Vissza

Kisüzemi sör a Csallóközből

2020.07.04. | Bott Zsuzsanna
A határ szlovák oldalán is hódító útjára indult a kisüzemi sör. Baranyai Szilárd Nagymegyeren főzi Rye Island Beer márkanevű söreit, és az újdonságokat saját sörözőjének törzsvendégei kóstolhatják először…
 


Mostanában gyakran tapasztaljuk, hogy a fiatalok nagy hangsúlyt fektetnek a helyi értékek felkutatására, a hagyományok ápolására, szűkebb vagy akár tágabb hazájuk múltjának megismerésére. Aki kézműves sört főz, kenyeret süt, bort vagy csokoládét készít, nem valamiféle új divatnak hódol, hanem komoly, értékteremtő munkát végez, amelyben saját elképzeléseit is kifejezésre juttathatja, önmagát is megvalósíthatja. Baranyai Szilárd Nagymegyeren készíti kisüzemi söreit, és három éve saját sörözőjét is megnyitotta, mert fontos számára a közvetlen visszacsatolás, a fogyasztókkal való élő kapcsolat. Mi is megkóstoltuk a söreit, és örültünk, hogy a beszélgetés során alkalmunk nyílt megismerni az embert is a poharak mögött, a saját gondolataival, történeteivel.


 
Úgy tűnik, számodra a sörfőzés nem munka, hanem igazi örömforrás, hiszen láthatóan szeretsz kísérletezni a különböző ízekkel. De azért ezt sokan elmondhatják magukról, mégsem főz mindenki sört. Honnan jött az ötlet?

Mindig szerettem a sör ízét, és szívesen kóstoltam az izgalmasabbnál izgalmasabb változatokat. Egyszer az egyik barátommal elhatároztuk, hogy nekiállunk otthon, és mi is megfőzzük a magunkét. Érdekes kísérlet volt, és noha az eredmény nem volt annyira lehengerlő, minket mégis büszkeséggel töltött el, hogy sikerült. Ez volt az a pont, amikor rájöttem, hogy engem annyira érdekel ez a folyamat, hogy talán érdemes lenne komolyabban foglalkoznom vele.



Mi volt a következő lépés?

Részt vettem egy sörfőző tanfolyamon, ahol tanulmányozhattam a munkafolyamatokat, közben pedig bőszen folytattam a kísérletezést otthon. Ízlelgettem a komlókat, kipróbáltam különféle malátákat, és szép lassan megtaláltam közülük azokat, amelyek hozzám stílusban legközelebb állnak. Kezdetben bérfőzdéket kerestem, ahol elkészítették a sörömet az elképzeléseim szerint, de egy idő után rájöttem, hogy az a legjobb, ha kialakítok egy saját főzdét. A kísérletezéseim során az IPA-k kapták a legfontosabb szerepet, de ennek nagyon egyszerű a magyarázata: az IPA a kedvencem.

Milyen söröket készítesz?

Az egyik legelső a Csallóköz Ale volt, ami olyan népszerű lett, hogy a mai napig szerepel a repertoárban. Három-négy állandó sörrel dolgozom, ezek általában amerikai, német és ausztrál komlóból készülnek. Nyáron mindig van egy gyümölcsös söröm, ez tavaly fekete ribizlis volt, péppel ízesítve. Fontos hangsúlyoznom, hogy a nagyüzemi sörgyárak alsóerjesztésű söreivel szemben én felsőerjesztésű söröket készítek, amerikai vagy ausztrál komlóval, a malátát pedig Németországból, Belgiumból, illetve Angliából szerzem be.



A sör egyik alappillére a jó minőségű víz. Gondolom, az itt nem okoz problémát…

Szerencsére nem! A csallóközi víz zseniális. Itt található Közép-Európa legnagyobb ivóvízkészlete, így mi ebből a szempontból nagyon jó helyzetben vagyunk. Ha egy sörfőzde nem jut megfelelő minőségű és elegendő vízhez, az nagyon megnehezíti a munkát, és az a végeredményen is megmutatkozik.

A Rye Island Beer márkanevet választottad magadnak. Mi a jelentése?

Rye Island a Csallóköz angol megfelelője. A név kiválasztásánál fontos szempont volt számomra, hogy utaljon a szülőföldemre. Csallóközi vagyok, Nagymegyerről származom, ma is itt élek, itt dolgozom, szerettem volna, ha a márkanévben kifejezésre jut ez a kötődés.



Hol lehet megkóstolni a söreidet?

Néhány üzlet már forgalmazza Komáromban, Pozsonyban, Nyitrán, Nagyszombatban és Füleken, az utóbbi időben fellendült a webshopos kereskedelem, de aki a történeteket is szeretné hallani a sörökhöz, az jöjjön el hozzánk Nagymegyerre, és a Beer Heaven – Craft Beer Barban az újdonságokat is megmutatom.

Három éve nyitottad a söröződet. Milyen volt a fogadtatása?

Szerencsére egyre többen érdeklődnek a kisüzemi sörök iránt, és mostanra kialakult egy komoly törzsközönség, amelynek tagjai mindig nyitottak az újdonságokra. A kísérleti tételeimet ők kóstolják először, én pedig izgatottan várom a véleményüket. Fontos a közvetlen visszacsatolás, nem elég, ha azt tudom, hogy ízlik a sör, azt is hallani szeretném, hogy mi tetszik benne. Aki ellátogat hozzánk, annak szívesen mesélek a munkánkról, az ízekről, a legújabb tervekről, hiszen az ő szemükben is csak úgy maradhatok hiteles, ha látják, mennyi munka van egy-egy sör mögött. 



