Pét-natok, sorakozó!

2021.09.30. | Szabó Edit
A Borsmenta legutóbbi szakmai tesztjén a pét-natokat vettük górcső alá: hét borvidék tucatnyi borán keresztül próbáltunk fogalmat alkotni az új őrületről. A pálmát Tokaj és Villány vitte el. Íme a részletek…
 


Mi a pét-nat?

Pétillant naturel; röviden: pét-nat. Sokan azt se tudják, mit fed pontosan a név, mégis feltétel nélkül rajonganak az új buborékos borért. Pedig a színe opálos, a palack alján ujjnyi vastagon áll az üledék, amit persze a borral együtt kitöltünk a pohárba és meg is iszunk, de mindezt a rajongók cseppet se bánják, sőt! Van, aki egyenesen arra utazik, hogy neki töltsenek belőle utoljára, hadd jusson a szedimentből minél több a poharába.A pétillant naturel francia kifejezés természetes gyöngyözést jelent, és ez nagyjából össze is foglalja, hogy mi a pét-nat. Mindenki azt hiszi, hogy valami szupermodern csodát zártak itt palackba, pedig ez a technológia valójában nagyon régi; úgy is hívják: méthode ancestrale, vagyis ősi módszer. A lényege a következő: a bor erjedésekor a mustban lévő cukor alkohollá alakul, és a folyamat során szén-dioxid is képződik. A gáz normális körülmények között elillanna, csakhogy a pét-natos palackok tetejét koronazárral zárták le, így az erjedés során képződő szén-dioxid benne marad a borban. Eddig meg is volnánk, de most jön a bökkenő: nagyon nehéz előre megjósolni, hogy végül mekkora lesz a palackon belüli nyomás. A pét-nat sokszor zabolátlan: ha meggondolatlanul lepattintjuk róla a koronazárat, villámgyorsan felhabzik, és úgy lő ki a palackból, mint a méregdrága champagne-ok a Formula–1-es versenyek eredményhirdetésekor. Néhány termelő azt tanácsolja, hogy tartsuk a bort eleve fejjel lefelé, hogy a seprő összegyűlhessen az üveg nyakában, és víz alatt nyissuk ki. Így is számolnunk kell némi veszteséggel, de az itallal együtt a seprő legnagyobb része is kifut a palackból, így a visszamaradt bor sokkal tisztább lesz – bár mint korábban is mondtuk, van, aki ettől nem lesz kifejezetten boldog.

A pét-nat az utóbbi években, a természetes borok térhódításával vált egyre népszerűbbé külföldön, és a köveskáli Pálffy Attila volt az, aki Magyarországon elsőként megpróbálkozott vele. Első pét-natjaiból nem készült szemmel látható mennyiség (ma is emlékszünk rá, hogyan kóstolhatta a pult alól néhány szerencsés a különböző boros rendezvényeken), ám kitartó munkáját siker koronázta, és 2017-ben megszületett a pincészet első kereskedelmi forgalomba került pét-natja. Óvatos duhajként mindössze 70 palackot töltöttek le belőle, de a fogadtatás olyan lelkesre sikeredett, hogy azóta már egy kicsit bátrabban palackoznak. És el is fogy minden az utolsó cseppig, nem véletlen, hogy a mostani tesztünkre nem jutott minta.

A pét-natban az is jó, hogy meglehetősen szabad kezet ad a borásznak: készülhet tartályban, hordóban, de akár még amforában is, a bor készítője maga döntheti el, hogy melyik eljárást tartja célravezetőnek és milyen szőlőfajtát választ hozzá. 
A tesztről

A Borsmenta tesztjére 7 borvidék 10 borászatának 12 bora érkezett be. Hívtunk többet is, de a pét-nat idényműfaj, mindenki nyárra időzíti a megjelenését, és mivel ilyen őrülten népszerű manapság, több helyről is az a válasz érkezett vissza, hogy a bor sajnos már elfogyott. (Elképzelhető, hogy írásunk szereplői közül sincs már kereskedelmi forgalomban egyik vagy másik tétel, de nyár lesz jövőre is, és nem kell hozzá különösebb jóstehetség, hogy kijelenthessük: ezek a pét-natok jövőre is ott lesznek a borászatok kínálatában.)

Mutatjuk az első ötöt, a harmadik helyen holtverseny alakult ki.

 
Az ötödik – Bodrog Borműhely: Wild Tokaj Pét-Nat 2020A pincészetet 2007-ben alapította két friss diplomás jó barát, Hajdú János és Farkas Krisztián. A birtokközpont Bodrogkisfaludon van, jelenleg 4,5 hektáron gazdálkodnak a környék emblematikus dűlőiben. 2015 óta organikusan művelik a szőlőt, éves forgalmuk 10-12 ezer palack. Aki arra jár, már meg is szállhat náluk, élvezve egy kedves, mediterrán hangulatú kert minden áldását.

