A szeretet csodákra képes

2020.04.29. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Árvay Angelika, a rátkai Árvay Család Pincészet egyik tulajdonosa válaszol…


Hol tart a szőlő, mi újság az ültetvényen?

Már néhány centisek a levelek, nemsokára elkezdjük a lemosó permetezést. A metszéssel végeztünk, halad a kötés.Milyen munkafolyamatokat végeztek éppen a pincénél?


Palackozásra készítünk elő tételeket: 2019-es száraz borokat és korábbi aszúkat.

Várható a közeljövőben újdonság a pincészettől?

Nagyon izgatottak vagyunk, hiszen palackban van már az első gyöngyözőborunk, és idén piacra kerül az első palackban erjesztett pezsgőnk is. A gyöngyözőbornak éppen most keressük a nevét, a Facebookon is várjuk az ötleteket, nagyon sok olyan javaslat érkezett már, amire nem is gondoltunk. Még néhány hetet várni kell, amíg mindenki megkóstolhatja, de bízom benne, hogy tetszeni fog.Megcsappant-e az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraitok iránt?


Ez az időszak mindenkinek nehéz. Nem szeretnék panaszkodni, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy mivel a boraink nagy részét vendéglátóhelyeknek adjuk el, nem vagyunk mi sem könnyű helyzetben. Gyakorlatilag minden olyan étterem és borbár bezárt, ahol értékesítettünk, és ez nemcsak a magyar, hanem a külföldi partnerekre is vonatkozik. A lengyel kereskedőnk már éppen leadta a következő rendelését március elején, amikor a koronavírus miatt megszülettek a rendelkezések, és azóta várunk. Egy ideig semmilyen eladásunk nem volt, aztán szerencsére a webshopunkba elkezdtek érkezni a megrendelések. Már elég régóta lehet tőlünk online is vásárolni, és nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki most azzal támogatja a hazai borászokat, hogy magyar bort rendel. Van csomagunk online helyzetre is, úgyhogy akár távoli borkóstolót is tudunk tartani. Ez számomra nem újdonság, mivel Budapesten szültem, és miközben arra vártam, hogy a kisfiam megérkezzen, amerikai borbarátoknak tartottam skype-os kóstolót.

Hogyan lehet hozzájutni a boraitokhoz?

A webshopunkból közvetlenül rendelhető, de az Árvay Családi Pincészet Facebook-oldalán is van gomb, ami a webshopba vezet. Természetesen e-mailben és telefonon is meg lehet minket keresni, és ha valaki bizonytalan, hogy milyen bor lenne jó neki a kínálatunkból egy adott ételhez, tanácsot is szívesen adok.Hogyan töltöd a karantén napjait?

Majdnem ugyanúgy, mint a fiaim születése után, akkor sem mentem szinte sehová. A nulláról ugrásszerűen megnőtt a Zoom-megbeszéléseim és a Zoom-bulikon való részvételeim száma. Elsőre furcsa volt egy pohár borral leülni a képernyő elé, hogy számomra ismeretlenekkel beszélgessek, de gyorsan belelendültem. Az egyik ilyen bulin komoly nemzetközi társaság jött össze: Angliából, Németországból és Magyarország különböző részeiből is voltak „vendégek”. Igencsak meglepődtem, amikor kiderült, hogy az olasz hölgy rokonsága éppen a mi településünkről, Rátkáról származik. Meg is beszéltük, hogy jó lenne majd személyesen is koccintani. A gyerekeknek sincs ovi, így napközben azért van kihívás. Őszintén szólva el sem tudom képzelni, hogyan csinálja egy olyan szülő, akinek a gyereke otthonról tanul, neki pedig mellette munkája van home office-ban… Egyébként szerintem a fiaim élvezik, úgy érzik, folyamatos szünet van. Szerencsések vagyunk, mert itt a kert, és időnként tehetünk egy sétát a falu melletti szőlőben.Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?