És mik a legújabb tervek?

Folyamatosan figyelemmel kísérem a nemzetközi trendeket, az újdonságokat, hiszen ezekből inspirálódom, és néhányat közülük be is építek a repertoárba. Ha az ember komolyan veszi, a kisüzemi sörök készítése nagyon kreatív munka, ami folyamatos fejlődést igényel. A vendégeim várják az újdonságokat, nem okozhatok nekik csalódást.
 
Fotó:
Bárdosi Márk
Rye Island Beer

Iszunk

Sörök a Hübristől

2019.06.19. | Szabó Edit
Egyszerűség, letisztultság, hétköznapi elegancia – leginkább ezekkel a kifejezésekkel jellemezhető Székesfehérár új kisüzemi sörfőzdéje. A Hübris nemrég mutatta be portfólióját a szakma…
Beszélgetünk

Az út elején járunk

2019.09.21. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Bott Frigyessel
A kétezres évek derekán robbant be a boros köztudatba, és nagyjából azóta rajongunk érte és a boraiért egyaránt. Bott Frigyes különleges ember, élmény a borát inni, de az még jobb, ha ő…
Eszünk

Gasztrofarm Szalkán

2019.12.09. | Bott Zsuzsanna
A határ szlovák oldalán, Góra Róbert gasztrofarmján nyílt meg Szlovákia első biosertés-vágóhídja. A vállalkozót az ott folyó munkáról és a tervekről kérdeztük…  
Beszélgetünk

Tündérkert a Felvidéken

2020.02.08. | Bott Zsuzsanna
Beszélgetés Szalay Lászlóval
Szalay László csodálatos kertjében több mint 300 birsalmafa él. S hogy mi készül a rajtuk termő gyümölcsből? Elmeséli ő maga. Bott Zsuzsanna interjúja…  
Eszünk

A pozsonyi kifli

2020.03.01. | Bott Zsuzsanna
Ha pozsonyi kifli, akkor Pozsony. Vagy Komárom? A híres sütemény rajongói azt mondják, hogy mostanában Földes István komáromi pékműhelyében készítik a legfinomabbat. A hírnek Bott Zsuzs…
Beszélgetünk

Megnyílt a Bott pékség

2021.04.24. | Bott Zsuzsanna
Beszélgetés ifj. Bott Frigyessel
Édesapja példáját követve ifj. Bott Frigyes is borásznak készült. Burgundiai tanulmányútja olyan nagy hatással volt rá, hogy nemrég pékséget nyitott Komáromban...  

címkék

ausztria (4) bacsó andrás (4) badacsony (13) balassa bor (4) balaton (74) balatonfüred csopaki borvidék (11) balla géza (4) beszélgetünk (19) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (273) borász (43) borászok borásza (6) borbár (29) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (12) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (31) borshanta (15) borterasz (14) borteszt (109) bortúra (25) borvacsora (14) borverseny (19) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (194) cabernet franc (9) cava (7) CEWI (13) csirke (8) csokoládé (11) cukrászda (11) cuvée (5) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (80) eger (41) egészséges (6) egri csillag (5) erdőbénye (6) eszünk (4) étterem (128) etyek (13) etyek budai borvidék (8) etyeki kúria (9) fehérbor (25) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (61) furmint február (10) gin (5) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) gyümölcsös (4) hárslevelű (12) házhozszállítás (4) heimann (8) húsvét (9) interjú (119) iszunk (7) kadarka (16) káli-medence (5) karácsony (22) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (14) kéknyelű (5) kenyér (8) késői szüret (4) koktél (11) koronavírus (29) kóstoló (57) kovács nimród winery (7) köveskál (4) közben esznek (8) kreinbacher birtok (7) külföld (8) kunsági borvidék (8) laposa birtok (5) leves (12) london (14) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (40) merlot (12) mi a kő (4) michelin-csillag (8) monyo brewing co (6) mór (5) művészinterjú (14) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (17) olaszrizling (23) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (4) pálinka (12) pálinkaverseny (9) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pékség (4) pezsgő (54) piac (13) pinot noir (9) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (9) programajanló (27) promóció (7) rácz jenő (5) rajnai rizling (8) recept (151) rosalia (5) rozé (32) saláta (8) sanzon (7) sauvignon blanc (11) somló (15) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (42) sós (69) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (11) super 12 (5) sütemény (34) süti (16) svét (16) syrah (7) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (41) száraz szamorodni (4) szekszárd (29) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) szentesi józsef (5) szicília (4) tállya (12) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (9) tavasz (12) tavaszi recept (4) tea (8) tenger (4) tenger gyümölcsei (5) természetes bor (8) tészta (11) tesztelünk (15) tokaj (116) tokaj oremus szőlőbirtok (6) tokaj-hegyalja (80) tokaji aszú (30) tudnivalok (4) túra (6) utazás (27) utazunk (9) vacsora (9) verseny (10) villány (9) villányi borvidék (51) vörösbor (44) vylyan (17) zengő (4) zenit (5) zöld veltelini (7)