2024.04.03. | Dr. Kaibinger Tamás
Portfóliókóstoló a Tati étteremben, metszés a szőlőben, palackozás a pincében, tavasz a szívekben. Dr. Kaibinber Tamás bornaplójának 14. részében nosztalgiával gondolunk a régi húsvétokra, és Dsida Jenőt is idézzük…


A farmtól az asztalig: Portfóliókóstoló a Tati étteremben – az asztal  

Egy „Demijohn”-portfóliókóstoló mindig csupa nyüzsgés és zsivaj, a legjobb értelemben. Nemrég volt a harmadik kóstoló, amit Póta Richárd a Tatiba szervezett, ahol a „farmtól az asztalig” filozófia jegyében ezúttal nem ételek kerültek az asztalra, hanem borok. Olyan borászok borai, akiket Richie képvisel. És micsoda borok!

Eljött a húsvét - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész

A vendégkör a magyar gasztronómia és a borbárok világának színe-java, olyan emberek, akik számára természetes, hogy a különleges ételek mellé természetes bor kerül. Ezek a borok nemcsak élnek, de egyedi ízviláguknak köszönhetően nagy játékteret engednek a séf-sommelier duónak is, amely duóból az értő vendégeknek köszönhetően akár trió is alakulhat. A kóstoló olyan, mint egy párválasztó műsor: az ételek megtalálják borpárjukat, és mindenki boldogan él, amíg.   

Eljött a húsvét - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész

A kóstolóra egy terroirtételt hoztunk, a Fiatal Kálvária 2022-t. Ezúttal a gyümölcsé és a könnyen ihatóságé volt a főszerep: a 2022-es Different Today és a korábban szerénykedő 2022-es Full Satén formába lendült, ahogy a 2022-es Glou Glou is (karbonmacerált kékfrankos) – az idő nekünk dolgozik! A meglepetésborunk fogadtatása a meglepetés erejével hatott ránk: „Easy like” néven bemutatkozott a 2021-es cabernet sauvignon-kékfrankos házasításunk. Igen, a 2021-es, mivel a cabernet sauvignon tanninossága miatt hosszabb érlelési időre volt szükség. 2021-ben október végén, november elején szüreteltük a szőlőt, utolsóként a hegyen, majd a bor a pincében – szelíd bogyózás után – kiütött fenekű 500 literes használt hordókban erjedt. Csupa málna és csokoládé, a kékfrankos erdei gyümölcseivel fűszerezve.


Mindeközben a farmon

Eljött a húsvét - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész

A szőlőben másként múlik az idő: rohan, és mi rohanunk az elmúló idő nyomában. A metszéssel még nem végeztünk, de már le kellene hajtani a vesszőket, komposztot kijuttatni, gépeket előkészíteni, mert lendületesen, nagy széllel megérkezett a növényébresztő tavasz. És persze palackozni is kell megint.

Mindeközben a pincében

Eljött a húsvét - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész

Palackba került a 2022-es Szultán és Ördög kékfrankosunk. A természetes terroirkékfrankosok a legkülönlegesebb boraink: élő és egyedi borok, amelyeknek ízvilágát a kőszegi terroir formálja évről évre. Így összeállt a nagy csapat: Fiatal Kálvária, Ördög, Szultán és Csúcsi – az ezerarcú kőszegi szőlőhegy időben változó lenyomatai. Az Öreg Kálvária még várat magára, téli álmát alussza.  


Régi idők húsvétja a Kálvárián – emlékezetfoszlányok szövete

Eljött a húsvét - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész

Nosztalgiával emlékszem vissza gyermekkorom letűnt húsvétjaira. Kőszeg húsvétkor olyan, mint a kis felvidéki városok, ahova Krúdy Szindbádja utazott, megfűszerezve Babits Balázsolásának templom-élményével.

Hogy mire emlékszem?

Arra, hogy a böjti időszakban a nagymamám ügyelt rá, hogy mi kerül az asztalra – különösen a szigorú böjti napokon. Emlékszem egy-egy reggeli misére a télben kihűlt Kálvária-templomban, amelyet húsvétkor nyitottak ki az érkező tavasznak, és a reggel ízére a hegyen, úton a templom felé, a stációk alatt.  

Eljött a húsvét - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész

Emlékszem a nagycsütörtöki vonatozásra: még egyetemistaként is hazajártam a nagycsaládi húsvétokra; a vonatúton mindig elkísért Dsida Jenő, és a fülembe mormolta Nagycsütörtök című versét. Lassan. Tagoltan. Átéreztem minden szavát, amelyhez a vasút 100 éve nem javuló szolgáltatási szintje is nagyban hozzájárult.

„Nem volt csatlakozás. Hat óra késést
jeleztek és a fullatag sötétben
hat órát üldögéltem a kocsárdi
váróteremben, nagycsütörtökön.”


Eljött a húsvét - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész

A vers nem az utolsó vacsoráról szól, hanem a falakon kívül, az Olajfák hegyének lábánál, a Getszemáni kertben eltöltött sötét órákról. Jártam a kertben. Láttam a bölcs öreg fákat és a mállott követ, amelyen ült, és amely fölé templom épült. 