Az egyik legkedvesebb barátnőm, Gere Andi kisfia januárban született. Nagyon szerettem volna őket élőben is látni. Egy fotó nemrég könnyeket csalt a szemembe, ez fájó pont. Sebestyén Csilla barátnőm kerek születésnapot ünnepel az idén. Még tavaly megbeszéltük, hogy ez alkalomból csapunk egy nagy közös vacsorát Budapesten, de most ezt is halasztanunk kell.

Mi az, amit régóta szerettél volna megtenni, és most végre van rá időd?

Két kisgyerekkel vagyok itthon, nem érzem, hogy sokkal több időm lenne, de ha nincs munkám, akkor keresek magamnak! Olyan azért akad, amit régen halogattam, és most eljött az ideje. Videókat már korábban is készítettem, viszont az élő bejelentkezéstől féltem, teljesen komfortzónán kívüli. Mostanra rendszeresen tartok élő bejelentkezést a Borokról könnyedén zárt csoportomban, és a tervek szerint apukám sorozata, az „Egy borász naplója” is fog majd online formában jelentkezni. A helyzet rákényszerít, hogy végiggondoljuk, mi az, ami fontos, és most hogyan tovább. Úgyhogy sokat gondolkodom, tervezgetek.Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne 3 kívánságod?


Ez egy nagyon nehéz kérdés. Én abban hiszek, hogy csakis rajtunk múlik, hogy az adott helyzetből mit hozunk ki, mit hogyan élünk meg. Bármilyen közhely is, minden rosszban van valami jó, és szerintem arra kell törekednünk, hogy ezt mindig meg is lássuk. De ha tényleg kívánhatnék, akkor azt kérném, hogy lássam a gyerekeimet felnőni. Aztán minden családtagomnak egészséget, vagy akár mindenkinek a Földön. Ugyanakkor abban is hiszek, hogy a betegségek feladatokat hoznak az életünkbe, és az így kialakult helyzeten is csak mi tudunk változtatni. Tudom, a világbéke közhelynek számít, én mégis szívesen kérném azt, hogy legyen szeretet, és vigyázzunk egymásra és a Földünkre.

Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?

Őszintén remélem, hogy sokan átgondolják majd, mi az, amin változtatni kell. A bolygónk most fellélegzett egy kis időre: kisebb lett a légszennyezés, a mozgás. Az, ahogy éltünk, már nem volt fenntartható. Bízom benne, hogy mindenki végig tudja gondolni, hogy ő személy szerint mit tehet az óriási pazarlás és szennyezés csökkentése érdekében. Szerintem nem fogjuk ugyanott folytatni, ahol abbahagytuk. A gazdasági válság is mindannyiunkat érint, aminek hatásait nemcsak az idén, hanem hosszabb távon érezni fogjuk. Attól is tartok, hogy a járvány ebben az évben nem fog megszűnni.Van-e személyes üzeneted, kérésed, kérdésed?


Örüljünk annak, amink van, és legyünk hálásak minden pillanatnak. Mosolyogjunk sokat másokra, ha lehet, néhány kedves szóval kísérve. A szeretet csodákra képes, és mindenkinek nagyon nagy szüksége van rá.
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto - weboldal
Árvay Családi Pincészet - weboldal

Iszunk

Nők a palack mögött

2020.02.12. | Szabó Edit
Borsos Kitty megálmodta, megtalálta hozzá a megfelelő partnereket, és a sommelier színház életre kelt. A színpadon borásznők mesélnek, Kaszás Gergő színművész pedig jól megválasztott ir…
Beszélgetünk

Nagyon hiányoznak a vendégeink

2020.04.19. | Szabó Edit
Beszélgetés Sziegl-Nagy Petrával
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Sziegl-Nagy Petra, a hajósi Sziegl Pince borásza válaszol… &n…
Beszélgetünk

Emberséges világ jöjjön!

2020.04.23. | Szabó Edit
Beszélgetés Luka Enikővel
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Luka Enikő, a soproni Luka Pincészet tulajdonosa válaszol… &n…
Beszélgetünk

Másról szól a tündérjáték

2020.04.25. | Szabó Edit
Beszélgetés Major Leventével
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Major Levente, az abasári Levente Pince tulajdonosa válaszol……

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (26) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (11) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (20) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (17) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (12) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (4) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6)