Vissza
Vendégoldal

Május 16-án ismét Ezerjó Nap!

Május 16-án ismét Ezerjó Nap! című cikk borítóképe
2023. 05. 13. | Borsmenta
Május 16-án ismét itt az Ezerjó Nap! A móri borászoknak köszönhetően ez már a harmadik május, amikor erre a ritka szőlőfajtára és annak borára figyel ország-világ…

Háromfajta magyar borkedvelő van: aki már ismeri az ezerjót, aki nem ismerte, de az elmúlt két évben, májusban, ha akarta, ha nem, belebotlott és megismerte, illetve vannak azok, akik most, a harmadik Nemzetközi Ezerjó Napon fogják megismerni. Az ezerjótermelők nem azt mondják, hogy ez a világ legjobb szőlője, de azt vallják, hogy igenis jó, izgalmas, van benne lehetőség, és csak annyit kérnek az „ezerjó-szüzektől”, hogy adjanak egy esélyt. Ha másért nem, azért, mert május 16-án ismét Ezerjó Nap lesz!

Ezerarcú szőlőfajta

Ez a harmadik május, amelyik – elsősorban a móri borászok összefogásának köszönhetően – az ezerjó szőlőfajtáról szól. Kicsi a Móri borvidék, az ország egyik legkisebbje, de erős, mert a termelők hite és közös munkája előreviszi őket. Hisznek abban, hogy kincs van a kezükben, az ezerjó, amely nevéhez méltóan tele van erénnyel, egy igazi, ezerarcú szőlőfajta. Készülhet belőle üde, szomjoltó könnyed fehérbor, lehet belőle izgalmas pezsgőt készíteni, hordóban érlelve komoly nagy borrá is kerekedhet. A késő őszt kivárva a töppedt ezerjószemekből különleges édes bor születhet, sőt már úgynevezett narancsbort is kóstolhatunk ezerjóból (itt természetesen a bornak csak a színe narancs). Fontos megemlíteni, hogy bár az ezerjó a Móri borvidék fő szőlőfajtája, Magyarországon még a Kunsági borvidéken is népszerű, és egy kis területen Neszmélyben, sőt a Somlón és Badacsonyban is megtalálható.

Alig ismerjük? Nem szégyen, a móriak segítenek!

A móri borászok természetesen nem akarják móresre tanítani azokat, akiknek még nem sok fogalmuk van az ezerjó szőlőfajtáról, épp ellenkezőleg. Gondoskodnak az „ezerjóleckékről” és a „zamatos tananyagról” is. Készül közösségi borcsomag, a Borkaller Facebook-oldalán pedig időről időre feltűnik majd egy-egy ezerjó, amit Szabó Hajnalka mutat be.

Főzzünk ezerjóval, ezerjóhoz!

Mór emblematikus étterme, a Michelin-ajánlású Öreg Prés Étterem ott van az ország legjobb éttermei között. Volenter István séfnek természetesen van ötlete bőven, hogy mit adjon az ezerjó mellé, most azonban a mester a Móri Hegyközséggel közösen arra buzdítja a lelkes amatőröket is, hogy főzzenek, süssenek – vagy legalább rakjanak össze egy érdekes szendvicset – egy palack ezerjó által inspirálva. A feladat tehát egyszerű:
– fogj egy palack bármilyen ezerjót,
– kóstold meg a bort,
– készíts hozzá valamit,
– fotózd le az ételt a borral,
– küldd el a fotót és az étel rövid leírását az info@hungarianwines.eu email címre.

Az Ezerjó Nap szervezői a fotókat folyamatosan teszik fel az Ezerjó Nap Facebook-oldalára. Akinek az Ezerjó Nap Facebook-oldalra kitett ételfotója a legtöbb lájkot gyűjti 2023. május 16-án délig, az 2 fős vacsorát nyer a móri Öreg Prés Étterembe, mellé egy palack borral, ami természetesen ezerjó lesz. Minél hamarabb érkezik a fotó, annál több idő lesz a lájkgyűjtésre!
Ihletért érdemes felkeresni az ezerjonap.hu oldalt, ahol többek között Havas Dóra, Nábelek Zsófi és Mogyorósi Donát receptjei találhatók.

Keresd a matricát!

Az Ezerjó Napot idén is sok borszaküzlet, borbár és étterem népszerűsíti. Különlegesen jó ajánlatok, csak most pohárral is kóstolható ezerjók, ezerjó mellé komponált fogások – minden előfordulhat azok mögött az ajtók mögött, amelyeken ott díszeleg az Ezerjó Nap matricája.

És hogy miért nemzetközi? Mert már nemcsak itthon kaphatók remek ezerjóink, hanem többek között Belgiumban, az Egyesült Királyságban, sőt még az Egyesült Államokban is. Aki szeretné külföldi ismerőseinek bemutatni az ezerjó szőlőfajtát, annak segítségként ott az ezerjonap.hu angol felülete.

Boldog Ezerjó Napot!

Fotó:
facebook

Iszunk
Szőlős, boros világnapok éves kalendáriuma című cikk borítóképe

Szőlős, boros világnapok éves kalendáriuma

2023. 02. 20. | Nádasi Eszter
Számos szőlő- és borfajta kapott már saját helyet a naptárban állandó vagy mozgó dátummal, listájuk pedig időről időre bővül. Írásunkban igyekeztünk teljes képet adni. Lássuk tehát, mikor mivel kell koccintanunk az év során...
Tesztelünk
Frittmann Borászat: Gold Ezerjó Brut Pezsgő című cikk borítóképe

Frittmann Borászat: Gold Ezerjó Brut Pezsgő

2022. 12. 31. | Szabó Edit
A Frittmann Borászat ezerjó pezsgőjét a szőlőfajta teszi egyedivé. Elegáns, lendületes ital, a különlegességek kedvelőinek ajánljuk…
Iszunk
Május 16-a lett a Nemzetközi Ezerjó Nap! című cikk borítóképe

Május 16-a lett a Nemzetközi Ezerjó Nap!

2021. 05. 16. | Borsmenta
Most már az ezerjónak is van nemzetközi napja! Csetvei Krisztina móri borász hívta életre, és máris nagyon sokan csatlakoztak hozzá. Május 16-án koccintsunk ezerjóval! Íme a részletek…
Tesztelünk
Csetvei Pincészet: Móri Ezerjó 2013 című cikk borítóképe

Csetvei Pincészet: Móri Ezerjó 2013

2018. 05. 31. | Szabó Edit
Ha Mór, akkor ezerjó. Persze nem mindegy, hogy milyen. Csetvei Kriszta 2013-as bora hetyke, rátarti, pengő savú, dübögő, pedig már benne van a korban…
Iszunk
Móri bormustra című cikk borítóképe

Móri bormustra

2018. 02. 21. | Izsák Norbert
Ezerjóélményekkel és sok tanulsággal szolgált a minap megtartott móri bormustra, ahová a Borsmenta is ellátogatott. Elismerésre méltó fejlődésen ment át ez a hazai viszonylatban is kis borvidék az elmúlt évtizedben, ám az útnak – és az útkeresésnek – még nincs vége…
Iszunk
Az ezerjó és a tradíció című cikk borítóképe

Az ezerjó és a tradíció

2016. 10. 27. | Szabó Edit
Geszlerék következetesen haladnak egy úton, büszkék az elért eredményeikre, de egyelőre elsősorban azt szeretnék, hogy jó ivású boraikra mindig legyen vevő…