Oliva, a stabil pont

2022.07.20. | Szabó Edit
Veszprém gyönyörű óvárosában egymást érik a nyári programok, de jó vendéglőt már nem olyan könnyű találni. Az Olivába évek óta visszajárunk, és most sem okozott csalódást…

Nehéz sora van Veszprémnek. Egyszerre érezheti túl távolinak és túl közelinek a magyar tengert. Balaton-parti városnak semmiképp nem megy el, ugyanakkor a turisták nagyja – ha teheti – inkább a „közeli” Balatonnál múlatja az időt. Talán ez is oka lehet annak, hogy a különben igen jó adottságú közép-dunántúli városban nem nyüzsögnek a vendégek, a nyaraló tömegek nem árasztják el az éttermeket, teraszokat. Elképedtünk, amikor egy nyári fesztiválhétvégi estén, az óváros kellős közepén arra figyelmeztettek egy hívogató vendéglőben, hogy nyolckor zár a konyha. Nyilván ők tudják, miért – de nem könnyű eldönteni, hogy a kereslet-kínálat dinamikájában mikor hol van a súlypont: vajon nem az ilyen döntések szoktatják-e el a vendégek egy részét?



A város egyik méltán hírneves étterme, az Oliva szerencsére kitart, és továbbra is kitartóan színvonalas, nem okoz csalódást. Ott jártunkkor a fiatal felszolgálónő ugyanazzal az őszintének ható, nyílt érdeklődéssel várja a rendelést, mint kollégái korábbi látogatásaink alkalmával. Természetes kedvessége végigkíséri az estét. A szimpatikus vízköpő sárkánycsemete felügyelte kerthelyiségben szerencsére (inkább: sajnos) nem kell harcolnunk az asztalért, konkurencia alig zavarja köreinket.



Minden fogás szolgál egy kis meglepetéssel.

A marhahúsleves például mintha egy rafinált hagymás rostélyos felöntött változata volna. Egyetlen mélytányérba ömlik a gasztrocsermely, betétként erdei gomba, pirított hagyma és többféle zöldség szolgál, a látvány- és ízélményt pedig csak tovább fokozza, hogy a metélttésztát céklával festették rózsaszínre.

Az édes-savanyú csirkeleves nem a „megszokott” kínaias változat. A hústekercs, a savanykás-édes apró gomba, a tündöklő répa és a többi zöldség jóízű léalapba merül – pontosabban lézuhatagot kap a nyakába. Kelet és nyugat találkozik ízben: minden kanálmerület roppanós és loccsanós, édes és savanyú – kétszer kétfelé mutat.



Kis társaságunk harmadik levesrendelése a tofu laksa látványban mindent visz, és ízében is izgalmas. A füstölt tofudarabkák barna széle kikandikál a sóskazöld currys kókusztejléből, körülötte narancsszín répaforgácsok pompáznak. Illata sokáig velünk marad.

A kacsacomb megfelelően omlós, papírszerű rebbenéssel roppanó bőre viszont a kelleténél indiszkrétebben árulkodik arról, hogy (persze, másképp nem is lehet) előre elkészített fogást frissítenek hirtelen. Medvehagymás gersli kíséri udvariasan, szimpatikusan. A rozmaringos lila káposzta különös, de nem ellenszenves megoldás: nem aprított vagy reszelt, hanem egy kisebb fej negyede-nyolcada egy darabban – éljen az aprítsd magadnak mozgalom! A megszokott – némiképp füstös, lucskosan édeskés – párolt káposzta jelleget ne várjuk: ez a delikvens félútig ment, sokat megőrzött büszke nyersességéből, alig itatódott át káposztafüggetlen ízekkel.



A pankómorzsába forgatott sertésszűz kvázi klasszikus bécsi, különösen, hogy vajban sült burgonyával kínálják. Ám ha hozzávesszük a finoman édeskés szárított paradicsomdarabokat és a kis tégelybe adagolt, mentával megbolondított dzadziki-spagettit, azonnal kibontakozik az étel sajátos karaktere.

A gyümölcsdús morzsasütemény teljesíti örömszerző feladatát – fennen hirdeti a nyár diadalát: amíg van, ami a fán-bokron megérik, ne a tésztán járjon az eszed! Már csak egy búcsúkávé kell mellé. Végül az is meglett.



