2023.03.20. | Vargha Márk
Vargha Márk minden évszakban felfedez olyan új helyeket, melyeket érdemes kipróbálni. A nyári és az őszi hónapok után télen sem maradt tétlen, újabb képeslapokra jegyezte fel élményeit – és várja a tavasziakat…
 


1/ „A Bartók” beülős helyei

Bár a budapesti Bartók Béla út felújítása rég megtörtént, a járdák és a zöldfelületek megszépülését csak késve követték az ahhoz méltó vendéglátóhely-nyitások. Szerencsére a pékségtől a fagylaltozón át a poke nevű hawaii specialitást kínáló ételbárlánc itteni tagjáig sok jó hely jelent meg az elmúlt években. Három olyan étterem is nyílik mostanában, amelyeket érzésünk szerint mindenképpen ki kell majd próbálnunk, amint elérkezik a „kiülős idő.” Ám addig is néhány dicsérő szót szólunk két remek, baráti találkozókra is maximálisan alkalmas helyről.

Téli képeslapok - Budapest, Béla étterem - borsmenta.hu
 
A Béla öndefiníciója szerint „hiánypótló, varázslatos kávéház, étterem és bár.” A térbe belépve valóban van némi varázserdő-érzésünk, hiszen a plafonról szobapáfrányok lógnak, és a falon is szép számmal láthatunk növényeket, madarakat a különféle grafikákon és festményeken. Szóval, jó itt lenni, az enteriőrre itt legalább akkora hangsúlyt fektettek, mint a konyhára – amire szintén nem lehet panaszunk. Az étlap dicséretesen rövid és nem túl bonyolult, de telitalálatos kombinációkkal dolgozik. A téli hónapok főételei közül kettőt próbáltunk ki. Első alkalommal egy laktató, de egyáltalán nem nehéz székelykáposztát, ami a magyaros ízek kedvelőinek ízlelőbimbóit veszi célba. Második alkalommal pecsenye kacsamájat diós tahinivel, marinált lila hagymával és őszibarackkal, amely mesterien ötvözte a krémességet és a savasságot. De van itt még sok más szimpatikus fogás is: tagliatelle, malacpofa, kelbimbófőzelék, kacsa- vagy épp kecskesajtburger is. A borlapot – melyen Pfneiszlék kékfrankosától Ipacs Szabó cabernet franc-ján át a TR Művek késői furmintjáig sok személyes kedvencünk megtalálható – láthatóan nagy gonddal állították össze. Egy ilyen helyen nyilván nem dolgozik sommelier, de a tulajdonosok vagy a konyhai dolgozók közül valaki egészen biztosan ért a borokhoz, ennek köszönhetően biztosan találunk olyan tételt, amelyik illik a választott fogásunkhoz.

Téli képeslapok - Budapest, Bölcső étterem, hamburger - borsmenta.hu
 
A Bölcsőről sok jót hallottunk az elmúlt tíz évben, de – a magunk számára is meglepően – csak az elmúlt télen került sorra. Ételeket is felszolgáló, igényes, tágas kocsmáról van szó a Bartók egyik mellékutcájában, a Zentában. Fapadok és székek boxokba rendezve, hatalmas pult, hajópadló. Este minden bizonnyal kocsmazaj, de hát ez a hangulat része, mi mindenesetre mindkétszer ebédidőben ültünk ide be, egyedüli vendégként. A cél az volt, hogy kipróbáljuk azokat a hamburgereket, amelyekről olyan sok jót hallottunk már.
 
A Bölcső Burger összetétele: marhahúspogácsa, vörös cheddar, paradicsom, bébisaláta, remuládmártás, sárga mustár. Valóban telitalálat. A BBQ Burger mellé az étlapon „egy darab paprika”-jelzés került, jelezve, hogy csípős az étek, azonban olyan hozzáértéssel van kimérve a jalapeño, hogy a többi összetevőt – húspogácsa, vörös cheddar, paradicsom, bébisaláta, bacon és házi BBQ-szósz – távolról sem nyomja el, csupán nagyon enyhe pikantériát ad az egész kombinációnak. Tetézi a pozitív élményt a kitűnő házi (!) sztékburgonya, melyet majonézbe vagy ketchupba tunkolhatunk. Szomjúságunk oltására pedig a pult feletti kijelzőn felsorolt tucatnyi csapon lévő kézműves sörből válogathatunk. Kell-e ennél több? Nekünk igen: a burgereken kívül van ugyanis itt még sok jóféle „sörszívó”, amit szépen sorjában meg fogunk kóstolni: sólet, merguez kolbász, grillezett brie sajt, sőt a sörkorcsolyák menüpontban a hazai étlapokon még mindig méltatlanul ritkán szereplő velős csont is.