Maga a bor furmintból készült, és azok közé tartozik, amelyekben viszonylag kevés üledéket találunk. Frissítő, lendületes gyöngyözésű, gyömbéres, körtés ízvilágú, igazi nyári frissítő, de vendégvárónak is tökéletes. 


A negyedik – Hoop Wines: Pink 2020A Hoop Wines a Mátra, közelebbről Gyöngyöspata legújabb garázsborászata amilyen kicsi, olyan energikus. Két fiatalember, Kerekes Zoltán és Németi Zoltán alapította, saját területük alig egy hektár, de még az se terem teljes egészében, ezért egyelőre többségében vásárolt szőlőt dolgoznak fel. Fő fajtájuknak a kékfrankost tekintik, amiből nemcsak csendes bort, hanem pét-natot is palackoznak, az új divat követőinek nagy örömére. Boraikat a fiatal borok színárnyalatairól nevezték el, a rozét „Rosé”, a cabernet franc-t „Magenta”, a pét-natot „Pink”, a kékfrankost pedig „Violet” néven hozzák forgalomba.

És hogy milyen a 2020-as Pink? Nagyon szerethető! Már a 2019-est is kedveltük, de ha lehet, ez még annál is izgalmasabb. A színe dögös púderrózsaszín, az illata szedres, málnás, szamócás, cseresznyés, enyhén mentás. Ízében mindez előjön, meg még egy kis rebarbara is. Nagyon szép kompozíció, könnyed, üde, mégis tartalmas. Úgy véljük, hogy lazaccal, szusival vagy lazackaviárral alkothat legyőzhetetlen párost.


Az egyik harmadik ­– HedoNick Pince: Burana 2020A pincészet neve kedves szójáték, a tulajdonos Nick család szenvedélyes életélvezetére utal. A felmenők hosszú évtizedeken át műveltek szőlőt és készítettek bort, és noha a család jelenleg mással foglalkozik, az ősök iránti tiszteletből megtartották a területeket, és saját örömükre folytatták a hagyományokat. A hobbiból mostanra üzleti vállalkozás lett, jelenleg négy hektáron gazdálkodnak a Badacsonyi borvidéken, közelebbről a Sabar-hegyen. A borokért Feldhoffer Péter szőlész-borász felel.

Burana névre keresztelt pét-natjuk szürkebarátból készült, színében is jól láthatóak a fajtára utaló rózsaszínes reflexek. Illata érett citrusos, császárkörtés hangulatú, ízében leginkább a pomeló jegyeit fedeztük fel, némi naspolyás mélységgel. Bombajó a gyöngyözése, kitartó és lendületes, így még a kicsit karcos bubikat is megbocsátjuk. Az utóízében megjelenő kellemes fanyarság miatt remekül párosítható könnyebb fogások, csirkés ételek mellé.


A másik harmadik – Kristinus: Zenit Pet-Nat 2020A Balaton déli partján, Kéthelyen található birtokon 2018 óta biodinamikus elvek szerint gazdálkodnak, minden tekintetben a fenntarthatóságot helyezik előtérbe, még a palackok súlyára is figyelnek. A szőlőben és a pincében is a legminimálisabb beavatkozás elvét követik, visszatértek az alapokhoz, követik a hagyományokat, ezért is született meg az ősi módszer szerint készülő pét-nat, amelyhez magyar nemesítésű szőlőfajtát, a bouvier és az ezerjó keresztezésével született zenitet választottak.

A bor illata lenyűgöző. Birs, puncs, licsi, menta, kakukkfű, levendula, lime, alma – gyümölcsös és fűszeres jegyek igazi kavalkádja, nagyon szerethető. Kóstolva lendületes, intenzív gyöngyözésű és nagyon finom. Ízvilágában citrusokat, nyári almát, friss körtét idéz, lecsengése hosszú, kissé fanyar, frissítő. Igazi aperitifbor, az ember azonnal éhes lesz tőle!

 
A második – Bakonyi Pincészet: Királyleányka Pét-Nat 2020Bakonyi Péter
állatorvosnak készült, de szerencsére a gimnáziumi évei alatt mégis úgy döntött, hogy borász lesz belőle. Első szőlőterületeit szülői segítséggel vásárolta, pincészetét 2011-ben alapította. Jelenleg 5 hektárt művel Siklós és Nagytótfalu határában. „Első íz- és illatélményeim megmutatták, hogy a borban van valami erős, szavakon túli üzenet arról, hogy a világ szebb annál, mint aminek látjuk” – írja honlapján Péter, és tapasztalataink azt mutatják, meg is tesz mindent, hogy ezt bebizonyítsa a fogyasztóknak. Az idén két pét-natot is készített, mi a királyleánykát kóstoltuk.

