Virágzik a Konyha-Kert

2020.07.31. | Szabó Edit
A balatonszepezdi Konyha-Kert Bisztrót a Balatoni gasztrotérkép éppúgy ajánlja, mint a helyi lakosok. Nem csoda! A víztől karnyújtásnyira, a strand bejáratánál nyitották, és még ebédmenüt is kínálnak…


Szombaton olyan vigasztalanul esett az eső, mintha soha nem akarna elállni. Aztán vasárnapra váratlanul elzárták a csapokat a felhők, kitisztult az ég, és laza tíz fokot emelkedett a hőmérséklet. Úgy döntöttünk, hogy délután elmegyünk a balatonszepezdi strandra, és egy nagy úszás után, hajszálpontosan este 6-ra szépen átsétálunk a Konyha-Kert Bisztró és Bárba, ahol vár bennünket a foglalt asztalunk.



Ahogyan előző írásunkban beszámoltunk róla, az asztalt péntek délután foglaltuk, és a vasárnap esti volt az első szabad időpont a bisztróban. Mivel vasárnap 8-kor zárnak, kedvesen arra kértek bennünket, hogy 6-ra érkezzünk. Úgy is lett. A strandolók még javában rótták a hosszakat a végre kellemes hőfokú Balatonban, amikor mi megjelentünk a Konyha-Kertben. A terasz végében egyébként tényleg ott vannak a cserepes fűszernövények, lehet tanulmányozni, milyen a zsálya, a rozmaring, a bazsalikom, a paradicsom, tehát van valóban egy kis konyhakert-feeling.



A két éve nyitott bisztrót gyorsan a szívükbe zárták a helyiek és a turisták egyaránt. Különösen vonzó, hogy ebédidőben korlátlan fogyasztású menüt kínálnak 1990 forintért. Leves, főétel és limonádé van az árban, mindenki mindenből annyit ehet-ihat, amennyi jólesik.

A vasútállomás hangosbemondója épp a Kék hullám sebesvonat érkezését jelentette, amikor tanulmányozni kezdtük az italkínálatot, és örömmel nyugtáztuk, hogy kizárólag balatoni borokat tartanak, leginkább a környékbeli pincéktől. Amikor a vonat nagy robajjal elszáguldott a hátunk mögött – szó szerint a terasz túloldalán futnak a sínek –, már meg is érkezett a két pohár. Mivel nem akartunk ketten meginni egy egész palack bort, abból választottunk, amit poharazva kínáltak. Egy fehér, egy rozé, egy vörös. Ennyi. A felszolgálónőnk kedvesen elmondta, hogy a vörös cuvée háromféle szőlőfajtából készült, és bár a francia fajták kiejtésével adódtak problémák, az igyekezetet értékeltük. Az viszont nem tetszett, hogy ha nem szeretnénk egy egész palackkal meginni, akkor összesen ebből a három borból választhatunk. A rozét nem kóstoltuk, a fehér és a vörös közepes minőségű, egyikből se rendelnénk második pohárral, míg egy jó borból igen, és ezzel valószínűleg nem vagyunk egyedül. Talán eléggé pörög a hely ahhoz, hogy meg lehessen kockáztatni még három nyitott palackot.

Jó, kérhettünk volna kisüzemi sört vagy akár gin-tonikot is (ginből elég széles a választék), de a Balaton partján egy meleg nyári estén hűs helyi borokat kortyolgatni az igazi, nemde?



A levesek csinos, átlátszó, füles csészében érkeztek, jó az ötlet, látványos a tálalás. A gyöngytyúkleves finom volt, de a zöldborsókrémleves kissé híg és túlságosan édes. Egy kis extra fűszerezéssel könnyű lett volna adni neki valami egyéni karaktert, így viszont a cukor jött, látott és győzött. Persze biztosan sokan vannak, akik így szeretik.



A vörösboros mangalicapofa omlós volt és ízes, de a mellé kínált medvehagymás nokedli egy picit sótlanra sikeredett, akárcsak a tejfölös uborkasaláta. A szintén mangalicából készült cigánypecsenye szép, jól fűszerezett, de kissé kiszáradt, mire odaért hozzánk. (A maradékot hazavittük, és másnap reggel hideg sültként szolgáltuk fel, úgy viszont nagyon jó volt.)



Timi házi krémese azonban mindent vitt. Hatalmas adag, nehéz elképzelni, hogy egy ember képes megbirkózni vele, de kettőnknek éppen ideális volt, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy életünk egyik legjobb krémesét kaptuk. Szinte habkönnyű, édes, ízes krém, benne roppanó, hajszálvékony tésztalapokkal – tényleg nagy élmény. Timi egyébként épp a terem másik végében szolgált fel aznap este, de azért szerét ejtettük, hogy gratuláljunk neki a nagyszerű kreációhoz. Mosolyogva köszönte meg.



Közben a tulajdonos, Schindele Botond közvetlen hangnemben beszélgetett a vendégekkel, hol németül, hol magyarul, míg végül le is telepedett az egyik asztaltársasághoz. Mint arról a korábbi híradások beszámoltak, Botond bő két évtizedig vendéglátózott német nyelvterületen, aztán hazajött, és megnyitotta a Konyha-Kertet. Németül egyébként mindkét felszolgáló beszélt, kedvesek voltak, készségesek, igyekvőek – és ami fontos: aki két nappal korábban kihozta az italunkat, ismerősként üdvözölt bennünket, és azt mondta, örül az újbóli találkozásnak.