„Testem törött volt és nehéz a lelkem,
mint ki sötétben titkos útnak indult,
végzetes földön csillagok szavára,
sors elől szökve, mégis szembe sorssal…”


A magányról. Hogy vannak olyan helyzetek, amikor egyedül vagyunk.

„Péter aludt, János aludt, Jakab
aludt, Máté aludt és mind aludtak...”


És a félelemről.

Eljött a húsvét - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész

Emlékszem a nagypénteki keresztútra, a feldíszített stációkra a hűvös hegyi úton – Veronika kendőt nyújt Jézusnak. A megérkezésre a Kálvária-templomhoz, az öreg sekrestyésre, aki a sekrestye csendjében várt minket, talán aludt, amíg megérkeztünk a helyünkre az orgona mellett, az orgonista Cili néni magas hangjára, a passió mélységére. A szent sír hideg, de reményteli hallgatására, amelyet cserkészként őriztünk, a repülő szirmú virágok illatára, és olykor az utolsó havazásra, amely útközben elkapott minket, tamáskodásomra, a hitemre és a hitetlenségemre.

Aztán harmadnapon feltámadott, amelynek az örömére visszatértek a harangok, és a hosszú szertartást követően öröm volt kiszabadulni a feltámadási körmenettel a templomból. A templom mellett korábban rét volt, ma szőlő, az Öreg Kálvária. Nagymamám itt rejtette el a húsvéti csokinyuszit és tojást nekünk, gyerekeknek, akik boldogan keresgéltünk a fűben. Talán még láttuk is a nyulat elugrani. A közelünkben más nagymamák is a nyuszi szolgálatába szegődtek.  

Eljött a húsvét - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész

Aztán következett a húsvéti uzsonna: nagy családi asztal, sonka, tojás, friss kenyér, frissen reszelt torma, krumplisaláta. Hozzá kékfrankos. Emlékszem arra, hogy amikor megnyílott a határ, a rusztikus magyar sonkát lágy és íztelen osztrákra cseréltük, és arra is, amikor az már nem volt érdekes.

A hétfő a locsolásé volt. 

Végül eljöttek az értetlenség évei, amikor az aktuális plébános nem nyittatta ki a templomot, és elmaradt a keresztút. Ezen a tiszteletlenségen máig csodálkozom: a templomot a kőszegi polgárok az 1700-as évek elején építették, hálából a pestis túléléséért. A téglákat a hívek kézről kézre adogatták fel a hegyen. Ahogy a templom neve is jelzi, egyetlen célja a húsvét megünneplése volt. Mi nem volt ezen világos? Aztán gond lett a világossal is: a harmadnap a sötétedéssel jön el, a feltámadási mise „túl korán” volt, így aztán ezért nem lehetett megtartani. Remélem, végül mindenki megvilágosodik, és helyreáll a húsvéti rend!    

Idén Leóval először „sétálunk” fel a stációk között nagypénteken. A nagymamám már nem él, mégis ott sétál majd velünk, és megfogja Leó kezét, hogy megmelegítse, ahogy gyerekkoromban az enyémet is.  

Eljött a húsvét - Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész

Hát ez történt az elmúlt két hétben.
 
:
Fotó:
Unger Bormanufaktúra

Vendégoldal

Új év, új remények

2024.01.09. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 8. rész
Január van, kezdődik a metszés a szőlőben. Persze nem mindegy, hogy hogyan, de dr. Kaibinger Tamás, az Unger Bormanufaktúra alapítója még a szelíd metszésről is úgy mesél, mintha a vilá…
Vendégoldal

A tél ereje

2024.01.23. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 9. rész
Kint röpködő mínuszok, a pincében nyugalom. Vajon a gondolatot is lehet palackozni? Az Unger Bormanufaktúra alapítója, dr. Kaibinger Tamás csodálatos kékfrankosokról is mesél bornaplója…
Vendégoldal

A szenvedély az szenvedély

2024.02.06. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 10. rész.
A természetes borok és a jogászkodás szokatlan kapcsolata, az élet újrafelfedezése a 9 hónapos Leóval, emlékezetes kóstolók és elmélkedés a „nagy bor” jelentőségéről. Egyebek között eze…
Vendégoldal

Kortalan vándorok egy idegen világban

2024.02.20. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 11. rész
Tavasz februárban, Gilot formabontó művészete és a bor kapcsolata, Palackpróba a Pingrumbában, identitáskeresés a borvidéken – egyebek között ezekről elmélkedik dr. Kaibinger Tamás born…
Vendégoldal

Tavaszköszöntő

2024.03.05. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 12. rész
Felébredt téli álmából a szőlő, nyílik a kankalin, natúrkóstoló volt Szegeden, Natúr Műhely Sütő Zsoltnál. Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 12. részében mindezek mellett még sok minden…
Vendégoldal

Évek bűvöletében

2024.03.19. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 13. rész
Pincemustra Bakó Ambrussal, spontán kóstolás otthon, borvacsora a szombathelyi Modamban – dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 13. részében szó lesz mindezekről, de néhány gondolat erejéig…

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (120) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (9) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (31) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (17) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (32) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (21) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)