Nem tervezett villámlátogatás volt az Olivában. Jöttünk, ettünk, (meg)győzött. Drukkolunk, hogy a járvány utóhatása és a súlyosbodó válság ne hozza lehetetlen (még lehetetlenebb) helyzetbe a talpon maradt vendéglátóhelyeket, drukkolunk, hogy az embereknek újra kedve támadjon (és legyen elég pénze!) étterembe járni. És mondjuk újra: a balatoni körből vétek kihagyni Veszprémet. Sok a jó program, a vár környéke kellemes sétára hív, és utána akár ebédre, vacsorára vagy csak egy kávé-sütire is érdemes beülni valamelyik árnyas kertvendéglőbe.


 
Fotó:
Szabó Edit -
Oliva Étterem - weboldal

Eszünk

Túrázz, hüttézz Ürömön!

2020.01.17. | Szabó Edit
Napsütéses télben túrázni akkor is kellemes, ha a hőmérő higanyszála tartósan a nulla alatt időz. Utána egy húsleves az Ürömi Hüttében, és már tudod, hogy ezért az élményért minden téli…
Eszünk

Ízes séta a Pajta ösvényein

2022.04.06. | Barossné Koós Andrea
Az Őrség kapujában lassan 10 éve működő Pajta étterem csapata különleges degusztációs menüvel várja a vendégeket. A rendhagyó ízutazáson a Borsmenta is részt vett…
Eszünk

Halkakas Budán

2022.04.14. | Szabó Edit
Csendesen, minden csinnadratta nélkül nyílt meg januárban a Halkakas halbolt és halbár a budapesti Margit körúton. Az üzlet street food ételeket, valamint halas késztermékeket kínál, és…
Eszünk

Díjat kapott a pécsi Reggeli!

2022.04.16. | Sámson Gergely
Innovatív, kreatív és környezettudatos szemlélete miatt a pécsi Reggeli kapta idén a Felelős Gasztrohős Alapítvány díját. Az ünnepség után a két tulajdonossal és a séffel beszélgettünk…
Eszünk

A Gusto13 állja a próbát

2022.05.21. | Németh Judit
Veszprém egyetemi városrészében, a négyemeletes házak között szerényen bújik meg a Gusto13 Bistro & Delicate-nak otthont adó kőépület. Aki jó ízekre és figyelmes kiszolgálásra vágyi…
Eszünk

Vendéglő a Szőlőhegyen

2022.07.16. | Szabó Edit
A Velencei-tó kapujában, a pázmándi Szőlőhegyen pár éve nyílt Bálint Borárium kiváló konyhával és környékbeli borokkal várja a vendégeket. Érdemes hozzájuk benézni, és nem csak rendezvé…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (29) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (44) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (119) balatonboglári borvidék (15) balatonfüred csopaki borvidék (23) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (19) biobor (4) biodinamikus (8) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (6) bor (293) borász (52) borászok borásza (12) borbár (36) borfesztivál (41) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (65) bornapló (8) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (287) bortúra (31) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (30) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (234) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (6) csányi pincészet (9) csirke (12) csokoládé (12) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (12) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) édes (108) eger (70) egészséges (11) egri borvidék (10) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (25) etyek budai borvidék (26) etyeki kúria (17) ezerjó (5) fehérbor (97) fesztivál (45) figula (5) figula pincészet (4) franc&franc (7) franciaország (8) friss (4) frittmann (6) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (5) gálné dignisz éva (5) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (6) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (9) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (151) ipacs szabó istván (4) iszunk (13) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (14) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (23) kéknyelű (15) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (4) koktél (13) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (5) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (16) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (17) laposa birtok (5) leves (25) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (68) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (4) merlot (16) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (10) művészinterjú (18) nagyi receptje (4) narancsbor (5) natúr bor (7) nemzetközi borvásár (4) néró (4) neszmélyi borvidék (4) nyár (16) nyaralás (5) nyári (6) olaszország (47) olaszrizling (31) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (18) pálinkaverseny (13) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pázmánd (35) pécs (10) pékség (7) pét-nat (23) pezsgő (94) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) rácz jenő (5) rajnai rizling (25) recept (248) rókusfalvy birtok (5) rosalia (6) rozé (50) saláta (12) sanzon (9) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (19) sör (46) sós (100) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szekszárd (57) szekszárdi borvidék (15) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) természet (4) természetes bor (20) tészta (17) tesztelünk (209) tokaj (153) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (111) tokaji aszú (44) török (22) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (17) utazás (79) utazási tippek (39) utazunk (41) vacsora (12) váli péter (4) vega (12) velencei-tó (19) verseny (15) veszprém (4) villány (32) villányi borvidék (92) vörösbor (142) vylyan (30) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)