A bor illatáról először egy óriási csokor fehér szirmú virág jut eszünkbe, amit finom citrusosság és enyhe parfümösség kísér. Nagyon-nagyon kellemes, csak szagolgatni is élmény. Ízében pedig ott van egy hatalmas gyümölcskosár, érett kivivel, almával, körtével, finom barackossággal. A gyöngyözése kitartó, a buborékok picik, selymesek. Egy leheletnyivel édesebb, mint várnánk, de az utóízében megjelenő finom kesernyésség szépen ellenpontozza az édességérzetet. Kedves, lendületes, kifejezetten elegáns bor, ahogyan azt Bakonyi Péter más tételeinél már megszokhattuk.
 

Az első – SZÓLÓ: Boogie 2020A tállyai SZÓLÓ borásza, Éless Tímea előzékenyen, fejjel lefelé tárolja a pét-natos palackokat. Így is kerülnek kereskedelmi forgalomba a borok, a vásárlónak tehát nincs más dolga, mint víz alá nyomni az üveget, és ügyesen kinyitni. Izgalmas vállalkozás így is, nem tagadjuk, de rendkívül látványos.
A Boogie furmintból készült, hozzá a szőlőt a Dukát-dűlő adta. Lendületes habzású, citrusos, szőlővirágos, körtés illatú bor, de ízében megjelenik az ananászos, maracujás, trópusi gyümölcsös vonal is. Az aromatikát finom gyömbéresség teszi teljessé. Komplex, izgalmas, emlékezetes bor, illik az ünnepi asztalra, ráadásul a nyitással feloldhatjuk a családi vacsorák sokszor szertartásos merevségét.


 
Íme a teljes borsor a pincék szerinti betűrendben:
Bakonyi Pincészet: PétNat Királyleányka 2020; Bodrog Borműhely: Wild Tokaj Pét-Nat 2020, Wild Pink Pét-Nat 2020; Bussay Pince: Méthode Ancestrale 2020; HedoNick Pince: Burana 2020; Heimann Családi Birtok: Pétillant Naturel 2019; Hoop Wines: PINK Kékfrankos 2020; Kristinus Borbirtok: Zenit Pet-Nat 2020; Somlói Vándor Pince: Brut Nature Fehér Nyerspezsgő 2020; SZÓLÓ: Boogie 2020; Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok: Pét-Nat Hárslevelű 2020, Pét-Nat Pinot Noir 2020.
 
 
Fotó:
Borsmenta - honlap

Iszunk

Syrah magyar módra

2020.02.20. | Szabó Edit
Nagyon vártuk ezt a kóstolót, igen kedveljük a fajtát. Igaz, kicsit szűkebb ívet rajzoltunk, mint szerettünk volna, de így is 5 borvidék 9 pincészetének tíz bora plusz egy francia syrah…
Iszunk

Fejedelmi szamorodnik

2020.03.26. | Szabó Edit
Nem lesz vidám húsvétunk, mi mégis bort ajánlunk az ünnepi asztalra. A Borsmenta szamorodnitesztjén két Szepsy-bor végzett az élen, de bármelyik tesztalanyunkat jó szívvel ajánljuk – ak…
Beszélgetünk

A lángot én viszem tovább

2020.04.04. | Szabó Edit
Beszélgetés Éless Tímeával
A tállyai SZÓLÓ nevét gyorsan megtanulták a természetes borok rajongói, ám azt kevesen tudják, hogy a pincészet merész, formabontó borait egy halk szavú, törékeny nő, Éless Tímea készít…
Beszélgetünk

Szavakon túli üzenet

2020.04.16. | Szabó Edit
Beszélgetés Bakonyi Péterrel
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Bakonyi Péter, a villányi Bakonyi Pince borásza válaszol… &nb…
Iszunk

Szentek csatája

2020.11.09. | Szabó Edit
Tavaszra terveztük, de végül csak most tartottuk meg Szentek csatája című bortesztünket, ahol „szent” nevű pincészetek borait teszteltük. Az év egyik legizgalmasabb kóstolója volt, reko…
Iszunk

A nagy gyöngyözőteszt

2021.07.06. | Szabó Edit
Hat borvidék 20 pincészetének 22 gyöngyözőborát kóstolta végig a Borsmenta női különítménye. A Villányi, a Kunsági és a Nagy-Somlói borvidék borai kerültek a dobogóra, de meglepetésben…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (295) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (43) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (289) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (20) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (29) etyeki kúria (19) ezerjó (5) fehérbor (110) fesztivál (46) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (6) gálné dignisz éva (6) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (24) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (22) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (18) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (8) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (17) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (53) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (262) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (20) sör (46) sós (106) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (232) tokaj (154) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (33) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (21) utazás (83) utazási tippek (43) utazunk (45) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)