Magyar borok kiemelkedő sikere Londonban

2020.09.27. | Borsmenta
Egy „Best in show” minősítést, 5 platina-, 12 arany- és 42 ezüstérmet hoztak haza a magyar borok a világ egyik legrangosabb borversenyéről, az idei Decanter World Wine Awardsról…
 


A Decanter World Wine Awards (DWWA) a borok világának egyik legrangosabb megmérettetése, ahol tekintélyes Master of Wine-ok és borszakértők értékelik a beérkezett tételeket. Az idén megdöbbentően magas számú nevezés érkezett. A 116 tagot számláló zsűri, amelynek sorában 37 Master of Wine és 9 Master Sommelier is helyet foglalt, 16518 borról alkotott véleményt. A verseny egy álló hónapon keresztül zajlott London keleti részén, Canary Wharftban. Bár a bírálókat és a szervezőket a Covid–19-járvány nem várt kihívások elé állította, a DWWA példája is mutatja, hogy borversenyeket, nagyszabású borkóstolókat a biztonsági előírásokat betartva, kissé más formában, de a korábbiakhoz hasonlóan magas színvonalon meg lehet rendezni.



A magyar borok a tavalyi 3 platina- és 7 aranyérmet magasan felülmúlták, hisz 1 Best in show, 5 platina és 12 arany minősítést hoztak el a hazai borászatok. Figyelemre méltó, hogy a legjobb minősítést a megszokott, nagy nevek borai helyett kis pincészetek tételei kapták. A legjobb pincészetek dupláztak.



A fehér borok között a Juliet Victor 2017-es édes szamorodnija 97 ponttal Best in show, míg 2017-es Bomboly száraz furmintja arany minősítést szerzett.

A Harsányi Pincészet 2016-os 6 puttonyos aszúja platina, 2017-es Kútpatka száraz furmintja pedig szintén arany minősítést kapott.



A legjobb vörösök idén Villányból származnak, Maul Zsolt 2018-as Creator kékfrankosával és Dávid fantázianevű 2017-es cuvée-jével nyert aranyérmet.

„Külön öröm, hogy megdőlt az a tévhit, miszerint Magyarország és Tokaj-Hegyalja sikerei az édes boroknál végződnek. Az aszúk jó szereplését a korábbi években már megszokhattuk, de idén nagyon fontos eredmény a két száraz furmint arany minősítése. Az újító törekvések kezdenek beérni: meg tudjuk mutatni a világnak, hogy van élet az édes borokon túl is, a bortermelés Magyarországon világszínvonalon és változatos, sokszínű tételekkel zajlik. A száraz magyar borok is felkerültek a világ bortérképére” – adta hírül a Harsányi Pincészet.



A versenyre 56 országból érkeztek nevezések. A borokat a már szokottá vált, egységesen használt és jól értelmezhető 100 pontos skálán értékelték. A legjobb magyar borok idén 97 pontot értek el. A legjobb hat bor a Tokaji borvidékről érkezett (5 aszú és egy édes szamorodni).



A platina minősítésű borok között ott van a Barta Pince 2016-os 6 puttonyos aszúja az Öreg király-dűlőből, valamint a Dobogó Pincészet 2013-as 6 puttonyos, a Kern Bor- és Pezsgőház 2014-es 5 puttonyos és a Sauska Borászat 2017-es 5 puttonyos aszúja is.

A Barta Pince aszújáról készítője, Ujvári Vivien úgy nyilatkozott, hogy a jelenben a végletekről, a határok feszegetéséről szól, elegáns, izgalmas, végtelenül hosszú utóízű bor, de legfőbb értéke az időtállóságában rejlik.



A díjazottaknak szívből gratulálunk!

A teljes díjlista ITT olvasható:
:
Fotó:
facebook

Beszélgetünk

Tizenöt éve a Dobogónál!

2018.12.15. | Szabó Edit
Beszélgetés Domokos Attilával
Tizenöt éve készíti borait Tokaj-Hegyalja egyik legkisebb, legszerethetőbb pincészetében Domokos Attila. A Dobogó borász-társtulajdonosával az eltelt évekről, a borokról és az életről b…
Beszélgetünk

A Szent György-hegy a barátom

2019.05.25. | Szabó Edit
Beszélgetés Ujvári Viviennel
A tanúhegyek között nőtt fel, és bár munkahelye már a Tokaji borvidékhez köti, amikor csak teheti, meglátogatja Raposkán élő szüleit, és segíti a parányi családi pincészet munkáját. A f…
Vendégoldal

Jól szerepeltek a magyar borok Londonban!

2019.05.28. | Borsmenta
Kihirdették a Decanter World Wine Awards eredményeit. Magyarország 3 platina-, 7 arany-, 25 ezüst- és 40 bronzérmet gyűjtött. Az aranyérmesek között van a Kreinbacher Birtok Brut Classi…
Tesztelünk

Dobogó Pincészet: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2012

2019.12.24. | Szabó Edit
Édes kísértés, aminek nehéz ellenállni. Ebből a borból mindössze 450 palack készült, találjunk egy szép alkalmat, nyissuk ki, és örüljünk neki – de csak 2020 januárjától, mert akkor ker…
Tesztelünk

Barta Pince: Öreg Király Szamorodni 2013

2020.02.26. | Szabó Edit
Ez a bor igazi egyéniség. Magas cukortartalma ellenére egyáltalán nem tűnik édesnek, és olyan intenzíven mutatja a termőhelyi jelleget, ahogyan csak a száraz borok szokták. Emlékezetes,…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (191) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)