 
2/ Ahol hónapokra lehorgonyoznánk: a tiszalöki Horgonyzó

Téli képeslapok - Horgonyzó, Tiszalök - borsmenta.hu

Örvendetes fejlemény, hogy Kelet-Magyarországon is szaporodnak a jó éttermek. A Tisza partján a nyári Sulyom-élmény után újabb kincset leltünk, a Horgonyzót. A tiszalöki üdülőtelepen találjuk ezt a kis belmagasságú családi vendéglőt, amely levesekben, főételekben és desszertekben is képes nagyon jót nyújtani. Kiülős időben a pizzáját is ki fogjuk próbálni. Szuper a korhely halászlé harcsafilével (a korhelységet nem savanyú káposzta, hanem mustár biztosítja), s nem lehet kifogás a harcsapaprikás ellen sem, amit kapros túrógombóccal körítenek.

Téli képeslapok - Horgonyzó, Tiszalök - borsmenta.hu

De nem csak halban, vadban is nagyot villant a hely: az őz itt nem a szinte megszokott pörkölt, hanem pecsenye formájában kerül elénk, burgonyafánk, mandulás brokkoli és ropogós hagyma a körete.

Téli képeslapok - Horgonyzó, Tiszalök - borsmenta.hu

A legkellemesebb meglepetés azonban a tésztaétel ízgazdagsága: a vargányás kéksajtos dadai csusza tiszalöki füstölt sajttal és szarvasgombás vajmártással van megbolondítva. Az étlaphoz hasonlóan az itallap is változatos, foglalni pedig erősen ajánlott.


3/ Tavasz januárban: Jordánia

Téli képeslapok - Jordánia - borsmenta.hu

A magyar téli szürkeségből sok jó helyre el lehet szökni, de ár-érték arányban Jordánia közülük az egyik legjobb választás. Az Akabából Budapestre tartó repülőgép tele van, látszik, hogy többen visszajárnak a Vörös-tenger partján fekvő kikötővárosba, melynek címerébe mi a foghíjtelket és a három négyzetméteren ötféle térkövet helyeznénk, de hát ez nem az Emírségek, hanem a „rendes” Arábia, kérem. (Mi Abu Dzabiból repültünk ide, a kontraszt nyilván óriási volt.) Jordánia a márciusi-áprilisi főszezon előtt nem drága, és pár nap alatt nagyon jó kikapcsolódási lehetőséget nyújt akkor is, ha Akabától nem merészkedünk sokkal északabbra.

Téli képeslapok - Jordánia - borsmenta.hu

A kényelmes megoldás helyben egy utazási irodánál befizetni az egynapos petrai vagy a kétnapos kirándulásra a Rum vádihoz (Wadi Rum), a macerásabb, de persze olcsóbb és kevésbé kötött, ha a kettőt kombináljuk, és a naponta egyszer induló JETT-buszjáratot (ez a helyi Volánbusz megfelelője) vesszük igénybe. Ez 8:30-kor indul Akaba központjából, és körülbelül 10:30-kor van Petrában. Ha a teljes, valóban fantasztikus romvárost meg szeretnénk nézni a legutolsó „állomásig”, a Monostorig, és nem akarunk az úton sem teve-, sem lóhátra ülni, akkor nem bámészkodhatunk túl sokat, bár a 16:00-kor kezdődő kiterelésig végezni tudunk a látványosságok felfedezésével. 17:00-kor pedig irány busszal a Rum vádi, a vörös sivatag, ahol mesebeli lakoma, csillagos égbolt, a másnapi dzsiptúrán pedig a legváltozatosabb sziklaképződmények és beduin tea vár.

Téli képeslapok - Jordánia - borsmenta.hu

A program után, ha nem akarunk befizetni egy újabbra, sátortáborunk személyzete készségesen rendel nekünk taxit, amivel visszamehetünk Akabába, hogy sznorkelezzünk egyet a South Beachen, vagy ha a januári tengervíz-hőmérsékletet hidegnek találjuk, élvezhetjük a naplementét.


4/ Mád újabb nagy dobása: Furmint Február a Borsay-kastélyban

Téli képeslapok - Furmint Február Mád 2023 - borsmenta.hu

A zempléni falu, ahol minden évben legalább egyszer megfordulunk, folyamatosan, látványosan fejlődik, s ahogy hírlik, az itteni borászok hamarosan saját eredetvédelmi rendszert indítanak útjára. Eddig legalább négyféle rendezvényen jártunk itt a különböző évszakokban. Idén egy nagyon jól szervezett Furmint Februárhoz volt szerencsénk a Mádi Borakadémián.