Az apróbb bakik ellenére a Konyha-Kert kifejezetten rokonszenves hely. Aki arra jár, foglaljon náluk asztalt, és feltétlenül kóstolja meg Timi krémesét!
 
Fotó:
Szabó Edit -

Utazunk

Csupakő

2016.07.16. | Szabó Edit
Gasztrofalu-Köveskál Jó megcsodálni a tengerszemeket a Fekete-hegyen, próbára tenni a bátorságunkat az Ingókövön, jó ellátogatni titkos és kevésbé titkos majorságokba, de szép időben a…
Beszélgetünk

A kis pincék reneszánsza

2018.02.24. | Szabó Edit
Beszélgetés Ádám Gáborral
A cserépkályhában lobog a tűz, a Sabar-hegy fölött ragyognak a csillagok. Ádám Gábor gyakorlott mozdulattal nyitja a palackot, mintha dugóhúzóval a kezében született volna. Pedig nincs…
Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink I.

2020.07.10. | Gónusz Gabriella
A tüzes nyári nap vízpartra csábít, de a csobbanás előtt-után (helyett) néha jó üldögélni egy árnyas teraszon, pohárral a kézben. Sorozatunkban a legkedvesebb balatoni borteraszainkat g…
Iszunk

Egy nap a Tagyon-hegyen

2020.07.20. | Szabó Edit
Ki mondta, hogy egy nap alatt nem lehet ellazulni? Megmutatjuk, hogyan kell. A Tagyon Birtokon jártunk…  
Iszunk

Kedvenc balatoni borteraszaink II.

2020.07.24. | Gónusz Gabriella
Lehet eső, lehet szél, a Balaton közelében mindig megtaláljuk azt a borteraszt, ahol kellemesen, jó borok társaságában múlathatjuk az időt…
Eszünk

Telt ház a Balatonon

2020.07.30. | Szabó Edit
A balatoni vendéglátás köszöni, jól van. A népszerű helyeken már egy átlagos csütörtök estén is alig kapni asztalt, és hétvégén biztosra csak az mehet, aki előre foglal…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

ausztria (4) badacsony (13) balaton (69) balatonfüred csopaki borvidék (8) beszélgetünk (14) bikavér (20) bio (13) biodinamikus (6) bocuse d'or (9) bor (266) borász (32) borászok borásza (5) borbár (28) borfesztivál (27) bori mami (5) boriroda (11) boriskola (4) borkorcsolya (22) borkóstoló (25) borshanta (12) borterasz (14) borteszt (90) bortúra (22) borvacsora (14) borverseny (14) bott pince (29) bottszerda (21) budapest (190) cabernet franc (7) cava (7) CEWI (13) csirke (6) csokoládé (10) cukrászda (11) dél-balaton (4) demeter zoltan (5) desszert (4) desszertbor (4) édes (75) eger (34) egészséges (5) egri csillag (4) erdőbénye (6) étterem (125) etyek (11) etyeki kúria (9) fehérbor (16) fesztivál (35) figula (4) franc&franc (5) frittmann (4) furmint (54) furmint február (10) gizella pince (6) gyerekbarát (16) gyöngyözőbor (11) hárslevelű (10) heimann (8) húsvét (8) interjú (102) iszunk (4) kadarka (13) káli-medence (4) karácsony (15) karantén (23) kávé (38) kavezok (8) kékfrankos (10) kéknyelű (5) kenyér (7) késői szüret (4) koktél (10) koronavírus (27) kóstoló (55) kovács nimród winery (7) közben esznek (8) kreinbacher birtok (6) kunsági borvidék (7) laposa birtok (5) leves (10) london (12) luka enikő (4) mád (11) magnamátra (11) mátra (36) merlot (12) michelin-csillag (8) monyo brewing co (5) mór (5) művészinterjú (10) nyár (13) nyaralás (5) olaszország (13) olaszrizling (22) őstermelői piac (6) paletta (4) pálinka (9) pálinkaverseny (7) pannonhalma (9) pannonhalmi apátsági pincészet (5) pécs (8) pezsgő (49) piac (13) pinot noir (8) pizza (4) pofonegyszerű (5) portugália (7) programajanló (27) rácz jenő (4) rajnai rizling (8) recept (129) rosalia (5) rozé (29) saláta (7) sanzon (6) sauvignon blanc (8) somló (11) sommelier (10) soproni borvidék (12) sör (41) sós (60) spanyolország (7) specialty kávé (9) st andrea (7) super 12 (4) sütemény (28) süti (15) svét (16) syrah (6) szakácsverseny (4) szamorodni (11) száraz (26) szekszárd (27) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (12) tállya (9) támogatott írás (6) tanfolyam (4) tarcal (8) tavasz (12) tea (8) tenger gyümölcsei (4) természetes bor (7) tészta (8) tesztelünk (4) tokaj (111) tokaj-hegyalja (70) tokaji aszú (29) tudnivalok (4) túra (4) utazás (19) vacsora (9) verseny (10) villány (7) villányi borvidék (39) vörösbor (34) vylyan (10) zenit (5) zöld veltelíni (4)