Nem vevőink, hanem mecénásaink vannak!

2020.05.05. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Bodó Judit, a bodrogkisfaludi Bott Pince borász-tulajdonosa válaszol…
 


Hol tart a szőlő, mi újság az ültetvényen?
 
A Csontosban az új, lekötött karoknál megkezdtük a hajtások válogatását. A fiatal tőkéket körbekapáljuk. A Tokaji-hegy déli oldalán mindig egy kicsit előbbre van a természet, így a Telekiben folytatjuk a napokban a hajtásválogatást. A lovacska végigment a sorok közt, a kollégák pedig gyönyörűen kitányérozták a 75 éves tőkék körül a löszt. A Kulcsárban a furmint újtelepítésen már le van kötve az új kar. Aki figyelmes, az több száz bíborszínű kis tövet vesz észre a terület körül. Egy ritka, védett orchidea virágzik itt, az agárkosbor. Szárazság van, ami egy kicsit aggaszt.


 
Milyen munkafolyamatokat végeztek éppen a pincénél?
 
A 2019-es habzóbort palackoztuk le. A dűlőszelektáltak még hordóban figyelnek. A palackozási költség minden kis pincénél nagy anyagi befektetés, jelenleg ezt nem merjük vállalni. Nagyon jó évjárat volt a tavalyi, nem lesz gond, ha pár hónapot a hordóban töltenek még a borok. Most az a legfontosabb, hogy a két kollégánkat meg tudjuk tartani. Nagy kihívás és felelősség.
 
Megcsappant-e az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraitok iránt?
 
Mindig mondtam, hogy nekünk nem vevőink, hanem mecénásaink vannak. Ez most fokozottan beigazolódott, szinte minden nap kapunk érdeklődő telefont. Nagyon sokan felajánlották, hogy segítenek a finanszírozásban, akár úgy, hogy a még hordóban lévő borokat megveszik. Egyelőre megpróbáljuk a tartalékainkat beosztani. Vészhelyzet esetén írok egy hírlevelet, ebben egyeztünk meg. Szomorú és néha kétségbeejtő is, hogy nincs bevételünk, az export is teljesen leállt. Egyedül üldögélünk a Csontos présház gangján. Csendben figyeljük a szerelmes gyíkokat. Nagy a bizalom, mert akár 5 cm-re is közel merészkednek.


 
Ha valamit megtanultunk az évek alatt a szőlő környezetében, akkor azt, hogy tudunk hálásak lenni. Most éppen azért, mert a természet nem állt le, így a munkánk megmaradt, és hálásak vagyunk azokért az emberekért is, akik nem feledkeznek el rólunk, izgulnak értünk.
 
Hogyan lehet hozzájutni a boraitokhoz?
 
Nagyobb mennyiséget a tokaji borfutárral küldünk Budapestre. A kisebb megrendeléseket Dunakeszin és környékén a Bormánia borszaküzlet ingyenes kiszállítással teljesíti. A Terroir Club webshopjából is tudnak rendelni a szomjasabbjai.


 
Hogyan töltöd a karantén napjait, van-e valami jelentős változás az életedben a járvány kirobbanása óta?
 
Mértékletességet tapasztalok magunkon, és ezt nagyon jó megélni. Nem rohangálunk a boltba mindennap, felhasználunk, beosztunk, másképp gazdálkodunk. Nagyon jó! Szerintem nem véletlen, hogy mindez a böjt idején kezdődött. Az apró örömök felértékelődnek, készülünk rájuk. A következő hétvégén tervezzük a szezonnyitó fagyizásunkat, a kölykök már visszaszámolják a napokat. Ja, és vágynak iskolába! Micsoda csavar ez az életükben! Erre még ők maguk is rácsodálkoznak.
 
Lassan belejövünk az online oktatásba is. A mi tanár nénink eddig is jó fej volt, de még a világhálón is tudja a kis osztályközösséget motiválni, biztatni. Sokat zoomolnak, hogy legalább a képernyőn lássák egymást. Én meg boldog vagyok, mert amit ő elmagyaráz, azt nyilván nekem már nem kell.


 
Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?
 
A felvidéki család borzasztóan hiányzik. Szeretném őket megölelgetni. Minden nap telefonálunk valakivel. A szüleim megtanultak csetelni, fotókat küldök, de ez csak csekély mértékben segít.
 
Mi az, mit régóta szerettél volna megtenni, és most végre van rá időd?
 
Az a vicc, hogy nincs több időm, csak átalakultak a feladatok elvégzésére szánt időpontok. A számítógépek foglaltak reggel, így délután dolgozom. Közben 4 pasit kell etetni, ami szintén nem egyszerű. Talán a takarítás. Sikerült egy napra full rendet teremtenem – aztán bejöttek a homokozóból.


 
Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne 3 kívánságod?
 
Egészséget hosszú távra, háromszor. Minden más megvan.
 
Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?

Mostanában egyre többször állít bennünket a jóisten olyan helyzetek elé a családban és a vállalkozásunkban is, amit nem mi idéztünk elő. Ezekre nem tudunk felkészülni, úgy érzem. Az viszont, hogy ezekben a szituációkban hogyan viselkedünk, és a kihívásokat hogyan éljük meg, csakis rajtunk múlik. Nem tudom magamtól távol engedni a gondolatot, hogy a változás jó irányú is lehet. Bármi történt eddig az életünkben, visszatekintve úgy tűnik, hogy mindig minden a helyére került. Nagypéntek nélkül nincs húsvét – ezt idősebb Rókusfalvy Páltól tanultam, segít elfogadni helyzeteket.



Van-e személyes üzeneted, kérésed, kérdésed?

Figyeljünk egymásra – nem virológiailag (ha van egyáltalán ilyen szó).
 
Fotó:
Szabó Edit -
Vető Gábor

Iszunk

A Csontos

2016.09.23. | Burai László
Egy Tokaj-fertőzött borrajongónak megdobban a szíve, ha ezt a nevet hallja, a Bott Pince komoly és szépen érő furmintja feltette a térképre az olaszliszkai dűlőt. A Bodó házaspár régóta…
Beszélgetünk

Ide majd ültess virágokat!

2016.10.29. | Szabó Edit
Beszélgetés Bodó Judittal
„Amikor Józsival kapáljuk a szőlőt, vagy amikor dolgozunk a pincében, mindig az ad erőt, hogy tudom, ki fog majd örülni az elkészült bornak...”  
Vendégoldal

Add már, Uram, az esőt…

2017.05.31. | Bodó Judit
Szomjas a föld Bodrogkisfalud határában. Zajlik a telepítés, ablakok kerülnek a Kerámiagyár régi épületére, miközben kórus énekel a Csontos présházban, és Bendegúz szerencsésen túlesik…
Tesztelünk

Bott Pince: Bott-rytis 2011

2017.10.12. | Szabó Edit
Egy korty mézes mazsola, sima, mint a selyem. Igazi boldogságbor…  
Vendégoldal

Gyengébb? Nem! kóstoló harmadszor!

2020.02.28. | Borsmenta
Mindjárt itt a március, és vele az év legbájosabb borkóstolója! Március 7-én 35 borásznő mutatja be izgalmasabbnál izgalmasabb borait Budapesten, a Hotel Sofitelben…  
Iszunk

Női lélek minden cseppben

2020.04.27. | Vargha Márk
Az idei Gyengébb? Nem! borkóstoló mesterkurzusain ismert színésznők is „szerepet” kaptak. Bodó Judit és Luka Enikő mellett Ónodi Eszter, a Katona József Színház művésze mesélt a borokho…

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (190) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (125) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)