk

Minden titkomat nem árulhatom el

2016.04.30. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval Tíz évig tartó tanulás, tengernyi akadály és vizsga leküzdése után már csak egyetlen erőpróba választotta el a Master of Wine címtől, ám ezt a magasságot v…
Beszélgetünk

Mindig a miért a lényeg

2017.07.08. | Szabó Edit
A Csányi Pincészethez tartozik az ország egyik legnagyobb szőlőbirtoka. Ültetvényeiket mindenki megcsodálja, boraik sorra aratják a sikereket a legrangosabb hazai és nemzetközi versenye…
Vendégoldal

Portugieser du Monde – hatodszor

2018.04.03. | Borsmenta
2013-ban volt az első, április 7-én lesz a hatodik olyan nemzetközi borverseny, ahol egy méltatlanul alábecsült fajta, a portugieser a főszereplő…  
Eszünk

A Gourmet, ahogy mi láttuk

2018.05.20. | Szabó Edit
Nincs mese, a Gourmet Fesztivál minden májusban kötelező program, persze kinek-kinek vérmérséklete, na meg pénztárcája szerint. Elmeséljük, hogy mi mit szúrtunk a villánk hegyére…  …
Beszélgetünk

Megszállottan keresem a savakat

2018.12.29. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval
Megszületett a Villányi borvidék leghosszabb érlelésű, tradicionális eljárással készült pinot noir pezsgője. A Teleki márkanév alatt forgalomba hozott rozéról megálmodóját, a Csányi Pin…
Iszunk

Villány két arca

2020.06.30. | Vargha Márk
Elmúlt a karanténidőszak, újra szerveződnek a boros rendezvények. Horkay András, a CEWI igazgatója nemrég villányi borokat mutatott a közönségnek a budapesti Fiaker teraszán. A Borsment…

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (20) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (274) borász (43) borászok borásza (9) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (110) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (20) bott pince (30) bottszerda (21) budapest (195) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (12) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (81) eger (41) egészséges (8) egri csillag (5) egzotikus (4) eper (4) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (64) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (121) iszunk (7) kadarka (17) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (15) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (6) művészinterjú (15) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (153) rosalia (5) rozé (33) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) spárga (4) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (30) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (5) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (118) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (82) tokaji aszú (32) torta (4) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (10) villányi borvidék (53) vörösbor (45) vylyan (18) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)