Téli képeslapok - Furmint Február Mád 2023 - borsmenta.hu

A kínálatból semmi sem hiányzott, viszont egy kicsit tágasabb térnek és erősebb világításnak örültünk volna. Úgy tudjuk, a rendezvénynek eredetileg egy másik helyszín adott volna otthont, a Borsay-kastély tehát szükségmegoldásként került a képbe, és így érthető, hogy nem voltak teljesen ideálisak a körülmények. Bízunk benne, hogy a következő években találnak majd elég tágas és világos teret, mert a seregszemlét egyébként szívből ajánljuk mindenkinek.

Téli képeslapok - Furmint Február Mád 2023 - borsmenta.hu

Felsorolni is lehetetlen azt a sok jó bort, amit itt kóstolhattunk. A hangsúly legtöbbször a terroiron, vagyis a különböző dűlőkön volt, sok borász azonos évjáratú és azonos eljárással készült furmintokat hozott, de más-más termőterületről. Talán nem véletlenül, mindenesetre az Úrágya-dűlőből három furmintot is kóstoltunk, a Szepsy, az Árvay és a Demetervin pincészetektől.

Téli képeslapok - Furmint Február Mád 2023 - borsmenta.hu

A magunk részéről kiemelkedőnek tartottuk továbbá a Maison aux Pois és a Tokaj Classic 2019-es Betsek száraz furmintját, a Holdvölgy 2019-es Intuition 3-ját a száraz mezőnyben, míg Zsirai Kata 2012-es szamorodniját, a Tokaj Classic 2018-as hatputtonyos aszúját, Takácsék 2017-es Abigéljét, és a Bodnár Pincészet 2019-es Érintését – ez utóbbi hárslevelű és sárga muskotály kései szüretének szép eredménye.

Vargha Márk korábbi képeslapjait itt lehet elolvasni:
Nyári képeslapok
Őszi képeslapok


 
Fotó:
Vargha Márk

Eszünk

Nyári képeslapok

2022.09.12. | Vargha Márk
Tarcal, Sümeg, Sarud, Sárospatak és a Karsztvidék nyári képeit villantjuk most fel egy-egy boros vagy gasztronómiai élmény erejéig. A helyszíneken Vargha Márk járt…
Utazunk

Öt jó dolog New Yorkban

2022.09.16. | Vargha Márk
A város, amely sosem alszik. Vargha Márk kollégánk nyáron New Yorkban töltött egy hetet, és felfedezett nekünk néhány izgalmas helyet. Íme 5 tipp annak, aki ellátogat a Nagy Almába…
Eszünk

Őszi képeslapok

2022.12.26. | Vargha Márk
A Séf és a Kertész romantikus birtoka, a nyüzsgő Palermo műemlékei, győri ínyencfalatok, bécsi felfedezések és egy meglepetés Bakonyi Pétertől. Vargha Márk a nyáriak után őszi képeslapo…
Utazunk

Januári séta Krakkóban

2023.02.17. | Vargha Márk
Krakkó, a barátságos lengyel város igen népszerű úti cél. Helyi kísérője segítségével Vargha Márk most olyan képet fest róla, amelyet az átlagos turista aligha ismer…
Utazunk

Nem csak síterep!

2023.03.10. | Vargha Márk
13+1 varázslatos hely Trentino-Alto Adigében 1.
Bár sokan csak kiváló sípályái miatt keresik fel, Dél-Tirol és környéke egyéb látnivalókban is bővelkedik. Vargha Márk decemberben járt arra, és kétrészes sorozatban listázta a legizgal…
Utazunk

Bor, friss hó, freskó

2023.03.11. | Vargha Márk
13+1 varázslatos hely Trentino-Alto Adigében 2.
Minisorozatunkban Vargha Márk Trentino-Alto Adige látványosságait mutatja be. Az előző részben hat helyszínt járhattunk be vele, most újabb nyolc helyszínről mesél, és bort is kóstoltun…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (43) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (117) balatonboglári borvidék (14) balatonfüred csopaki borvidék (21) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (63) bornapló (6) borshanta (21) borterasz (16) borteszt (284) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (233) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (104) eger (68) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (84) furmint február (14) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (5) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (150) ipacs szabó istván (4) iszunk (12) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (22) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (12) kovács nimród winery (13) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (24) london (19) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (66) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (14) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (6) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (45) olaszrizling (30) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (22) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (239) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (11) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (7) sauvignon blanc (33) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (18) sör (46) sós (97) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (49) süti (17) svét (19) syrah (9) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (56) szekszárdi borvidék (14) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (18) tészta (17) tesztelünk (199) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (14) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (13) utazás (74) utazási tippek (34) utazunk (37) vacsora (12) váli péter (4) vega (10) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (29) villányi borvidék (88) vörösbor (132) vylyan (29) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)