Vissza

Asztali kisokos III. – ülésrend és jelzések

2022.03.07. | Virág Orsolya
Azt már megtanultuk, hogy mivel és miből együnk, de azt még nem tudjuk, hogy kinek hol van a helye az asztal körül. Sorozatunk harmadik, befejező részében erre is fény derül, és az is kiviláglik, hogy mégsem olyan nagy baj, ha repül az a csiga…


A jelek

Bár a jó pincér lesi a vendéget, és segítségére van, egyértelmű jelzésekkel illik a tudtára adnunk, ha végeztünk az étellel. Csészében felszolgált leves esetén a kanalat a csészealjra tesszük, méghozzá felülre, párhuzamosan az asztal síkjával, a kanál öblös részével felfelé. Tányérból elfogyasztott levesnél jobbra álló nyéllel hagyjuk benne, és nem mellette. Főétel elfogyasztásakor a kés és a villa nyele mindig jobbra álljon, a villa esik a vendég felé, mögé a kés, amelynek pengéje a villa felé nézzen.



Ki hova ül?

Ha díszétkezésen járunk, akkor a protokoll szerinti ültetés határozza meg a helyünket. Az angol protokoll eljárásában a hosszú, filmbe illő asztal két végén ül a házigazda és a felesége, egymással szemben, közöttük pedig két oldalon a vendégek, a nők mindig a férfiak jobbján. A normál protokollszabály szerint a vendégek és a vendéglátók egymással szemben ülnek. Abban az esetben, ha egy diplomáciai találkozón nemzetiségileg is vegyes összetételű társaság vacsorázik, a tolmácsok is helyet kapnak az asztalnál. Ők mindig a vendég bal oldalán ülnek, és nem sorolnak. Hogy hova? A díszétkezések sajátja az úgynevezett tükörfelszolgálás, amely nem csak azonos kinézetű, azonos mozgású felszolgálócsapatot jelent, de azonos időben, vagyis egyszerre, szinte koreográfia szerint zajló tálalást, szervírozást is. Vagyis az étel ilyenkor párhuzamosan kerül a vendégek és a vendéglátók elé. A tolmács ebbe a felszolgálási rendbe nem sorol be, vagyis ő a tükörkoreográfia végén kapja meg az ételt. Díszétkezésektől függetlenül a kettesben étkező pár nyugodtan ülhet egymással szemben, nagyobb társaság esetén a hölgyek a férfiak jobbján foglalnak helyet.



A régi jó dolgokból már nem maradt semmi?

Semmi sem veszett el, de sok esetben átalakult. Másképp terítünk, mással és másképp is eszünk. Sajnos? Néha sajnos. A felszolgálásra vonatkozó szabályok lazultak, a vendégek igényei is megváltoztak. A megszámlálhatatlan mennyiségű vendéglátóipari egység egyediségre ösztönzi a tulajdonosokat, minden étterem megpróbál valami helyit, sajátot kialakítani a vendéglátás technikájában is. Mindaddig pedig, amíg nem megy szembe az alapvető szakmai elvárásokkal, ez teljesen rendben is van. Akad, ahol a kanál lefordítva kerül az asztalra, vagy éppen a kést és a villát a tányéron szervírozza a felszolgáló, a főétel mélytányérban érkezik, és a homárhoz nem jár csipesz. A vendéglátás ma már sokkal nagyobb kreativitással szervezi a kiszolgálást, ahogyan fantáziadúsabbak a gasztronómiai rendezvények – a fine diningnak köszönhetően –, a tányérok és a megjelenés is.



Ami biztos, hogy nem lehet bajunk abból, ha ismerjük, hogy mit illik és mit nem. Képtelenség megjegyezni? Ugyan. Elég, ha tudjuk, hogy a kés és a villa melyik oldal, és nem dobálunk koszos szalvétát a saját tányérunkba. Máris jól indulunk. Csak az udvariatlanság vezet kellemetlenséghez, és sosem a gyakorlatlanság. A repülő csiga pedig még Oscar-díjat is érhet.

Sorozatunk első része itt található: Asztali kisokos I. - szalvéta és tányér
Sorozatunk második része itt található: Asztali kisokos II. - poharak és evőeszközök

 

Eszünk

Irodalom a fazékban

2017.03.15. | Raab Zsuzsanna
Programajánló a szavak és az ízek szerelmeseinek
Különleges gasztronómiai kalandban lehet részünk, ha március 31-ig ellátogatunk a Petőfi Irodalmi Múzeum „Írói fogások” című kiállítására. Családi étkészletek, hamisítatlan receptek, ré…
Eszünk

Pincérkisokos

2022.01.20. | Virág Orsolya
Balról jön és jobbra megy? A vendégnek mindig igaza van? És ki az a csálinger? Fizetek, főúr! Volt egy feketém… Nézzük, milyen a jó felszolgáló!
Eszünk

Asztali kisokos I. – szalvéta és tányér

2022.02.21. | Virág Orsolya
Kés, villa igen, olló nem! Alapra, patika, kisváltás meg roti. Világos, ugye? Háromrészes sorozatunkban a terítés rejtelmeiről lesz szó. Kezdjük az elején, a szalvétával és a tányérokka…
Eszünk

Asztali kisokos II. – poharak és evőeszközök

2022.02.28. | Virág Orsolya
Megtanultuk a hollywoodi filmekből, hogy kívülről befelé haladunk, és a csiga – jó esetben – nem repül. De mi van, ha mégis? Sorozatunk második részében a poharakkal és az evőeszközökke…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (69) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (4) kovács nimród winery (14) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (15) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (247) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (99) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (16) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (206) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (21) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (30) villányi borvidék (90) vörösbor (139) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)