2020.06.30. | Vargha Márk
Elmúlt a karanténidőszak, újra szerveződnek a boros rendezvények. Horkay András, a CEWI igazgatója nemrég villányi borokat mutatott a közönségnek a budapesti Fiaker teraszán. A Borsmenta is ott járt…
 


A programokra éhes közönség nagy örömmel üdvözölte, hogy lassan a főváros boros helyeire is visszatér az élet. Belső-Erzsébetváros kedvelt borbárja, a Fiaker terasza is zsúfolásig megtelt ezen a szimpla szerda estén. A „ceremóniamester” Horkay András, a CEWI igazgatója volt, aki először a borvidékről, majd a RedY-ről mesélt: az egységes szabályok szerint készített és egységes megjelenéssel piacra vitt könnyű, portugieseralapú vörös házasítás történetéről és kilátásairól, no meg a poharakba került példákról.


 
Az első RedY palackjai a Jackfall pincéből érkeztek a fővárosba. Az elképzelés érezhetően az volt, hogy a cuvée 51%-át adó portugieser piros gyümölcsösségét (leginkább érett piros ribizli és cigánymeggy) emeljék ki, így a 34%-nyi kékfrankos támasztékul szolgált, a 15%-nyi kadarka pedig egy kis vibráló fűszerességet tett hozzá. Frissítő, meleg időben a teraszra kiülve önmagában is fogyasztható bor lett az eredmény.


 
A második RedY már picit nehezebb; inkább étel mellé, mintsem magában innánk. Günzer Tamás alkotásában több a portugieser (60%) és kevesebb a kékfrankos (26%), mint a Jackfalléban. Színe lilásabb, illatában és ízében pedig a piros gyümölcsök mellett megjelennek a sötét bogyósok, kis étcsokoládéval és fekete borssal. Rutinos olvasóinknak bizonyára a syrah jut eszükbe, és nem is tévednek: a maga 14%-ával igazán széppé varázsolja a házasítást.


 
Villány másik, ha úgy tetszik, nehezebbik arcát a cabernet franc borok képviselték a kóstolón. Horkay András bevezetőjében részletesen beszélt a fajtáról, melynek évek óta színvonalas konferenciát is szentelnek Villányban.


 
A Stier Pincészet 2015-ös premium kategóriájú Villányi franc-ját a pincészet főborásza, Lőrincz Norbert mutatta be. A szabályok szerint egy premium Villányi franc alacsony, legfeljebb hektáronként 60 hektoliteres tőketerheléssel készül és legalább egyéves fahordós érlelést kap. Stierék a magukét másfél évig hagyták kishordóban, a poharakba került komplexitás és elegancia (sötét bogyós gyümölcsök, kellemes fűszeresség, lágy tanninok) láthatóan felvillanyozta a vendégeket.


 
Hasonlóképpen az utolsó tétel, a szintén jelen lévő Riczu Tamás 2016-os super premium Villányi franc-ja. Ez a minőségi kategória maximum 35 hl/ha terheléssel készül, minimum egy évet tölt fahordóban és egyet palackban. A vegyszermentesen művelt szőlőből készült bornak kifejezetten tetszetős, intenzíven likőrös illata (amely valószínűleg a másik borhoz képest 1%-kal magasabb alkoholnak is köszönhető) van, ízében pedig az érett szeder és áfonya mellett a szilvalekvár, a közepes pörkölésű, első töltésű hordó használatából eredetű leheletnyi csokoládé és kávé érkezik.


 
A kényszerű bezártság után, még a megfelelő hangosítás hiányában is jólesett nemcsak teraszon üldögélni és borászokat hallgatni, hanem ismét (de nem elégszer) meggyőződni arról is, hogy Villánynak mindkét arca szép, sőt egyre vonzóbb.
 
Fotó:
Vargha Márk
Fiaker

Beszélgetünk

Valahogy fényt kaptam

2016.12.17. | Szabó Edit
Beszélgetés Horkay Andrással
„Minden napra kell egy szép pillanat, és lehet, hogy a mai akkor lesz, amikor egy pohár bort megiszol a kedveseddel. De ilyenkor azért jó, ha tudod, hogy melyik palackot kell kinyitnod.…
Iszunk

Villányi Franc rajongói klub

2017.04.12. | Szabó Hajnalka
A Villányi Franc Club első találkozóján nemcsak a téma volt vonzó, de az előadók impozáns névsora is. Bock József,  Polgár Zoltán, Gere Zsolt és Lőrincz Norbert borait kóstolhatták…
Iszunk

Franc&Franc harmadszor

2017.11.13. | Szabó Edit
2017. november 24-25-én ismét Franc & Franc ünnep lesz Villányban. A pénteki szakmai fórumon a hazai cabernet franc-okkal ismerkedhetnek a résztvevők, a szombati közönségtalálkozó ö…
Iszunk

Francoljunk!

2017.11.22. | Szabó Hajnalka
Hűvösödik az idő, a nehezebb, téli fogások mellé testesebb borokat kívánunk. Töltsünk pohárba egy cabernet franc-t, mondjuk éppen Villányból, ahol olyan nagy becsben tartják a fajtát, h…
Iszunk

Isten hozott, Újvilág!

2018.11.20. | Borsmenta
Hétvégén ismét Franc & Franc ünnep lesz Villányban. A pénteki szakmai fórumon, valamint a szombati közönségtalálkozón a hazaiak mellett Chiléből, Kaliforniából és Dél-Afrikából érke…
Iszunk

Franc & Franc – a terroir bűvöletében

2019.12.19. | Vargha Márk
Nagyszerű szervezés, színvonalas előadók, izgalmas kóstolók, remek hangulat – nagyjából így jellemezhetnénk a villányi Franc & Franc konferenciát, amely az idén a termőhely fontossá…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (70) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (267) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (26) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (91) bortúra (23) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (14) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (11) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (37) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (8) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (27) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (5) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (21) utazunk (5) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (41) vörösbor (34) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)