Az emberiség feledékeny

2020.04.21. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Németh János, a szekszárdi Németh János Pincészet borásza válaszol…
 


Hol tart a szőlő, mi újság az ültetvényen?

A korai fajták a jobb fekvésű dűlőkben már 2-3 leveles állapotban vannak. Kora tavasszal öt kicsi őz született az Iván-völgyi tőkék között, ők is növögetnek, és várják a hajtásválogatást.



Milyen munkafolyamatokat végeztek éppen a pincénél?

Fejtünk, házasítunk, kóstolunk és palackozásra készülünk elő. Elkezdtük leltárba venni a 2017-es, 2018-as és 2019-es tételeinket. Mindegyik szép, de nagyon sok: ameddig a szem ellát, palack, palack, palack.

Sokan a húsvét körüli időszakban jönnek piacra valami újdonsággal. Nálad debütál most valamilyen bor?

A 2017-es csodaévjárat dűlőválogatott borai már hamarosan piacra kerülnek. Igazi büszkeség mind a négy tétel. Van Syrah Selection, Cabernet Franc a Görögszóból, Birtokbor, és van Serius Cuvée is, ami azért is nagy öröm, mert 2011-ben készült utoljára.



Megcsappant-e az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraid iránt?

A két kiemelt értékesítési csatornát az éttermek és a vinotékák jelentik nálunk, így érthető módon visszaesett a forgalom. A csoportos borkóstolókat, borvacsorákat le kellett mondanunk, de a naptárbejegyzéseimet nem töröltem a telefonomból. Furcsa, hogy mindennap csippan az emlékeztető, hogy borkóstoló Győrben, Székesfehérváron, Budapesten, én pedig maradok itthon. De legalább nem kerülök összetűzésbe „Győrfipalival”, az is valami.

Hogyan lehet hozzájutni a boraidhoz?

Tavaly elkészült a webshopunk, de erősen gondolkodtunk, hogy elindítsuk-e, szükséges-e egy új értékesítési csatorna. A válság elűzte a kételyeket, beindult a webshop, és nagyon jó érzés, hogy ezen keresztül közvetlen kapcsolatot tudunk ápolni a fogyasztókkal. Élmény olvasni minden rendelést, mert sokszor arcokat is tudunk kötni a nevekhez. Emellett a Radovin Borkereskedés, a Bortársaság, a győri Therápia Borkereskedés, a Pinceképviselet, a Borbolt.hu és a Vinatrium Piliscsaba továbbra is forgalmazza a borainkat.



Hogyan töltöd a karantén napjait, van-e valami jelentős változás az életedben a járvány kirobbanása óta?

A hétvégi kóstolócsoportok elmaradása komoly bevételkiesést okoz. Nyugalom van, kerítést festek, mászókát festek, elvégzek egy sor olyan munkát, amit eddig halogattam, de most nem mondhatom, hogy nem érek rá, mert kóstolót kell tartanom.

Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?

Imádom, ha nagy a zsivaj az Iván-völgyben, ha ott ülünk együtt a vendégekkel a diófa alatt. Most egyedül üldögélek, és legfeljebb a cinegéknek mutogathatom, hogy milyen szép a vidék, de ők meg már ismerik. Hiányzik a társaság, a borkóstolók, a beszélgetések.



Mi az, amit régóta szerettél volna megtenni, és most végre jutott rá idő?

A 2018 telén megfagyott fügebokraim száraz ágait végre kifűrészeltem, és nem bosszant tovább a látványa minden reggel.

Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne 3 kívánságod?

Bort, búzát, békességet. Ja, bort nem! Az van bőven, azt még adnék is neki.

Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?

Bízom benne, hogy lassúbb. Tartalmasabb. Óvatosabb. Bár, az emberiség feledékeny.



Van-e személyes üzeneted, kérésed, kérdésed?

Három csodálatos évjárat van a pincénkben...

 
Fotó:
Ocsovai László

Iszunk

Mit igyunk a Szekszárdi Szüreti Napokon?

2017.09.16. | Szabó Hajnalka
Ha szeptember, akkor szüret és Szekszárdi Szüreti Napok. Ez a természet rendje, idén sincs ez másként. A rendezvény vasárnap estig tart, íme néhány ötlet a kóstoláshoz…  
Iszunk

Hedonista hétvége az Iván-völgyben

2018.06.20. | Szabó Hajnalka
Szekszárd, Iván-völgy, kadarkatúra. Ezek a kifejezések már nyolcadik éve tartoznak elválaszthatatlanul a júniushoz, és a legutóbbi rendezvény friss élményeivel a lelkünkben azt mondhatj…
Tesztelünk

Németh János Pincészet: Kadarka 2017

2019.12.06. | Szabó Edit
Ez a kadarka lett az Országház Bora verseny idei kategóriagyőztese. A szekszárdi Gyűszű-völgy terméséből készült üde, lendületes bor paprikás ételek kiváló kísérője…
Beszélgetünk

A közös fagyizás hiányzik legjobban

2020.04.10. | Szabó Edit
Beszélgetés Sebestyén Csillával és Sebestyén Csabával
Karantén idején az interjú is más. Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Elsőként a szekszárdi Sebestyén…
Beszélgetünk

A Code és az Enigma után itt a Signal!

2020.04.12. | Szabó Edit
Beszélgetés Kiss Gáborral
A zajos kampány későbbre tolódik, de a Code és az Enigma mellé lépő Signal nevű cabernet sauvignonnak már most is örülhetnek a rajongók. Kiss Gábor villányi borászt az új borcsaládról é…
Beszélgetünk

Fontos, hogy figyeljünk egymásra

2020.04.17. | Szabó Edit
Beszélgetés Balogh Zoltánnal
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince tulajdonosa válaszol……

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (71) balatonfüred csopaki borvidék (9) beszélgetünk (16) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (270) borász (33) borászok borásza (5) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (27) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (99) bortúra (24) borvacsora (14) borverseny (15) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (192) cabernet franc (8) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (11) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (35) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (126) etyek (11) etyek budai borvidék (4) etyeki kúria (9) fehérbor (20) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (56) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (106) iszunk (5) kadarka (15) káli-medence (5) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (12) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (4) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (38) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (11) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (51) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (131) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (13) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (8) super 12 (4) sütemény (30) süti (15) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (33) szekszárd (28) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (10) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (8) tesztelünk (9) tokaj (111) tokaj-hegyalja (71) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (22) utazunk (6) vacsora (9) verseny (10) villány (8) villányi borvidék (42) vörösbor (38) vylyan (11) zenit (5) zöld veltelíni (4)